Αν και είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι και τα ψάρια νιώθουν πόνο όπως όλα τα υπόλοιπα ζώα, για μερικούς ανθρώπους εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως «λαχανικά που κολυμπούν».
Ο Δρ. Ντόναλντ Μπρουμ, επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, εξηγεί: « Τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαρα. Ανατομικά, φυσιολογικά και βιολογικά, το σύστημα πόνου στα ψάρια είναι αναλογικά το ίδιο με τα θηλαστικά και τα πτηνά».
Πράγματι, νευρο-βιολόγοι έχουν από χρόνια αναγνωρίσει πως τα ψάρια διαθέτουν ένα νευρικό σύστημα που ανταποκρίνεται στον πόνο και όποιος διαθέτει βασικές γνώσεις βιολογίας γνωρίζει πως τα ψάρια έχουν νεύρα και εγκέφαλο που αισθάνεται τον πόνο, όπως όλα τα ζώα.
Οι επιστήμονες μας λένε πως οι εγκέφαλοι των ψαριών και το νευρικό τους σύστημα μοιάζει με του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τα ψάρια έχουν νευρομεταδότες όπως οι ενδορφίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου.
Ο ισχυρισμός ότι τα ψάρια δεν υποφέρουν είναι τόσο επιστημονικά άτοπο σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι η γη είναι επίπεδη. Η Δρ. Σύλβια Ερλ, μία από τις κορυφαίες βιολόγους θαλάσσιας ζωής, δηλώνει: «Δεν θα μπορούσα να φάω ένα ροφό, για τους ίδιους λόγους που δεν έτρωγα κι ένα σκύλο. Τα ψάρια είναι έξυπνα, περίεργα, έχουν προσωπικότητες, και πονούν όταν πληγώνονται».
Υπάρχουν πάνω από 500 επιστημονικές έρευνες που καταγράφουν πως τα ψάρια είναι έξυπνα, χρησιμοποιούν εργαλεία, και ότι έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη (άλλος ένας μύθος) και περίπλοκες κοινωνικές δομές.
1. Τα ψάρια επικοινωνούν μεταξύ τους με θορύβους χαμηλών συχνοτήτων που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν.
2. Τα ψάρια λατρεύουν να αγγίζονται και πολύ συχνά τρίβεται το ένα πάνω στο άλλο όπως η γάτες.
3. Κάποια ψάρια έχουν την τάση να διατηρούν ένα είδος «κήπου» στο τόπο που μένουν όπου και μεγαλώνουν τα μωρά τους. Άλλα μαζεύουν πετρούλες από το βυθό και φτιάνουν φωλιές όπου μπορούν να κρύβονται.
4. Μερικά ψάρια όταν θέλουν να προσελκύσουν το θηλυκό του τραγουδάνε ενώ κάποια άλλα που ζουν στα ευρωπαϊκά παράλια αναλαμβάνουν το ρόλο της μαμάς για τα μικρά όταν το θηλυκό για κάποιο λόγο πάθει κάτι.
Εσύ δεν θα πονούσες με ένα αγκίστρι στα χείλια σου;
Έρευνα που διήρκησε δύο χρόνια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Ινστιτούτου Ρόζλιν της Μ. Βρετανίας απέδειξε αυτό που βιολόγοι έχουν παραδεχθεί εδώ και χρόνια.
Τα ψάρια πονούν όταν αγκιστρώνονται και πεθαίνουν από ασφυξία όταν τα βγάζουμε από το νερό, καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Η Δρ. Λιν Σνέντον που υπήρξε επικεφαλής της έρευνας αυτής είπε: «Πράγματι, πρόκειται για ένα ηθικό ερώτημα. Είναι η ευχαρίστηση η δική σου σημαντικότερη από τον πόνο του ψαριού;»
Τα ψάρια υποφέρουν φρικτά στο ταξίδι τους από τη θάλασσα στην αγορά. Τα εμπορικά ψαράδικα πλοία χρησιμοποιούν τεράστια δίχτυα, μερικά από τα οποία εκτείνονται πραγματικά για χιλιόμετρα, και καταπίνουν τα πάντα και τον καθένα στο πέρασμά τους. Τα ψάρια βγαίνουν από τα δίχτυα με το δέρμα τους κατεστραμμένο από το σύρσιμο πάνω σε βράχια, αλλά και άλλα ψάρια.
Τα ψάρια είναι συχνά μολυσμένα με υδράργυρο – που προκαλεί καταστροφές στον ανθρώπινο εγκέφαλο -, τοξικά χημικά, διοξίνες – που προκαλούν καρκίνο και προβλήματα στο νευρικό σύστημα -, καθώς και βακτήρια.
Το τι συμβαίνει στα ψάρια πριν καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά βία, είτε παράγονται σε ιχθυοκαλλιέργειες είτε είναι ελευθέρας βοσκής. Τα ψάρια τυγχάνουν μίας συμπεριφοράς που θα τιμωρούνταν με πρόστιμα αν ήταν άλλα ζώα στη θέση τους.
