Ο φόβος ενυπάρχει στην ψυχή όλων μας και το να μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτόν, ώστε να κάνουμε όσα θα θέλαμε, αποτελεί όνειρο για πολλούς από εμάς. Ήρθε η στιγμή να το κάνουμε πραγματικότητα.
Το να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς φόβο δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε άγνοια κινδύνου ή να υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας, όπως πιθανώς κάνουν οι ριψοκίνδυνοι - συνήθως πολύ νέοι άνθρωποι. Σημαίνει ότι χρειάζεται να νιώθουμε τον φόβο, να τον αξιολογούμε, να τον λαμβάνουμε υπόψη μας και παρ’ όλα αυτά να προχωράμε σε όσα θέλουμε. Όλοι οι άνθρωποι φοβόμαστε κάποια πράγματα (π.χ. την ασθένεια, το ατύχημα, την απώλεια κ.λπ.), αλλά δεν πρέπει να τα σκεφτόμαστε συνέχεια, να τα αφήνουμε να κατακλύζουν τη ζωή μας και να μας δεσμεύουν. Η γενναιότητα, άλλωστε, δεν προϋποθέτει την απουσία του φόβου, αλλά αντίθετα τη διαχείρισή του. Έτσι, ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι να μη φοβηθούμε ποτέ, αλλά να μη μας κρατήσει πίσω ο φόβος, να μην τον αφήσουμε να μας περιορίσει.
Φόβος, ο απαραίτητος
Ο φόβος είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα που είναι απαραίτητο να υπάρχει ώστε να μας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο φόβος είναι διαφορετικός από το άγχος. Ο φόβος σχετίζεται με υπαρκτούς κινδύνους και από αυτούς μας προστατεύει, ενώ το άγχος έχει συχνά να κάνει με φανταστικούς κινδύνους ή καταστάσεις. Έτσι, καθίσταται προφανές ότι τον φόβο τον χρειαζόμαστε. Μέχρι εκεί όμως που μας επιτρέπει να είμαστε λειτουργικοί και να προστατεύουμε τον εαυτό μας, χωρίς να φτάσει δηλαδή να γίνει φοβία, να περιορίζει τη ζωή μας και να μη μας αφήνει να τη ζήσουμε φυσιολογικά.
Γιατί κάποιοι φοβούνται περισσότερο;
Το πόσο φοβόμαστε έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας, με τις εμπειρίες μας, με το πώς βλέπουμε και κρίνουμε τη ζωή και βέβαια με το συναισθηματικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε (π.χ. αν έχουμε κατάθλιψη, ο φόβος θα είναι ίσως πιο έντονος).
Σημαντικό ρόλο παίζουν και η μαθημένη συμπεριφορά που ακολουθούμε (παρατηρώ άλλους που φοβούνται κάτι και μαθαίνω να το φοβάμαι και εγώ), η άγνοια, η ημιμάθεια, η λάθος εκτίμηση των πιθανοτήτων ή των ενδείξεων που μπορεί να μας κάνουν να φοβόμαστε. Επίσης, είναι πιθανό να διογκώνουμε έναν φυσιολογικό και λογικό φόβο, όπως είναι για παράδειγμα το να κυκλοφορούμε μόνοι τη νύχτα σε μια κακόφημη συνοικία, και να τον γενικεύουμε τόσο που να επηρεάζει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας (π.χ. να φοβόμαστε γενικά να κυκλοφορούμε μόνοι μας τις νυχτερινές ώρες, ακόμη και για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας).
Πώς να τον διαχειριστούμε
Για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, χρειάζεται να τους αναγνωρίσουμε. Κατ’ αρχάς, μπορούμε να πάρουμε ένα χαρτί και να τους καταγράψουμε. Έπειτα, θα μας βοηθήσει το να κάνουμε κάποιες εναλλακτικές -πιο λειτουργικές- σκέψεις σε σχέση με αυτό που φοβόμαστε (να εκλογικεύσουμε τον φόβο μας). Ακόμη, πολύ χρήσιμο μπορεί να φανεί το να αναρωτηθούμε: Είναι λογικό να φοβάμαι τόσο; Είναι κάτι που συμβαίνει τόσο συχνά; Θα έχει πράγματι τις επιπτώσεις που φοβάμαι; Έχω τρόπο να το αντιμετωπίσω; Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Τέλος, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε και να οργανώσουμε το πλάνο μας σε σχέση με την αντιμετώπισή του ή με το πώς θα «χρησιμοποιήσουμε» το περιβάλλον μας και τους άλλους ανθρώπους ώστε να βοηθηθούμε.
