Ο καθαρότερος αέρας παρουσιάζει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και την κλιματική αλλαγή
26-07-2018
Χάρη στη νομοθεσία, την τεχνολογία και τη σταδιακή απομάκρυνση από τη χρήση των εξαιρετικά ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων σε πολλές χώρες, η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη βελτιώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις. Δεδομένης της σύνθετης φύσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμένη δράση σε πολλά επίπεδα. Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, είναι απαραίτητη η παροχή έγκαιρης πληροφόρησης με εύκολα προσβάσιμο τρόπο. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του δείκτη ποιότητας αέρα που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα δεν θα ωφελούσε μόνο την υγεία μας, αλλά θα συνέβαλε και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θέσπισαν πολιτικές και μέτρα σχετικά με την ποιότητα του αέρα. Οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από πολλές από τις κυριότερες πηγές, όπως είναι οι μεταφορές, η βιομηχανία και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπόκεινται πλέον σε κανονιστικές ρυθμίσεις και γενικά παρουσιάζουν μείωση, όμως όχι πάντα στον επιθυμητό βαθμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξακολουθούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων, με τις μεγαλύτερες βλάβες να προκαλούνται από τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου.
Η πρόσφατη ετήσια έκθεση για την ποιότητα του αέρα που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στις ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως επιβλαβή. Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνονταν για 428 000 πρόωρους θανάτους σε 41 ευρωπαϊκές χώρες το 2014, εκ των οποίων περίπου 399 000 καταγράφηκαν στην ΕΕ-28.
Η κακή ποιότητα του αέρα έχει επίσης σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς αυξάνει το κόστος ιατρικής περίθαλψης, μειώνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων και καταστρέφει το έδαφος, τις καλλιέργειες, τα δάση, τις λίμνες και τα ποτάμια. Παρότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται συχνά με επεισόδια και αιχμές ρύπανσης, η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αποτελεί ακόμα πιο σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και τη φύση.
Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν είναι ο μόνος. Πολλές άλλες αέριες ή σωματιδιακές ενώσεις, γνωστές ως «παράγοντες κλιματικής επιδείνωσης», επηρεάζουν την ποσότητα της ηλιακής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας) που συγκρατεί η Γη.
Για παράδειγμα, το μεθάνιο είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας κλιματικής επιδείνωσης, καθώς και ένας ατμοσφαιρικός ρύπος που συνδέεται με τις γεωργικές δραστηριότητες και ακόμη περισσότερο με την κτηνοτροφία και την κατανάλωση κρέατος. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν ακόμη ρυπογόνο παράγοντα, ο οποίος επηρεάζει τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και την ποιότητα του αέρα. Ανάλογα με τη σύνθεσή τους, μπορεί να έχουν ψυκτική ή θερμαντική επίδραση στο τοπικό και το παγκόσμιο κλίμα. Για παράδειγμα, η αιθάλη, ένα από τα συστατικά των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχεται από την ατελή καύση των καυσίμων, απορροφά ηλιακή και υπέρυθρη ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να έχει θερμαντική επίδραση.
Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό των εκπομπών βραχύβιων παραγόντων κλιματικής επιδείνωσης, όπως η αιθάλη, το μεθάνιο, το όζον ή πρόδρομες ουσίες του όζοντος, ωφελούν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το κλίμα. Τα αέρια του θερμοκηπίου και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προέρχονται από τις ίδιες πηγές εκπομπών. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πιθανά οφέλη, όπως η εξοικονόμηση κόστους, που μπορούν να προκύψουν από τον περιορισμό των εκπομπών των μεν ή των δε.
Ωστόσο, στο παρελθόν, ορισμένα μέτρα που προωθήθηκαν για να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, η κλιματική αλλαγή, είχαν μη προβλεπόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Για παράδειγμα, πολλές χώρες προώθησαν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, τα οποία τελικά αποδείχθηκε ότι εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων. Αντίστοιχα, η προώθηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας από την καύση ξύλου σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης έχει οδηγήσει δυστυχώς σε υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των περιοχών αυτών. Πρέπει να διδαχθούμε από αυτά τα παραδείγματα και να διασφαλίσουμε ότι αντιλαμβανόμαστε σωστά και συνυπολογίζουμε τις συνέπειες των μέτρων που επιλέγουμε να εφαρμόσουμε.
