Είναι εφικτή η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή; Το παράδειγμα της Ρηνανίας
Σταύρος Μαυρογένης06-05-2018
Μπορεί να υπάρξει μία κοινωνικά δίκαιη μετάβαση στην εποχή μετά τον λιγνίτη; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους εργαζομένους στην εξόρυξη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πως αυτές θα μετριαστούν; Είναι εφικτό να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι κυβερνήσεις, συνδικάτα, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες για να συζητήσουν το μέλλον της ενέργειας;
Αυτές ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που δεν ήμασταν σίγουροι αν θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Δίκαιη Μετάβαση για την Ανατολική και Νότια Ευρώπη" που πραγματοποιήθηκε στη Ρηνανία με σκοπό την εξέταση του επιτυχημένου παραδείγματος δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο της περιοχής.
Η απεξάρτηση της Ρηνανίας από τον άνθρακα δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά αντίθετα αποτελεί αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που χρειάστηκε δεκαετίες για να υλοποιηθεί και έλαβε τεράστια χρηματοδοτική υποστήριξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. [1] Το 2007 σε μια απόφαση ορόσημο, η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο μέχρι τα τέλη του 2018. Για να εξασφαλιστεί ότι κανένας από τους 37.000 τότε ανθρακωρύχους δεν θα μείνει χωρίς εργασία, δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ για σχήματα πρόωρης συνταξιοδότησης που αφορούσαν τους μεγαλύτερους ηλικιακά και προγράμματα επανακατάρτισης για τους νεότερους εργαζομένους. Σημαντικό επίσης κόστος προέκυψε από τα αποκαλούμενα «αιώνια κόστη (eternal costs)», τα οποία ανέρχονται σε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και καλύπτουν κυρίως τις δαπάνες για την απάντληση νερού από το υπέδαφος τον εξαντλημένων ορυχείων.
Η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα δεν αποτέλεσε εύκολη απόφαση για τον τοπικό πληθυσμό της Ρηνανίας, καθώς είχε συγκροτήσει μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα αναφορικά με τον ρόλο των ανθρακωρύχων στην ανασυγκρότηση της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως της κυβέρνησης και των συνδικάτων ήταν το πιο δύσκολο και ευαίσθητο μέρος της μετάβασης. Παρά τις προκλήσεις, η Γερμανία τα κατάφερε. Μπορεί όμως αυτή η νοοτροπία και να βρει εφαρμογή σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής απεξάρτησης από τον άνθρακα / λιγνίτη;
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, ακόμη και η Πολωνία δεν μπορούν να συγκριθούν με τη Γερμανία όσον αφορά τους πόρους, την τεχνογνωσία, την ευελιξία του εκπαιδευτικού συστήματος και ως ένα βαθμό την κουλτούρα του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά διδάγματα από τη γερμανική εμπειρία που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Μάθημα πρώτο: Στρατηγικός σχεδιασμός. Η αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που να υπερβαίνει τον ορίζοντα ενός εκλογικού κύκλου.
Μάθημα δεύτερο: Συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Απαιτείται συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε μέσω της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί να καταλήξουν σε συναινετικές αποφάσεις που θα είναι σεβαστές από όλους και άμεσα υλοποιήσιμες. Η διαδικασία των «τριών ΣΥΝ» (συμμετοχή, συνεργασία, συναίνεση)» μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις και να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος.
Μάθημα τρίτο: Διαχείριση πόρων. Η διαδικασία της δίκαιης μετάβασης απαιτεί σημαντικά κεφάλαια. Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται από περιορισμένους προϋπολογισμούς λόγω της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν ακριβά προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης ή επανεκπαίδευσης μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Η ίδρυση ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια πιο δίκαιη κατανομή πόρων στις χώρες με περιφέρειες που εξαρτώνται από τον άνθρακα που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.
Μάθημα τέταρτο: Βιωσιμότητα. Η σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα / λιγνίτη σηματοδοτεί περισσότερα από την ενεργειακή μετάβαση. Περιλαμβάνει επίσης τον σχεδιασμό νέων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων με έμφαση στις ΑΠΕ, την έρευνα και την καινοτομία, τα οικοσυστήματα των νεοφυών επιχειρήσεων, τον οικοτουρισμό και τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή. Στο Duisburg της Ρηνανίας αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του βιομηχανικού λιμανιού (Innenhafen) σε μια ζώνη καινοτομίας, η οποία επίσης φιλοξενεί εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στο Έσσεν, το ανθρακωρυχείο Zollverein εντάχθηκε στο πρόγραμμα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και από το 2001 φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.