Ας δοκιμάσουμε μία άσκηση που προτείνουν οι ειδικοί για να διαχειριστούμε τον φόβο μας:
Παίρνουμε ένα φύλλο χαρτί. Το χωρίζουμε κάθετα στα δύο. Στο πάνω μέρος της σελίδας γράφουμε αυτό που φοβόμαστε, όσο απλοϊκό, αστείο ή σοβαρό και αν μας φαίνεται (π.χ. το να κόψουμε τα μαλλιά μας, να μας απολύσουν, να χωρίσουμε τον σύντροφό μας, να φτάσουν τα πεντηκοστά μας γενέθλια, να χάσουμε τον γονιό μας...). Στην αριστερή κολόνα περιγράφουμε λεπτομερώς τον φόβο μας και στη δεξιά γράφουμε πώς θα μπορούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε, αν τελικά μας συμβεί αυτό που φοβόμαστε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να σκεφτούμε καλά τι θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο και αν φοβόμαστε, στην πραγματικότητα πάντα σχεδόν τα καταφέρνουμε, γιατί συνήθως οι φόβοι μας είναι μεγαλύτεροι από ό,τι δικαιολογούν τα πραγματικά περιστατικά.
Όταν ο φόβος γίνεται φοβία
Η φοβία είναι ένας παράλογος, υπερβολικός και παγιωμένος φόβος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και αφορά κάτι συγκεκριμένο. Οι φοβίες μάς κάνουν να απομονωνόμαστε και να δυσλειτουργούμε προσπαθώντας να αποφύγουμε το αντικείμενο του φόβου μας, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου αποδυναμωνόμαστε εμείς και δυναμώνει ο φόβος.
Ποιες φοβίες υπάρχουν
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φοβίες χωρίζονται σε τρία είδη. Αυτά είναι:
Η αγοραφοβία (ο φόβος που σχετίζεται με το να βρεθούμε σε πολυσύχναστο χώρο έξω από το σπίτι μας ή οπουδήποτε αλλού έχουμε την αίσθηση πως δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε όταν μας πιάσει η κρίση πανικού).
Η κοινωνική φοβία (ο φόβος που σχετίζεται με το να βρεθούμε κάπου όπου νιώθουμε πως μας παρατηρούν οι άλλοι, μας κοιτάνε, «κρίνουν» τη συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε πως θα ρεζιλευτούμε κ.λπ.).
Οι ειδικές φοβίες, που είναι πάρα πολλές (έχουν καταγραφεί εκατοντάδες). Οι ειδικές φοβίες ταξινομούνται με τη σειρά τους σε μικρότερες κατηγορίες, όπως είναι οι φοβίες για τα ζώα (π.χ. φοβόμαστε τους σκύλους ή τα πουλιά), το φυσικό περιβάλλον (π.χ. ο φόβος για τους κεραυνούς), το αίμα (ο φόβος για τις ενέσεις και γενικά τα τραύματα) και αυτές που αφορούν καταστάσεις (π.χ. να φοβόμαστε το αεροπλάνο, το ασανσέρ κ.λπ.). Ειδικές φοβίες παρουσιάζει περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Ειδικότερα, οι πιο κοινές ειδικές φοβίες είναι οι φοβίες για τα ζώα, για το αεροπλάνο, οι νοσοφοβίες, η κλειστοφοβία (ενδέχεται να είναι σύμπτωμα της αγοραφοβίας) και η ακροφοβία (ο φόβος για τα ύψη). Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, από όσους επισκέπτονται ειδικούς για να αντιμετωπίσουν τις φοβίες τους, το 60% υποφέρουν από αγοραφοβία, ενώ οι υπόλοιποι τείνουν να τις παραβλέπουν, γιατί ίσως δεν θεωρούν πως επηρεάζουν τόσο τη λειτουργικότητά τους.
