Σίγουρα θα τα είχες προσέξει. Αυτά τα παιδιά στο σχολείο τα οποία ξεχώριζαν. Δεν ήξερες για ποιο λόγο ακριβώς ξεχώριζαν ή μάλλον ήξερες. Κι ενώ θεωρούσες άδικο αυτό το διαχωρισμό που γινόταν, πολλές φορές έπιανες τον εαυτό σου κι εσύ ο ίδιος να τα διαχωρίζεις. Δεν ήταν πολλά. Ένα ή δύο σε κάθε σχολείο. Κάποιο από αυτά μπορεί να βρισκόταν και στο τμήμα σου: μαθήτρια σε αναπηρικό καροτσάκι ή κάποιος μαθητής με άσχημα και τεράστια γυαλιά για να βλέπει καλύτερα στον πίνακα καθώς αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα όρασης, αλλά ακόμα και περιπτώσεις παιδιών τα οποία δεν είχαν κάποια εμφανή διαφορά από τα υπόλοιπα αλλά ωστόσο, όταν ερχόταν η ώρα να πάρουν το λόγο και να διαβάσουν ή να γράψουν κάτι στον πίνακα όλη η τάξη γελούσε με τα «αστεία» λάθη που έκαναν. Σίγουρα έχουμε γελάσει: κι εσύ κι εγώ. Και τώρα που σου γράφω αυτό, έχω στο μυαλό μου συγκεκριμένες εικόνες παιδιών που έτυχε να γνωρίσω σε κάποιο από τα σχολεία που φοίτησα, αλλά δε θα σου τα αναλύσω εδώ.
Σήμερα αποφάσισα να σου παρέχω το πλαίσιο μέσα στο οποίο ανήκουν αυτά τα παιδιά χρησιμοποιώντας κάποια κομμάτια τόσο από τη νομοθεσία της Ελλάδας, όσο και από την προσωπική μου εμπειρία, πρώτα σαν μαθήτρια και μετά σαν εκπαιδευτικός, καθώς αντιλαμβάνομαι πως ακόμα και σήμερα υπάρχει τεράστια άγνοια γύρω από τον ορισμό των «ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών» και των παιδιών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Αρχικά, πρέπει να αναφέρω πως πολλά από αυτά τα παιδιά, μέχρι και την εποχή που ήμουν και η ίδια μαθήτρια (δεν έχουν περάσει 10 χρόνια που αποφοίτησα!), δεν είχαν καμία απολύτως διάγνωση. Τις περισσότερες φορές, τόσο μαθητές όσο και εκπαιδευτικοί, ειδικά παλαιότερα στο δημοτικό σχολείο, χαρακτηρίζαμε ένα τέτοιο παιδί «χαζό» ή λέγαμε πως απλά «δεν παίρνει τα γράμματα». Πρόσφατα πάλι, έτυχε να ακούσω ανάλογο σχόλιο για κάποιο μαθητή μου. Είναι αισιόδοξο, βέβαια, το γεγονός πως πλέον υφίσταται ένας επίσημος ορισμός για όλες αυτές τις «ιδιαιτερότητες» τον οποίο θα είναι καλό όλοι οι εκπαιδευτικοί και γονείς να γνωρίζουμε.
Μαθητές, λοιπόν, με «ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας κάποιων νοητικών, γνωστικών και αναπτυξιακών προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τη διαδικασία μάθησης και σχολικής προσαρμογής. Τέτοιες δυσκολίες παρουσιάζουν μαθητές με νοητική, οπτική, ακουστική ή κινητική αναπηρία, μαθητές με χρόνια και μη ιάσιμα νοσήματα, με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες σαν τη δυσλεξία και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, μαθητές με αυτισμό και ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως σχεδόν για όλες τις παραπάνω ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υπάρχουν πλέον οι κατάλληλοι διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) οι οποίοι είναι καλό να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα, όταν ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός υποπτευθούν πως κάποιο παιδί μπορεί να παρουσιάζει κάποια από αυτές, προκειμένου να λάβει την κατάλληλη στήριξη τόσο το ίδιο το παιδί αλλά και η οικογένειά του.
Ακόμη, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υφίσταται ο συνδυασμός δύο η περισσότερων αναπηριών και μαθησιακών δυσκολιών. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της νοητικής καθυστέρησης η οποία συνυπάρχει με τις μαθησιακές δυσκολίες. Εκτός από τις παραπάνω όμως, στην κατηγορία των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ανήκουν και οι μαθητές που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά λόγω ενδοοικογενειακής βίας και γονεϊκής παραμέλησης. Πρόκειται για κοινωνικούς και συναισθηματικούς περιορισμούς οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των εκπαιδευτικών αναγκών και με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα αυτά τα παιδιά. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως πολλοί εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να χειριστούν παιδιά που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις. Επιπλέον, μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται και τα παιδιά που έχουν νοητικές ικανότητες και ταλέντα ανεπτυγμένα σε βαθμό που υπερβαίνει κατά πολύ την ηλικία τους, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές χρειάζονται ένα διαφορετικό τρόπο μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους οι οποίοι ανταποκρίνονται στο μέσο όρο της ηλικίας τους.