Σήμερα, μόνο το 1/100 των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη χαρακτηρίζεται σαν προστατευόμενο, τη στιγμή που η ζωή στις θάλασσες και τους ωκεανούς αφανίζεται με ταχύ ρυθμό.
Η βιομηχανία της αλιείας με τα σύγχρονα αλιευτικά μέσα και την πρακτική της υπεραλίευσης κοντεύει στην κυριολεξία να ερημώσει τις θάλασσες από την ιχθυοπανίδα.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2005, η αλιευτική βιομηχανία απέδωσε περίπου 141 εκατ. τόνους ιχθυηρών. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αλιευτική βιομηχανία έχει εξολοθρεύσει το 90% των μεγάλων ψαριών των ωκεανών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2/3 των αλιευμάτων μετατρέπονται σε άλευρα, αναμειγνύονται με σιτηρά για να χρησιμοποιηθούν σαν τροφή των κτηνοτροφικών ζώων και σαν ιχθυέλαια.
Επίσης, χρειάζονται περίπου 50 ψάρια αλιευμένα από τη θάλασσα για να εκτραφεί μόλις ένας σολομός ιχθυοτροφείου και 100 κιλά σαρδέλες για να τραφούν 10 κιλά εκτρεφόμενες πέρκες.
Τόνοι και τόνοι γαλάζιας φάλαινας μετατράπηκαν σε σκυλοτροφή, ενώ οι αγελάδες μετατράπηκαν στο χειρότερο θηρευτή ψαριών του πλανήτη, αφού καταναλώνουν περισσότερους τόνους ψαριών απ’ότι οι καρχαρίες, τα δελφίνια κι οι φώκιες ολόκληρου του πλανήτη.
Οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι φώκιες, και γενικά τα μεγάλα κήτη, πεθαίνουν από πείνα μη βρίσκοντας πλέον τίποτα να φάνε, έστω κι αν κυνηγάνε σε μια περίμετρο πολλών μιλίων καθημερινά.
Το φυσικό περιβάλλον της θαλάσσιας ζωής κατάντησε να είναι ο κύριος αποδέκτης των πάσης φύσεως βιομηχανικών, τοξικών και οικιακών αποβλήτων, καθώς και των βαρέων μετάλλων της «ευγενούς και φιλικής» προς το περιβάλλον ανθρώπινης δραστηριότητας.
Έχει υπολογισθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες είδη χημικών ουσιών, διαφόρου τοξικότητας, ρυπαίνουν τους ωκεανούς, τις κλειστές θάλασσες και τις λίμνες του πλανήτη μας. Οι ουσίες αυτές προκαλούν στα ψάρια καρκινώματα, νεοπλάσματα, φλεγμονές και άλλες ασθένειες.
Ο Εθνικός δρυμός ή Εθνικό πάρκο είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες και στο οποίο διατηρείται ποικιλομορφία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων. Αποτελεί οριοθετημένη περιοχή που προστατεύεται...
Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι ένα σύνθετο πεδίο που προκύπτει από την ταυτόχρονη παρουσία στο χώρο ενός μεταβαλλόμενου ηλεκτρικού και ενός μεταβαλλόμενου μαγνητικού πεδίου (κύματος - ακτινοβολίας)
H έννοια του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου θεωρούμε ότι είναι ταυτόσημη με την έννοια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και του ηλεκτρομαγνητικού κύματος
...
Η ιδέα και η δημιουργία των κάθετων κήπων αρχίζει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ., δημιουργούνται στην Μεσοποταμία τα Ζιγκουράτ που αφορούν ψηλούς τεχνητούς λόφους, με αναβαθμίδες φυτεμένες με δένδρα, πάνω στις οποίες ανεγείρονται ναοί. Οι πιο γνωστοί και θαυμαστοί κήποι είναι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας...
Η αξιοποίηση του χρόνου μας σε δραστηριότητες κοντά στην φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Λόγω της έντονης και απαιτητικής καθημερινότητάς μας, συχνά τείνουμε να θεωρούμε αυτόν τον χρόνο ως πολυτέλεια ή κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα, δεν παύει όμως να είναι σημαντικός για την προαγωγή της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας (Cuvo...
Θέλετε να γνωρίζετε πώς να κρατήσετε τη φόρμα σας στο Διάστημα; Μήπως να μάθετε τι επίδραση θα έχει η έλλειψη βαρύτητας στα τριχοθυλάκιά σας;
Μπορείτε τώρα να βρείτε απαντήσεις, αφού η NASA ανακοίνωσε ότι όλες οι έρευνές της που έχουν χρηματοδοτηθεί με κρατικά κονδύλια θα είναι δωρεάν προσβάσιμες στο Διαδίκτυο μέσω της νέας πύλης Pubspace....
