Κάνε την καθημερινότητά σου «πράσινη»… Τώρα!
21-05-2018
Οι επιστήμονες έχουν βαρεθεί να το λένε και εσύ να το ακούς: η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας έχει ήδη αρχίσει. Μη χάνεις λοιπόν χρόνο και ανάλαβε δράση. Το περιβάλλον και η προστασία του είναι και δική σου υπόθεση.
1. Ανακύκλωσε. Διαχώρισε τα σκουπίδια σου ανάλογα με το υλικό τους (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κλπ.) και πήγαινε τα στους ανάλογους κάδους ανακύκλωσης στην περιοχή σου. Επίσης, προτίμησε προϊόντα σε συσκευασίες που ανακυκλώνονται.
2. Άλλαξε τα φώτα… του σπιτιού σου. Αντικατάστησε όλους τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, που καταναλώνουν μέχρι και 5 φορές λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
3. Τζάμπα καίει η λάμπα; Ποτέ! Σβήνε το φως όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο για να μη σπαταλάς άδικα ρεύμα.
4. Κλείσε τους διακόπτες. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκλύονται στην ατμόσφαιρα 600.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση standby. Πριν φύγεις λοιπόν, από το σπίτι πάτησε το offστον διακόπτη της τηλεόρασης!
5. Βγάλε τον φορτιστή από την πρίζα. Πόσες φορές έχεις αφήσει τον φορτιστή στην πρίζα μετά τη φόρτιση του κινητού ή του ΜΡ3 player; Εκτιμάται ότι η άσκοπη χρήση των φορτιστών επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 20-30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
6. Φούλαρε το! Χρησιμοποίησε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο και επίλεξε το οικονομικό πρόγραμμα. Επίσης, χρησιμοποίησε απορρυπαντικά που είναι αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες (30-40° C).
7. Μάθε τα σύμβολα. Όταν πρόκειται για οικιακές συσκευές, τα γράμματα Α, Β, C, D, Ε, F, G δηλώνουν την «ενεργειακή απόδοση» της εκάστοτε συσκευής. Προτίμησε οικιακές συσκευές τύπου Α, δηλαδή υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Θα πληρώσεις κάτι παραπάνω, αλλά θα κάνεις γρήγορα απόσβεση με τη μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού.
8. Ψάξε για το λουλούδι. Προτίμησε προϊόντα με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο Eco-Label (www.eco-label.com/greek) ή λουλούδι. Πρόκειται για προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με την παραγωγή ή τη χρήση τους.
9. Απόφυγε τη χρήση κλιματιστικού. Χρησιμοποίησε το air-condition μόνο κατά τις πολύ ζεστές ημέρες του χρόνου και ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 25-27°C. Τον χειμώνα ρύθμισε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 21 °C. Ακόμα και η διαφορά μόλις ενός βαθμού μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό σου κατά 10%.
10. Πάλι ξέχασες τον θερμοσίφωνα αναμμένο; Ποτέ ξανά! Άναψε τον θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό και το καλοκαίρι ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 40-50°C. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις 10-15% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
11. Κλείσε τη βρύση. Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει άσκοπα όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή πλένεις τα πιάτα. Επίσης διατήρησε τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση, ρύθμισε άμεσα κάθε διαρροή και επισκεύασε τις βρύσες που τρέχουν. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη!
12. Βάψε οικολογικά. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές οικολογικές μπογιές που παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Διάλεξε μία και πιάσε το πινέλο!
13. Άσε το αμάξι στο γκαράζ. Προτίμησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή τα… πόδια σου για τις μετακινήσεις σου. Στην περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις, τουλάχιστον κάν’ το ακολουθώντας τους κανόνες του eco-driving.
14. Φτιάξε κομπόστ. Είσαι από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο ή μεγάλη βεράντα με πολλά φυτά; Τοποθέτησε έναν κομπόστο-ποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι σου και ανακύκλωσε τα οργανικά σου απόβλητα. Όχι μόνο θα μειώσεις τα σκουπίδια σου, αλλά θα έχεις και το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά σου.
