Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου, μια ημερομηνία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη σημασία της προστασίας των φυσικών πόρων και της παγκόσμιας βιοποικιλότητας που διαμορφώνει το περιβάλλον μας - όχι μόνο τα διάφορα είδη φυτών, ζώων και μικροοργανισμών γύρω μας αλλά και τη γενετική ποικιλομορφία καθώς και τη μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων που αποτελούν τον πλανήτη μας. Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα τα δεδομένα σχετικά με την επιδείνωσή της συνεχίζουν να χειροτερεύουν από έτος σε έτος και η ανάγκη ανάληψης δράσης για να σταματήσει αυτό γίνεται όλο και πιο επείγουσα.
Το θέμα του ΟΗΕ για τη φετινή Διεθνή Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα είναι "Οι λύσεις μας είναι στη φύση", ένα σύνθημα που τονίζει την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας με ιδρύματα, επιστήμονες, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους .
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση της με το φυσικό κόσμο, και παρόλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, εξαρτόμαστε πλήρως από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για την υγεία, το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα, τα καύσιμα, τη στέγαση και την ενέργεια μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα τρία τέταρτα του χερσαίου περιβάλλοντος της γης και περίπου το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν αλλάξει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η τελευταία έκθεση που υποβλήθηκε από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) αναφέρει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Επίσης περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη βιοποικιλότητα της θάλασσας και της παράκτιας ζωής ενώ άλλα 1,6 δισεκατομμύρια εξαρτώνται από τα δάση. Η διατήρηση των ειδών της γης δεν αποτελεί πλέον μια απλή αλτρουιστική πράξη αλλά είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε την ίδια μας την επιβίωση.
Επιπλέον, πανδημίες όπως ο COVID-19 μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στο μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς ένα από τα πολλά οφέλη της είναι η προστασία από μολυσματικές ασθένειες.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των περιπτώσεων ζωονόσου δηλαδή ασθενειών που μεταδίδονται από ζώα στον άνθρωπο. Το 70% των μολυσματικών ασθενειών τα τελευταία χρόνια προήλθε από ζωονόσο. Δεδομένου ότι πολλά είδη εμπλέκονται συχνά στην εξάπλωση της μόλυνσης η απώλεια της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πολλών από αυτά τα είδη αυξάνει τις πιθανότητες των παθογόνων να φτάσουν στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας έχει δύο μηχανισμούς προστασίας:
1. Να φτάσει ο ιός σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή στον οποίο δεν μπορεί να επιτύχει τη βέλτιστη συγκέντρωση για να αναπτυχθεί πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες συνέχισης της εξάπλωσής του είναι πολύ χαμηλές.
2. Ο ιός να φτάσει σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή του οποίου η γενετική ποικιλομορφία του επιτρέπει να προσαρμοστεί στον ιό έτσι ώστε να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο ιό και να μη μπορεί να τον μεταδώσει εύκολα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η βιοποικιλότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου, οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη απειλή της: την κλιματική αλλαγή.
- Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων στον Καναδά μειώθηκε κατά 22% τα τελευταία τριάντα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η τήξη των πόλων προκαλεί μείωση της τροφής για κυνήγι και αύξηση των αποστάσεων ενώ μερικές φορές είναι αδύνατον να κολυμπήσουν. Ο υποσιτισμός τις εμποδίζει να περάσουν το χειμώνα με την ασφάλεια ότι θα επιβιώσουν.
- Ένας μεγάλος αριθμός δασικών βατράχων έχουν ήδη εξαφανιστεί λόγω της ξηρασίας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά τα αμφίβια χρειάζονται ειδικές συνθήκες υγρασίας για την επώαση των αυγών τους και αυτές οι συνθήκες σε πολλά οικοσυστήματα δεν υφίστανται πλέον.
- Ο μυγοχάφτης, ένα είδος πουλιού που ζει στις Κάτω Χώρες, παρουσίασε μείωση του πληθυσμού κατά 90% σε μερικές δεκαετίες. Η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή. Τα νεαρά πουλιά σε αυτό το είδος γεννιούνται συνήθως όταν εκκολάπτονται οι κάμπιες. Με τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οι κάμπιες άρχισαν να εκκολάπτονται ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα με αποτέλεσμα όταν γεννιούνται τα μικρά οι γονείς τους δεν μπορούν να βρουν κάμπιες για να τα ταΐσουν.
Οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας της γης και παρέχουν θεμελιώδεις οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως τροφή, ρύθμιση του κλίματος και αναψυχή. Στηρίζουν επίσης τη ζωή και τον βιοπορισμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο....
Πόσα είδη χάνονται από τον πλανήτη μας κάθε χρόνο που περνάει; Αυτή είναι μια ερώτηση που πιθανότατα δεν θα απαντηθεί ποτέ. Οταν δεν γνωρίζουμε ούτε πόσα είδη αναπτύσσονται πάνω στην Γη, τότε πώς να υπολογίσουμε πόσα εξαφανίζονται;
Η επιστήμη μπορεί να έχει εξελιχθεί πολύ, όμως το πλήθος των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη παραμένει όχι απλώς άγνωστο, αλλ...
Η τρύπα του όζοντος αποτελεί στην εποχή μας ένα επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα αφού επηρεάζει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας. Εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα υπάρχουν στοιχεία ότι επηρεάζει τις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τη δασική βλάστηση.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987 υπεγράφη από 46 χώρες το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ...
Αυστραλοί επιστήμονες εντόπισαν μία μορφή τοξικού υδραργύρου στην ατμόσφαιρα, αλλά και στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.
