Η Κάρπαθος σήμερα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου (μετά τη Ρόδο). Έχει έκταση 300,152 τ.χλμ., 160 χλμ. μήκος ακτών και συνολικό πληθυσμό 6.511 κατοίκους. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση.
Tο έντονο ανάγλυφο του νησιού χαρίζει στον επισκέπτη τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Ψηλά βουνά απ' τη μια και απότομες χαράδρες από την άλλη. Στα βράχια και τις βραχώδεις ακτές υπάρχουν ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγιόγλαρος, δύο υπό εξαφάνιση είδη πουλιών. Η Κάρπαθος είναι και πέρασμα αποδημητικών πτηνών.
Μικροί κολποι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα, οι περισσότερες είτε με το ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, είτε με εκδρομικά πλοία από την πόλη της Καρπάθου. Μερικές από αυτές έχουν βραβευθεί με την τιμητική γαλάζια σημαία, λόγω της ασφάλειας, της οργάνωσης και της καθαριότητάς τους. Υπάρχουν και άγνωστες και απόκρημνες ακτές, που προσεγγίζονται με μονοπάτια που περνούν μέσα από πεύκα και πηγές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως στα κεντρικά του νησιού.
Το νησί βρίσκεται στην μέση του Καρπάθιου πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και έχει πρωτεύουσα τα Πηγάδια με μόνιμο πληθυσμό τις 2.200 περ. κατοίκους κατα τους χειμερινούς μήνες.
Η Σαρία ή Σάρος ή Νισυρία
Η νησίδα ανήκει στην Κοινότητα Ολύμπου της Καρπάθου, του Νομού Δωδεκανήσου και χωρίζεται από την Κάρπαθο με έναν περιορισμένο και ρηχό στενό πορθμό πλάτους 100 μέτρων, πλην όμως απαγορευτικό για διέλευση μεγάλων σκαφών.
Το νησί αποτελούσε τμήμα της Καρπάθου που χωρίστηκε από αυτήν μέσω της διάβρωσης. Στη Σαρία βρισκόταν κατά την αρχαιότητα μία από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Το αρχαίο όνομά της ήταν Σάρος.
Είναι σημαντικός βιότοπος και τόπος αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς. Κατά τους θερινούς μήνες ο παραπάνω οικισμός κατακλύζεται από πολλούς παραθεριστές.
Στο νησί υπάρχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι, σπηλιές, πευκοδάσος και ξωκλήσια, ενώ πολλοί είναι οι τουρίστες που παίρνουν το καραβάκι από την Κάρπαθο για να το επισκεφθούν. φιλοξενεί αξιόλογο αριθμό σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο Σπιζαετός , η Αετογερακίνα και ο Μαυροπετρίτης . Η Σαρία, μαζί με την Κάρπαθο και τη γύρω θαλάσσια περιοχή, λόγω της ποικιλίας οικοτόπων που διαθέτουν και των σπάνιων ειδών που φιλοξενούν τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000.
Στη Σαρία υπάρχουν ίχνη από την παρουσία του ανθρώπου της νεολιθικής εποχής και της πρώιμης εποχής του χαλκού. Έχουν βρεθεί λείψανα οχύρωσης στη δυτική πλαγιά του λόφου Καστέλος από την περίοδο των ιστορικών χρόνων. Στη θέση Παλάτια υπάρχουν παλαιοχριστιανικά και μεσαιωνικά κτίσματα, ενώ ο ιδιόμορφος μεσαιωνικός οικισμός του 10ου αι. με τα παράξενα θολωτά κτίσματα, που βρίσκεται στο λόφο πάνω από τα Παλάτια, πιθανολογείται ότι ήταν αραβικός οικισμός ή ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών.
Η μεταφορά σας στη Σαρία
Καθημερινά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο ξεκινάει από το Διαφάνι το καραβάκι «Καπετάν Μανώλης» για Σαρία, Τρίστομο, Βρυκούντα, Απέλλα. (τηλ. 22450- 51462) . Την ξενάγηση στο νησί, όπως και στα μονοπάτια που θα περπατήσετε, την αναλαμβάνει ο Γιώργος Πρωτόπαπας, ο καπετάνιος του σκάφους.
Ο Θρύλος της Καρπάθου
Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των πειρατικών επιδρομών, κυρίως Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν την Όλυμπο. Η Όλυμπος παρέμεινε απομονωμένη από την υπόλοιπη Κάρπαθο
με αποτέλεσμα να αναπτύξει ξεχωριστή παράδοση.
