Το Έβερεστ και η «ζώνη του θανάτου»: Αυτή είναι η εξήγηση για τη φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη
01-06-2019
Πλήθη ορειβατών
Φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε αριθμό ρεκόρ 381 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ, έναντι 11.000 δολαρίων ΗΠΑ η καθεμιά.
Ορειβάτες κάνουν λόγο για μποτιλιαρίσματα κάτω από την κορυφή, στη «ζώνη θανάτου» πάνω από τα 8.000 μέτρα, όπου πολλοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.
Μερικά γραφεία που οργανώνουν αποστολές έχουν καλέσει την κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των αδειών και να αυξήσει την τιμή γύρω στα 20.000 δολάρια ΗΠΑ ώστε να αντιμετωπίσει τα αυξημένα πλήθη.
«Πεπειραμένοι ορειβάτες με έμπειρους οδηγούς και σέρπα γνωρίζουν για το μποτιλιάρισμα και περιμένουν την ευκαιρία για να ανέβουν με ασφάλεια», λέει ο Έιντριαν Μπάλιντζερ της εταιρείας Alpenglow Expeditions που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ.
Video: Παγιδευμένοι στη «ζώνη θανάτου»: Ο συνωστισμός στο Έβερεστ κοστίζει ζωές
Απειρία
Ο αριθμός των ορειβατών που δεν έχουν πείρα έχει αυξηθεί. Δεν υπάρχει απαίτηση από την κυβέρνηση του Νεπάλ για τεστ ικανότητας, ούτε να έχει κάποιος ανέβει σε χαμηλότερες κορυφές, πριν λάβει άδεια για να ανέβει στο Έβερεστ. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε θανάτους που συνήθως αποφεύγονται από έμπειρους ορειβάτες, υποστηρίζουν οδηγοί.
«Μπήκαν σε μια κατάσταση που ήταν πέρα από τις ικανότητές τους», λέει ο Γκάρετ Μάντισον, της Madison Mountaineering που έχει την έδρα τις στις ΗΠΑ, σχετικά με την πείρα κάποιων απ' αυτούς που έχασαν τη ζωή τους.
Έλλειψη φυσικής κατάστασης
Μερικές εταιρείες ορειβασίας κάνουν ιατρικά τσεκ-απ σε επίδοξους πελάτες πριν αρχίσουν αποστολές, όμως αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.
«Μερικά πρακτορεία θέλουν περισσότερο να δώσουν ώθηση στις μπίζνες τους και δεν δίνουν έμφαση στην καλή φυσική κατάσταση των ορειβατών και δεν εξασφαλίζουν ότι στέλνουν στο βουνό μόνον έμπειρους ορειβάτες και σέρπα», αναφέρει ο Αντ Τσέρινγκ Σέρπα, ιδρυτής της Asia Trekking.
Έλλειψη υποστήριξης
Η αύξηση των εγχώριων εταιρειών «χαμηλού κόστους», που σε μερικές περιπτώσεις προσφέρουν αποστολές σε τιμή κάτω από 35.000 δολάρια ΗΠΑ, τη μισή απ' αυτή που προσφέρουν οι περισσότερο καθιερωμένοι ανταγωνιστές τους, δημιουργεί κίνητρα για μείωση του κόστους, λένε ορειβάτες.
«Προσφέρουν ανεπαρκή τροφή και επιλογές διαμονής που μπορεί να είναι επιβλαβείς», σημειώνει για μερικές εταιρείες χαμηλού κόστους ο Μαλάι Μουχέρτζι, ένας Ινδός ορειβάτης. «Και το πιο επικίνδυνο, με στόχο να μειώσουν τα κόστη, εμφανίζουν μάγειρες σαν έμπειρους σέρπα», συμπληρώνει.
