7 λάθη που κάνουν την κουζίνα να φαίνεται ακατάστατη
21-08-2019
Η κουζίνα αποτελεί την καρδιά του νοικοκυριού κι όλες θέλουμε να είναι εργονομική, να μας προσφέρει οικονομία χώρου αλλά και ευκολία κινήσεων. Θέλουμε επίσης να είναι όμορφη και συμμαζεμένη. Παρόλα αυτά, λάθη γίνονται. Λάθη που κάνουν την κουζίνα μας να φαίνεται περισσότερο ακατάστατη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Ποιά είναι αυτά και πως θα τα διορθώσουμε;
1. Ο πάγκος είναι γεμάτος μικροσυσκευές (κι όχι μόνο)
Όσο πιο πολλά πράγματα έχουμε στους πάγκους μας, τόσο μεγαλύτερη αταξία επικρατεί. Όταν όμως ο πάγκος είναι τακτοποιημένος και με αρκετό ελεύθερο χώρο, είναι ταυτόχρονα και πιο λειτουργικός. Τότε μπορούμε να απλώσουμε όλα τα σύνεργά μας, καθώς μαγειρεύουμε και να απολαύσουμε τη διαδικασία.
Ξεχωρίζουμε επομένως ό,τι δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά και αποθηκεύουμε στα ψηλά ντουλάπια ή στην αποθήκη. Μίξερ, ατμομάγειρας και πολυκόπτης, για παράδειγμα, πιάνουν χώρο, και δεν χρειάζονται τόσο συχνά. Η κουζίνα αμέσως θα αναπνεύσει και θα νιώσουμε ότι έχουμε τελικά τα κατάλληλα τετραγωνικά.
Κι ένα ακόμη tip. Τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας έχουν ανεκμετάλλευτους χώρους! Εκεί μπορούμε να κρεμάσουμε γάντζους για τα εργαλεία μας, όπως τις κουτάλες, το dispenser για χαρτί κουζίνας ή ραφάκια για τα μπαχαρικά. Ετσι ελευθερώνουμε χώρο από τον πάγκο της κουζίνας μας.
2. Κρατάμε πολλά περιττά αντικείμενα στα ντουλάπια
Τα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι παραφορτωμένα με κάθε λογής μικροαντικείμενα, γκάτζετ ή εργαλεία. Το αποτέλεσμα; Δεν ξέρουμε καν τι έχουν μέσα και αναστατώνουμε κάθε φορά το σύμπαν, μέχρι να βρούμε αυτό που ψάχνουμε. Ως γνωστόν περισσότερα πράγματα στο σπίτι σημαίνει περισσότερη ακαταστασία.
Οπότε ας ξεκινήσουμε ένα ξεσκαρτάρισμα, κρατώντας μόνο εκείνα τα πράγματα που μας είναι όντως χρήσιμα. Πολυχρησιμοποιημένα τάπερ ή τάπερ χωρίς καπάκια, παλιά ταψάκια, τριπλές και τετραπλές σπάτουλες, κουτάλες ή ανοιχτήρια, όλες αυτές οι άπειρες κούπες του καφέ προφανώς και δεν θα μας λείψουν. Σε αυτή τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος φυσικά δεν χωράνε αυταπάτες του τύπου “ας το κρατήσω, μπορεί να μου χρειαστεί στο μέλλον”.
Και εάν τα πάντα εκεί μέσα στην κουζίνα είναι αταίριαστα και ατάκτως τοποθετημένα, προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη. Οργανώνουμε τα ντουλάπια με γνώμονα τι χρησιμοποιούμε πιο συχνά και ποιά αντικείμενα (ή ακόμη και τρόφιμα) ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει μια σχετική ομαδοποίηση.
3. Η επιφάνεια του ψυγείου πνίγεται από μαγνητάκια & χαρτάκια
Η εικόνα λίγο πολύ γνωστή. Ένα ψυγείο γεμάτο με μαγνητάκια και χαρτάκια για σημειώσεις και λογαριασμούς και φωτογραφίες και το πρόγραμμα του σχολείου των παιδιών και αποδείξεις και ζωγραφιές και καταλόγους από delivery και λίστες για ψώνια…
Ακόμα όμως και οι στοίβες από χαρτιά χρειάζονται ένα μέρος για να ζήσουν. Σίγουρα η επιφάνεια του ψυγείου δεν είναι αυτό το μέρος. Εντάξει, το δέχομαι ας είναι μια προσωρινή και σίγουρα σύντομη λύση η αποθήκευση εκεί. Αλλά όταν θα έχουμε χρόνο, ξεκαθαρίζουμε με την ησυχία μας όλη τη χαρτούρα. Οπότε βάζουμε τις αποδείξεις σε μία ζελατίνα ή φάκελο, τους απαραίτητους λογαριασμούς σε μία άλλη, κ.ο.κ.