Όταν υποφέρουμε από κάποια ειδική φοβία, νιώθουμε φόβο όταν βρισκόμαστε σε μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση (π.χ. όταν είμαστε στο αεροπλάνο ή όταν ερχόμαστε σε επαφή με σκύλους), καταλαβαίνουμε συνήθως ότι ο φόβος μας είναι υπερβολικός και αντιδρούμε είτε αποφεύγοντας το «αντικείμενο του φόβου» μας είτε νιώθοντας πολύ άγχος -μαζί με σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, εφίδρωση, αυξημένη αρτηριακή πίεση)- κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με αυτό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι κατά πόσον η φοβία αυτή επηρεάζει τη λειτουργικότητά μας. Αν, δηλαδή, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με το αντικείμενο ή την κατάσταση που μας φοβίζει (π.χ. αν φοβόμαστε τις αράχνες, με τις οποίες συνήθως ερχόμαστε σπανίως σε επαφή), το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο αν είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με το «αντικείμενο του φόβου» μας (π.χ. αν φοβόμαστε τους σεισμούς και ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή).
Οι ένοχοι
Συχνά οι φοβίες πυροδοτούνται από ένα τραυματικό γεγονός που μας έχει συμβεί ή επειδή μας έχει φοβίσει κάποιος λέγοντάς μας συνέχεια να προσέχουμε ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση ή γιατί έχει διογκωθεί ο φόβος μας από όσα ακούμε ή διαβάζουμε.
Πώς θα νικήσουμε τις φοβίες μας
Για να αντιμετωπίσουμε τις φοβίες μας, πρέπει να θέλουμε να τις ξεπεράσουμε και να έχουμε το κατάλληλο κίνητρο. Πράγματα απαραίτητα, γιατί οι φοβίες, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και επαρκώς, μπορεί αφενός να επιδεινωθούν και αφετέρου να γενικευτούν και να συμπεριλάβουν και άλλες καταστάσεις ή αντικείμενα εκτός από το αρχικό «αντικείμενο του φόβου». Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε τις φοβίες μόνοι μας, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές τεχνικές προσέγγισης του αντικειμένου που φοβόμαστε. Η βασικότερη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς είναι η σταδιακή έκθεση στο αντικείμενο του φόβου μας και η εξοικείωσή μας μαζί του, διά ζώσης ή στη φαντασία μας, πάντα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός ψυχολόγου, ώστε να επιτευχθεί η «απευαισθητοποίηση». Γενικά, οι ειδικοί τονίζουν πως είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν οι φοβίες με τη βοήθεια ενός ειδικού και η διαδικασία έχει να κάνει με την τροποποίηση της συμπεριφοράς και των σκέψεων που επιδεινώνουν μια φοβία.
Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής, μία περίοδος στην οποία το παιδί βιώνει σημαντικές αλλαγές τόσο στις βιολογικές όσο και στις ψυχικές του λειτουργίες. Το σώμα και οι ορμές τους αλλάζουν, ακόμα και οι επιθυμίες του τις οποίες του είναι δύσκολο να εκφράσει ή να ελέγξει…
Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν και τις σχέσεις του έφηβου με τον υπόλοι...
Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς αλλά ο καθένας, σίγουρα, το βλέπει από τη δική του οπτική. Αποτέλεσμα εμπειριών, χαρακτήρα, διαπαιδαγώγησης, μόρφωσης, συναναστροφών; Το συναίσθημα της αγάπης αν και δεδομένο, εντούτοις παραμένει ζητούμενο. Ίσως γιατί στους κανόνες τις δύσκολα βρίσκει κανείς τις εξαιρέσεις… Ναι, γιατί έχει και η αγάπη τους δικούς...