Η κατά τον Όμηρο «Κράπαθος» αρχικά αναφέρεται ότι βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ρόδιους.
Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, των Γενοβέζων (Ανδρέα και Λουδοβίκο Μορέσκο), των Ενετών (οικογένεια Κορνάρο)
και των Οθωμανών Τούρκων. Το Μεσαίωνα, το νησί ονομαζόταν Σκαρπάντο (Scarpanto).
Το 1913, παραχωρήθηκε στους Ιταλούς. Το νησί ελευθερώθηκε νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όταν στις 5 Οκτωβρίου 1944, με πρωτοστάτες τους κατοίκους των Μενετών, ξεκίνησε η επανάσταση και οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από το νησί.
Οι μαντινάδες
Ο Όμιλος Καρπαθίων Νέων (Καρπαθιακός Σύλλογος με έδρα τον Πειραιά), διοργάνωσε το 1976 Παγκαρπαθιακό διαγωνισμό μαντινάδας. Έκτοτε οι μαντινάδες κυκλοφόρησαν τραγουδισμένες από τους νέους του συλλόγου και αποτελούν μια από τις πιο λυρικές εκφράσεις της αγάπης των Καρπαθίων προς το νησί τους.
Παραθέτω μερικά αποσπάσματα των μαντινάδων, από το δυσεύρετο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1977. Το μοτίβο είναι γνώριμο. Η εναλλαγή του φυσικού και ανθρώπινου τοπίου του νησιού, η πίκρα του ξενιτεμού , η αναζήτηση της πατρίδας.
Φύσα μπονέντη δροσερέ και τη φωνή μου πάρτη,
απ’ τη Σαρία, στο Λευκό, στο Βρόντη, στον Άφιάρτη.
Είπαν να σε παινέσουσι μα πώς να πρωταρχίσου;
ποιους θησαυρους να πιάσουσι και ποιους να παρατήσου;
Δεν είναι οι μόνοι θησαυροί τα χρήματα στη τσέπη,
τους ηθικούς μας θησαυρούς να διατηρούμε πρέπει.
‘Ωκεανός αστείρευτος και ποταμός και βρύση,
είναι τα προτερήματα που σου ‘ωκεν ή φύση.
Σαν τι μπορεί να πει κανείς στο ρόδο που μυρίζει;
στον Ηλιο που μεσουρανεί και το ντουνιά φωτίζει;
Κοράλι μας θαλασσινό, περήφανη Γοργόνα,
είχες και θά ‘χεις πάντοτε, πρωτεία, στον αιώνα.
Τα πεύκα και κρυά νερά κι οι ακροθαλασσιές της,
πανοραματικές πλαγιές κρατά για αρχοντιές της.
Οι κρυσταλλένιες αμμουδιές το πράσινο στα πλάγια,
ναρκώνουν όσους θα τα δου σα να τους κάνεις μάγια.
Σαν αναπνεύσω δυο λεπτά το σώμα μου τονώνω,
ιώδιο θαλασσινό και πεύκου οξυγόνο.
Οι πέτρες γύρω στο γιαλό λάμπουσι σα διαμάντια,
κι αντανακλούν στη θάλασσα οπού ‘ναι όλο κάντια.
Νάταν ο κόσμος εύπορος στη Κάρπαθο να μένει,
δε θά σπαταλά τη ζωή μακριά της να πηγαίνει.
Αγχος δε ζει στη Κάρπαθο κι ο μαρασμός έχάθη
στο κλίμα της γιατρεύουται των αρρωστιώ τα πάθη.
Κι αν ειν’ φτωχό το έδαφος στη Κάρπαθο που ζούμε,
στ’ άλλα με το Παράδεισο μαζί ισοβαθμούμε.
Μανώλης Βασιλαράς.
(Οι μαντινάδες είναι γραμμένες στο καρπάθικο ιδίωμα)
Οι παραλίες του νησιού.
Κυρά Παναγιά : Η Κυρά Παναγιά είναι μια ιδανική τοποθεσία για άνετες διακοπές και είναι στα πρώτα μέρη προτίμησης από τους επισκέπτες του νησιού. Η εικόνα που θα αντικρίσετε είναι φανταστική!
Η χρυσαφένια αμμουδιά σε συνδυασμό με το ψιλό βότσαλο, τα πεύκα που την περικυκλώνουν και κατεβαίνουν μέχρι την παραλία και τα πεντακάθαρα βαθιά νερά , συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Από την μία μεριά της παραλίας βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς με το κόκκινο τρούλο και από την άλλη ένας τεράστιος βράχος, όπου κλείνουν στην αγκαλιά τους την Κυρά Παναγιά.