4. Έχουμε μετατρέψει την κουζίνα σε πολυχώρο
Η κουζίνα είναι από τα πιο επιρρεπή στην ακαταστασία μέρη του σπιτιού, λόγω της συνεχούς χρήσης της. Κι όταν λέμε “συνεχούς χρήσης” δεν εννοούμε μόνο τις μαγειρικές εργασίες. Αυτό το δωμάτιο του σπιτιού το χρησιμοποιούμε πολλές φορές σαν χώρο μελέτης για τα παιδιά, σαν γραφείο για μας ή σαν χώρο παιχνιδιού γενικότερα.
Το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό. Είναι και αναπόφευκτο θα μου πείτε και το γνωρίζω πολύ καλά. Κι εμείς επειδή ακριβώς έχουμε μόνο ένα παιδικό δωμάτιο, η μικρή μου σχεδόν πάντα θα κάτσει να μελετήσει στην κουζίνα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι στο τέλος οποιασδήποτε τέτοιας εργασίας να συμμαζέψουμε και να επιστρέψουμε στη σωστή του θέση οτιδήποτε δεν ανήκει στον χώρο της κουζίνας.
5. Ο κάδος της ανακύκλωσης
Ανακύκλωση κάνουμε φαντάζομαι, έτσι; Εννοείται ότι καλώς κάνουμε. Βέβαια τα αντικείμενα που μπαίνουν σε αυτόν τον ξεχωριστό κάδο που έχουμε στο σπίτι μας για την ανακύκλωση είναι συνήθως πιο ογκώδη από τα κανονικά σκουπίδια και έτσι μερικές φορές βγάζουν μάτι. Η λύση εδώ είναι να αδειάζουμε τον κάδο μας αρκετά πιο συχνά.
6. Δεν εκμεταλλευόμαστε το ντουλάπι του νεροχύτη
Το ντουλάπι του νεροχύτη μένει συνήθως ανεκμετάλλευτο στο σύνολό του κι αυτό είναι λάθος, γιατί γενικά είναι ένα ευρύχωρο ντουλάπι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εδώ μπορούμε να αποθηκεύσουμε από λάδια, ξύδια, κονσέρβες, σάλτσες μέχρι καθαριστικά, σακούλες σκουπιδιών, χαρτιά κουζίνας, σφουγγαράκια και σπογγοπετσέτες.
Κι ένα ακόμη tip: Μία απλή μεταλλική μπάρα που θα εκτείνεται από τη μία πλευρά του ντουλαπιού ως την άλλη, είναι μια καλή ιδέα για να κρατήσουμε τα καθαριστικά κρεμασμένα και να έχουμε όλο το υπόλοιπο του ντουλαπιού ελεύθερο.
7. Πολλά χρώματα και διακοσμητικά
Σε μια μικρή ιδίως κουζίνα, πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους χρώματα ή διακοσμητικά επιβαρύνουν τον χώρο και προκαλούν θόρυβο. Ακολουθώντας μια μινιμαλιστική διακοσμητική προσέγγιση, τόσο στην κουζίνα όσο και σε κάθε χώρο του σπιτιού, τον κάνουμε να δείχνει αυτομάτως πιο τακτοποιημένος.
Εάν κόψατε κρεμμύδια ή σκόρδα και μυρίζουν τα χέρια σας, τότε πάρτε μία πρέζα ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.
Εάν στο ψυγείο σας υπάρχουν διάφορες μυρωδιές, τοποθετήστε ένα χάρτινο σακουλάκι με καφέ στο ψυγείο (κατά προτίμηση στο πάνω ράφι) και οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν.
Εάν ο φούρνος είναι εστία μυρωδιών, τότε βράστε λίγο ξύδι και με ένα...
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη λύση της ηλεκτρικής κουβέρτας και αν τους ακούσεις θα έχουν να σου πουν μόνο τα καλύτερα....
Ξεπλυμένες μπλούζες μετά το πρώτο πλύσιμο, παντελόνια που κολλάνε, γόβες που πιέζουν τα πόδια, τώρα όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να γίνουν παρελθόν. Αρκεί μόνο να θυμηθείτε μερικά απλά μυστικά για την φροντίδα των ρούχων, τα οποία και θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας...
Αρκετές φορές θα έχετε έρθει αντιμέτωπες με το βούλωμα της μπανιέρας…
Το νερό δεν απορροφάται γρήγορα με αποτέλεσμα να πρέπει να προμηθευτείτε το ταχύτερο δυνατό προϊόν κατάλληλο για αυτή τη δουλειά…
Εμείς όμως σας έχουμε το σούπερ κόλπο για να ξεβουλώσετε την μπανιέρα σας! Ποιο είναι αυτό;
1. Πάρτε τέσσερις ταμπλέτες αναβράζοντα παυσίπονα ή βιταμ...
