Ένα παιδί που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει μια ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου
Κατερίνα Κοντογιαννάτου,
Ψυχολόγος ΑΠΘ24-01-2017
«Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός».
Σ’ αυτή τη φράση ο Βίλχελμ Μπους εσωκλείει σύντομα και περιεκτικά τη δυσκολία – κι ο,τι αυτή προϋποθέτει ή συνεπάγεται- του να είναι κανείς όχι τέλειος, αλλά ένας αρκούντως καλός γονιός. Εξάλλου τέλειοι γονείς δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά, κι αυτό είναι κάτι, που χρειάζεται να κρατάμε καλά στο νου μας.
Όταν κάποιος γίνεται γονιός, τότε είναι η στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια το δικό του εσωτερικό παιδί, των δικών του παιδικών χρόνων, έρχεται ξανά σε επαφή με το παρελθόν του, με τα τραύματά του. Και μπορεί είτε να υποκύψει σ’ αυτά και να τα αναπαράγει, διαιωνίζοντας με τη σειρά του αυτό το φαύλο κύκλο γενεών, είτε μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τις πληγές του, σπάζοντας τον κύκλο. Όποια κι αν είναι η επιλογή του, οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες και αντίστοιχες της απόφασής του. Ο πρώτος δρόμος είναι σίγουρα ο πιο εύκολος, αλλά εξίσου σίγουρα είναι και ο πιο επικίνδυνος και επώδυνος για το παιδί μπροστά του.
Οι γονείς βλέπουν το παιδί τους ως προέκταση του εαυτού τους, αδυνατούν να το δουν ως ξεχωριστή προσωπικότητα, ως πλάσμα με διαφορετική ταυτότητα, τη δική του ταυτότητα. Περιμένουν απ’ αυτό να γίνει ό,τι δεν έγιναν, να κάνει ό,τι δεν έκαναν, να ζήσουν τη ζωή που δεν έζησαν μέσα απ’ τη ζωή του παιδιού τους, να “φτιάξουν” το τέλειο, το ιδανικό, το ατσαλάκωτο παιδί. Αντ’ αυτού όμως, το μόνο που καταφέρνουν να “φτιάξουν” είναι ένα φοβισμένο παιδί.
«Όταν ο γονιός δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση, όταν δεν είναι σίγουρος για τη θέση του, μπορεί να αντιδρά άσχημα στις εκδηλώσεις αντίστασης του παιδιού του. Αντί να δει την αντίσταση ως μία εκδήλωση της ταυτότητας του παιδιού, αισθάνεται ότι κατευθύνεται εναντίον του» (Ιζαμπέλ Φιλιοζά). Και τότε οι γονείς κάνουν ένα από τα μεγαλύτερα τους λάθη. Αντί να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, προσπαθούν να μεγαλώσουν ένα υπάκουο και πειθαρχημένο παιδί χρησιμοποιώντας ως όπλο τους και έχοντας ως σύμμαχο τους το φόβο. Και ο φόβος είναι παιδική κακοποίηση.
Παιδική κακοποίηση δεν είναι μόνο ό,τι αγγίζει τη σφαίρα του ακραίου. Παιδική κακοποίηση είναι οι τιμωρίες, οι επικρίσεις, οι υποτιμήσεις, οι ετικέτες, οι συγκρίσεις, οι απαιτήσεις, οι απειλές, η αδιαφορία, η απόρριψη, η απαξίωση, η ειρωνεία, τα λόγια που πονάνε, η αγάπη υπό όρους («Σ’ αγαπώ/ Είσαι καλός/ή, αν κάνεις αυτό που λέω/θέλω εγώ»).
«Το παιδί δεν μπορεί να ακούει προσβολές, γιατί μόνο έτσι μεγαλώνοντας θα αποκτήσει αξιοπρέπεια» (F. Engels).
Δε μιλάμε πλέον για μια σχέση ισότιμη, αναφορικά με την αξιοπρέπεια και την αξία του παιδιού ως ανθρώπου. Μιλάμε για μια σχέση ελέγχου, για ένα μόνιμο παιχνίδι εξουσίας, με τους γονείς να κατηγορούν το παιδί ξεχνώντας ότι αυτοί το ξεκίνησαν.