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την ποιότητα του αέρα δεν περιορίζεται στους συνήθεις ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις ίδιες πηγές. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει τις τοπικές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων της συχνότητας των κυμάτων καύσωνα και των επεισοδίων στασιμότητας του αέρα. Η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί όχι μόνο να παρατείνουν τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία παρατηρούνται υψηλά επίπεδα όζοντος, αλλά και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις μέγιστες τιμές συγκέντρωσης όζοντος. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλά νέα για τις περιοχές της Ευρώπης που παρατηρούνται συχνά επεισόδια υπερβολικά υψηλών συγκεντρώσεων όζοντος σε επίπεδο εδάφους.
Συνεκτική δράση σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι παντού ίδια. Διάφοροι ρύποι εκλύονται στην ατμόσφαιρα από μεγάλο εύρος πηγών. Οι οδικές μεταφορές, η γεωργία, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η βιομηχανία και τα νοικοκυριά αποτελούν τους τομείς με τις υψηλότερες εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων στην Ευρώπη. Μόλις βρεθούν στην ατμόσφαιρα, αυτοί οι ρύποι μπορούν να μετατραπούν σε νέους ρύπους και να εξαπλωθούν. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του περίπλοκου φαινομένου δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Δεδομένης της ποικιλομορφίας των πηγών, από την άποψη τόσο της γεωγραφικής κατανομής όσο και της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να ληφθούν μέτρα σε διαφορετικά επίπεδα, από το τοπικό έως και το διεθνές. Οι διεθνείς συμβάσεις μπορούν να στοχεύσουν στη μείωση της ποσότητας των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς τοπική δράση – π.χ. εκστρατείες ενημέρωσης, απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρετικά ρυπογόνων οχημάτων στις πόλεις ή αποφάσεις καθορισμού αστικών ζωνών– δεν θα καταφέρουμε να απολαύσουμε πλήρως τα οφέλη των προσπαθειών μας. Αυτή η ποικιλομορφία σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει μία μόνο λύση που να αποτελεί πανάκεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τον περιορισμό της έκθεσης και της περαιτέρω βλάβης που μπορεί να προκληθεί, οι αρχές πρέπει να προσαρμόσουν τα μέτρα τους, λαμβάνοντας υπόψη τοπικούς παράγοντες, όπως πηγές εκπομπών, δημογραφικά στοιχεία, υποδομές μεταφορών και την τοπική οικονομία.
Για να ενισχυθεί η συνοχή των μέτρων που λαμβάνονται σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του φόρουμ «Καθαρός αέρας» που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο. Το φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δεν εστίασε μόνο στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση από γεωργικές δραστηριότητες. Επίσης, έδωσε έμφαση στην καινοτομία και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που συνδέονται με τις δράσεις για καθαρό αέρα.
Η πληροφόρηση αποτελεί βασικό παράγοντα για τον περιορισμό της έκθεσης
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συνεργάζεται με τις χώρες που είναι μέλη του για να συγκεντρώσει συγκρίσιμα στοιχεία για την ποιότητα του αέρα σε βάθος χρόνου. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε, μετράμε την πρόοδο, αναλύουμε τις τάσεις και αναζητούμε διασυνδέσεις μεταξύ πηγών όπως οι οδικές μεταφορές και των πραγματικών μετρήσεων της ποιότητας των αέρα.