Δεν υπάρχει μια και μοναδική συνταγή για τη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Κάθε εξαρτώμενη από τον άνθρακα/λιγνίτη περιφέρεια έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της, αλλά μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές που οδηγούν σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. Η επιτυχημένη στρατηγική της Δίκαιης Μετάβασης που ακολούθησε η Γερμανία στη Ρηνανία, απέδειξε ότι η σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε ένα πιο καθαρό και βιώσιμο οικονομικά μέλλον.
[1] Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του ’50 στην εξόρυξη και εκμετάλλευση άνθρακα απασχολούνταν περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι, ενώ μετά την ενοποίηση των εξορυκτικών βιομηχανιών το 1968 σε μια εταιρία (RAG), μειώθηκαν στους 180.000. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 80.000 για να συρρικνωθεί τελικά σε λιγότερο από 8.000 το 2017. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανθρακωρύχων, για την περίοδο 1960-2015, η βιομηχανία άνθρακα έλαβε 126,6 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά τη συνεχή και άνευ όρων στήριξη που παρείχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη βιομηχανία του άνθρακα.
Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί στα χρονικά και ο ρυθμός με τον οποίο υπερθερμάνθηκε ο πλανήτης σε αυτήν τη χρονική περίοδο ήταν “ασυνήθιστος”, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ....
Σύμφωνα με έκθεση του WWF η οποία δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για τον αφανισμό των ειδών και την κτηνοτροφία, καλλιεργούμε προϊόντα όπως η σόγια για ανατροφή κοτόπουλων, χοιριδίων και άλλων ζώων σε τέτοια κλίμακα που οι φυσικοί πόροι -γη και είδη- ουσιαστικά εξαντλούνται....
Όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά λίγο η πολύ σε κάποιο είδος ακτινοβολίας από κινητά, ασύρματα δίκτυα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Ακόμα και ο λαμπτήρας ή το φώς του ήλιου εκπέμπουν ακτινοβολία.
Το βασικό ερώτημα που χρίζει απαντήσεως είναι: Επηρεάζει την υγεία μας η έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων? Και αν ναι με ποιον τρόπο?
Στην πρώτη...
1. Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος είχε σαν συνέπεια την υπερβολική εκμετάλλευση της φύσης.
2. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας με τις αναθυμιάσεις από τις βιομηχανίες, τα εργοστάσια, τα καυσαέρια από τα τροχοφόρα δηλητηριάζουν τη φύση και χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής του ανθρωπίνου είδους.
3. Η θάλασσα ρυπαίνεται από λύματα, απορρίμματα και...
Έντεκα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 225 Μεγαβάτ έλαβαν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.
Τα αιολικά πάρκα θα εγκατασταθούν στη νότια Εύβοια. Αποτελούνται από 75 ανεμογεννήτριες της Vestas ισχύος τριών Μεγαβάτ η κάθε μία....
Μόνο το 13% των ωκεανών του πλανήτη δεν έχει επηρεαστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και η ρύπανση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ, Wildlife Conservation Society.
...
Την 25η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο «Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης 2020» (Environmental Performance Index), υποχωρώντας από την 22η θέση το 2018....
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων μπανάνας θα μπορούσε να καλύψει το ήμισυ των αναγκών σε ορισμένες περιοχές του Ισημερινού, μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής που εξαρτάται από τις εισαγωγές ενεργών καυσίμων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας.
Σχετική μελέτη του Τεχνικού Πανεπιστ...
Από τα ποτάμια υδάτινα συστήματα χαρακτηριστική είναι η ρύπανση του Έβρου, του Νέστου και του Αξιού που δεν είναι μόνο εγχώρια καθώς οι ποταμοί αυτοί διασχίζουν και άλλες χώρες και αποτελούν φορείς ρυπαντικού φορτίου από δραστηριότητες που δεν ελέγχονται από το ελληνικό κράτος.
Ο Έβρος διασχίζει τρεις χώρες και έχει χαρακτηριστεί το ποτάμι...