Την έρευνα πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, που εντόπισε σημαντικές ποσότητες μεθυλικού υδραργύρου, μιας ιδιαίτερα τοξικής μορφής υδραργύρου στο Νότιο Ωκεανό.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνου...
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι, τα τοξικά νανοσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να διεισδύσουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, συμβάλλοντας στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Η θεωρία -που χαρακτηρίσθηκε «τρομακτικά σοκαριστική»- δεν αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλ...
Δεν έχω κάτι με την ράτσα μας, την καταγωγή μας, που λένε και οι γείτονες μας οι Ιταλοί.
Απλά σε μια πραγματικότητα και μια καθημερινότητα ελληνική, υπάρχουν ένα δυο θεματάκια με τα οποία έχουμε κάποιο πρόβλημα.
Για την ακρίβεια υπάρχουν ένα - δύο ή και παραπάνω θέματα στα οποία είμαστε ανεκδιήγητοι.
Μάλλον είμαστε απαράδεκτοι....
Μια μελέτη από ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου ΡίβερσαΪντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προβλέπει μείωση των μεγάλων πόρων του εδάφους από την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
...
Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα σημειωματάριο, παίρνουμε φάρμακα για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση με τα δάση....
Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.
Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο.
Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής...
Από το 2017 έχουμε αρχίσει να ασχολούμαστε εντατικά με το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης, προσπαθώντας να αναδείξουμε την έκταση του προβλήματος και τις λύσεις που απαιτούνται. Βασική κουβέντα που ακούμε από την πρώτη στιγμή, τόσο από τα χείλη των υποστηρικτών της οργάνωσης και των καθημερινών ανθρώπων, όσο και από τα επίσημα χείλη των εταιρειών που παράγουν ...
Η εκπληκτική «βυθισμένη πόλη» η οποία ένωνε την αρχαία Ελλάδα με την Αίγυπτο
Εντυπωσιακά ευρήματα πολιτισμού από μία πόλη μύθο, την οποία κατάπιε η Μεσόγειος Θάλασσα και θάφτηκε κάτω από τόνους άμμου και λάσπης, φέρνουν στο φως συνέχεια οι αρχαιολόγοι στην περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Το λιμάνι Θώνις – Ηράκλειο φέρεται να λειτουργούσε σαν μια «Αλ...
Η κλιματική αδράνεια θα στοιχίσει ακριβότερα από τη λήψη δραστικών μέτρων κατά των κλιματικών αλλαγών, κρίνουν περισσότεροι από 700 διεθνείς οικονομολόγοι
...
Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή και εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης. Ο όρος εκτεταμένη (ή διάχυτη) αναφέρεται στη σύνθετη φύση της διαταραχής, καθώς επηρεάζει τρεις περιοχές της ανάπτυξης: την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη φαντασία. Αυτές οι τρεις περιοχές συνιστούν την τριάδα των διαταραχών...
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαρκή αξία της φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης, για κάθε πολιτισμό και για κάθε άτομο.
...
(Μήπως στην οικογένεια μας υπάρχει δικτατορία ;;;)
…γιατί δημοκρατία δεν σημαίνει να δίνεις και να απαιτείς από όλους τα ίδια, αλλά να δίνεις στον καθένα και να απαιτείς από τον καθένα εκείνα που αντιστοιχούν στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές του …
1) Ποιοι συμβάλλουν στο εισόδημα της οικογένειας και πώς κατανέμεται με βάση αυτή την συμβολή η επιρροή τους στις αποφάσεις που παίρνον...
Η ιστορία που αφηγείται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Δεν είναι ρομάντζο, ούτε μυθιστόρημα, ούτε κάποια φανταστική ιστορία. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία. Αρχικά το βιβλίο είχε τη μορφή σκόρπιων σημειώσεων και πέρασαν 50 χρόνια (1945-1995), όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας, ώσπου να αποκτήσει την έντυπη μορφή που έχουμε στα χέρια μας. Τ...
Το φιλικό αλλά ξεχασιάρικο μπλε ψάρι, ο Ντόρι, αρχίζει μια αναζήτηση πολλών ετών ψάχνοντας τους γονείς του. Κατά την αναζήτηση μαθαίνει αρκετά πράγματα σχετικά με την πραγματική έννοια της οικογένειας. ...
Στις 8 Ιανουαρίου του 1977, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στο υπό κυπριακή σημαία μότορσιπ «Γκλόρια», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με προορισμό την Αμβέρσα , 11 τόνους κατεργασμένου χασίς. Η ποσότητα αυτή χασίς είχε κρυφτεί μεταξύ κεντημάτων και ήταν από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν ποτέ στα παγκόσμια χρονικά. Η είδηση έφτασε και στ...
Χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.
Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το μείγμα των μπαχαρικών, τον χυμό από τα πορτοκάλια, το ξύσμα, το γάλα, την τριμμένη σοκολάτα και στο τέλος το αλεύρι με το baking powder.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα.
Ψήνουμε στους 200 για 1 ώρα περίπο...
Συμβουλές και ιδέες για έναν επιτυχημένο κήπο στο σπίτι.
Η διακόσμηση κήπου είναι τόσο διασκέδαση όσο και δημιουργία. Η ελευθερία να επιλέξουμε διακοσμητικά στοιχεία μέσα από μια τεράστια ποικιλία που προσφέρουν τα καταστήματα του εμπορίου και η δυνατότητα να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας διακοσμητικά, κάνει την διακόσμηση κήπου ένα ατέλειωτο παιχνίδι...