Οι περισσότερες γυναίκες μισούν το σιδέρωμα. Πόσο μάλλον, όταν στη «ντάνα» των ρούχων περιλαμβάνονται και τα πουκάμισα μιας εβδομάδας του συζύγου, τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο για να σιδερωθούν. Κι, όμως... υπάρχει λύση...
Το καθάρισμα των τζαμιών είναι ένα από τα καθήκοντα που πολλές νοικοκυρές θα πλήρωναν. Ψεκάζεις, σκουπίζεις με δύναμη την επιφάνεια και τελικά, το αποτέλεσμα σε προδίδει. Η επιφάνεια παραμένει θαμπή και με δαχτυλιές. Για μία καθαρή επιφάνεια είτε πρόκειται για ένα παράθυρο είτε έναν καθρέφτη, είτε ένα τραπεζάκι απαιτούνται τα σωστά εργαλεία παρά δυνατοί μυς...
Σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας μαζεύονται βρωμιές που δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθούν. Όταν αυτό συμβαίνει στην κουζίνα (ή στο μπάνιο) τα πράγματα είναι λίγο πιο επικίνδυνα γιατί αυτός ο χώρος του σπιτιού έχει άμεση σχέση με την υγεία μας.
...
Μπορεί να είναι ενοχλητικά αλλά είναι και απαραίτητα, γι' αυτό μην καταπολεμάτε τα μυρμήγκια στον κήπο και σε χώρους εκτός σπτιού που δεν σας ενοχλούν. Μην ξεχνάτε ότι είναι μέρος του οικοσυστήματος και είναι απαραίτητα για τον κύκλο ζωής.Ωστόσο, αν έχετε εντοπίσει μυρμήγκια στο εσωτερικό του σπιτιού και θέλετε...
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης.
Συγκεκριμένα, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες, καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών απαγορεύονται εντός Ένωσης, ενώ το ΕΚ έθεσε πιο αυστηρό πλαίσιο για εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Το έτος 2021 θα είναι ορόσημο για την ΕΕ σχετικά με το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης. Πε...
Ενα νέο είδος ουρανοξυστών έρχονται να προτείνουν αρχιτέκτονες από τη Μαλαισία, οι οποίοι είναι ιδανικά για εδάφη που διαβρώνονται από το νερό.
Το μοναδικό αυτών των ουρανοξυστών είναι πως χτίζονται στο εσωτερικό λόφων. Η αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιήσει το «κέλυφος» του λόφου από ασβεστόλιθο, ενισχύοντας το με χάλυβα.
Η χρήση γυαλιού, από την άλλη, θα ...
Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος του Βορρά πέθανε στην Κένυα σε ηλικία 45 ετών και πλέον απομένουν εν ζωή μόνον δύο θηλυκά του υποείδους αυτού, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπεύθυνοι του καταφυγίου στην Κένυα στο οποίο ζούσε....
Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες δύναται να παράγει, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εξοπλισμός και το επιστημονικό προσωπικό του οποίου τέθηκε στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών σ...
Η αληθινή ευτυχία έρχεται όταν ασχολείσαι με αυτά που έχεις το μεγαλύτερο πάθος. Όλες οι ενδείξεις για να ανακαλύψεις το πάθος ή τα πάθη σου είναι γύρω σου. Ανακάλυψε αυτά για τα οποία έχεις πάθος και άρχισε να ζεις ξανά!...
Είναι να αγαπάς τους ανθρώπους - Γιατί η ύλη, η δόξα και το σεξ δεν αρκούν για να σε κάνουν ευτυχισμένο
Η ευτυχία, λένε, είναι μια πεταλούδα που όσο την κυνηγάς σου ξεφεύγει. Και με το που θα ηρεμήσεις, θα έρθει και θα καθήσει πάνω σου. Οι ψυχολόγοι την ονομάζουν «χαμένη Ατλαντίδα των συναισθημάτων», αφού όλοι λένε ότι υπάρχει, αλλά κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς να ψάξει για να τη βρει...
Κατά το διάστημα των γιορτών έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, το Νεκροταφείο Ζώων αλλά για κάποιο λόγο το εξώφυλλο του είναι γραμμένο ανορθόγραφα (όπως διαπίστωσα διαβάζοντας αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την επιγραφή που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου στην ιστορία την έχουν γράψει παιδιά). Ξεκίνησα την ανάγνωση τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγε...
O Σταυρός του Νότου, έχοντας κλείσει τα 20 χρόνια του και συνεχίζοντας για την 3η δεκαετία μιας σπουδαίας μουσικής πορείας, φιλοξενεί και φέτος καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει τις 3 σκηνές με την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και νέους, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που βρίσκουν έδαφος να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους....
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά μας και συμπληρώνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το μπέικον και το τυρί. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά με το χέρι και κάνουμε κινήσεις σαν να ζυμώνουμε το μίγμα όπως κάνουμε πριν πλάσουμε μπιφτέκια. Θέλουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα μας
...