Σαμποτάροντας τις επιθυμίες μας
Γράφει η Ελένη Σωκράτους03-04-2018
Κάθομαι στο μπαλκόνι του σπιτιού μου και απολαμβάνω τον καφέ μου. Μια τεράστια και πολύβουη σφήκα (την οποία τρέμω) ζουζουνίζει απειλητικά πάνω από το κεφάλι μου. Σε μια στιγμή απομακρύνεται κι εγώ εύχομαι αυθόρμητα «φύγε!». Σε κλάσματα δευτερολέπτου εμφανίζεται ένα πουλί και με μία αριστοτεχνική, αεροπλανική κατάβαση φτάνει στη σφήκα, ανοίγει το ράμφος του και την καταπίνει.
Και κάπως έτσι λειτουργεί το σύμπαν…υπακούοντας με ακρίβεια και αμεσότητα στις επιθυμίες μας. Φυσικά οι περισσότεροι από μας έχουμε επιθυμίες ανεκπλήρωτες και δυσανασχετούμε που δεν υλοποιούνται, αμφισβητώντας τη συμπαντική τελειότητα. Κι όμως! Οι μόνοι που στεκόμαστε εμπόδια ανάμεσα στις επιθυμίες και την εκπλήρωσή τους είμαστε εμείς οι ίδιοι. Τι είναι αυτό όμως που κάνουμε λάθος;
Δεν αγκαλιάζουμε τις επιθυμίες μας με αρκετό πάθος.
Σύμφωνα με μία αφήγηση, ο Πλάτωνας είχε ρωτήσει τον Σωκράτη αν μπορούσε να πετύχει όσα θα ήθελε και ο μεγάλος Δάσκαλος του βούτηξε το κεφάλι σε μία λίμνη. Όταν τον ξανάβγαλε, κι εκείνος πάλευε να πάρει μια ανάσα, του είπε πως όταν επιθυμήσει κάτι όσο και η αναπνοή που ήθελε τόσο απεγνωσμένα, τότε θα μπορούσε να το αποκτήσει. Μήπως λοιπόν, συμβαίνει αυτό που έλεγε κι ο μεγάλος Καζαντζάκης, «ό,τι δεν συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά»;
Έχουμε πολλές και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες επιθυμίες.
Το σύμπαν χρειάζεται να λάβει από μας συγκεκριμένη εντολή. Αν θέλουμε πολλά, χωρίς να εξετάζουμε πολλές φορές τη μεταξύ τους σχέση, το μόνο που προκαλούμε είναι η σύγχυση, και άρα η αποτυχία.
Έχουμε λανθασμένα συναισθήματα για όσα ζητάμε.
Είτε είμαστε τρομερά ανυπόμονοι, οπότε δημιουργούμε συνθήκες άγχους και αγωνίας, είτε δεν το πιστεύουμε πραγματικά ότι θα συμβεί αυτό που θέλουμε, οπότε αυτήν την εντολή δίνουμε και στο σύμπαν: αβεβαιότητα και δυσπιστία.
Δεν είμαστε ευγνώμονες για όσα ήδη έχουμε.
Δεν γίνεται να αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε, αν έχουμε αισθήματα έλλειψης, ένδειας και δυσαρέσκειας, διότι αυτό ακριβώς το μήνυμα δίνουμε και στο σύμπαν.
Δεν προβαίνουμε στην ανάλογη δράση.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Πρέπει κι εμείς να αγωνιστούμε προς την κατεύθυνση που βρίσκεται ο στόχος μας και όχι απλά να περιμένουμε το θαύμα.
Συνεπώς… σχεδιάστε μέσα στο μυαλό σας το σενάριο που ονειρεύεστε και νιώστε σαν να έχει υλοποιηθεί ήδη. Γευθείτε την επιτυχία και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη, όχι μόνο για όσα θα έρθουν, αλλά για όσα ήδη υπάρχουν. Αγκαλιάστε με θετική σκέψη και δράση ό,τι επιθυμείτε και πιστέψτε ότι αξίζετε να το λάβετε. Και θα το λάβετε. Μόνο που… προσέξτε τι εύχεστε γιατί τελικά θα συμβεί!
loading...
Η Δύναμη της προσευχής
Παρατηρώ καθημερινά, ανθρώπους στο δρόμο, που κάνουν το σταυρό τους όταν αντικρίζουν μια εκκλησία.
...