Άπελλα, η παραμυθένια παραλία της Καρπάθου :
Μια από αυτές που ξεχωρίζει σε ολόκληρη την Κάρπαθο είναι η παραλία Άπελλα, ένα μαγευτικό, εξωτικό μέρος που σε ταξιδεύει. Με λευκή καθαρή άμμο και βότσαλα έχει κρυστάλλινα βαθιά νερά και και βρίσκεται σε απόσταση 16 περίπου χιλιομέτρων βόρεια από τα Πηγάδια σε ένα μοναδικής ομορφιάς πευκόφυτο περιβάλλον. Ο κοντινότερος οικισμός είναι ο Μυρτώνας και βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο περίπου χιλιομέτρων ενώ επίσης η παραλία είναι προσεγγίσιμη με καΐκια από τα Πηγάδια. Τα πεντακάθαρα διάφανα νερά είναι ιδανικά για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Καρπάθου. Βράχια και πεύκα μπλέκονται αρμονικά δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό.
Στις 30 καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, την πρώτη θέση κατέλαβε μία ελληνική παραλία, ενώ περιλαμβάνονται άλλες 11 ελληνικές παραλίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού τουριστικού περιοδικού «Reise und Preise».
Τα κριτήρια επιλογής ήταν ποιότητα, χρώμα και φύση της παραλίας, χρώμα και καθαρότητα των υδάτων, ποιότητα του βυθού, καταλληλότητα της θάλασσας για κολύμβηση και αν είναι ιδανική για παιδιά.
Παραλία Άγιος Νικόλαος, Σπόα : Βρίσκεται σε απόσταση 16km από την πρωτεύουσα του νησιού. Είναι μία πανέμορφη αμμουδερή παραλία αλλά εκτεθειμένη στους ανέμους. Ιδανική για surfing αφού πάντα έχει μεγάλα κύματα. Στο ομώνυμο χωριό θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, λειτουργούν ταβέρνες και bars.
Παραλία Αμμοπή : Η μικρή και η μεγάλη Αμοοπή, μαζί με την Πέρα Άμμο είναι τρεις πανέμορφες παραλίες που αποτελούν μέρος ενός συγκροτήματος ξενοδοχείων στην περιοχή Λακκί Καρπάθου, 6 χμ. νότια της πρωτεύουσας και 10 χμ. βόρεια του αεροδρομίου. Άρτια οργανωμένες παραλίες, με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά, εύκολη πρόσβαση και μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του νησιού για την διαμονή σας. Απέχει 6 χλμ. από τα Πηγάδια και συνδέετε με τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων με όλα τα υπόλοιπα χωριά του νησιού.
Οι παραλίες του Λευκού : Στον όρμο του Λευκού βρίσκονται τρεις συνεχόμενες παραλίες σε απόσταση 31 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Πηγάδια. Η πρώτη είναι η πλέον καλά οργανωμένη και ονομάζεται «Γιαλού Χωράφι». Αμέσως μετά η σχετικά ήσυχη μικρή αμμουδιά της «Παναγιάς το Λιμάνι» και τέλος η μεγάλη και εντυπωσιακή παραλία του Φραγκολιμνιώνα με την πάρα πολύ καλή οργάνωση, απέναντι ακριβώς από το νησάκι του Σώκαστρου.
Παραλία του Μιχαλιού ο Κήπος : Στην περιοχή του αεροδρομίου, βρίσκεται αυτή η άγριας ομορφιάς παραλία με τα φαγωμένα από τη θάλασσα βράχια και τις μοναδικές σπηλιές που στήνουν ένα μαγευτικό σκηνικό.
Παραλία Αχάτα : Η παραλία της Αχάτας είναι αμμουδερή με ψιλά βότσαλα. Τα βαθιά γαλάζια της νερά με τους επιβλητικούς όγκους των βράχων που την περιτρυγυρίζουν συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Οργανωμένη με ομπρέλες και ταβέρνα.
Παραλία Αγίου Μηνά : Η παραλία του Αγίου Μηνά είναι μία από τις ομορφότερες μικρές βοτσαλωτές παραλίες της Καρπάθου με πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται κοντά στην Άπελλα.
