Το διαδίκτυο στη ζωή των παιδιών και των εφήβων σήμερα
Στη σημερινή εποχή όπου το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας και υπάρχει έξαρση πολυμέσων, εικονικών αναπαραστάσεων, τα κοινωνικά δίκτυα και έξαρση των ψηφιακών παιχνιδιών, είναι δύσκολο να μιλάμε για ασφάλεια.
Δεν είναι εύκολο να απορρίψουμε εντελώς την χρήση του διαδικτύου και των παιχνιδιών που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα, μπορούμε όμως να περιορίσουμε την χρήση τους.
Σε πιο μικρές ηλικίες αυτό μπορεί να γίνει με την συμμετοχή των γονέων στο παιχνίδι μαζί με το παιδί, κάτι που σταδιακά θα μειώνεται προχωρώντας προς την εφηβεία, αυτό όμως στη χρήση παιχνιδιών με βίαιο χαρακτήρα, δεν βοηθάει καθώς έτσι το μήνυμα που μεταφέρεται στο παιδί είναι ότι η βίαιη συμπεριφορά είναι αποδεκτή.
Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με την αξιοποίηση του διαδικτύου για μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς εντός και εκτός σχολείου χωρίς να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η ψυχαγωγική χρήση του διαδικτύου συχνά εμπεριέχει στοιχεία δημιουργικής αξιοποίησης (κατερέλος & Παπαδόπουλος, 2009)
Έφηβοι και διαδικτυακά παιχνίδια
Μοναχικά παιχνίδια:
• για διασκέδαση, πνευματική διέγερση και περιέργεια
Διαδραστικά παιχνίδια:
• Πρόκληση, ανταγωνισμός, διαφυγή από την πραγματικότητα - κοινωνική αλληλεπίδραση.
• Επιπλέον σημαντικό κίνητρο είναι η ανάγκη για κοινωνική αλληλεπίδραση (κοινωνικοποίηση, σχέσεις, συνεργασία)
• Οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην περίοδο της εφηβείας, καθότι σε αυτή την ηλικία εκπληρώνονται σημαντικοί αναπτυξιακοί στόχοι όπως η διαμόρφωση της ατομικής ταυτότητας και η δημιουργία σημαντικών σχέσεων.
*Η υπερβολική - παθολογική χρήση συνδέεται με χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή, μειωμένη κοινωνική αυτοεκτίμηση, ανεπαρκείς κοινωνίες δεξιότητες και μοναχικότητα.
*Σε έρευνες έχει φανεί ότι η χρήση βίαιων παιχνιδιών αυξάνει τις επιθετικές συμπεριφορές, τις επιθετικές σκέψεις και το επιθετικό συναίσθημα ενώ μειώνει τις θετικές κοινωνικές συμπεριφορές
Δυσλειτουργική χρήση του διαδικτύου
Υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που παραμελούν σημαντικά την κοινωνική τους ζωή τις υποχρεώσεις και τις δραστηριότητες τους.
• Ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης
• Πτώση σχολικής επίδοσης
• Παραμέληση υποχρεώσεων
• Απομόνωση
• Μείωση χρόνου με φίλους και οικογένεια
• Μεταβολή της συμπεριφοράς
• Σωματικά συμπτώματα
Διερεύνηση των κινήτρων των εφήβων για την χρήση του διαδικτύου:
• Διατήρηση επαφών και κοινωνικής συνεκτικότητας
• Αυτοπαρουσίαση (ανάγκη ανάπτυξης ταυτότητας)
• Τρόπος διαφυγής από αρνητικά συναισθήματα
Τι ψάχνουν σήμερα οι νέοι;
• Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση είναι κάτι βασικό, ο τρόπος που το επιζητούν οι νέοι σήμερα έχει αλλάξει δραστικά. Έτσι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το πλαίσιο όπου οι νέοι αναζητούν την αποδοχή από τους άλλους, την αναζήτηση της ταυτότητάς τους, καθώς είναι το νέο πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεπίδραση.
• Τα κοινωνικά δίκτυα μειώνουν τα εμπόδια, κόστος και απόσταση, καθώς και προσωπικές δυσκολίες όπως η εσωστρέφεια και η συστολή.
• Επιπλέον μέσω του προφίλ που δημιουργούν μπορούν να πειραματιστούν με πτυχές της προσωπικότητάς τους.
* Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων σήμερα.
*Προτεραιότητα είναι η σωστή χρήση των κοινωνικών δικτύων, αλλά και της γονικής παρέμβασης που θα πρέπει να οριοθετεί τον τρόπο χρήσης τους.
Ο ρόλος των γονέων
Ο γονέας μπορεί να αποτελέσει ένα υγιές παράδειγμα για τα παιδιά του, δίνοντάς του απαραίτητες δεξιότητες, όπως τη διαχείριση συναισθημάτων, επικοινωνιακές δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων, θετική εικόνα για τον εαυτό του και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την σχέση τους.
• Στην περίοδο της εφηβείας οι γονείς χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους και τα όρια στη σχέση τους με τα παιδιά.
• Η σταθερότητα και τα όρια δεν είναι κάτι απλό και εύκολο, ο έφηβος όμως αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια όταν ο γονέας του είναι σταθερός σε αυτά.
• Οι γονείς σαν ζευγάρι, πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσουν από κοινού για τον τρόπο διαπαιδαγώγησής τους, ώστε να μπορούν να θεσπιστούν από κοινού τα όρια. Σε διαφορετική περίπτωση το παιδί θα χειριστεί αυτή τη διαφοροποίηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν η ιεραρχία και τα όρια.
Σε περιπτώσεις που οι γονείς δυσκολεύονται είναι σημαντικό να ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.
loading...
Πώς να ερμηνεύσετε τα παιδικά σχέδια ζώων
Προσπαθήστε να ζητήσετε από το παιδί να σχεδιάσει ένα ζώο. Η επιλογή του μπορεί να φανερώσει ορισμένες πτυχές του χαρακτήρα του ή κάποιες ενδόμυχες επιθυμίες του.
ΓΑΤΑ
Το παιδί που σχεδιάζει την γάτα διακρίνεται για την ευγένεια και συνάμα την πονηριά του. Ευγενικό και πανούργο αγαπά την ήσυχη ζωή και η επιθετικότητα του εκφράζεται σιωπηλά. Πρέπει όμως...
40 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε με πληρότητα
1) Μείνε σιωπηλός τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά.
Απομονώσου αν είναι απαραίτητο.
2) Άκου καλή μουσική όλες τις ημέρες, που αποτελεί γνήσια τροφή για το πνεύμα.
3) Σαν σηκώνεσαι το πρωί πες αυτό: Σήμερα ο στόχος μου είναι…
4) Να ζεις με τις τρεις λέξεις: Ενέργεια, ενθουσιασμό, κατανόηση του άλλου.
5) Παίξε περισσότερο από τον περσινό χρόνο.
6) Διάβασε πιο πολύ από πέρσι...
Όταν αρνείσαι να μεγαλώσεις
Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι είσαι αδύναμος και κάποιος πρέπει να σε προστατέψει; Πόσες φορές έχεις νιώσει ότι όντας μόνος σου κινδυνεύεις; Ή πόσες φορές δε θέλεις να χάσεις τη σιγουριά σου, τη ρουτίνα σου και να επιχειρήσεις κάτι άγνωστο και μακρινό από την «ασφαλή» διαδρομή σου;
Αυτές είναι οι στιγμές που χάνεις τον ενήλικο εαυτό σου και μετατρέπεσαι σε παιδί. Μπορεί απέναντι σε συγκεκριμένες κατασ...
Μικρή λογομαχία του Έρωτα και του Θανάτου!
Τα δύο αδέρφια μία ημέρα κάθισαν μαζί να τα πουν και να ξαποστάσουν λιγάκι! Ο ένας υπερηφανευόταν στον άλλον για τα...κατορθώματά του! Έλεγαν πόσο απόλυτα δυνατός και μοναδικός ήταν καθένας στο πεδίο του...Βλέπετε, και τα δύο αδέρφια είναι εξίσου παντοδύναμα. Ποτέ κανένα δεν κατάφερε να νικήσει το άλλο. Το μισό του καθενός συγκροτεί το σύμπαν ολόκληρο!Τόσο ισοδύναμα είναι μοιρασμένες οι εξαιρετικ...
Η Ψυχολογία της Αυτοπεποίθησης
Μερικές φορές φαίνεται σαν να υπάρχει ένα μαγικό φίλτρο που κάνει τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζουν κατάματα τον φόβο και όλους τους υπόλοιπους να αποφεύγουν να εμπλακούν.
Αν θέλετε να ρωτήσετε το γιατί, αυτό που θα σας πουν οι ψυχολόγοι είναι ότι δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο πίσω από αυτούς τους ανθρώπους και ότι απλώς έχουν συσσωρεύσει μια σειρά από συνήθειες και πεποιθήσεις ...
Γράψε τους όλους και ζήσε όπως θες…
Άνθρωποι που αρνήθηκαν τον εαυτό τους από φόβο...
Η Ερμιόνη σπούδασε κάτι που δεν αγαπούσε, μόνο και μόνο για να μην πάει κόντρα στον πατέρα της.
Ο Μάξιμος καταπιέζει τη σeξουαλικότητα του, κρύβοντας την σε ψεύτικες σχέσεις με κοπέλες για τα μάτια του κόσμου. Αλλά είναι χρόνια ερωτευμένος με τον Άκη.
Η Αργυρώ μένει σε ένα γάμο που την κακομεταχειρίζονται, σωματικά και ψυχολογικά, γιατί...
Η Επίδραση του Εικονικού Φαρμάκου (Placebo) σε Σχέση με τα Αντικαταθλιπτικά και την Ψυχοθεραπεία
Αυτό ίσως να είναι ένα σκληρό «χάπι» που πρέπει να καταπιούν, τόσο εκείνοι που βρίσκονται σε θεραπεία για την κατάθλιψη όσο και εκείνοι που παρέχουν θεραπεία στους πελάτες: τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, αρχίζουν να θεωρούνται ότι έχουν μάλλον περιορισμένη συνεισφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας της κατάθλιψης. Μερικοί ερευνητές και κλινικοί ιατροί εξετάζουν...
Out of the blue comes green (ή αλλιώς Ξαφνική Ανάσα)
Πώς ανακουφιζόμαστε από το πουθενά;
Πώς φτάσαμε αναπάντεχα σε μία όαση;
Γιατί αναπνεύσαμε ξανά από την ασφυξία;
Ποιος, που, πότε, πώς βοηθηθήκαμε;
Ήταν τυχαίο;
Ήμασταν σε ετοιμότητα;
Το τάιμινγκ κατάλληλο;
Πιστέψαμε λιγάκι περισσότερο;
Αφήσαμε πιο χαλαρή μια σφιχτή… πίστη μας σε κάτι;
Παρασυρθήκαμε σε κάτι επωφελές για τους εαυτούς μας, γιατί είχαμε Εκείνη τη Στιγμή δυναμώσει
...
Δεν (με) ακούει! Μια φράση που συναντάμε αρκετά συχνά στις διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων
Μια φράση που συναντάμε αρκετά συχνά στις διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων είναι η εξής: « Δεν (με) ακούει\ακούς ». Μέσα σε συζητήσεις, διαλόγους και εντάσεις όπου έρχονται αντιμέτωπες οι διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις του καθενός, όταν δεν υπάρχει ταύτιση ακούγεται αυτή η έκφραση. Πέραν των περιπτώσεων της δυσανασχέτησης, της πίστης περί δίκαιου...