15. Πάρε το σκαλιστήρι.Ένα δέντρο που σκιάζει το σπίτι σου ισοδυναμεί σε δροσιά με πέντε κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες. Αν δεν έχεις κήπο, τότε γέμισε το μπαλκόνι σου με φυτά (κατά προτίμηση ψηλά). Εκτός από ίσκιο, θα σου χαρίσουν οξυγόνο και θα σου φτιάξουν τη διάθεση.
Πηγή:
www.flowmagazine.gr
loading...
Τι είναι οι κάθετοι κήποι και ποια τα πλεονεκτήματά τους.
Με τον όρο «κάθετος κήπος» ή διαφορετικά «πράσινος τοίχος» εννοούμε τη φύτευση πάνω στις κάθετες επιφάνειες των κτιρίων. Οι «κάθετοι κήποι» αποτελούν την εξέλιξη των φυτεμένων δωμάτων δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν καλαίσθητες και οικολογικές λύσεις για το αστικό τοπίο...
«Γαλάζιες Σημαίες» 2019: Οι ακτές, μαρίνες και σκάφη που βραβεύονται
Συνολικά 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς αυτού προγράμματος. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 92 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.
Με τις β...
Ο ίσκιος των παλιών σπιτιών στην Καλλιθέα
Γωνία Φιλαρέτου και Λασκαρίδου, στην Καλλιθέα, εκεί όπου υπήρχε η γέννηση του «προαστίου» στα τέλη του 19ου αιώνα, προσπαθώ να φανταστώ τα μποστάνια και τους αγρούς, τα κριθάρια και τις παπαρούνες μιας άλλης εποχής. Είχα περπατήσει από την οδό Σπάρτης για να μυριστώ την αστική καρδιά του αλλοτινού προαστίου, και είχα σκοπό να έχω ως πυρήνα το σπίτι της Σοφία...
Πως οι ουρανοξύστες θα προστατεύουν στο μέλλον το περιβάλλον (ΦΩΤΟ)
Ενα νέο είδος ουρανοξυστών έρχονται να προτείνουν αρχιτέκτονες από τη Μαλαισία, οι οποίοι είναι ιδανικά για εδάφη που διαβρώνονται από το νερό.
Το μοναδικό αυτών των ουρανοξυστών είναι πως χτίζονται στο εσωτερικό λόφων. Η αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιήσει το «κέλυφος» του λόφου από ασβεστόλιθο, ενισχύοντας το με χάλυβα.
Η χρήση γυαλιού, από την άλλη, θα ...
Η Σελήνη συρρικνώνεται σαν σταφίδα και παράγει σεισμούς
Η συμπεριφορά του φεγγαριού είναι ανάλογη με αυτήν του πλανήτη Ερμή
...
Ποδηλατόδρομος από ανακυκλωμένο πλαστικό στην Ολλανδία
«PlasticRoad»: Ο πρώτος ποδηλατόδρομος στον κόσμο που κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο πλαστικό αποτελεί μια νέα πραγματικότητα εδώ και λίγες ημέρες στην πόλη Τσβόλε, στην Ολλανδία.
...
To οικονομικό κέντρο του Λονδίνου θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως τον Οκτώβριο
Το οικονομικό και ιστορικό κέντρο του Λονδίνου θα μεταβεί σύντομα σε 100% καθαρή ενέργεια. Από τον Οκτώβριο του 2018, ο Δήμος της Πόλης του Λονδίνου θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του από ανανεώσιμες πηγές,...
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατά τη διάρκεια των διακοπών χαλαρώνουμε και ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις καλές μας συνήθειες. Προτείνω μερικές τέτοιες συνήθειες που αφορούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στην περιοχή των διακοπών σας.
...
Ιχνη... αρχαιοελληνικής ρύπανσης στα παγόβουνα της Γροιλανδίας
Είναι δυνατό να «φωτίσει» κανείς την αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή ιστορία μέσω...Γροιλανδίας; Και όμως, ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, ...