Ξεκινά, σήμερα και επισήμως η ενεργειακή μετάβαση σε 26 Ευρωπαϊκά νησιά, με την υποστήριξη της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το πρόγραμμα Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Clean Energy for EU Islands).
...
Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα του πλανήτη χρησιμοποιούν αρκετό νερό ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων για ένα χρόνο. Μάλιστα, οι μονάδες αυτές συχνά βρίσκονται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.
Τα δεδομένα προέρχονται από έκθεση της Greenpeace που εξέτασε την κατανάλωση νερού 8.359 ...
Είναι δυνατό να «φωτίσει» κανείς την αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή ιστορία μέσω...Γροιλανδίας; Και όμως, ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, ...
Το Πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυκλική Οικονομία στην Ευρώπη στόχο έχει να πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες απέτυχαν: να διασφαλίσει ότι τα ανακυκλωμένα απόβλητα πληρούν τα κριτήρια ποιότητας ώστε να μπορούν να εξαχθούν σε άλλες χώρες.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι το νέο νομοθετικό Πακέτο για την Κυκλική Οικονομία θ...
Το Ματαβενέρο και το Ποϊμπουένο είναι δύο γειτονικά χωριά στα βουνά της βορειοδυτικής Ισπανίας σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά τον περασμένο αιώνα, τα χωριά εγκαταλείφθηκαν για 20 χρόνια. Το 1989 κάποια μέλη του κινήματος «Rainbow Gathering» εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ματαβενέρο και ξεκίνησαν τ...
Μια επείγουσα παγκόσμια κινητοποίηση έχει ξεκινήσει με στόχο την διάσωση του πιο σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού του κόσμου. Νέα αναφορά του WWF που έρχεται στο φως σήμερα δείχνει ότι οι προσπάθειες για τη σωτηρία της βακίτα, της “αγελαδίτσας της θάλασσας”, έχουν ως τώρα αποτύχει. Από το 2011, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 90%. Μόλις 30 απομένουν σύμφωνα με...
Κάποιες απ΄ τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνεις ένας ολοκληρωμένος αθλητής ή απλώς να νιώθεις υγιείς και να είσαι περήφανος γι΄ αυτό, πρέπει να έχεις κάποιες βάσεις, αφορούν το κομμάτι της διατροφής. Είναι ένας απ΄ τους βασικότερους λόγους (και γιατί όχι και ο πιο σημαντικός) που θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας σωστός αθλητής. ...
Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Τα στελέχη των κομμάτων εργάζονται πυρετωδώς για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους . Στις 25 Ιανουαρίου θα αποδειχτεί ποιος έκανε καλύτερα τη δουλειά του. Η μήπως όχι;
Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν γνωστές μέχρι και σήμερα αναφέρουν ότι γύρω στο 75-80% έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και πως...
“Η συνείδηση μοιάζει με σιντριβάνι που παιχνιδίζει στον ήλιο και ξαναβυθίζεται στη μεγάλη υπόγεια δεξαμενή του υποσυνείδητου από όπου πηγάζει”. Sigmund Freud
Η μελέτη της προσωπικότητας προκαλεί το ενδιαφέρον των ειδικών και μη του τομέα της ψυχολογίας. Η προσωπικότητα μπορεί να εξεταστεί και να μελετηθεί υπό το πρίσμα διαφορετικών θεωριών, κοινός τόπων των οποίων είναι η μελέτη του ατόμου...
Ο εισαγγελέας Χάννο Στιφέινις καλείται να ξεσκεπάσει τους φόνους που λαμβάνουν χώρα στο Κένιξμπεργκ της Ανατολικής Πρωσίας, εν έτη 1804. Αφήνοντας προσωρινά την οικογένεια του να τον περιμένει, μετακομίζει στον τόπο των εγκλημάτων. Καθίσταται όμως δύσκολο γι’ αυτόν να ξετυλίξει την άκρη του νήματος, καθώς δεν έχει στα χέρια του βάσιμες αποδείξεις γι’ αυτά πο...
Συνεχίζει τις προβολές στον κινηματογράφο "Δαναός" το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου η ταινία «ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ» των Αννέτας Παπαθανασίου και Άγγελου Κοβότσου σε παραγωγή της TopCut-Modiano. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ AegeanDocs 2018.
...
Η Εταιρεία Θεάτρου Ασύμβατο παρουσιάζει από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο ΆΛΜΑ, το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ».
Δύο ζωές αιχμάλωτες στο δέλεαρ της επιτυχίας και του κοινωνικού γοήτρου.
Δύο άνθρωποι, ο Αντρέϊ και η Νατάσα, είναι παγιδευμένοι στα θέλγητρα της εξουσίας και της άνετης...
Mπορείτε να επωφεληθείτε από τις ενεργειακές και θεραπευτικές ιδιότητες των κρυστάλλων, αν γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδιότητές τους, αλλά και κάποια μυστικά για τον τρόπο χρήσης τους....