Καιρός
Οι σφοδροί άνεμοι καθιστούν την ανάβαση αδύνατη πολλές ημέρες του Μαΐου, ο οποίος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για να ανέβει κανείς στο Έβερεστ. Αυτό έχει οδηγήσει σ' ένα μικρό «παράθυρο» μόλις λίγων ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ορειβάτες μπορούν να ανέβουν με ασφάλεια, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο συνωστισμός.
«Αυτήν τη φορά δεν υπήρξε αυστηρή παρακολούθηση ούτε συντονισμός μεταξύ των αποστολών κατά την προετοιμασία των προγραμμάτων για την κορυφή», λέει ο Σέρπα, προσθέτοντας: «Αυτό έκανε όλους να σπεύσουν μόλις βελτιώθηκε ο καιρός, με αποτέλεσμα να γεμίσουν το μονοπάτι την ίδια ημέρα».
Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη
Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε ορειβάτη: Η κατάκτηση τουΈβερεστ. Σε υψόμετρο 8.848 μέτρων, η προσδοκία της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επίδοξους «κατακτητές».
«Το παράθυρο της ευκαιρίας να ανέβει κανείς στο Έβερεστ είναι μικρό και περιορίζεται μόνο για λίγες μέρες το Μάιο. Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για την κατάκτηση της κορυφής εμφανίζονται συνήθως το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 και 30 Μαΐου. Πρόκειται για ένα μικρό παράθυρο καιρού, όταν το Jet stream στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε ύφεση και η υγρασία από τους μουσώνες του Ινδικού βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τότε όλοι θέλουν να πάνε στη σύνοδο κορυφής. Και με τη βιασύνη ο κίνδυνος αυξάνεται» εκμυστηρεύεται ο Αλαν Αμέτε, ένας από τους ορειβάτες που έχουν κατακτήσει αρκετές φορές την «κορυφή του κόσμου».
Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ, επειδή πολλοί ήθελαν να φτάσουν ταυτόχρονα στην κορυφή.
«Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε ιστορίες φρίκης για τις προσπάθειες αναρρίχησης που διαρκούν 10, 12 ή ακόμα και 14 ώρες από τη νότια πλαγιά μέχρι την κορυφή. Λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης, θα χρειαστούν άλλες έξι ώρες για να επιστρέψουν στη βάση – δηλαδή συνολικά κάπου 20 ώρες, αυτό είναι τρελό», λέει ο Αμέτε.
Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες δείχνοντας τους ορειβάτες να περνούν δίπλα από έναν νεκρό κοντά στην κορυφή, συγκλόνισε πολλούς. Ο άνθρωπος αυτός υπέκυψε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο κίνδυνος στο Έβερεστ δεν πηγάζει κυρίως από τη δυσκολία της μορφολογίας του εδάφους, αλλά από την έλλειψη οξυγόνου.
Πηγή: Elia Saikaly
«Περάσαμε πάνω από 60 άτομα τη νύχτα και φτάσαμε στη νότια κορυφή αμέσως μετά την ανατολή. Ξαφνικά, ο ουρανός άνοιξε, η ομίχλη και η συννεφιά διαλύθηκαν και αποκαλύφθηκε όλη η λαμπρότητα του κόσμου κάτω από τα πόδια μας. Το Hillary Step βρισκόταν μπροστά στα μάτια μας και η ομάδα των ορειβατών πλησίαζε το τελικό ορόσημο κάτω από την κορυφή του κόσμου. Οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μάς είχαν επηρεάσει όλους. Με το μυαλό να υποφέρει από την υποξία και τα άκρα μουδιασμένα από την κούραση, όλοι κάναμε κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα σε αυτήν την κατάσταση ζωής και θανάτου. Το φως της αυγής είχε αποκαλύψει την πύλη προς την κορυφή του Έβερεστ και παράλληλα έναν άνθρωπο που είχε χάσει τη ζωή του. Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει, λοιπόν, το Έβερεστ;», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Καναδός ορειβάτης που ανέβασε τη σοκαριστική φωτογραφία.