Κάθε φορά που ο γονιός επιδιώκει να επιβληθεί στο παιδί του, κατ’ ουσίαν επιχειρεί να επιβληθεί στα τραύματα του για να μην πονάει. Πίσω απ’ τη βία κρύβεται μια δική του ιστορία, είναι οι παλιές πληγές, που ξαναματώνουν, προβάλλει την οργή της παιδικής του ηλικίας στο παιδί του.
Το παιδί εξαρτάται από τους γονείς του, καθρεφτίζεται στο βλέμμα τους, βλέπει τον εαυτό του μέσα απ’ τα δικά τους μάτια. Το παιδί δεν έχει ανάγκη από τέλειους γονείς, έχει ανάγκη από γονείς που το αγαπούν και κυρίως το αποδέχονται άνευ όρων και όχι άνευ ορίων. Δε φτάνει μόνο η αγάπη, χρειάζεται και η αποδοχή. Ένα παιδί, που δεν το αποδέχθηκαν, τρέχει για μια ζωή προκειμένου να φτάσει κάπου. Έχει ανάγκη από γονείς που αποδέχονται ότι το παιδί τους δεν είναι τέλειο, ότι δεν είναι ίσως αυτό που ονειρεύτηκαν, ότι δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να είναι. Αλήθεια, οι ίδιοι είναι αυτό που θα ήθελαν να είναι; Αποδέχτηκαν ποτέ τον εαυτό τους; Τον αγάπησαν; Το παιδί έχει ανάγκη από γονείς, που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, τα παραδέχονται και προσπαθούν να τα διορθώσουν.
«Κι εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε έτσι;». Μεγαλώσαμε μέσα σ’ έναν ψεύτικο εαυτό. Μάθαμε να φοβόμαστε, να κρυβόμαστε πίσω από μάσκες, να μην έχουμε πρόσωπο, αλλά προσωπείο, να φοράμε το κουστούμι μας και να παίζουμε το ρόλο μας. Μάθαμε να μην εκφράζουμε τις ανάγκες και τα «θέλω» μας, να μην τα αναγνωρίζουμε, να θέλουμε τα «θέλω» των άλλων, να τα περνάμε για δικά μας, να τους ανήκουμε, να εξαρτιόμαστε. Μάθαμε να μην αγαπάμε τον εαυτό μας, άρα και τους άλλους, να μην τον αποδεχόμαστε, να τον σαμποτάρουμε, να ζητούμε το δυσλειτουργικό για να λειτουργήσουμε ή για να νομίζουμε ότι έτσι λειτουργούμε. Μάθαμε να βολευόμαστε, να μη ρισκάρουμε, να μην κυνηγάμε τα όνειρά μας, να μην ονειρευόμαστε, να μας τρομάζει η αλλαγή, δηλαδή η ίδια η ζωή, μάθαμε να μη ζούμε. Άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Κι αν πάλι όλα αυτά δεν τα αναγνωρίζουμε είναι γιατί κυρίως μάθαμε να τα βάζουμε όλα «κάτω απ’ το χαλί»… Κι αφού δεν τα βλέπω, ή μάλλον δε θέλω να τα δω, τότε δεν υπάρχουν! Αυτό πάθαμε. Γίναμε έτσι…
Μας οφείλουμε λοιπόν να βγούμε στο φως, να δούμε τις σκιές μας, να τις αναγνωρίσουμε, να τις γνωρίσουμε κι αυτή τη φορά να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. «Να πούμε “ναι” στον εαυτό μας, να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν αυτό να είναι το σοβαρότερο απ’ όλα τα καθήκοντά μας.» (C. Jung). Να βγάλουμε τη μάσκα! Να σπάσουμε τον κύκλο!
Ο όρος συναισθηματικός εκβιασμός αναφέρεται σε μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που συμβαίνει συχνά στα πλαίσια στενών προσωπικών σχέσεων. Μπορεί η σχέση να είναι ανάμεσα σε μια μητέρα και ένα παιδί, μεταξύ δυο συζύγων, αδελφών, φίλων. Σε αυτές τις σχέσεις το ένα μέλος χρησιμοποιεί ψυχολογική πίεση προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του, ενώ το άλλο μέλος υποχωρεί...
