Τις θερμότερες ευχαριστίες στην εξειδικευμένη στην Αισθητική Ιατρική οφθαλμίατρο Ελένη Λαλέτσογλου για τις πολύτιμες ιατρικές συμβουλές της.
Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας και της ασταμάτητης πληροφορίας. Η κυριαρχία των ηλεκτρονικών συσκευών είναι πλέον γεγονός: τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, tablet, παιχνιδομηχανές Xbox και Play station. Η μανία των ηλεκτρονικών συσκευών δεν υφίσταται όμως μόνο στο σπίτι, αφού στις μέρες μας βρίσκεις στο εμπόριο tablet και παιχνιδομηχανές ακόμη και για τη βρεφική ηλικία, αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. Πέρα του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έρχεται με κινητό τηλέφωνο πλέον στο σχολείο – το οποίο αποτελεί αιτία ρήξης αρκετές φορές με τους εκπαιδευτικούς – ακόμη και η ίδια η διαδικασία της μάθησης έχει επηρεαστεί από όλα αυτά. Για την ακρίβεια, η χρήση του υπολογιστή και του προτζέκτορα έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της οδηγώντας μας με γρήγορους ρυθμούς στην εποχή του ηλεκτρονικού βιβλίου. Είναι, λοιπόν, δυνατόν τα παιδιά να παραμείνουν ανεπηρέαστα απ’ όλα αυτά;
Όσο και να αναπολούμε εκείνες τις μέρες όπου οι ανθρώπινη επαφή γινόταν πρόσωπο με πρόσωπο κι όχι πίσω από μία οθόνη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία οδεύει μόνο προς τα μπροστά αφήνοντάς μας όλους άφωνους με τα τόσο καταιγιστικά άλματά της. Τα παιδιά έρχονται από τη στιγμή που θα γεννηθούν σε επαφή με ένα τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών και μαθαίνουν να ζουν με αυτόν. Δεν μπορούμε να τα εμποδίσουμε. Το να ξέρει ένα παιδί δύο ετών να χειρίζεται άψογα ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet δεν είναι απαραίτητα κακό όταν υπάρχουν όρια. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να δείξουν στο παιδί τις χρήσεις αυτών των συσκευών, ανάλογα φυσικά με την εκάστοτε ηλικία – για παράδειγμα ένα παιδί δύο ετών μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να βλέπει κάποια ολιγόλεπτα κινούμενα σχέδια. Είναι στη φύση του ανθρώπου, και πόσο μάλλον του παιδιού, η περιέργεια να εξερευνεί καθετί καινούριο και ξεχωριστό. Ενέργειες όπως το να κρύβουμε το κινητό από τα παιδιά μας ή να μην ανοίγουμε ποτέ την τηλεόραση και να την κλείνουμε όταν εμφανίζονται, όχι απλά δε θα τα καθησυχάσουν αλλά θα τους οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια κι ένταση αφού θα θεωρήσουν πως μία συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο κι από την πλειοψηφία των συνομηλίκων τους, για τα ίδια είναι απαγορευμένη.
Από την άλλη, η χρήση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση καθώς οι συνέπειες των ηλεκτρονικών συσκευών στο παιδί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά μπορούν να αποβούν μοιραίες. Τα μάτια των ενηλίκων κουράζονται καθημερινά από τη χρήση του υπολογιστή τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι αλλά και από τις αμέτρητες ώρες που ξοδεύουμε στο κινητό τηλέφωνο καθώς πλέον έχουν αναβαθμιστεί τόσο πολύ οι λειτουργίες τους που, θέλοντας και μη, σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις. Πόσο μάλλον τα ματάκια ενός μικρού παιδιού σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία! Έπειτα από εκτενής συζήτηση με μία έμπειρη οφθαλμίατρο, μάθαμε πως όσο πιο μικρή η ηλεκτρονική συσκευή τόσο το χειρότερο για την όραση των μικρών παιδιών, ιδίως το κινητό και αμέσως μετά το tablet! Για αυτό το λόγο, είναι καλό όταν χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση ταινιών και βίντεο να μην ξεπερνιέται από τα παιδιά η μισή ώρα χρήσης συνεχόμενα την κάθε φορά και η απόσταση μεταξύ του παιδιού και της ηλεκτρονικής συσκευής να είναι πάνω από 30 εκατοστά.
Συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρατηρηθούν στα παιδιά από την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι: πονοκέφαλος, κόπωση, κερατίτιδα, ξηροφθαλμία, έλλειψη προσοχής και προσωρινή απώλεια μνήμης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και επιληψία αλλά και βλάβες στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος. Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι το 2050 τα περισσότερα παιδιά θα έχουν μυωπία! Επομένως, πρέπει να γίνονται συχνοί προληπτικοί οφθαλμολογικοί έλεγχοι οι οποίοι θα ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία καθώς το 80% των προβλημάτων, αν εντοπιστούν νωρίς, μπορούν να επιλυθούν.