Από τα 7000 μέτρα και πάνω, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο φτάνει στα 40-47 hectopascals, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να δεσμεύσει το απαραίτητο οξυγόνο για να επιβιώσει. Ακόμα και αν η κίνηση του ορειβάτη είναι χαλαρή, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντέξει για πολύ σε τέτοιες συνθήκες.
«Η ζώνη του θανάτου»
Είναι λοιπόν φυσικό ότι δεν είναι δυνατή μια πολυήμερη παραμονή σε αυτό το υψόμετρο –στη «ζώνη του Θανάτου» όπως αποκαλούν οι ορειβάτες την περιοχή πάνω από τα 7000 μέτρα υψόμετρο. Πάνω από 8000 μέτρα, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο είναι τόσο χαμηλή, ώστε η επιβίωση είναι εξαιρετικά απίθανη μετά από 48 ώρες. Πολλοί γιατροί λένε ακόμα ότι 24 ώρες σε αυτή τη ζώνη θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στο θάνατο.
«Το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου δεν είναι καινούργιο. Αλλά δυστυχώς δεν συγκινεί τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πάνω απ' όλα τους υπεύθυνους πολιτικούς του Νεπάλ. Οι αρχές του Νεπάλ απαιτούν 9800 ευρώ από κάθε ορειβάτη που θέλει να πάρει άδεια να ανεβεί στο Έβερεστ. Ένα πολύ σημαντικό ποσό σε ξένο νόμισμα για τη μικρή φτωχή χώρα. Για τους οργανωτές ορειβατικών εκδρομών, τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα. Φτάνουν ανά πελάτη από 40.000 έως 70.000 ευρώ. Μια επιχείρηση που κανείς δεν θέλει να χάσει», γράφει η Frankfurter Rundschau.
Οι κίνδυνοι αυξάνονται επίσης με τις σοβαρές τεχνικές ελλείψεις που υπάρχουν. Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται από την ιδέα να ανεβούν στο υψηλότερο βουνό του κόσμου - ακόμα και αν δεν είναι τεχνικά ικανοί να το πετύχουν.
Συχνά ο θάνατος επέρχεται λόγω πνευμονικού ή εγκεφαλικού οιδήματος με τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο Η μόνη σωτηρία: η άμεση κάθοδος από το μεγάλο υψόμετρο. Ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα η κυκλοφοριακή συμφόρηση καθιστά την ταχεία κάθοδο αδύνατη…
Δυστυχώς, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η κατάσταση του περιβάλλοντος έχει χειροτερέψει. Οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος έχουν επαληθευθεί, δημιουργώντας ισχυρότερες από ποτέ καταιγίδες, πυρκαγιές, εκτοπισμούς πληθυσμών, τεράστια ρύπανση, ακόμη και εξαφάνιση της άγριας πανίδας και χλωρίδας....
O αγροτουρισμός είναι μια μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα zαγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, με τις καλλιέργειες...
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλι ανέπτυξε τεχνολογία για τη μετατροπή μολυσμένων ομβρίων υδάτων σε πόσιμο νερό, μέσω ειδικής τροποποιημένης άμμου. Οι ερευνητές επικάλυψαν την άμμο με μέταλλα που αντιδρούν με τους ρύπους και τους αφαιρούν. Το νερό στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί για μεταγενέστερη χρήση.
...
Είναι δυνατό να «φωτίσει» κανείς την αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή ιστορία μέσω...Γροιλανδίας; Και όμως, ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, ...
Η γιγάντια μέλισσα, που σε μήκος φτάνει τον αντίχειρα ενός ανήλικα, εντοπίστηκε σε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας, ελάχιστα εξερευνημένο, μέσα στη φωλιά τερμιτών ενός δέντρου. Μετά από πολλές ημέρες εντατικής έρευνας, επιστήμονες άγριας ζωής κατάφεραν να βρουν μια μοναδική θηλυκή, την οποία φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν....
