Οι τρόποι συμπεριφοράς αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα του ανθρώπου; – Σαράντου Ι. Καργάκου!!!
29-01-2018
Μήπως ο άνθρωπος κρίνεται από αυτό που υποκρίνεται;
Η επιφάνεια πιο συχνά καλύπτει παρά αποκαλύπτει. Όσο περισσότερο στίλβουσα είναι, τόσο πιθανότερο είναι να κρύβει βούρκο παρά πλούτο.
Υπάρχει ακόμη κι ο φόβος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κρίνουν, ούτε συγκρίνουν, κατακρίνουν. Αυτό υποχρεώνει τον άλλον άνθρωπο —που δε θέλει να εκτεθεί στα βέλη μιας κακόβουλης κριτικής— να υιοθετεί έναν τρόπο ζωής, που δεν τον εκφράζει, που παραποιεί την πραγματική του υπόσταση. Ίσως, λοιπόν οι άνθρωποι να υποκρίνονται, επειδή κρίνονται και μάλιστα όχι με τρόπο καλοπροαίρετο.
«Η υποκρισία είναι ο σεβασμός που προσφέρει η κακία στην αρετή», είχε πει ο Λούθηρος. Όποιος υποκρίνεται, στο βάθος αισθάνεται ότι προδίδει τον εαυτό του ή κάποιες αξίες. Αφού δεν μπορεί να είναι καλός, τουλάχιστον προσπαθεί να φαίνεται. Είναι κι αυτό ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην αρετή. Αλλά δεν αρκεί. Η γνησιότητα είναι η δύναμη των γενναίων, η υποκρισία είναι η «δύναμη» των αδυνάτων ή των συμφεροντολόγων. Κι είναι θλιβερό η εντός εισαγωγικών δύναμη ν’ αποδεικνύεται δυνατότερη από την ειλικρινή και ανυπόκριτη συμπεριφορά.
Αλλ’ ο κόσμος δυστυχώς έχει μάθει να κρίνει περισσότερο με τ’ αυτιά και λιγότερο με το μυαλό. Σύμφωνα με το γνωστό μύθο του Κρυλώφ, κάποτε δυο βαρέλια κύλησαν σ’ έναν κατηφορικό δρόμο. Το γεμάτο κυλούσε αθόρυβα, ενώ το άδειο παταγούσε εκκωφαντικά. Στην εποχή μας – μια εποχή πάταγου και ιλίγγου – βρίσκει τεράστια ανταπόκριση η άποψη ότι όσο πιο ελαφρός είσαι τόσο ψηλότερα ανεβαίνεις και ότι όσο πιο εντυπωσιακό είναι το περιτύλιγμα τόσο πιο έντονο και κυρίως αποτελεσματικό είναι το θάμβος που προκαλείς. Έτσι, η συμπεριφορά συχνά καταντά επίπλαστη, συχνά καλύπτεται από μια επίφαση ευγένειας και λεπτότητας, που ρίχνει στις διαπροσωπικές σχέσεις ένα εσπέριο φως, ένα μισόφωτο που παραπλανά και δεν αφήνει τον άνθρωπο να δει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές ισχύει αυτό που έλεγε ο Μπυφόν: «Le styl c’ est l’homme»(=το ύφος είναι ο άνθρωπος). Ο λόγος και οι πράξεις απηχούν όλο το πνευματικό και ηθικό εποικοδόμημα του ατόμου, όταν βέβαια το ύφος εξισούται με το ήθος. Όταν όμως σήμερα τα πάντα γίνονται «προς το θεαθήναι», έχουμε χρέος ν’ αναρωτηθούμε, μήπως τελικά ο άνθρωπος κρίνεται από αυτό που υποκρίνεται. Μήπως τελικά οι τρόποι της συμπεριφοράς μοιάζουν κάποιες φορές με τα κουδούνια του παζαριού, που τα χτυπάς για να προσκαλείς τους εύπιστους —που είναι και πιο επιρρεπείς στην πλάνη — και ν’ αποσπάς ένα θαυμασμό, στο βάθος κούφιο.