Παραλία-Πηγαδια : Οι συνεχόμενες παραλίες του όρμου Πηγάδια στην πρωτεύουσα του νησιού, η Άμμος, η Άφωτη και του Βρόντη, είναι τρεις υπέροχες καλά οργανωμένες παραλίες, πολύ κοντά στην μικρή πόλη, με ωραία αμμουδιά, πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και καλό φαγητό σε γραφικά παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Η Κάρπαθος είναι ένα νησί που κλείνει μέσα του την Ελλάδα ολόκληρη: διατηρεί απείραχτη την ψυχή του, με ζωντανά εντυπωσιακά έθιμα, ατόφιους ανθρώπους, μουσική και πανηγύρια. Σας προσκαλεί να αφεθείτε αγκαλιά του. Αν το κάνετε... δεν θα το ξεχάσετε ποτέ.
Η συνέχεια στο β μέρος του άρθρου με περισσότερες πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιμα , τη μουσική παράδοση, την παραδοσιακή κουζίνα, τόπους διαμονής...
Βιβλιογραφία (ηλεκτρονική)
o Επίσημος διαδικτυακός τόπος του Δήμου Κάρπαθου από το Δημοτικό Οργανισμό Τουρισμού-http://www.karpathos.gr/
o Βικιπαιδεία
o http://noexcus.blogspot.gr
o http://www.wondergreece.gr
o http://www.karpathos.net
Αν το όνειρό σας είναι να επισκεφθείτε το χωριό του Άγιου Βασίλη, σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι ένα, είναι πολλά και απλώνονται σε όλη την πόλη! Ανακαλύψτε τα στο ''Aidonakia Christmas Village'' στο Μαρούσι που έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του, στο ''Christmas Factory'' της Τεχνόπολης που από την Παρασκευή 1/12 μετατρέπεται σε…παραμυθένια σχολή...
ΧΡΙΣΤΑΝΙΚΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ως αντήχηση στο έκλυτο οργιαστικό και μεγαλοπομπώδικο διονυσιακό πνεύμα το εκκοσμικευμένο. ...
Μέσα από τον λόγο του Μενέλαου Λουντέμη και του Κώστα Καρυωτάκη αποφάσισαν να "ξορκίσουν" τη δύσκολη χρονιά που φεύγει, ο Θανάσης Χουλιαράς και ο Θοδωρής Καρέλλας, κυκλοφορώντας τα δύο πρώτα singles του νέου τους άλμπουμ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέσα από το «Αληθινό μας ρούχο» και το «Αφιέρωμα (Η πεταλούδα)» ερμηνευτής και συν...
Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για δεύτερη χρονιά. Η παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Κυριακή 4 Οκτωβρίου...
Μουσεία και πολυχώροι υποδέχονται την πιο αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια με άρωμα Χριστουγέννων… Η Παραμυθοχώρα βάζει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου, το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος τα «εκτοξεύει» έως το φεγγάρι, ενώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,...
Για τη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, ο Αριστοφάνης φαίνεται να έχει τη λύση.
Η παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα στοιχείο που τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους...
Σε περιόδους κρίσης ο άνθρωπος πρέπει να αναζητά και να ανακαλύπτει τρόπους επιβίωσης. Όταν όμως δεν έχεις δουλειά, όρεξη και χρήματα αλλά από την άλλη έχεις άφθονο χρόνο τι μπορείς να κάνεις; Οι παρακάτω τρεις προτάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως σωσίβια σε δύσκολες στιγμές και το πιο σημαντικό κοστίζουν από ελάχιστα χρήματα έως καθόλου.
1. Ημερίδες-σε...
Το House of Cards είναι η πρώτη διαδικτυακή δραματική, πολιτική σειρά που έφερε το Λευκό Οίκο στα σπίτια εκατομμυρίων θεατών και τους έκανε κοινωνούς της πολιτικής ίντριγκας και των πολιτικών παιγνίων. Η σειρά έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου του 2013 στο Netflix και κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού.
Κεντρικός ήρωας της σειράς είναι ο Φρανκ Άντερ...
Αυτές τις μέρες όλος ο πλανήτης βάζει τα προβλήματα στην άκρη και ντύνεται με γιορτινά χρώματα και μυρωδιές. Τα σπίτια στολίζονται με λαμπιόνια κάθε τύπου και γίνονται πιο φωτεινά, οι νοικοκυρές σπαζοκεφαλιάζονται πάνω από τον «Τσελεμεντέ» και τα παιδιά έχουν ήδη στείλει το πολυπόθητο γράμμα στον Άγιο Βασίλη και ανυπομονούν για τα νέα τους παιχνίδια...
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», για τη δημιουργία ενός δεύτερου παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) για τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια που συλλέχθη...
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή παγκοσμίως προς διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Οικοτουρισμός, αθλητικός, ιαματικός, χιονοδρομικός, εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός, ιστορικός, οικολογικός είναι κάποιες από τις μορφές του. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούν στοιχεία για τον οικοτουρισμό. Ο οικοτουρισμός στοχεύει στο σεβασμό του...
Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να είναι βολικοί για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να αφιερώσουν στην κουζίνα, αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα. Αυτό αποκαλύπτει μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονικ...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε κάποιες από αυτές τις σπάνιες παθήσεις, καθώς και τον πιθανό ρόλο της διατροφής στη διαχείριση ή την αντιμετώπισή τους....
Δεν είναι μυστικό: Η φύση είναι μάγισσα. Όχι από εκείνες τις γριές, τις ρυτιδιασμένες, τις στρίγκλες των παραμυθιών, μα από αυτές τις όμορφες, τις καλοσυνάτες που εμφανίζονται στις ιστορίες σαν από μηχανής θεοί για να σώσουν, να θεραπεύσουν, να βοηθήσουν. Μπορεί να μην κρατάει ραβδί, αλλά είναι γεγονός πως φυλάει τα πιο καλά της ξόρκια για εμάς...
Ωραίο πράγμα η μπέσα άνθρωπε.
Σου δίνει λόγο να περπατάς με το κεφάλι ψηλά.
Να συνεχίζεις εκεί που όλοι σιωπούν και κοιτάνε άλλοι τον ουρανό μη και βρέξει κι άλλοι τη γη μπας και ανοίξει και μπουν μέσα και γλυτώσουν.
Δεν έχει φύλο η μπέσα. Μην γελιέσαι.
Άσε τους άντρες τους ξηγημένους και τις γυναίκες που έγιναν μάγκες, κι όλα αυτά τα τσιτάτα.
Ο άνθρωπος που έχει μπέσα, που η ψυχή του έ...
Ένα σκληρό και ταυτόχρονα εύθραυστο «παραμύθι» για δύο που απ’ το πρώτο δευτερόλεπτο έμοιαζαν με ένα. Ο πρωταγωνιστής μας , προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας με τη μούσα του , αποφασίζει να της γράφει αδιαλείπτως κάθε μέρα στον δικό τους χρόνο. Μια ιστορία 365 ημερών βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. ...
Αλγερία, χειμώνας του 1954. Βρισκόμαστε σε κάποιο απομονωμένο χωριό. Οι αντάρτες έχουν ξεκινήσει πόλεμο με τους Γάλλους αποίκους, τους οποίους θέλουν να διώξουν από την περιοχή.
Ο Νταρού είναι ο δάσκαλος του χωριού και πρώην στρατιώτης. Γεννημένος στην Ισπανία και μεγαλωμένος στην Αλγερία, ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, που για τους ντόπιους...
Τα γλυπτά της Αθήνας από τους Atenistas. Οι Atenistas είναι μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας που αγαπάνε την πόλη τους και θέλουν να την κάνουν καλύτερη. Πιστεύουν ότι με τη βοήθεια των συμπολιτών τους αυτό είναι εφικτό. Επίσης μπορούν όσοι το επιθυμούν να προτείνουν δράσεις ή συγκεκριμένα σημεία της πόλης που χρειάζονται βελτίωση. Περιλαμβάνονται...
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα, ώσπου να γίνει μία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χεριά. Ύστερα απλώνουμε την ζύμη σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη ή ένα ποτήρι χωρίς σχέδια ώστε να γίνει λεπτή. Μετά "κόβουμε"την ζύμη μας χρησιμοποιώντας μικρό τσέρκι ή το στόμιο ενός ποτηριού φτιάχνοντας στρογγυλά δισκία. Τοποθετούμε 1/2 κουταλάκι...
Οι μέρες περνάνε και πριν το καταλάβουμε θα είναι κιόλας Χριστούγεννα. Οι διακοσμήσεις των Χριστουγέννων είναι από τις πιο ευχάριστες κάθε χρόνο και όλοι προσπαθούν να φτιάξουν μια ζεστή και χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. ...
Κάναμε την έρευνά μας και διαπιστώσαμε ότ τα βακτήρια συσσωρεύονται στα πιο απίθανα μέρη! Η βρωμιά κάνει πάρτυ όχι (μόνο) στην λεκάνη της τουαλέτας, στους κάδους απορριμάτων ή στο νεροχύτη, αλλά (και) σε μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι φαινομενικά ακίνδυνα, όπως στα πόμολα, στο πληκτρολόγιο...