Τέλος, στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν συμπεριλαμβάνονται παιδιά με χαμηλή σχολική επίδοση η οποία σχετίζεται με γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα που κάτι τέτοιο γίνεται πλέον ξεκάθαρο στη νομοθεσία, καθώς υπάρχουν φορές που μαθητές από άλλες χώρες οι οποίοι βρέθηκαν σε ελληνικά σχολεία, έτυχε να βρεθούν στο στόχαστρο αρνητικών σχολίων όσον αφορά το μυαλό και την επίδοσή τους.
Αν, επομένως, κάποιος γονέας ή εκπαιδευτικός θεωρήσει πως υπάρχουν μαθητές στην τάξη του οι οποίοι παρουσιάζουν κάποιους από τους παραπάνω περιορισμούς είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι αρχικά η διεύθυνση του σχολείου η οποία πρέπει να είναι ενήμερη για τους μαθητές και στη συνέχεια στους κατάλληλους ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή.
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως ο ίδιος ο εκπαιδευτικός με τις πράξεις του πρέπει να φροντίσει να ενταχθεί ο μαθητής με ειδικές ανάγκες στην τάξη και να τον βοηθήσει να αναπτύξει σχέσεις με τους συμμαθητές του. Ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες, όπως είναι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο, η παρέμβαση του δασκάλου είναι καθοριστική για την κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών προκειμένου να μη γίνουν θύματα σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying. Η φράση που έχω πάντοτε στο μυαλό μου είναι «όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». Όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά και μοναδικά και το καθένα χρειάζεται το δικό του ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης, ακόμα και αυτά που δεν αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Το ζήτημα είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να προσπαθήσουμε να «ξεκουμπώσουμε» το κάθε παιδί, να το βοηθήσουμε να αγαπήσει τη μάθηση και να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ομαλή τη σχολική του προσαρμογή.
Πηγές:
N. 3699/2008 στο ΦΕΚ 199 της 2.10.2008 «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Ν. 4452/2017 στο ΦΕΚ 17 της 15.02.2017 «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
*Για οποιαδήποτε πιθανή απορία και επικοινωνία αφήνετε τα σχόλιά σας από κάτω. Σας ευχαριστώ!
Και αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση μου προκαλεί τρομακτικά συναισθήματα. Πάντα θεωρούσα πως οι γονείς μου δεν θα έπρεπε να έχουν παράπονα από μένα. Σπουδάζω, δεν πίνω, δεν καπνίζω, βάζω μπουφάν πριν βγω από το σπίτι, τους αγαπάω. Και το σημαντικότερο είναι πως ποτέ δεν τους έλεγα ψέματα. Οι γονείς μου πάντα γνώριζαν που είμαι, τι κάνω και με ποιους, τις παρέες μου και...
Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει συχνά στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων. Μπορεί η σχέση να είναι ανάμεσα σε μια μητέρα και ένα παιδί, μεταξύ δυο συζύγων, αδελφών, φίλων. Σε αυτές τις σχέσεις το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί...
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια μεγάλη στεναχώρια επηρεάζει τόσο πολύ τον οργανισμό, ώστε εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε επικίνδυνα μικρόβια να του επιτεθούν και να τον αρρωστήσουν βαριά.
Το εύρημα εξηγεί περιπτώσεις ανθρώπων που αρρωσταίνουν βαριά ή και πεθαίνουν ακόμα όταν χάνουν τον/την σύντροφο της ζωής τους.
Αυτό συνέβη στην π...
Λόγος γίνεται για τους άπιστους, άτακτους, παιχνιδιάρηδες άνδρες, τον συνεχή πολλαπλασιασμό τους και το πόσο ταλαιπωρούν τα θηλυκά αυτού του πλανήτη. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουν μόνο οι άνδρες την αποκλειστικότητα ή αλλιώς τα σκήπτρα στην αρένα του σεξ αλλά συμβάλλουν ενεργά με τον τρόπο τους και οι γυναίκες. Τι γίνεται όμως όταν τα θηλυκά καθηλώνονται σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, όπως αυτό...
Μήνας: Αύγουστος. Μέρες: Αναζωογόνησης. Ώρες: Πολύτιμες. Στιγμές: Kαλά φυλαγμένες στο μυαλό και στη καρδιά μας. Συνώνυμο του Αυγούστου; Μάλλον η λέξη αγάπη. Ό,τι και αν είναι αυτό που μας δημιουργεί το αίσθημα της αγάπης, τον Αύγουστο είναι αδύνατον να μην αισθανθείς μοναδικά καλά με όσους επιλέγεις να έχεις στη ζωή σου. Είναι εξίσου αδύνατον να μην αγκαλιάσεις και όλα εκείνα που αφορούν τον εαυτό...
