Τροποποιημένη άμμος για τη μετατροπή ομβρίων υδάτων σε πόσιμο νερό
14-09-2018
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλι ανέπτυξε τεχνολογία για τη μετατροπή μολυσμένων ομβρίων υδάτων σε πόσιμο νερό, μέσω ειδικής τροποποιημένης άμμου. Οι ερευνητές επικάλυψαν την άμμο με μέταλλα που αντιδρούν με τους ρύπους και τους αφαιρούν. Το νερό στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη χρήση.
«Έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να αφαιρέσει τη μόλυνση με έναν παθητικό, χαμηλού κόστους, μη επεμβατικό τρόπο, με τη χρήση ορυκτών που απαντούμε στη φύση», δήλωσε ο Τζόζεφ Σαρμπονέ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Καθώς τα νερά της βροχής τρέχουν πάνω από στέγες, κήπους και δρόμους, προσλαμβάνουν μια σειρά από χημικές ουσίες όπως ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, τοξικά μέταλλα, πετρέλαιο, ακόμη και περιττώματα ζώων. Τα όμβρια ύδατα μπορούν επίσης να πλημμυρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής, προκαλώντας προβλήματα και ζημιές σε δρόμους και οικίες.
Η νέα μέθοδος μπορεί να αξιοποιήσει και να αποθηκεύσει νερό μετά από περιόδους έντονης βροχόπτωσης, για πιθανή χρήση σε περιόδους ξηρασίας και λειψυδρίας.
«Η επικαλυμμένη άμμος μας αντιπροσωπεύει μια φθηνή και νέα προσέγγιση που μπορεί να απομακρύνει πολλούς από τους ρύπους που ενέχουν κινδύνους για τα συστήματα υπόγειων υδάτων όπου διεισδύει βρόχινο νερό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέντλακ, επιβλέπων καθηγητής του Σαρμπονέ.
Αν και η επικαλυμμένη άμμος δεν αφαιρεί όλους τους τύπους ρύπων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα καθαρισμού νερού για να απομακρύνει πολλές από τις μολυσματικές ουσίες που απορροφά το νερό.
Για να δημιουργηθεί η επικαλυμμένη άμμος, οι ερευνητές ανέμειξαν απλή άμμο με δύο μορφές μαγγανίου που αντιδρούν σχηματίζοντας οξείδιο του μαγγανίου. Αυτό το μη βλαβερό ορυκτό συνδέεται με οργανικά χημικά όπως τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα, και τα διασπά σε μικρότερα κομμάτια τα οποία είναι συνήθως λιγότερο τοξικά και πιο εύκολα βιοδιασπώμενα.
Η ηλιακή έχει αναγνωριστεί ως η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, παρέχοντας στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να μεταβούν από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας....
Ο εξερευνητής Κάπτεν Κουκ το ονόμασε Λευκό νησί, όμως πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και χαρακτηρίζεται από πανδαισία χρωμάτων.
Ο Κουκ του έδωσε αυτό το όνομα το 1769, εξαιτίας του λευκού καπνού που βγαίνει συνεχώς από το κρατήρα και καλύπτει τα κίτρινα, μπλε πράσινα και κόκκινα χρώματα που απλώνονται στην επιφάνεια του, από τα η...
Στην ταράτσα εκθεσιακού κέντρου στο Παρίσι η εταιρία Agripolis καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε μια έκταση 14.000 τετραγωνικών με στόχο τον εφοδιασμό σουπερμάρκετ και εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής.
...
Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα του πλανήτη χρησιμοποιούν αρκετό νερό ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων για ένα χρόνο. Μάλιστα, οι μονάδες αυτές συχνά βρίσκονται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.
Τα δεδομένα προέρχονται από έκθεση της Greenpeace που εξέτασε την κατανάλωση νερού 8.359 ...
Η επιφάνεια του πάγου στις θάλασσες γύρω από τον Βόρειο Πόλο συρρικνώθηκε φέτος το καλοκαίρι στη δεύτερη μικρότερη έκταση από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση το 1979.
...
Ο Εθνικός δρυμός ή Εθνικό πάρκο είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες και στο οποίο διατηρείται ποικιλομορφία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων. Αποτελεί οριοθετημένη περιοχή που προστατεύεται...
Το χλωμό φθινόπωρο -αν υπήρξε- διανύει τις τελευταίες του μέρες. Ο χειμώνας, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι προ των πυλών. Το μαρτυρούν η αλλαγή της ώρας, η μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας, τα χριστουγεννιάτικα που έκαναν κιόλας την εμφάνισή τους. Πολλά δηλαδή, εκτός από τις καιρικές συνθήκες που περισσότερο είναι ταιρι...
Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του.
Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου, ή καφέας τα οποία παράγουν τις δύο ποικιλίες οι οποίες και στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ : η καφέα Αραμπίκα και η καφέα Ρομπούστα....
«Ξαπλωμένη σαν κέρινη κούκλα στο κρεβάτι της, η Στέισι έκλεισε τα μάτια κι άφησε τις μνήμες να μπουν στην κρεβατοκάμαρά της. Εκείνες με παγωμένα πρόσωπα, κρατώντας κοφτερά μαχαίρια, την περιτριγύριζαν κοιτάζοντάς την χαμογελώντας ειρωνικά. Μετά κάθισαν δίπλα της στο κρεβάτι. «Πίστεψες πως σε ξεχάσαμε;» τη ρώτησε η μία κι έμπηξε την πρώτη μαχαιριά...
Το Kino Eye είναι ένα βουβό Ντοκιμαντέρ γυρισμένο το 1924, από τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη Τζίγκα Βερτόφ (Man With A Movie Camera), η προσέγγιση του είναι απόλυτα ανθρώπινη και το χιούμορ όσο πρέπει διακριτικό και καλοπροαίρετο. Η κάμερα στα χέρια του αδερφού του Βερτόφ, Μιχαήλ Κάουφαν ακολουθεί τη ζωή μικρών παιδιών (όπου δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά) και μεγ...
Αντιλαμβάνομαι πλήρως και εκ των προτέρων ότι ο τίτλος του συγκεκριμένου κειμένου είναι και ιδιαίτερος και για κάποιους αινιγματικός ή και ακόμη και υπερβολικός. Όμως, αφενός ιδιαίτερο και ξεχωριστό είναι και το θέμα που πραγματεύεται αφετέρου δεν έχω άλλο τρόπο να το προσδιορίσω ούτε άλλο δρόμο να ακολουθή...
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε ...
Μέσω της Αρχιτεκτονικής Ψευδαίσθησης οι αρχιτέκτονες μπορούν να ξεγελάσουν τα μάτια μας και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τα κτίρια λιώνουν, γέρνουν, είναι ανάποδα ή ακόμα ότι κινούνται. Παρακάτω θα δεις συγκεντρωμένες 15 αρχιτεκτονικές αυταπάτες από τα κτίρια όλου του κόσμου.
διακοσμηση
15. Kiral Apartments, Mexico City, Mexico
...
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παρακάτω τρόφιμα όχι μόνο μπορούν να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, όποτε και αν καταναλωθούν!Ζάχαρη.Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων. Αρκεί μόνο να έχει αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο, ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια...