Ο φυτικό πλούτος της χώρας μας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ειδικότερα έχει συνεισφέρει στους παρακάτω τομείς:
• Κατασκευές
• Διατροφή – Φάρμακα
• Τέχνες
• Επιστήμη
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το μεσογειακό κλίμα, η ποικιλομορφία των γεωλογικών υποστρωμάτων, οι δαντελωτές ακτογραμμές με τα χιλιάδες νησιά, οι καθαρές θάλασσες και η υψομετρική διαβάθμιση δημιούργησαν τις συνθήκες ανάπτυξης μιας ποικιλίας οικοσυστημάτων και βιοτόπων μοναδικών στο κόσμο.
Τα περίπου 6.000 φυτικά είδη της Ελλάδας, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται 894 σπάνια ή απειλούµενα, καθιστούν τη χλωρίδα της ιδιαίτερα σηµαντική σε σχέση µε άλλες περιοχές ανάλογων βιογεωγραφικών συνθηκών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο µόνο η Ιβηρική χερσόνησος εµφανίζει περισσότερα φυτικά είδη. Σε κάθε 1.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα της χώρας µας αναλογούν 42 είδη φυτών ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές µε µεσογειακό κλίµα, όπως αυτές της Καλιφόρνιας και της Ν∆ Αυστραλίας, αντιστοιχούν περίπου 12 είδη.
Η ποικιλία φυτών στη χώρα µας δεν απέχει πολύ από αυτή του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, µιας περιοχής η οποία θεωρείται µοναδική από άποψη χλωριδικής ποικιλότητας (περίπου 67 φυτικά είδη ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα).
Τα είδη φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.000 και τα ενδημικά είδη είναι 1.150. Αντίστοιχα η Γερμανία, με έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδος έχει 2.700 είδη και 6 ενδημικά, η Αγγλία με διπλάσια έκταση έχει 1.550 είδη και 16 ενδημικά, η Ισπανία με τετραπλάσια έκταση έχει τον ίδιο αριθμό ειδών.
Όταν λέμε ότι ένα είδος φυτού ή ζώου είναι ενδημικό σε μια περιοχή, εννοούμε ότι υπάρχει μόνο στην περιοχή αυτή και πουθενά αλλού. Τα ενδημικά είναι μια σημαντική κατηγορία ειδών, επειδή απαντώνται αποκλειστικά σε μία περιορισμένη περιοχή και μας δίνουν πληροφορίες για το παρελθόν και τους ιδιαίτερους οικολογικούς παράγοντες αυτής. Η μελέτη των ενδημικών φυτών ιδιαίτερα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είναι οργανισμοί οι οποίοι ως επί το πλείστον φυτρώνουν σε απόκρημνες σχισμές βράχων, σε πολύ λίγο χώμα και συνήθως χωρίς καμία προστασία απέναντι στον αέρα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς αρκετά από αυτά τα φυτά κατορθώνουν και επιζούν σε τόσο αφιλόξενα περιβάλλοντα και αξιοπερίεργο, για ποιο λόγο διαλέγουν να ζήσουν εκεί.
Το ποσοστό ενδηµισµού των φυτικών ειδών της χώρας µας ανέρχεται στο 18% µε την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα να φιλοξενεί την πλειοψηφία τους.
Κάποια σπάνια και απειλούμενα είδη
• Paeonia mascula (L.). – άσπρη παιώνια
Έχουν εντοπιστεί τρεις μικροί πληθυσμοί της σε απόμακρες τοποθεσίες της Πάρνηθας, που αριθμούν συνολικά 70 άτομα περίπου. Είναι άκρως απειλούμενο είδος και χρειάζεται άμεσα μέτρα προστασίας και πολλαπλασιασμού για τη διάσωσή του.
• Lilium chalcedonicum L. – κόκκινος κρίνος
Ένα πολύ όμορφο φυτό, το οποίο έχει τέσσερις πολύ μικρούς πληθυσμούς στην Πάρνηθα. Ο ένας από αυτούς κινδυνεύει, καθώς βρίσκεται σε πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι. Είναι πολύ απειλούμενο είδος.