Το διαδίκτυο στη ζωή των παιδιών και των εφήβων σήμερα
Στη σημερινή εποχή όπου το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας και υπάρχει έξαρση πολυμέσων, εικονικών αναπαραστάσεων, τα κοινωνικά δίκτυα και έξαρση των ψηφιακών παιχνιδιών, είναι δύσκολο να μιλάμε για ασφάλεια.
Δεν είναι εύκολο να απορρίψουμε εντελώς την χρήση του διαδικτύου και των παιχνιδιών που θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνα, μπορούμε όμως να περιορίσουμε την χρήση τους. ...
Εκφράσου με θετικές λέξεις: Δες πως τα λόγια αναδομούν τον εγκέφαλο
Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε στον λόγο σας μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας. Π.χ. αντί να λέτε «το παλεύω», πείτε «τα καταφέρνω». Αντικαταστήστε τις αρνητικές λέξεις στο λόγο σας με θετικές....
Πως το Stress επιδρά στο σώμα μας;
Ο Walter Cannon, όρισε ως stress « τη διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού, κάτω από ακραίες εσωτερικές ή περιβαλλοντικές εξωτερικές συνθήκες».
Ομοιόσταση, είναι ο επιτυχής συγχρονισμός των σωματικών λειτουργιών, εξασφαλίζοντας έτσι, μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ανθρώπινος οργανισμός, διαθέτει διάφορα συστήματα ομοιόστασης. Ενδεικτικά υπάρχει του σύστημ...
Το πνεύμα των Χριστουγέννων και της… μοναξιάς
Δημιούργημα της ανθρώπινης φαντασίας, ως μοχλός συνειδησιακής πίεσης για κάποια επιβαλλόμενη δήθεν ανθρωπιά και αντίδοτο στη μοναξιά, το πνεύμα των Χριστουγέννων κάνει δειλά-δειλά ξανά την εμφάνιση του στη γη των δακρύων και της κίβδηλης ενότητας....
Η ευτυχία είναι μεταδοτική. Κάντε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους
Ο κάθε άνθρωπος ξέρει τι είναι αυτό που πρέπει να πράξει για να έχει μια ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, η ευτυχία στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεταδοτική. Δηλαδή, οι φίλοι κάποιων μπορούν να τους μεταφέρουν την κακή τους διάθεση. Μπορούν όμως να τους μεταφέρουν και την καλή τους διάθεση.
Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα της ευτυχίας. Μάλιστα, οι συγκε...
Μαμάδες: Οι ηρωίδες της διπλανής πόρτας
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στις μέρες μας τον καταλυτικό ρόλο της γυναίκας μέσα στην οικογενειακή ζωή: εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος. Η γυναίκα σήμερα καλείται να παίξει πολλούς και ταυτόχρονα δύσκολους ρόλους μέσα στην κοινωνία.
Αναρωτιέμαι αν έχουμε συνειδητοποιήσει τόσο εμείς οι ίδιες όσο και οι υπόλοιποι πόσα καλείται να φέρει εις πέρας η γυναίκα της εποχής μας.
Εργαζόμενη; Θα πρέπε...
Γιατί ζηλεύουν οι άνθρωποι;
Όπως λέει ο Σπινόζα «Αν περάσει από το μυαλό κανενός πως το πρόσωπο που αγαπάει συνδέεται και με άλλον, με τον ίδιο ή και πιο στενό ακόμα φιλικό δεσμό, τότε θα νοιώσει μίσος προς το πρόσωπο που αγαπούσε πριν και ζηλοφθονία προς τον άλλον. Το μίσος αυτό προς το αγαπημένο πρόσωπο ονομάζεται ζηλοτυπία».
Η δυναμική αλληλεπίδραση της ζήλιας είναι άρτια συνδεδεμένη με την τάση για έλεγχο. Το άτομο πο...
Χρόνιες νόσοι και προσωπικοί στόχοι: πόσο σημαντικοί είναι;
Μια χρόνια νόσος είναι πολύ σημαντικό να μη μας εμποδίζει από το να βάζουμε προσωπικούς στόχους για τον εαυτό μας, την ποιότητα ζωής μας, το τι μας φέρνει πολλές ευτυχισμένες στιγμές και πρέπει να το κρατήσουμε και το τι μας δυσκολεύει και πρέπει να το πετάξουμε! Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του! Οι μικροί και βραχυπρόθεσμοι ...