Όταν χρειάζεται, οι μετρήσεις από τους σταθμούς παρακολούθησης μπορούν να συμπληρωθούν από παρατηρήσεις μέσω δορυφόρου. Στο πλαίσιο του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus, η ΕΕ εκτόξευσε τον Οκτώβριο έναν νέο δορυφόρο για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει να μεταδίδει εικόνες. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές γνωστοποιούνται σε τακτική βάση στο κοινό και στους φορείς χάραξης πολιτικής. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο Οργανισμός εξετάζει μόνο την ποιότητα του εξωτερικού αέρα και όχι την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο σπίτι ή στη δουλειά, η οποία έχει επίσης άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να παρέχουμε τις πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε δημιουργήσει μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία: τον ευρωπαϊκό δείκτη ποιότητας αέρα. Ο δείκτης παρουσιάστηκε στο φόρουμ «Καθαρός αέρας» και παρέχει πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση της ποιότητας του αέρα, βάσει μετρήσεων που πραγματοποιούνται σε περισσότερους από 2 000 σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα ανά την Ευρώπη. Ο δείκτης παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν έναν διαδραστικό χάρτη για να ελέγξουν την ποιότητα του αέρα σε κάθε σταθμό, με βάση πέντε βασικούς ρύπους που βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον: αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ2,5 και ΑΣ10), όζον σε επίπεδο εδάφους, διοξείδιο του αζώτου και διοξείδιο του θείου. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, μπορούμε να μοιραστούμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες με όλους τους Ευρωπαίους που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορούμε όλοι να ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή μας και να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να μειώσουμε την έκθεσή μας στη ρύπανση.
Η πληροφόρηση είναι σίγουρα απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και για τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεών της. Ωστόσο, για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και για την επίτευξη των πιο μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ για χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές από όλους τους οικονομικούς τομείς και συστήματα όπως της κινητικότητας, της ενέργειας ή των τροφίμων και να κατανοήσουμε τις πρακτικές παραγωγής και κατανάλωσης που προκαλούν αυτές τις εκπομπές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος. Ο ΕΟΠ είναι έτοιμος, ως εταίρος γνώσης, να βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των μακροπρόθεσμων στόχων.
Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα σημειωματάριο, παίρνουμε φάρμακα για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση με τα δάση....
Η ρύπανση, «μία από τις μεγάλες υπαρκτικές προκλήσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής», σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα, τρεις φορές περισσότεροι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία σε συνδυασμό και 15 φορές περισσότεροι θάνατοι από πόλεμο και...
Το σπίτι είναι σχεδιασμένο να καταναλώνει περίπου τη μισή ενέργεια απ’ ό,τι τα υπόλοιπα σπίτια ίδιου μεγέθους για ψύξη, θέρμανση και φωτισμό. Θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ανακύκλωσης του ημιακάθαρτου νερού, στοιχεία παθητικών κτισμάτων και σύστημα φωτισμού LED....
Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας.
Με αφορμή αυτή τη μέρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι μας την αξία των δασών και πως μπορούμε να τα προστατεύσουμε....
Οι πινακίδες αυτές είναι κυρίως τριγωνικές. Ο χρωματισμός τους αποτελείται κυρίως από μαύρο σύμβολο (pictogram) σε κίτρινο υπόβαθρο με κόκκινο πλαίσιο.
...
Το Σάββατο (22/08/2020), η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες: η συμβολική «ημέρα της υπέρβασης» ήρθε φέτος για πρώτη φορά αργότερα σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, όμως αυτό δεν είναι καλό νέο, προειδοποιούν επιστήμονες....
Απαιτείται στοχευμένη δράση για την καλύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των απόρων, των ηλικιωμένων και των παιδιών, από περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηχορρύπανση και οι ακραίες θερμοκρασίες. Η Aleksandra Kazmierczak, ειδικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στον τομέα της ...
Το χλωμό φθινόπωρο -αν υπήρξε- διανύει τις τελευταίες του μέρες. Ο χειμώνας, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι προ των πυλών. Το μαρτυρούν η αλλαγή της ώρας, η μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας, τα χριστουγεννιάτικα που έκαναν κιόλας την εμφάνισή τους. Πολλά δηλαδή, εκτός από τις καιρικές συνθήκες που περισσότερο είναι ταιρι...
Στις 14 Οκτωβρίου το κοινοβούλιο της Βαλλονίας (του γαλλόφωνου κρατιδίου του Βελγίου), καταψήφισε την Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, την λεγόμενη CETA. Ως γνωστόν, η Συμφωνία αυτή, εφόσον επικυρωθεί, θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για την υιοθέτηση των TTIP και TiSA, για τις επιπτώσεις των οποίων έχουμε προειδοποιήσει επαν...
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης.
Συγκεκριμένα, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες, καλαμάκια και οι αναδευτήρες ποτών απαγορεύονται εντός Ένωσης, ενώ το ΕΚ έθεσε πιο αυστηρό πλαίσιο για εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Το έτος 2021 θα είναι ορόσημο για την ΕΕ σχετικά με το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης. Πε...
Ο Εθνικός δρυμός ή Εθνικό πάρκο είναι ένα οικοσύστημα ή βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστο ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες και στο οποίο διατηρείται ποικιλομορφία οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων. Αποτελεί οριοθετημένη περιοχή που προστατεύεται...
Η βουλγαρική λέσχη Αεροδιαστημικών Τεχνολογιών Zodiac που εδρεύει στην μικρή πόλη Κιουνσταντήλ παρουσίασε ένα βιοκαύσιμο από κεράσια που τροφοδότησε έναν μικρό γεωργικό πύραυλο που χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του χαλαζιού.
Η παρθενική πτήση πυραύλου με αυτά τα καύσιμα έγινε κοντά στο χωριό Σίσκοφτσι και ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή «Γιορτή των κ...
Πολλοί κοιμούνται ελπίζοντας να ονειρευτούν. Τώρα οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ο ύπνος χρησιμεύει περισσότερο για να ξεφορτωθούμε τα «πνευματικά σκουπίδια» της ημέρας που πέρασε, παρά για να δούμε όνειρα.
Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον ύπνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νευρικές συνδέσεις που φτιάχνονται στον εγκέφαλό μας στη διάρκεια μιας πολυάσχολη...
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαρκή αξία της φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης, για κάθε πολιτισμό και για κάθε άτομο.
...
Είναι σαν ένα τρυφερό, πρωινό αεράκι στο πρόσωπο. Είναι σαν μια μπουκιά από το γλυκό που τόσο λαχταράς να δοκιμάσεις και μόλις το γευτείς, ξέρεις τι έχανες τόσο καιρό. Κάποιες φορές έρχεται στη ζωή μας κάποιος που τα αλλάζει όλα και ξέρεις πως είναι ο ένας και ο μοναδικός.
Όχι ο ένας και ο μοναδικός με τον οποίο θα κάνεις οικογένεια απαραίτητα, αλλά ο ένας και ο μοναδικός για τον οποίο θα νιώσε...
Για το διάβασμα έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και υπάρχουν άπειρες συμβουλές σχετικά με το πώς πρέπει να διαβάζει κάποιος, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερες επιδόσεις.
...
«Το σήμερα είναι η σκιά του αύριο» αναγράφει ένα μισοσβησμένο γκραφίτι σε έναν τοίχο του Παρισιού. Η κάμερα το πιάνει και μένει σε αυτό σε μία από τις αρχικές σκηνές της ταινίας, θέλοντας έτσι κάτι να μας πει, κάτι να μας βάλει να σκεφτούμε, να το κρατήσουμε γιατί ίσως να μας χρειαστεί αργότερα. Με φόντο το ατελείωτα ρομαντικό και μεθυστικό Παρίσι...
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2΄ και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το γρήγορα, να λαδώσει καλά και να γίνει διάφανο (για 3΄).2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί...
Αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα είναι πολύ πιθανό να έχετε και ένα μικρό μπαλκόνι. Είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπει κανείς τα μικρά μπαλκόνια να είναι παραμελημένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν πως δεν αξίζει τον κόπο να μπουν στην διαδικασία να τα φτιάξουν.
...
Μπορεί το ρύζι να είναι ιδανικό συνοδευτικό σε οποιοδήποτε γεύμα αλλά οι χρήσεις του δεν περιορίζονται στην κουζίνα. Η γνωστότερη εκτός κουζίνας χρήση του είναι για να διασώσει κινητά τηλέφωνα που έχουν πέσει στο νερό. Τι δουλειά μπορεί, όμως, να έχει στη ντουλάπα σας;...