• Ebenus sibthorpii DC. – έβενος του Sibthorp
Είναι ενδημικό της Νοτιοανατολικής Ελλάδας και έχει βρεθεί ένας μικρός πληθυσμός στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Ενδημικά είδη
• Cephalanthera cucullata
Η ορχιδέα Cephalanthera cucullata φύεται σε δασώδη μέρη στα βουνά όλης της Κρήτης, σε υψόμετρο 700-1500 m, και πουθενά αλλού στον πλανήτη. H Cephalanthera cucullata ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Γάλλο φυσιοδίφη Victor Raulin το Μάιο ή Ιούνιο του 1845.
• Hypericum aciferum
Το είδος Hypericum aciferum φύεται μόνο σε παραθαλάσσια βράχια στην περιοχή Σφακίων (ανάμεσα στην στη Σούγια και την Αγία Ρουμέλη) στη νοτιο-δυτική Κρήτη, και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1965 από τον Ελβετό βοτανικό Werner Greuter ως Elodes acifera. Είναι πολυετής χαμηλός έρπων θάμνος, με ύψος 20-30 cm και μήκος έως 130 cm.
• Οικότοπος με Phoenix theophrasti
Αυτός ο οικότοπος στην Κρήτη, περιλαμβάνει φοίνικες του είδους Phoenix theophrasti. Το είδος Phoenix theophrasti είναι ένα σπάνιο ενδημικό του Αιγαίου. Απαντάται στην Κρήτη και στη ΝΔ Τουρκία, σε αμμώδεις υγρές κοιλάδες ή βραχώδεις περιοχές, κοντά στη θάλασσα. Είναι γνωστό με το κοινό όνομα φοίνικας ή βαγί.Το πιο γνωστό δάσος με φοίνικες είναι στο Βάι της Ανατολικής Κρήτης. Περιγράφηκε σαν νέο είδος το 1967 από τον Ελβετό βοτανικό Werner Greuter. Το ονόμασε έτσι προς τιμή του πατέρα της Βοτανικής Θεόφραστου (372 -287 π.χ.), ο οποίος πρώτος αναφέρει την ύπαρξη του φοίνικα στην Κρήτη, στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορία». Είναι δένδρο δίοικο, δηλ. με δένδρα που φέρουν μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά άνθη. Φτάνει σε ύψος έως 10 m, παράγει παραφυάδες και μπορεί να εμφανίζει περισσότερους από έναν κύριους κορμούς.
Μελετώντας δορυφορικά δεδομένα από τέσσερις δεκαετίες, Αμερικανοί επιστήμονες του κλίματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή διαταράσσει την ισορροπία των εποχικών θερμοκρασιών, μετατοπίζοντας τη φυσική εναλλαγή των εποχών.
...
Χάρη στη νομοθεσία, την τεχνολογία και τη σταδιακή απομάκρυνση από τη χρήση των εξαιρετικά ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων σε πολλές χώρες, η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη βελτιώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις....
Η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta αποτελεί προστατευόμενο είδος προτεραιότητας βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Για την διατήρηση του πληθυσμού της, η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας της που σχετίζονται με την απλή χρήση του αιγιαλού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ...
Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1972 με αφορμή την αρχή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5 με 16 Ιουνίου 1972). ...
Η 5η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Καταπολέμηση της Παράνομης, μη Καταγγελλόμενης και μη Ρυθμιζόμενης Αλιείας (International Day for the Fight Against Illegal, Unreported and Unregulated Fishing). Κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης και της αλιείας.
...
Απαιτείται στοχευμένη δράση για την καλύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των απόρων, των ηλικιωμένων και των παιδιών, από περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορρύπανση και οι ακραίες θερμοκρασίες. Η Aleksandra Kazmierczak, ειδικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στον τομέα της ...