Είμαι γυναίκα 27 ετών και στις σχέσεις μου με τους άνδρες νιώθω ένοχη και ανεπαρκής. Σκέφτομαι ότι δεν αξίζω και ότι ο σύντροφός μου θα με απορρίψει και θα προτιμήσει μια άλλη γυναίκα. Μπορεί να φταίει η παιδική μου ηλικία; Ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά αποδεκτή από κανέναν στην ζωή μου.
Η απόρριψη και ο φόβος της επανάληψής της είναι ένα σκληρό και επίπονο βίωμα το οποίο μπορεί να δημιουργηθείαπό...
Η ζωή είναι παρούσα. Αναπνέουμε, λειτουργούμε, κινούμε το σώμα μας. Το σημαντικότερο είναι πως είμαστε ζωντανοί. Είμαστε ζωντανοί στο παρόν. Στο τώρα. Έχουμε τη δύναμη να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να ενεργήσουμε κατά πως θέλουμε. Αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας και της φύσης. Ορίζουμε τον χρόνο και μας ορίζει ταυτόχρονα. Ορίζουμε τον εαυτό μας και τις σχέσε...
Όταν μιλάμε για κατάθλιψη, δεν εννοούμε απλά κάποια αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ύστερα από διάφορα δυσάρεστα γεγονότα που μπορεί να συνέβησαν. Στην πραγματικότητα η κατάθλιψη αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, η οποία απαιτεί σωστή διάγνωση και κατά συνέπεια σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να εξηγήσουμε...
Το θεατρικό παιχνίδι έκανε την εμφάνιση του τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η κοινωνία μας έχει δεχθεί πλήθος αλλαγών. Μέχρι την εποχή του ’90 τα παιδιά δραστηριοποιούνταν σε εξωτερικούς χώρους( αυλές, πλατείες, αλάνες κ.α.) και ήταν γενικά αποδεκτό τα παιδιά να παίζουν χωρίς την συνεχή επίβλεψη του γονέα. Το παιδί μέσα από την έλλειψη υλικών παιχνιδιών δημιου...
Βασιζόμαστε στη ζωή μας σε τόσα πράγματα που τελικά μας προκαλούν πόνο, άγχος και ανησυχίες κι αντί να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε, καταλήγουμε να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτά, κάνοντας τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι είναι. Παρακάτω διαβάστε μια λίστα με 15 πράγματα στα οποία πρέπει να πείτε "όχι", κάνοντας έτσι τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο ευχάριστη....
Θεωρείτε ότι στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι; ΟΧΙ, κάθε ενέργειά μας αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη.
Οτιδήποτε ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, ακόμη και αν το διαγράφουμε, αυτό δεν διαγράφετε ποτέ.
Πρέπει πάντοτε να επαληθεύουμε τις πληροφορίες, καθώς και τις πηγές που βρίσκουμε, διότι δεν είναι όλες έγκυρες.
Δεν υπάρχει ποτέ 100% προστασία στο διαδίκτυο....
Αυστραλοί ερευνητές πιστεύουν ότι μια αυστραλιανή μέλισσα που παράγει ένα προϊόν «τύπου σελοφάν» για τις φωλιές της θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να τεθεί τέλος στην παγκόσμια εξάρτηση από τα πλαστικά μιας χρήσης.
...
Στα «έγκατα» της Κέρκυρας κατάφερε να διεισδύσει πριν από λίγες μέρες, ο Ολλανδός σπηλαιολόγος René van Vliet και η ομάδα του που την αποτελούσαν γνωστοί Ευρωπαίοι σπηλαιολόγοι όπως ο Gertjan van Pelt, ο CanyonZone, Rodcl και ο Aventure Verticale, αλλά και Κερκυραίοι σπηλαιολόγοι και δασολόγοι μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Γαστεράτος και ο Θεόδωρος Σκαλίτης....
Ο Σεπτέμβριος του 2020 ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος για την κλιματική αλλαγή, η οποία εκτίμησε ότι το 2020 ίσως τελικά να είναι πιο ζεστή χρονιά από το 2016....
Επανάσταση στον τομέα της υγείας αναμένεται να προκαλέσει η λεγόμενη «Κρητική Ασπιρίνη» που σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει.