Η Δραματοθεραπεία είναι η ηθελημένη και με επιστημονικό τρόπο χρήση των θεραπευτικών στοιχείων του δράματος και του θεάτρου στα πλαίσια ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Εφαρμόζεται τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο και υπάγεται στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσα από την Τέχνη, όπου συναντάμε και την εικαστική ψυχοθεραπεία (art therapy), τη χοροθεραπεία και τη μουσικοθεραπεία.
...
Πέρασαν πολλά χρόνια αλλά η κατάσταση είναι ακριβώς η ίδια, στάσιμη και χωρίς περιθώρια σκέψης για αλλαγή. Ούτε καν για προσπάθεια αλλαγής. Δεν αλλάζει ότι δεν δέχεται διόρθωση και δεν διορθώνεται ότι δεν παραδέχεται πως έφταιξε. Γιατί η ευθύνη για αλλαγή είναι βαριά. Η ευθύνη γενικά πέφτει βαριά στις πλάτες....
Πολλά χρήματα, ένα καινούριο smartphone, μια μοντέρνα μηχανή. Αγαθά που φέρνουν την ευτυχία. Για πολλούς. Με ποιον όμως να τα μοιραστείς αν δεν έχεις κανέναν δίπλα σου; Ποιον να καλέσεις με το νέο σου smartphone αν δεν έχεις κάποιον να πάρεις; Με ποιον να πας βόλτα με τη νέα σου μηχανή αν δεν έχεις κάποιον να βάλεις στο πίσω κάθισμα;
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο καθένας μας σε αυτή τη ζωή ε...
Ένα νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια αφορά τη διάθεση των ηλεκτρονικών αποβλήτων πχ οικιακές συσκευές, τηλεοράσεις, κινητά κ.α.
Είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου το οποίο όπως φαίνεται όχι μόνο δεν βρίσκει λύση αλλά αντίθετα διογκώνεται με ταχύ ρυθμό. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι πετάνε...
Τα τελευταία χρόνια οι νέοι άνθρωποι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς κατευθύνουν πλέον τη νέα γενιά προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ως Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε) σύμφωνα με τη διατύπωση των Hungerford, Peyton και Wilke είναι η διαδικασία...
Μια επείγουσα παγκόσμια κινητοποίηση έχει ξεκινήσει με στόχο την διάσωση του πιο σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού του κόσμου. Νέα αναφορά του WWF που έρχεται στο φως σήμερα δείχνει ότι οι προσπάθειες για τη σωτηρία της βακίτα, της “αγελαδίτσας της θάλασσας”, έχουν ως τώρα αποτύχει. Από το 2011, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 90%. Μόλις 30 απομένουν σύμφωνα με...
Λένε πως οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας. Το ταπεινό αυτό βότανο, που φυτρώνει στις πλαγιές περιοχών της χώρας είναι ένα μικρό θαύμα της οικογένειας των βοτάνων.
Με άρωμα λεμόνι το μελισσόχορτο, ή βάλσαμο λεμονιού, βάλσαμο κεριού μέλισσας, όπως είναι γνωστό, αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστό και να χρησι...
Ποιος είναι ο κανόνας σας; Πού εμφανίζονται αυτές οι στιγμές στην ημέρα σας και πόσο συχνά; Υποθέτω ότι πολλοί από εμάς θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση επειδή δεν καταγράφουμε αυτές τις εμπειρίες όταν συμβαίνουν. Είναι απλά μικρές και τις προσπερνάμε.
...
Διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας, μας επηρεάζουν σε διάφορα επίπεδα της ζωής μας και σε βαθμό που πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.
Άλλες φορές έχουμε κάποια αρνητικά ή δύσκολα συναισθήματα που δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε ή δεν οφείλονται σε κάποια συγκεκριμένα περιστατικά....
Ο λύχνος της Ανατολής της Φωτίου Ελένης.
Ο Πέτρος Κομνηνός, γιος ενός από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους Έλληνες της Αιγύπτου, μεγαλώνει σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες της Αλεξάνδρειας.
Ένας θάνατος και μια επικείμενη δολοφονία αναγκάζει την οικογένεια του Ανέστη Δανέζη να φύγει από τη Χίο και να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.
Η ζωή της Αγγελικής, ...
Για τους περισσότερους, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων, έχει ταυτιστεί -εκτός των άλλων- με ένα ντεκόρ, με ένα διάκοσμο, μη αστικό, με μια εικόνα που συνδέεται με την ύπαιθρο, το χωριό, το βουνό, το χιόνι και ένα μεγάλο τζάκι να αποπνέει ζεστασιά και θαλπωρή. Διόλου...
Σίγουρα σε όλες μας έχει συμβεί το να είμαστε για ψώνια και να αντικρίζουμε ένα όμορφο αξεσουάρ για το ντεκόρ του σπιτιού μας, το οποίο να πιστεύουμε ότι ταιριάζει απίστευτα στη διακόσμηση του σαλονιού μας....