Το όνειρο, τα εμπόδια και η προσπάθεια για λύσεις
Ήταν ένα φιλόδοξο όνειρο, για πολλούς «άπιαστο», που τον περασμένο Σεπτέμβριο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Κέρδισε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, των απλών πολιτών- εθελοντών, της Σίλικον Βάλεϊ, που θέλησε να συμβάλλει με τεχνολογικές καινοτομίες, ακόμη και της Wall Street, που βλέπει στα πάντα ε...
Τα παιδιά εκτίθενται σε 30% περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το χαμηλότερο ύψος οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, σύμφωνα με νέα έκθεση της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Global Action Plan.
...
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC) εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες της Προεδρίας του Λουξεμβούργου, να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του χάλυβα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις 9 Νοεμβρίου 2015.
Μέσω της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανάκτησης & Ανακύκλωσης Σιδηρούχων Μετάλλων (EFR)...
Η Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη συμμετοχική εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπήρξε ποτέ για την προστασία του πλανήτη μας. Ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας και έκτοτε κινητοποιεί εκατομμύρια πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, κάθε χρόνο σε περισσότερες από 170 χώρες. ...
Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
...
Οι ειδικοί μας παροτρύνουν να ξεχάσουμε την Paleo diet και να δοκιμάσουμε τη Victorian diet.
Κατά καιρούς υπάρχουν διαφορετικές μόδες και δίαιτες που ακολουθεί πολύς κόσμος. Η Paleo diet για παράδειγμα ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ στη μόδα. Τώρα, οι ειδικοί μάς παροτρύνουν να την ξεχάσουμε και να προτιμήσουμε μία άλλη, τη Victorian diet. Από ό,τι φαίνεται οι ...
Ένα υπέροχο λουλούδι που μπορεί να διακοσμήσει άνετα τον χώρο του σπιτιού σου. Τα λευκά του άνθη βοηθούν στην αντιμετώπιση του άσθματος, χρόνιων ασθενειών, και πολλών άλλων. Μπορεί να καθαρίσει την μολυσμένη ατμόσφαιρα και να κάνει τον χώρο σου πολύ πιο υγιεινό. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνει να προσελκύει τη θετική ενέργεια και να φέρνει καλή τύχη...
Αδυνατώ να βρω τα κατάλληλα λόγια για να περιγράψω τη τωρινή κατάσταση, τη μηχανική κοινωνία στην οποία ζούμε όπου μαστίζεται από βία, αμάθεια, ημιμάθεια και σωματική αλλά κυρίως πνευματική πορνεία.
Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και κυρίως το διαδίκτυο βοούν τις τελευταίες μέρες με το θέμα του Βαγγέλη, δηλώνουν απέχθεια σε τέτοιου είδους...
Ο Οδηγός Μελέτης περιλαμβάνει το μοναδικό πρόγραμμα BOST (Τεχνική Οργανικής Μελέτης Buzan) που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις ικανότητες οποιουδήποτε σπουδαστή να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις , τα μαθήματα και γενικά για τις εργασίες στο λύκειο και στις ανώτερες και ανώτατες σχολές που του προκαλούν τρόμο.
Μην περιμένετε λοιπόν
...
Η πολυαναμενόμενη ταινία του 2015 που προβάλλεται στις αίθουσες από τις 12 Φλεβάρη, εν αναμονή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Μια ταινία που συζητιέται ήδη καιρό πριν την πρεμιέρα της.
Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ε. Λ. Τζέιμς, που έχει πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε 51 γλώσσες και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από...
Η παράσταση Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17 σε κείμενο της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στη Σκηνή Black Box του Επί Κολωνώ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016.
Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου
γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον ...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στο ταψί μια λαδόκολλα.
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Βουτάμε κάθε μια ροδέλα στον χυμό πορτοκαλιού και στην συνέχεια τις βάζουμε όλες πάνω στην λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τουλάχιστον 2 ώρες.
Βγάζουμε τα μπα...
Η κακοσμία του μπάνιου είναι συχνό φαινόμενο και οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα μπάνια είναι συνήθως μικροί, κλειστοί χώροι που δεν αερίζονται όπως θα έπρεπε. Μάλιστα υπάρχουν και μπάνια που δεν έχουν καθόλου παράθυρα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πολύ πιο μεγάλο....