Με τον όρο οικοκοινότητες (ecovillages ή ecomunicipallities) εννοούμε κοινότητες που παρουσιάζουν λόγω της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής τους οργάνωσης κάποια σημαντικά διαφοροποιά χαρακτηριστικά από το μέσο όρο των ανθρώπινων κοινοτήτων σε μία ευρύτερη περιοχή προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας...
Ξεκινά, σήμερα και επισήμως η ενεργειακή μετάβαση σε 26 Ευρωπαϊκά νησιά, με την υποστήριξη της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το πρόγραμμα Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Clean Energy for EU Islands).
...
Όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται “έξυπνα” τον τελευταίο καιρό, αλλά υποθέτουμε τα… τούβλα δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς ότι θα προστεθούν στην λίστα. Κάτι που όμως έγινε, στην Αγγλία!...
Ένδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στις πλαγιές του Έβερεστ, καθώς η ορειβατική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της μετά τον φονικό σεισμό του 2015. Όμως αυτή τη φορά ορειβάτες και οδηγοί ρίχουν την ευθύνη σε άλλους παράγοντες γι' αυτή την αύξηση των θανάτων.
Φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε αριθμό ρεκόρ 381 αδειών για την ανάβαση στο Έβερε...
Η επέκταση του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες του πλανήτη μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ηπανδημία του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν κόσμο, οι ειδικοί συνιστούν να πλένουμε τα χέρια μας καλά με νερό και σαπούνι όσο πιο συχνά μπορούμε μέσα στην ημέρα, όμως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα...
Οι επιστήμονες έχουν βαρεθεί να το λένε και εσύ να το ακούς: η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας έχει ήδη αρχίσει. Μη χάνεις λοιπόν χρόνο και ανάλαβε δράση. Το περιβάλλον και η προστασία του είναι και δική σου υπόθεση.
...
Αδράνεια, αδιαφάνεια, κακή νομοθέτηση. Αυτά παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με την 12η ετήσια έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τη θέσπιση νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνε...
Εννιά στους δέκα ασθενείς σε τελικό στάδιο θεραπεύτηκαν πλήρως - Τι επιφυλάσσει το μέλλον
Μια σημαντική μάχη που κερδήθηκε στον πόλεμο κατά του καρκίνου, χαρακτηρίζουν οι Έλληνες ειδικοί τη θεραπεία για αιματολογικούς καρκίνους, η οποία ανακοινώθηκε από το Κέντρο Αντικαρκινικών Ερευνών του Σιάτλ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση τ...
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
...
Λίγο πολύ, όλοι μας κάναμε σχέδια για τη χρονιά που πέρασε. Προγραμματίσαμε, οργανώσαμε, ξεκινήσαμε με όλη την καλή διάθεση, βάλαμε στόχους και ετοιμάσαμε πλάνα. Τελικά όμως, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όσα είχαμε κατά νου....
Αμερικανική δραματική ταινία του 2016 που πραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις και βασίζεται κυρίως στο θέμα της απώλειας και του πένθους, παρουσιάζοντας παράλληλα την επιρροή από τα τραύματα του παρελθόντος.
Πρόκειται για ένα καλογραμμένο δράμα που έρχεται να αγγίξει, να συγκινήσει αλλά και να προβληματίσει. Η διάρκειά του αν και μεγάλη δεν κουράζει τ...
Το Θέατρο Badminton γιορτάζει την Χρυσή Επέτειο ενός από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη. Ο Βιολιστής στη Στέγη ανεβαίνει, με μια μεγάλη παραγωγή στο Θέατρο Badminton, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Rob Ruggiero, ο οποίος το καλοκαίρι του 2014 σκηνοθέτησε τον «Βιολιστή»...
Κάθε χρόνο ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα σε πολλούς τομείς της ζωής μας, και για πολλές η νέα αρχή σηματοδοτείται με ένα νέο διαμέρισμα και με το ξεκίνημα σπουδών. ...