Το πρότυπο του ανθρώπου της «πρώτης εντύπωσης», που τόσο έντονα «πλασάρεται» από τα συστήματα προβολής, δημιουργεί ανθρώπους, που κατασκευάζουν επιφάνειες. Ωστόσο, όπως ο σαλίγκαρος είναι αιχμάλωτος του καβουκιού του, έτσι κι αυτοί είναι αιχμάλωτοι του σκοπιμοθηρικού κομφορμισμού τους. Η φορτική ευγένεια, η μειλιχιότητα, οι περιττές φιλοφρονήσεις κρύβουν ευτελείς κόλακες, που θυμίζουν νάνους γελωτοποιούς μεσαιωνικού άρχοντα. Χρειάζεται, χωρίς αμφιβολία, μεγάλη πείρα και διεισδυτικότητα, για να δει κανείς τί κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σήμερα, που θέλει μεγάλη τέχνη να ζήσεις και πιο μεγάλη να επιζήσεις, η προσποίηση έγινε στάση ζωής. Είναι το προϊόν μιας κοινωνίας που βασίστηκε στο φόβο της αλήθειας και αγκιστρώθηκε στο ψέμα. Τα συστήματα προβολής θέλουν και θέτουν το ιδεώδες του «επιτυχημένου» ανθρώπου να θεμελιώνεται στο αξίωμα: «Πουλάω το μέσα για ν’ αγοράσω το έξω». Με την υποκρισία κερδίζει ο εξωτερικός άνθρωπος και χάνει ο εσωτερικός.
Παρασυρμένος, λοιπόν, από αυτά τα σαθρά πρότυπα, ο άνθρωπος του καιρού μας, δεν έχει καιρό να «κτίσει» πρόσωπο. Φτιάχνει έναν πλαστικό χαρακτήρα, που τον βοηθά να κρύβει τον πραγματικό εαυτό του, να φορά προσωπεία —τις περισσότερες φορές άτεχνα— και να καταντά απρόσωπος. Πάνω σ’ αυτή τη βάση θεωρεί φυσικό το αφύσικο. Βιάζει τις έμφυτες, εσώτερες τάσεις του για αυθορμητισμό, ελεύθερη έκφραση και φορά την «αόρατη στολή του βασιλιά», που δεν μπορεί να κρύψει τη γυμνότητα του. Ο χρόνος είναι ο εχθρός της προσποίησης. Κάποτε κάποιο παιδικό βλέμμα -η καθαρή ματιά— θα δει και θα φωνάξει πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Και τότε ο άνθρωπος θα κριθεί από αυτό που είναι και όχι από αυτό που παριστάνει ότι είναι.
Μετά την παρουσία του Λουΐτζι Πιραντέλο ακόμη και τα θεατρικά πρόσωπα διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους πρόσωπο κι όχι το πρόσωπο που τους βάζει ο συγγραφέας. Μόνο στο θέατρο της ζωής τα πρόσωπα αποδέχονται παθητικά το προσωπείο, και παύουν να είναι πρόσωπα. Γίνονται «προσωπικότητες». Συνήθως αυτή η μάσκα κρύβει σαθρότητα. Είναι καλό να δυσπιστούμε προς τους εντυπωσιακούς ανθρώπους. Αλλά και η δυσπιστία χρειάζεται μέτρο. Γιατί όπως η ευπιστία ανοίγει τη θύρα της πλάνης, έτσι και η δυσπιστία μπορεί να μας οδηγήσει σ’ εσφαλμένες εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, υπάρχουν άνθρωποι ευαίσθητοι, που εμφανίζονται κυνικοί, για να μη δώσουν την ευχέρεια σε άλλους να τους πληγώσουν.
Υπάρχουν ακόμη και οι άνθρωποι που η θέση ή το αξίωμα, τους υποχρεώνει να θωρακίσουν ή να καταπνίξουν τους εσωτερικούς κραδασμούς, για να εκπληρώσουν ένα σκληρό καθήκον. Πολύ συχνά πίσω από την αυστηρότητα κρύβεται η πιο γνήσια τρυφερότητα. Το σκληρό κέλυφος κρύβει μαργαριτάρι. Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση των νέων, που από πνεύμα μοντερνισμού, θεωρούν την ευγένεια δείγμα αστικού εκφυλισμού. Σε λίγο η χειραψία και το «ευχαριστώ» θ’ ανακηρυχθούν διατηρητέα είδη. Η εκκεντρική τους εμφάνιση και η άκομψη συμπεριφορά τους, αναγκάζουν τους παλαιότερους να τους κρίνουν συχνά αυστηρά, χωρίς να ψάχνουν να βρουν τί κρύβεται από κάτω. Μήπως, λοιπόν, οι κρίσεις των παλαιών είναι όχι αυστηρές αλλ’ άδικες; Από την άλλη όμως, μήπως αυτή η ωμή ειλικρίνεια των νέων είναι σκέτη ωμότητα, που προβάλλεται ως ειλικρίνεια; Δύσκολο να δώσει απάντηση κανείς, γιατί η γενίκευση πάντα κάποιους αδικεί.
Ένα πάντως φαίνεται αδιαμφισβήτητο: το «είναι» και το «φαίνεσθαι» έχουν συναιρεθεί επικίνδυνα, προς όφελος του «φαίνεσθαι». Το «είναι» δεν έχει πια τόση σημασία. Ισχύει το τσαρουχικό: «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις». Ο άνθρωπος δε στέκεται πάντα ερευνητικός κι επιφυλακτικός σ’ ό,τι του παρουσιάζεται εκθαμβωτικό. Έτσι, ναρκισσικοί δοκησίσοφοι, μεγαλόσχημοι απατεώνες, ματαιόδοξοι κενολόγοι και απόστολοι της ουτοπίας, συχνά κερδίζουν την αναγνώριση και την επιτυχία, κάνοντας να μοιάζει με χίμαιρα ο στίχος του Παλαμά: «γείρε, αν θέλεις να υψωθείς». Ωστόσο, είναι ανάγκη να φανούμε επιφυλακτικοί, ξέροντας από πείρα πως «ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός» και πως «τα κενά δοχεία ηχούν περισσότερο» (vasa inania plurimum sonant).
Είναι χρέος να ξεπεράσουμε το προσωπικό και ν’ ανεβούμε στο υπερπροσωπικό• όχι να κατεβούμε στο απρόσωπο. Ο χαμαιλεοντισμός δε δείχνει ούτε ύφος, ούτε ήθος. Η ιανόμορφη συμπεριφορά θα μας οδηγήσει κάποτε στην πικρή διαπίστωση του Μπρεχτ: «Αυτό που ο ασβέστης μας αφάνισε, δεν ήταν πια πρόσωπο». Στις μέρες μας -που το κυνήγι του προσώπου μας μοιάζει με το κυνήγι της χαμένης Κιβωτού— προβάλλει ως ζωτικής σημασίας αίτημα να αισθανθούμε πως η ειλικρίνεια είναι η πιο ρεαλιστική στάση ζωής και πως τελικά το να ζούμε σαν θίασος σκιών δεν είναι «μια κάποια λύση». (27 Νοεμβρίου 1987)
Από το βιβλίο του Σαράντου Ι. Καργάκου: «Προβληματισμοί – ένας διάλογος με τους νέους.» Τόμος Ε΄ GUTENBERG – ΑΘΗΝΑ 1997
Τα δύο αδέρφια μία ημέρα κάθισαν μαζί να τα πουν και να ξαποστάσουν λιγάκι! Ο ένας υπερηφανευόταν στον άλλον για τα...κατορθώματά του! Έλεγαν πόσο απόλυτα δυνατός και μοναδικός ήταν καθένας στο πεδίο του...Βλέπετε, και τα δύο αδέρφια είναι εξίσου παντοδύναμα. Ποτέ κανένα δεν κατάφερε να νικήσει το άλλο. Το μισό του καθενός συγκροτεί το σύμπαν ολόκληρο!Τόσο ισοδύναμα είναι μοιρασμένες οι εξαιρετικ...
“Επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία με αμείωτο ενθουσιασμό” μας λέει ο Winston Churchill. Όταν λοιπόν η δουλειά σου δεν πάει καλά, η σχέση σου έχει προβλήματα, τα οικονομικά σου είναι χάλια και γενικότερα νιώθεις ο,τι κάθε παράγοντας της ζωής σου είναι μια αποτυχία υπάρχει σωτηρία; Κι όμως, ναι! Και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από σενα!...
Κυριακή.. και βρίσκομαι να απολαμβάνω τον πρωινό καφέ της ημέρας, σε μία καφετέρια της γειτονιάς μου. Παράλληλα, ακούγοντας την συζήτηση μιας παρέας από το διπλανό τραπέζι, ένα τεράστιο ερώτημα γεννιέται μέσα στο μυαλό μου: «Μα γιατί να αλλάξουν τον άνθρωπο τους; Για να τον κάνουν καλύτερο επί της ουσίας, ή για να ακολουθεί τα εκάστοτε εγωιστικά τους θέλω;» ...
Η ευαισθησία δεν είναι δείγμα αδυναμίας. Η ευαισθησία είναι δείγμα ομορφιάς, ψυχικής ανθεκτικότητας και ευφυίας. Σε κάνει να διαφέρεις απο το πλήθος. Σε καθιστά ξεχωριστό. Είναι φανερό πως ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίο μαθαίνουμε να κρύβουμε καλά τα συναισθηματά μας και τους προβληματισμούς μας. Όταν μάλιστα κάποιοι απο εμάς βρίσκουν την δύναμη να εκφράσουν όλα εκείνα που τους καθιστούν αδύναμου...
Για να αποφύγετε τα πρόσωπα με τα οποία ζείτε να αποτελούν άμεσα εμπόδια στην τήρηση των οδηγιών και στην εκτέλεση των πράξεων που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση κάθε σχεδίου που έχετε αποφασίσει με δική σας θέληση, πρέπει να κρατάτε μυστικό το σκοπό που επιδιώκετε, τη φιλοδοξία που σας εμψυχώνει, τα σχέδια που επιθυμείτε να υλοποιήσετε. Έτσι αποφεύγετε την κριτική των αποφάσεων σας, των αντιλήψεω...
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να σε φοβάμαι…
Ενώ εσύ μου φώναζες, τραυμάτιζες την αυτοπεποίθηση μου…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες ότι δεν είχα αξιοπρέπεια επειδή ήμουν μικρός…
Ενώ εσύ μου φώναζες, μου μάθαινες να μην τολμάω, να μη δοκιμάζω, να μην προσπαθώ να ανακαλύπτω, να μην παίρνω πρωτοβουλίες, για να μη θυμώνεις…
Ενώ εσύ μου φώναζες, με έκανες να νιώθω ασήμαντος και αδύ...
Όταν μιλάμε για κατάθλιψη, δεν εννοούμε απλά κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ύστερα από διάφορα δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν. Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, η οποία απαιτεί σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε...
Και ξαφνικά εκεί που απολαμβάνεις τον ύπνο σου χτυπάει αιφνιδιαστικά το ξυπνητήρι.. λες δεν μπορεί κάποιο λάθος έγινε, δεν μπορεί να πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα! Κι όμως πρέπει να αποχωριστείς το ζεστό κρεβατάκι σου, να βγεις στο κρύο και να πας στο γραφείο. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί αυτό; Πολλές για να μην πούμε ότι αποτελεί καθημερινό φαινόμενο....
Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να του δείξεις πόσο νοιάζεσαι για εκείνον. Εδώ είναι 10 από αυτά.
1.Ζήτησε του συμβουλές για τα θέματα που σε απασχολούν-από κάτι ασήμαντο έως κάτι πολύ σημαντικό. Του αρέσει να βλέπει ότι νοιάζεσαι για την γνώμη του ακόμα κι αν είναι για κάτι εντελώς ασήμαντο και μικρό.
2.Να είσαι ευτυχισμένη μόνο και μόνο που θα είσαι παρούσα όταν εκείνος κάν...
Η πλαστική σακούλα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον «μισητά» πράγματα στον πλανήτη. Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί πλήρως η χρήση της και σε άλλες χρεώνεται για να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές από το να την επιλέγουν. Ωστόσο ο άνθρωπος που την εφηύρε είχε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό του. Ήθελε να... σώσει τον πλανήτη....
Πάνω από τα τρία τέταρτα (75%) του εδάφους του πλανήτη μας έχει ήδη υποβαθμισθεί λόγω των ποικίλων ανθρωπογενών και περιβαλλοντικών πιέσεων και το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει το 90% έως το 2050...
H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανι…
...
Ο θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, η απώθηση και η παιδική σεξουαλικότητα....
Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα...
Έτσι ξεκινά το γράμμα που είχε γράψει ο πατέρας του στον Γκέοργκ λίγο προτού πεθάνει και βρισκόταν κρυμμένο για έντεκα χρόνια στην ταπετσαρία του καθίσματος ενός παιδικού αυτοκινήτου.
Γι’ αυτό ψάξτε καλά όλα τα ...
Μία μητέρα προκαλεί προσωπικά τις τοπικές αρχές, με σκοπό να τους πιέσει να λύσουν τη δολοφονία της κόρης της όταν αυτοί δεν καταφέρνουν να πιάσουν τον ένοχο....
Φέτος η 25η Μαρτίου πέφτει Τετάρτη. Άδικα ψάχναμε -ωσάν κλασικοί Έλληνες- μια μέρα να την κολλήσουμε στο Σαββατοκύριακο και να διοργανώσουμε στο πι και φι μια τριήμερη απόδραση. Οπότε θα αρκεστούμε στο πρωινό χουζούρι στο κρεβάτι με τις ώρες, θα παρακολουθήσουμε παρέλαση, θα υποστούμε για άλλη μια χρονιά «ειδήσεις» που θα αναλύουν με το χάρακα...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο ταψί μια λαδόκολλα.
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Βουτάμε κάθε μια ροδέλα στον χυμό πορτοκαλιού και στην συνέχεια τις βάζουμε όλες πάνω στην λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βγάζουμε τα μπα...
Δεν ξέρω που βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας. Οι Αμερικάνοι λένε πως αν δεν διακοσμήσεις με την καρδιά σου τότε το σπίτι γρήγορα θα διαλυθεί. Κατά κάποιο τρόπο και εμείς στην Ελλάδα κάπου στο υποσυνείδητο μας υπάρχει αυτό και θα σας πω γιατί.. Έχετε παρατηρήσει πως όταν ένα νέο ζευγάρι μένει για πρώτη φορά μαζί πως η γυναίκα...
Σίγουρα το πλύσιμο των ρούχων είναι ένας βραχνάς από τον οποίο θέλετε να ξεμπερδεύετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ποιο είναι αυτό το μεγάλο λάθος που κάνετε και χαλάτε και τα ρούχα σας ...