Εκτός από το ιατρικό κομμάτι και τις αρνητικές συνέπειες σε αυτό, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ένα παιδί ή ένας έφηβος σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία είναι η κοινωνική επαφή και συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους. Εξηγήστε στο παιδί σας πως το χρόνο που χαραμίζει για να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να τον περάσει παίζοντας με τους φίλους του. Πόσα παραδείγματα παιδιών δεν έχουμε δει χίλιες φορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία οδηγήθηκαν στην απομόνωση και καλλιέργησαν αυτοκαταστροφικές τάσεις εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών κοινωνικών επαφών που προκλήθηκε από τη μανιακή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών; Προωθήστε το παιδί σας τις ώρες που σπαταλά μπροστά από μία οθόνη να τις «γεμίζει» κάνοντας κάποιο χόμπι, συμμετέχοντας σε κάποιο άθλημα ή μαθήματα χορού και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι η ζωγραφική, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν τη χαλάρωση και την εκτόνωσή του. Ένα κοινό μυστικό είναι πως με τον τρόπο σας, οι γονείς, μπορείτε να το κρατάτε απασχολημένο εκείνες τις ώρες, είτε αναθέτοντας του κάποιες μικροδουλειές στο σπίτι είτε περνώντας χρόνο μαζί του για ένα καφέ ή μία βόλτα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το σχολείο να οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα προωθεί την ορθή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και θα τονίζει τις αδυναμίες τους. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν και αυτοί με τη σειρά τους να μιλήσουν στους μαθητές τους για τις επιβλαβείς συνέπειες της τεχνολογίας αλλά και για τα οφέλη τους.
Συνοψίζοντας, καλώς ή κακώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και την αναπόφευκτη επαφή των παιδιών με αυτή. Από την πλευρά μας, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς, πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά για τις αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης των ηλεκτρονικών συσκευών, μην κρατώντας τα, όμως, στην άγνοια και στην απομόνωση από τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.
Τα δύο αδέρφια μία ημέρα κάθισαν μαζί να τα πουν και να ξαποστάσουν λιγάκι! Ο ένας υπερηφανευόταν στον άλλον για τα...κατορθώματά του! Έλεγαν πόσο απόλυτα δυνατός και μοναδικός ήταν καθένας στο πεδίο του...Βλέπετε, και τα δύο αδέρφια είναι εξίσου παντοδύναμα. Ποτέ κανένα δεν κατάφερε να νικήσει το άλλο. Το μισό του καθενός συγκροτεί το σύμπαν ολόκληρο!Τόσο ισοδύναμα είναι μοιρασμένες οι εξαιρετικ...
Θυμάμαι πως με τους γονείς μου δεν είχαμε ιδιαίτερη επαφή. Ο καθένας ήταν αποκομμένος στο χώρο του.
-Πώς αισθάνεσαι για αυτό;
Ήταν πολύ απασχολημένοι με διάφορες υποχρεώσεις. Ο πατέρας μου δούλευε πολλές ώρες, η μητέρα μου είχε να αναθρέψει εμένα και την αδελφή μου. Τους καταλαβαίνω.
Το παραπάνω ερώτημα («πώς αισθάνεσαι») μοιάζει τόσο απλό και όμως η απάντηση του μας φέρνει αντιμέτωπους με πο...
Αδελφές ψυχές. Όχι δεν θα μιλήσω για τον έρωτα της ζωής σου. Όχι δεν θα είναι δακρύβρεχτο το κείμενο που θα ακολουθήσει. Θέλω απλά να σου πω ότι κάθε άνθρωπος, είτε σύντροφος είτε φίλος είτε απλός γνωστός, έρχεται στη ζωή σου με κάποιον σκοπό, όπως ακριβώς κι εσύ εισβάλλεις στη ζωή κάποιου εξυπηρετώντας ένα ανώτερο σχέδιο. Η ζωή οφείλει αρχικώς να σε διδάξει, έπειτα να σε προστατέψει κι ύστερα να ...
Ο ελεύθερος χρόνος, αν και είναι δύσκολο να οριστεί απόλυτα, αποτελεί βασικό στοιχείο
της καθημερινής ζωής του ανθρώπου. Μιλώντας για την σύγχρονη εποχή, ο ελεύθερος
χρόνος αναφέρεται στις ώρες της μη-εργασίας, του προσωπικού δηλαδή χρόνου που
διαθέτει ο καθένας.Η σημασία του χρόνου αυτού είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί μία μορφή διαφυγής...
Πόσες φορές στην προσπάθεια μας να μάθουμε κάτι καινούριο, δεν έχουμε κάνει λάθος; Τα λάθη, όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτα, αντιθέτως είναι ιδιαίτερα βοηθητικά, γιατί μας δείχνουν πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, ώστε να τα διορθώσουμε. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους μαθητές, δεδομένου ότι πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με νέα μαθησιακά δεδομένα....
Αναπόσπαστο κομμάτι στην πορεία της ζωής και της εξέλιξης του ανθρώπου, η τέχνη αποτελεί προϊόν αλλά και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Από την αρχαιότητα η τέχνη και η δημιουργία είχαν ως βασική προϋπόθεση την έμπνευση η οποία ήταν συνυφασμένη με το θεϊκό άγγιγμα των εννέα μουσών. Η ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου δεν ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής...