Το προϊόν είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας ομάδας Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστου Λιονή, Ηλία Καστανά και Καθηγητή Στέργιου Πυρίντσου, με τη συνεργασία της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και της φαρμακοβιομηχαν...
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι παλαιότερες σχέσεις τους αποτελούν σημάδι αποτυχίας ή του χρόνου που σπατάλησαν με το λάθος άτομο. Πράγματι, οι σχέσεις μας αφήνουν συναισθήματα θλίψης, αβεβαιότητας και ενοχής, αλλά υπάρχει πολλή σοφία κρυμμένη πίσω από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα....
To να έχεις αυτογνωσία δεν είναι η απουσία λαθών, αλλά η ικανότητά σου να μάθεις και να τα διορθώσεις.Daniel Chidiac.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης. Έλλειψη υπευθυνότητας. Έλλειψη αυτοεκτίμησης. Έλλειψη θέλησης. Έλλειψη κουράγιου. Όλα διαφορετικά και όλα τόσο κοινά. Γιατί πηγάζουν από ένα συναίσθημα και μόνο. Το φόβο.
Ο φόβος θρέφει τα πάντα. Υπάρχει για να σε προειδοποιεί...
Αν έχετε σκεφτεί να πουλάτε βιβλία, τώρα είναι ευκαιρία να το δοκιμάσετε, κάνοντας ταυτόχρονα και τις διακοπές σας. Θα πρέπει να περιμένετε όμως καθώς έχει κλεισμένες κρατήσεις για τα επόμενα δύο χρόνια
...
Ένας πρώην σταρ του σινεμά, ο οποίος είχε υποδυθεί έναν ήρωα κόμικς, βρίσκεται αντιμέτωπος σε μια εσωτερική διαμάχη με το Εγώ του αντιμετωπίζοντας καλλιτεχνικά και προσωπικά προβλήματα στην προσπάθειά του να ανεβάσει στη θεατρική σκηνή ένα απαιτητικό έργο. Ως ένας άλλος Δον Κιχώτης ισορροπεί ανάμεσα στα όρια της πραγματικότητας και του φανταστικού...
Στο Από Μηχανής Θέατρο θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρόνια το βραβευμένο έργο «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, από τις 30 Οκτωβρίου.
Η παράσταση κατέκτησε κοινό και κριτικούς και έδωσε στον Νικήτα Τσακίρογλου έναν από τους δυνατότερους ερμηνευτικά ρόλους της καριέρας του, στον Χρήστο Βαλαβανίδη μία σπου...
Αν θέλετε να νοιώθετε όμορφα και να έχετε ενέργεια θα χρειαστεί να προσέξετε τη διατροφή σας μαγειρεύοντας τα δικά σας φαγητά. Όταν δεν υπάρχουν στο σπίτι σας κάποια βασικά υλικά όμως είναι δύσκολο να μαγειρέψετε υγιεινά.
Οι προηγούμενες γενιές γνώριζαν καλά την αξία της οικιακής οικονομίας. Όρος που δε συνεπάγεται μόνο εξοικονόμηση χρημάτων...
Κουρτίνες. Πόσο σημαντικές είναι οι κουρτίνες στον χώρο μας;
Σε μικρά σπίτια οι κουρτίνες είναι πρωτευούσης σημασίας. Τις χρησιμοποιούμε συνήθως για να δημιουργήσουμε χωρίσματα σε ενιαίους χώρους κι έτσι να αυξήσουμε τα τετραγωνικά που το σπίτι μας δεν έχει.
Η πιο σημαντική χρήση μιας κουρτίνας είναι γνωστή και είναι αυτή.
Αν έχουμε ένα σπίτι...
Κάναμε την έρευνά μας και διαπιστώσαμε ότ τα βακτήρια συσσωρεύονται στα πιο απίθανα μέρη! Η βρωμιά κάνει πάρτυ όχι (μόνο) στην λεκάνη της τουαλέτας, στους κάδους απορριμάτων ή στο νεροχύτη, αλλά (και) σε μικροαντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι φαινομενικά ακίνδυνα, όπως στα πόμολα, στο πληκτρολόγιο...