Ποτέ και για κανέναν δεν ήρθαν όλα εύκολα και ομαλά, σπάνια η ζωή κάποιου είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και ίσως υπάρχει λόγος για αυτό. Καθένας από εμάς ερχόμενος σ’ αυτό τον κόσμο παλεύει για διαφορετικά πράγματα και διανύει μια ξεχωριστή πορεία, έχει τη δική του διαδρομή να περπατήσει που για άλλους είναι πιο σύντομη και προσβάσιμη και για άλλους μακρύτερη και πιο δύσβατη....
Με την ανακάλυψη του τροχού και της φωτιάς, ο πολιτισμός μας εκτινάχθηκε.Καταφέραμε μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα,να γίνουμε κυρίαρχοι των μηχανών. Παράγουμε περισσότερα πράγματα, καταναλώνουμε περισσότερο και αισθανόμαστε ευτυχείς. Αυτό ίσως λέγεται ανάπτυξη. Ομως ίσως πρόκειτε για μια στρεβλή ανάπτυξη, που τώρα μας πνίγει. Οι εφευρέσεις του ανθρώπινου γένους στόχο έχουν να κάνουν την καθημεριν...
Καθημερινά διαπιστώνω πως ελάχιστοι άνθρωποι έχουν αναπτυγμένη την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Ενσυναίσθηση είναι η ταύτιση με τα συναισθήματα του συνομιλητή , η κατανόηση των σκέψεων και των αιτίων που τον οδηγούν στις πράξεις του χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαραίτητα, συμφωνείς με αυτήν. Με απλά λόγια είναι να μπορείς να μπεις στην θέση του άλλου. Για να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση είναι σημαντικ...
“Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε εκείνους οι οποίοι κατέχουν υψηλές θέσεις, δεν λέει τίποτα. Όμως ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους σερβιτόρους, είναι σαν ένα μαγικό παράθυρο από το οποίο κοιτάζεις κατευθείαν μέσα στην ψυχή τους.” – Del Jones, USA Today
“Ο Κανόνας του Σερβιτόρου” υποδεικνύει πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους σερβιτόρους και τις σερβιτόρες αποκαλύπτει π...
Προσπάθησε να εγκαταλείψεις τα αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να βιώνεις στην καθημερινότητά σου μέσα από διάφορες καταστάσεις. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να προσπαθήσεις να αλλάξεις αυτό το συναίσθημα την ώρα που το βιώνεις. ...
Ο όρος «sex buddies» ή αλλιώς «φίλοι με προνόμια» δεν είναι καινούριος στο σύγχρονο λεξικό! Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες υπήρχε ήδη από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας και πρόσφατα κέρδισε ένα δικό του τίτλο, μιας και βρίσκεται στο «ζενίθ» του. Οι άνθρωποι που δέχονται ή θέλουν ν’ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όλο και πληθαίνουν. Οι λόγοι φυσικά είναι απλοί και κατανοητοί ... ή μήπως όχι; (ε...
Ο κάθε άνθρωπος ξέρει τι είναι αυτό που πρέπει να πράξει για να έχει μια ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, η ευτυχία στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μεταδοτική. Δηλαδή, οι φίλοι κάποιων μπορούν να τους μεταφέρουν την κακή τους διάθεση. Μπορούν όμως να τους μεταφέρουν και την καλή τους διάθεση.
Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα της ευτυχίας. Μάλιστα, οι συγκε...
Αναπόσπαστο κομμάτι στην πορεία της ζωής και της εξέλιξης του ανθρώπου, η τέχνη αποτελεί προϊόν αλλά και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Από την αρχαιότητα η τέχνη και η δημιουργία είχαν ως βασική προϋπόθεση την έμπνευση η οποία ήταν συνυφασμένη με το θεϊκό άγγιγμα των εννέα μουσών. Η ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου δεν ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής...
Πλαστικά απορρίμματα που ρυπαίνουν τουςωκεανούς του πλανήτη θα χρησιμοποιήσει από το 2016 η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas στην παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων.
Μάλιστα από το 2019 σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας στα 2.900 καταστήματα που διατηρεί.
Μεγάλες εταιρείες ρουχισμού, επισημαίνει το πρακτορείο, προσπαθούν τα τε...
Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα του πλανήτη χρησιμοποιούν αρκετό νερό ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων για ένα χρόνο. Μάλιστα, οι μονάδες αυτές συχνά βρίσκονται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.
Τα δεδομένα προέρχονται από έκθεση της Greenpeace που εξέτασε την κατανάλωση νερού 8.359 ...
Οι πινακίδες αυτές είναι κυρίως τριγωνικές. Ο χρωματισμός τους αποτελείται κυρίως από μαύρο σύμβολο (pictogram) σε κίτρινο υπόβαθρο με κόκκινο πλαίσιο.
...
Σίγουρα έχεις ξανακούσει πως το παραπάνω βάρος που κουβαλάς με το σώμα σου είναι μια αριθμητική πράξη. Είναι απλά μια ανισορροπία ενέργειας.
Δηλαδή αποθηκεύεις πιο γρήγορα ενέργεια, με τη μορφή θερμίδων, παρά καταναλώνεις. Με αυτόν τον τρόπο έχεις μια συνεχόμενη αύξηση του βάρους σου μέσα στα χρόνια. Με απλά λόγια, πολλές θερμίδες μπαίνουν αλλά δεν βρίσκο...
29 Ιουνίου 1874, στην εφημερίδα “ΚΑΙΡΟΙ” δημοσιεύεται άρθρο του Χ. Τρικούπη με τίτλο “τίς πταίει”. Μέσα από αυτό ο Τρικούπης στρεφόταν εναντίον του βασιλιά που με τις παρεμβάσεις του αλλοίωνε τη βούληση του λαού και οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής δημιουργώντας ένα πολιτικό σκηνικό “χλωμό” και ένα πολιτικό σύστημα “σάπιο”, σαθρό...
Χαλαρώστε, ηρεμήστε, χαμογελάστε και ετοιμαστείτε να πάρετε ένα από τα πιο ευχάριστα και αποτελεσματικότερα φάρμακα που μας προσφέρει η ζωή: Μια καλή δόση γέλιου.
Προσπαθείτε και αναζητείτε τρόπους να γελάτε κάθε μέρα όσο συχνότερα μπορείτε. Πολλές έρευνες βρήκαν ότι το γέλιο και το χιούμορ επιδρούν ευεργετικά για βελτίωση της πνευματικής και σωματικής υγείας σχεδόν όσο η σωματική άσκηση.
...
Η Χέτι Σκοτούρα Γκριμκέ, μια σκλάβα στο Τσάρλεστον των αρχών του 19ου αιώνα, διψά για ζωή πέρα από τους τοίχους που την κρατούν φυλακισμένη στην πλούσια οικία Γκριμκέ. Η κόρη της οικογένειας, η Σάρα, προικισμένη με ακόρεστο πνεύμα και επαναστατικές ιδέες, ξέρει από μικρή ότι προορίζεται να πετύχει κάτι σημαντικό στον κόσμο, αλλά την περιορίζουν...
Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σας ενημερώνει πως διοργανώνει ακροάσεις για νέα μέλη προκειμένου να στελεχώσει την καινούργια του παραγωγή.
Για συμμετοχή στις ακροάσεις μπορείτε να στείλετε σύντομο βιογραφικό όπως και στοιχεία επικοινωνίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση etp.entropia@gmail.com. έως και την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.
...
Υλικά
1 ματσάκι ρόκα
½ φλιτζάνι τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
10 λεπτές φέτες προσούτο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τη ρόκα. Φτιάχνουμε 10 μικρά ματσάκια από τα φύλλα της ρόκας. Παίρνουμε ένα ματσάκι ρόκας, βάζουμε πάνω του περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού τυρί κρέμα και το τυλίγουμε με μία φέτα προσούτο, φτιάχνοντας μια φλογέρα. Συνεχίζουμε μ...
Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν αρκεί, αν θέλουμε να αποκτήσει το σπίτι μας χριστουγεννιάτικη διακόσμηση… Και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά! Δείτε ιδέες για την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού σας και εμπνευστείτε για να αποκτήσετε το πιο όμορφο, ζεστό, χριστουγεννιάτικο σκηνικό!...
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παρακάτω τρόφιμα όχι μόνο μπορούν να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, όποτε και αν καταναλωθούν!Ζάχαρη.Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. Αρκεί μόνο να έχει αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο, ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια...