Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» είναι ένα πλοίο – θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Είναι ζήτημα αν στην παγκόσμια ναυτική ιστορία θα συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με την ιστορία ενός έθνους. Η φήμη και ο σεβασμός που απολαμβάνει απ’ όλους τους Έλληνες φθάνει ως τις μέρες μας.
Το πλοίο ναυπηγήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αρχικά για τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας. Όμως, η ακύρωση της παραγγελίας ώθησε την κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη να ενδιαφερθεί για την αγορά του στα τέλη του 1909 (12 Νοεμβρίου) και να προλάβει τους Τούρκους που προς στιγμήν το διεκδίκησαν. Ήταν η εποχή που η χώρας μας είχε επιδοθεί σ’ ένα εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, μετά την ατυχή έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, ο στόλος ήταν απαρχαιωμένος και η κυριαρχία στο Αιγαίο απαιτούσε την ένταξη νέων σύγχρονων μονάδων στη δύναμή του.
Η αγορά του θωρακισμένου καταδρομικού ή βαρέως ευδρόμου, σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, κόστισε 24.000.000 δραχμές και ήταν συμφέρουσα χάρις στη διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργού Ναυτικών, Ιωάννη Δαμιανού. Το 1/3 του ποσού καταβλήθηκε από το κληροδότημα του ηπειρώτη επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ (1815-1899) και εξ αυτού του λόγου το πλοίο έλαβε το όνομά του.
Το θωρηκτό «Αβέρωφ» καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Ύστερα από ένα σύντομο ταξίδι στην Αγγλία με την ευκαιρία της στέψης του βασιλιά Γεωργίου Ε’, την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου κατέπλευσε στο Φάληρο κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ελληνικό λαό. Το πλοίο, από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του, ήταν ατμοκίνητο, έπλεε με ταχύτητα 24 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών. Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του απαρχαιωμένου ελληνικού στόλου.
Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» δόθηκε η ευκαιρία ήδη από την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου να επιβάλει την παρουσία τους και σε επιχειρησιακό επίπεδο να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Με κυβερνήτη τον ναύαρχο και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη (1855-1935), ηγήθηκε των ελληνικών δυνάμεων στις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913) κατά του τουρκικού στόλου, διαλύοντας τις προσδοκίες της Υψηλής Πύλης για τον έλεγχο του Αιγαίου.
Τον Οκτώβριο του 1918 το «Αβέρωφ» αγκυροβόλησε στην Κωνσταντινούπολη και ύψωσε την ελληνική σημαία απέναντι από το παλάτι του Σουλτάνου, καθώς η χώρα μας ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου το καλοκαίρι του 1922 βρέθηκε ξανά στα παράλια της Ιωνίας, για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου.
Αμέσως μετά υπέστη γενική επισκευή στη Γαλλία και το 1928 ανέλαβε και πάλι δράση. Την περίοδο του Μεσοπολέμου συνδέθηκε με θλιβερά επεισόδια, που είχαν μοιραίες συνέπειες για τις μετέπειτα εξελίξεις των εσωτερικών μας πραγμάτων. Το θλιβερότερο απ’ όλα ήταν η χρησιμοποίησή του από τους στασιαστές στο φιλοβενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και γερασμένο, παρέμεινε η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Μετά τη γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941, επικράτησε προς στιγμήν η ιδέα να βυθισθεί για να μην παραδοθεί στον εχθρό, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε. Το «τυχερό καράβι», όπως είχε αποκληθεί, έφθασε τελικά σώο στην Αλεξάνδρεια και για το υπόλοιπο του πολέμου συμμετείχε σε νηοπομπές στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι δύο τελευταίες του αποστολές – ειρηνικές αυτή τη φορά – ήταν η μεταφορά της κυβέρνησης της Απελευθέρωσης του Γεωργίου Παπανδρέου στον Πειραιά (17 Οκτωβρίου 1944) και το ταξίδι του στη Ρόδο (15 Μαΐου 1945), όπου έφερε το μήνυμα της προσάρτησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.
Το 1952 το «αήττητο πλοίο», που συνδέθηκε άρρηκτα με τον ναύαρχο Κουντουριώτη και την πολιτική πίστη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη ναυτική ισχύ της Ελλάδος, παροπλίστηκε και σήμερα ναυλοχεί στο Φάληρο, όπου λειτουργεί ως Πολεμικό Μουσείο.
Η μητέρα, αυταρχική και με μεγάλες απαιτήσεις από τα παιδιά της. Ονειρεύεται ο γιος της να γίνει μεγάλος και τρανός ποιητής και η κόρη της σπουδαία αρτίστα της όπερας. Πως θα τα καταφέρουν όμως χωρίς χρήματα; Αγοράζοντας μία γελάδα και πουλώντας γάλα, βούτυρο και γιαούρτι θα γίνουν πλούσιοι. Και τότε … όλα θα είναι καλύτερα.
...
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Η πιο λαμπερή γιορτή όπου όλες οι πόλεις του κόσμου ντύνονται με τα γιορτινά τους και όλα γύρω μοιάζουν βγαλμένα λες από παραμύθι. Και ενώ όλες οι χώρες έχουν ορισμένα πανομοιότυπα έθιμα, ωστόσο κάποιες από αυτές τηρούν Χριστουγεννιάτικα έθιμα που ίσως μας φαντάζουν αλλιώτικα.
Ας κάνουμε λοιπόν έν...
Στο χώρο της κλασικής μουσικής το όνομα Αγάπη Τριανταφυλλίδη απηχεί το ταλέντο, την κορυφαία εκπαίδευση και ίσως την φωτεινότερη διεθνή πορεία και αναγνώριση Ελληνίδας πιανίστριας της εποχής μας.
Τα ΜΜΕ από την εμφάνισή της στο Κρεμλίνο, 3 ετών, έως σήμερα κάτοχο master in performance στην Hochschule für Musik und Tanz της Κολωνίας με αμέτρητες διακρίσεις...
Γερμανία, Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Τσερλίνε, η γριά υπηρέτρια του σπιτιού της Βαρόνης Ελβίρας, πέρασε όλη της τη ζωή υπηρετώντας τη Βαρόνη και ζώντας στη σκιά της. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει ν...
Είναι η νέα σειρά του αμερικανικού καναλιού E!, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 15 Μαρτίου και έκτοτε συζητήθηκε και επικρίθηκε ως επί το πλείστων από τους κριτικούς , αλλά και από μερίδα του κοινού. Ο λόγος; Οι «Royals» είναι μια μοντέρνα εκδοχή της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ίσως πιο μοντέρνα από όσο αντέχει ο μέσος θεατής...
Η παράσταση Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17 σε κείμενο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016.
Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου
γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον ...
Το Πάσχα πλησιάζει και αρκετοί από εσάς θα προτιμήσετε να διοργανώσετε κάποια εκδρομή αντί να πάτε για άλλη μια φορά στο χωριό ή να μείνετε στο σπίτι σας. Σίγουρα οι προορισμοί είναι άπειροι αλλά παρακάτω προτείνω μερικά μέρη που πιστεύω ότι αξίζει να τα επισκεφθείτε.
...
Το γεγονός ότι οι νέες ταινίες που δημιουργούν οι μεγάλες βιομηχανίες παράγωγης ταινιών αποτελούν αντιγραφές παλαιότερων ταινιών δείχνει τη σημερινή υποβάθμιση του κινηματογράφου. Περπατώντας σε ένα σινεμά βράδυ Σαββάτου καταλαβαίνεις αυτό ακριβώς που αναφέρω.Το «νέο» σινεμά δεν έχει πια τη φινέτσα που κάποτε είχε το «παλιό. Πάρα πολλές ταινίες πια είναι...
Η μεγάλη θεατρική επιτυχία της χρονιάς επιστρέφει στο Πάνθεον από 17 Απριλίου για 15 παραστάσεις
Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του θεάτρου Πάνθεον συνδυάστηκε με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της φετινής θεατρικής περιόδου. Από τον περασμένο Οκτώβρη και για ένα περίπου μήνα η παράσταση «Σιρανό ντε Μπερζεράκ» μαγνήτισε το κοινό σημειώνοντας...
Πέντε μόλις χώρες ευθύνονται για το 60% του όγκου των πλαστικών που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς απορρίπτονται οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών....
Με τον όρο «κάθετος κήπος» ή διαφορετικά «πράσινος τοίχος» εννοούμε τη φύτευση πάνω στις κάθετες επιφάνειες των κτιρίων. Οι «κάθετοι κήποι» αποτελούν την εξέλιξη των φυτεμένων δωμάτων δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν καλαίσθητες και οικολογικές λύσεις για το αστικό τοπίο...
Άλλο ένα βράδυ και σε βρίσκει μπροστά την οθόνη του υπολογιστή να ψάχνεις σαν μανιακός να βρεις δουλειά. Και δεν έχει σημασία αν είσαι ένας απλός φοιτητής ή οικογενειάρχης. Το άγχος και το στρες είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Οι κοινωνίες συνεχώς αλλάζουν, οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και τα έξοδα επίσης. Πολλές αγγελίες...
Η μουσική είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος διδαχής και εσωτερίκευσης ενός μηνύματος. Επομένως, χρειάζεται να δίνουμε προσοχή σε αυτό που ακούμε και στο τι παίρνουμε από αυτό, ακριβώς επειδή μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε....
Η Emily Dicksinson, η Αμερικανίδα ποιήτρια του 19ου αιώνα (η μεγαλύτερη και σημαντικότερη μαζί με τον Walt Whitman), η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής απομονωμένη στο σπίτι της στο Άμερστ της Μασαχουσέτης, με μόνη συντροφιά και επαφή την οικογένεια και τα ποιήματα της, για τα οποία αντλούσε έμπνευση από την μοναξιά της.
Το τεράστιο αυτό υλικό ...
Αυτές τις μέρες όλος ο πλανήτης βάζει τα προβλήματα στην άκρη και ντύνεται με γιορτινά χρώματα και μυρωδιές. Τα σπίτια στολίζονται με λαμπιόνια κάθε τύπου και γίνονται πιο φωτεινά, οι νοικοκυρές σπαζοκεφαλιάζονται πάνω από τον «Τσελεμεντέ» και τα παιδιά έχουν ήδη στείλει το πολυπόθητο γράμμα στον Άγιο Βασίλη και ανυπομονούν για τα νέα τους παιχνίδια...
Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά προς μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά (μετά από 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε τη ζελατίνη διαλυμένη σε 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την πανακότα σε φόρμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Πριν βάλω το μείγμα στη φόρ...
Το να φτιάξετε ένα στιλάτο σπίτι θέλει χρόνο και στην προσπάθειά σας να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο πολλές φορές φτάνετε στο σημείο όπου ενώ έχετε κάνει τα πάντα νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
...
Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί ώστε να έχουν πλυντήριο πιάτων στο σπίτι τους και, φυσικά, δεν έχουν όλοι ούτε τον χρόνο, ούτε την διάθεση για να κάθονται να τρίβουν τα λίπη από τα πιάτα και τις κατσαρόλες.
Η The Huffington Post για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα με το πλύσιμο των πιάτων, μίλησε με την Jolie Kerr, συγγραφέα του βιβλίου «My Boyfriend Barfed...