Η ανακύκλωση είναι σημαντική. Πολλές φορές όμως κάνουμε κάποια λάθη με αποτέλεσμα να δυσκολεύουμε τη διαδικασία διαλογής. Ας δούμε μερικά από αυτά και πως μπορούμε να τα αποφεύγουμε.
Ποιες κατηγορίες υλικών ανακυκλώνονται:
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης
Χαρτιά: Φωτοτυπικό χαρτί, χαρτί εκτύπωσης, χαρτί γραφείου, περιοδικά, εφημερίδες και διαφημιστικά...
Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να φτάσει τα 258 γιγαβάτ, ήτοι περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας αιολικής παραγωγής, μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Wind Europe, παλαιότερα γνωστής ως Ένωση Ευρωπαϊκής Αιολικής Ενέργειας.
...
Η βουλγαρική λέσχη Αεροδιαστημικών Τεχνολογιών Zodiac που εδρεύει στην μικρή πόλη Κιουνσταντήλ παρουσίασε ένα βιοκαύσιμο από κεράσια που τροφοδότησε έναν μικρό γεωργικό πύραυλο που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του χαλαζιού.
Η παρθενική πτήση πυραύλου με αυτά τα καύσιμα έγινε κοντά στο χωριό Σίσκοφτσι και ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή «Γιορτή των κ...
Όταν εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε θελήσουν: στα μάτια, στους ιστούς αλλά και στον εγκέφαλο. Αποτελούν μυστήριο για τους γιατρούς, καθώς ελίσσονται περίτεχνα και καθιστούν βορά τον ξενιστή τους.
«Το παράσιτο κατάφερε να μετακινηθεί από τη μία πλευρά του εγκεφάλου στην άλλη –λίγα πράγματα μπορούν να κινηθούν εντός του εγκ...
Η ελληνική είναι μια γλώσσα δύσκολη και γι’ αυτό πολλές φορές, όταν μιλάμε ή όταν γράφουμε συνηθίζουμε να κάνουμε λάθη. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια από αυτά:
1. συγγνώμη ή συγνώμη;
Το σωστό είναι συγγνώμη, αφού η λέξη είναι σύνθετη (συν + γνώμη) . Όπως και αν προφέρεται η λέξη, πρέπει να γράφεται πάντοτε με δύο -γ.
2. να τα εκατοστήσεις ή να τα εκατοστ...
Ποιός είπε πως η ευαισθησία είναι μειονέκτημα; Ποιός είπε πως οι ευαίσθητοι είναι αδύναμοι;
Ευαισθησία είναι η ικανότητα να αισθανόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Πού βασίζεται λοιπόν η θεωρία ότι όσοι είναι ευαίσθητοι είναι ευάλωτοι; Προφανώς στην προκειμένη με τον όρο ευαισθησία εννοούμε την ψυχική και πνευματική και όχι την σωματική ή φυσική. Όντως είναι γεγονό...
Γεννήθηκα στην Αρκάσα Καρπάθου το 1948. Τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων μπολιάστηκαν με την Κάρπαθο και πλουτίστηκαν με συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις. Σπούδασα γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και παντρεύτηκα τον Παναγιώτη Λιατήρη, επίσης γεωπόνο. Γεννήσαμε τρεις κόρες, παντρεύτηκαν και χαιρόμαστε έξι εγγόνια. Δούλεψα στο Υπ. Αγρ...
Η Φαίδρα Δρούκα και ο Σταύρος Νικολαΐδης δίνουν ραντεβού στην «Αθηναΐδα» από τις 11 Φεβρουαρίου για να ζήσουν έναν έρωτα… Μέχρι θανάτου!
Μπορεί μια παρ’ ολίγον καρδιακή προσβολή να γίνει αφορμή για μια αξέχαστη ερωτική βραδιά που θα σημαδέψει για πάντα την παρορμητική, ανασφαλή και αμόρφωτη πόρνη Ντόρις και τον εγωκεντρικό, φαλλοκράτη, νευρικό και διανο...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις ζάχαρες, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα....
Η κουζίνα είναι ο πιο ιδιαίτερος χώρος ενός σπιτιού, που για να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο θέλει όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση. Πως να οργανώσεις την κουζίνα σου επομένως, για να είναι πάντα τακτοποιημένη και κυρίως λειτουργική; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, ιδέες και tips. Ιδίως αν έχεις μικρή κουζίνα θα σε βοηθήσουν πολύ.
...