Έχεις σκεφτεί πόσες φορές έχεις πει τη φράση περιμένω τη Κυριακή ,το τριήμερο τα Χριστούγεννα ;Σίγουρα η καθημερινότητα , οι γρήγοροι ρυθμοί ,η πίεση , το άγχος της δουλείας μας προκαλούν τάσεις φυγής και μας ωθούν στο να ψάξουμε διεξόδους μακρυά από τη ρουτίνα μας.Μήπως όμως έχουμε πάψει να ζούμε το τώρα και απλά περιμένουμε κάτι ;;
...
Πολλές φορές ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους γύρω μας γίνεται μηχανικά χωρίς να ακούμε ουσιαστικά τον άλλον και χωρίς να εκφράζουμε εμείς τα θέλω μας, γ αυτό πολλές φορές οδηγούμαστε σε διαφωνίες και συγκρούσεις.
Είναι λοιπόν, σημαντικό όταν επικοινωνούμε με έναν άνθρωπο να μπορούμε να καταλάβουμε τι νιώθουμε, τι χρειαζόμαστε και τι πιστεύουμε....
Η οικοτεχνία Γρόπαλης είναι μια αγροδιατροφική οικογενειακή επιχείρηση από τη Σκύδρα της Πέλλας η οποία μεταποιεί τα προϊόντα που παράγει, όπως μαρμελάδες, κομπόστες, σάλτσες κ.ά., σε μικρή κλίμακα και έχει υιοθετήσει καθολικά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
...
Ως προς τα αποτελέσματα τα διαταρακτικά που ερευνώνται έχουμε τους παρακάτω δύο τύπους έρευνας :
-τις θερμικές όπου οι διαταραχές που διερευνώνται είναι αυτές που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας (πχ διαταρακτική θεωρείται η αύξησης της τοπικής θερμοκρασίας πάνω από 1 0C)
-τις μη θερμικές όπου διερευνώνται διαταραχές που δεν οφείλονται σε αύ...
Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν την υψηλή σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.
...
Ξαφνικά, εκεί που κοιτάτε τα πόδια σας παρατηρείται μια μελανιά. Τότε, αναρωτιέστε πώς στο καλό την αποκτήσατε. Δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου ή να κάνατε κάτι που να μπορεί να τη δημιούργησε.
...
Εδώ και αρκετό καιρό, πλανάται στην ατμόσφαιρα μια φήμη για κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα οδηγήσει σε ελεύθερη είσοδο στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σε πρώτη ανάγνωση, είναι μια εύηχη και ευχάριστη ανακοίνωση. Όμως, πέρα από λάθος αντίληψη και οπτική για την εκπαίδευση, σηματοδοτεί ...
Μου συμβαίνει συχνά να συναντώ ανθρώπους που μπορεί φυσικά να είναι 20, 30, ακόμη και 40 χρονών, αλλά μέσα τους να εξακολουθούν να είναι ακόμη παιδιά. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ακόμα αναμένουν την αγάπη που δεν πήραν σε μεγάλο βαθμό, ή ακόμα και που στερήθηκαν, στα πρώτα τους χρόνια. Αυτά τα άτομα δεν θα μεγαλώσουν αν δεν βρουν την ευτυχία για τον εαυτό τους μόνοι τους.
Από τη στιγμή που θα νι...
18 χρόνια ερευνών από τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Κρεντίλ Γκραν-Ντικ. Θα αποκαλυφθεί άραγε η αλήθεια; 22 Δεκεμβρίου 1980. Συνετρίβει αεροσκάφος σε βραχώδη οροσειρά στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας. Από τους 169 επιβάτες επιβιώνει μόνο 1 μωρό λίγων μηνών. Το πρόβλημα είναι ότι στο αεροπλάνο επενέβαιναν 2 μωρά της ίδιας ηλικίας. Η Λιζ-Ροζ ντε Καρβίλ, εγγονή του πάμ...
Πρόκειται για το remakeτης κλασικής, αν μη τι άλλο, ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney «Ο βασιλιάς των λιονταριών(1994)» σε live action σύνθεση.....
Πώς συνδέονται οι Φυσικές Επιστήμες, η Μουσική και η Κίνηση; Αλήθεια όλα αυτά πώς αλληλεπιδρούν με τα Χριστούγεννα; Πόσα διαφορετικά μονοπάτια μπορούμε να ανακαλύψουμε που ενώνουν την Επιστήμη και τη Μουσικοκινητική Αγωγή;...
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα περίπου μέχρι να σφίξει η ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε μπαλάκια διαμέτρου 2,3 εκ. περίπου, τα τ...
Η δεκαετία από τα 20 μέχρι και τα 30 χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Μία γυναίκα στα 20 χρόνια είναι σαφώς πιο ανέμελη αφού κουβαλά ακόμα την νεανική «τρέλα» σε αντίθεση με μία στα 30 που έχει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες αντιμετωπίζοντας τες με περισσότερη ωριμότητα. Όλες αυτές οι αλλαγές βρίσκουν...