Η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη αποτελεί το κορυφαίο ζητούμενο του 21ου αιώνα Περιγράφει μια ανάπτυξη η οποία είναι σύμφωνη με τις ανάγκες της παρούσης γενεάς αλλά δεν διακινδυνεύει τις ευκαιρίες να ικανοποιηθούν επίσης οι ανάγκες της επόμενης γενεάς. Στην Ευρώπη ο όρος αυτός προέρχεται από την δασοπονία. Τώρα η «βιώσιμη ανάπτυξη» έχει γίνει ένας σπουδαίος γενικός στόχος για όλα τα πεδία της ζωής, όπως η οικονομία η οικολογία και η κοινωνική ισορροπία.
Η βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.
Γνώμονας της αειφορίας είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον.
Οι ποσότητες των φυσικών πόρων που υπάρχουν στον πλανήτη δεν είναι απεριόριστες. Ορισμένοι από αυτούς τους πόρους, όπως είναι τα δέντρα και τα άγρια ζώα, είναι ανανεώσιμα εφόσον αφήσουμε ανέπαφα την ανάπλαση και την αναπαραγωγή τους. Άλλοι πόροι όπως τα ορυκτά είναι ανανεώσιμα με αργούς ρυθμούς ενώ η μεγάλη χρησιμοποίηση τους εξαντλεί τα συνολικά αποθέματα.
Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση όλων των φυσικών πόρων όχι μόνο των μη ανανεώσιμων, αλλά και των ανανεώσιμων. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα εξαρτάται από την προστασία των φυσικών πόρων και της διατήρησης της βιολογικής ποικιλότητας.
Μια άλλη πτυχή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα παγκόσμια οικοσυστήματα και η διατήρηση της γης σε υγιή κατάσταση. Οι επιπτώσεις μπορεί να έχουν σχέση με την ποσότητα, την ποιότητα ή και τα δύο. Για παράδειγμα, μια χώρα μπορεί να φαίνεται ότι παρέχει αρκετή ξυλεία για τις μελλοντικές γενιές, αλλά αν σε όλα τα δάση καλλιεργείται μόνο ένα είδος δένδρων (μονοκαλλιέργεια) τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο γιατί το δάσος θα είναι ευάλωτο σε ασθένειες.
Η προστασία των οικοσυστήματων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη διατήρηση των θαλασσών, των ποταμών, των λιμνών και υγροτόπων, και γενικά της βιοποικιλότητας.
Συγκεκριμένοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι:
• Η αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η φτώχεια μειώνει τις δυνατότητες των ανθρώπων να χρησιμοποιούν συνετά τους φυσικούς πόρους και εντείνει τις πιέσεις στο περιβάλλον.
• Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών του αυξανόμενου πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η σωστή διατροφή, η απαραίτητη ενέργεια, η στέγαση, το καθαρό νερό, οι υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και η ιατρική περίθαλψη. Η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης που θα εξασφαλίζουν τα ελάχιστα αναγκαία καταναλωτικά αγαθά.
• Η δημογραφική σταθεροποίηση. Αυτή είναι απαραίτητη γενικά, αλλά προπάντων στις μεγάλες πόλεις του Τρίτου Κόσμου, όπου οι ελλείψεις κατοικίας, νερού, υγιεινής και μαζικών μεταφορών είναι ιδιαίτερα οξείες. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα μιας επιβράδυνσης της αύξησης του πληθυσμού θα είναι πόλεις περισσότερο βιώσιμες.
• Η διατήρηση και αναβάθμιση των φυσικών πόρων, οι οποίοι πιέζονται από το υψηλό επίπεδο κατανάλωσης των βιομηχανικών χωρών, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθυσμό και την κατανάλωση των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι προοπτικές εναλλακτικών λύσεων στην αγροτική παραγωγή, στις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και στην ενέργεια είναι σημαντικές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής και της υδατικής ρύπανσης.
• Ο επαναπροσδιορισμός των τεχνολογιών, μέσω στροφής της αγοράς προς την κατεύθυνση προϊόντων φιλικότερων προς το περιβάλλον, με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με δυνατότητα ανακύκλωσης ή εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ.
• Η σύγκλιση οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσω αποδοχής της κοινωνικής ευθύνης, αναγνώρισης των ορίων της επιστήμης και της τεχνολογίας στην επίλυση των προβλημάτων, αναγνώρισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών των σημερινών αποφάσεων. Η αειφορία απαιτεί ευρύτερη συμμετοχή στις ευθύνες και στις αποφάσεις και ευρύτερη πρόσβαση των πολιτών στις πηγές πληροφοριών.
- Ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης είναι οι βιολογικές καλλιέργειες.
• Σεβασμός στο περιβάλλον: Δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, δεν καλλιεργείτε μόνο ένα φυτό(αποφυγή μονοκαλλιέργειας)
• Ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας: ενισχύονται οι μικροί παραγωγοί
• Ενίσχυση της οικονομίας: προωθούνται τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα
- Τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως στρέφονται προς μια αειφορική πολιτική.
Τα βασικά συστατικά της αειφόρα αναπτυσσόμενης επιχείρησης:
• Σεβασµός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
• Σεβασµός των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων
• Σεβασµός των δικαιωμάτων των εργαζομένων
• Προστασία του περιβάλλοντος (οικο-αποδοτικότητα)
• Συµµετοχή στις δραστηριότητες της κοινότητας
• Ανάπτυξη σχέσεων µε τους προµηθευτές
• Παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων ως προς την αειφόρο ανάπτυξη
Τα βιοκαύσιμα προέρχονται από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους...
Θεωρίες για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων υπάρχουν πολλές.
Η κρατούσα θεωρία υποστηρίζει ότι πριν από 66 εκατ. χρόνια η πτώση ενός αστεροειδούς στη σημερινή χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Κλίμα του πλανήτη με ολέθριες επιπτώσεις για τους δεινόσαυρους, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης....
Ο συνδυασμός της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των ολοένα και πιο ακραίων καταιγίδων, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, θα καταστήσει πολλά από τα κοραλλιογενή νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού ακατοίκητα μέχρι το 2050....
Κάθε χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις που υπογραμμίζουν την υψηλή σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας.
...
Το Σάββατο (22/08/2020), η ανθρωπότητα θα έχει καταναλώσει φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες: η συμβολική «ημέρα της υπέρβασης» ήρθε φέτος για πρώτη φορά αργότερα σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, όμως αυτό δεν είναι καλό νέο, προειδοποιούν επιστήμονες....
Τη στήριξή τους σε πολιτικές για την κλιματική αλλαγή δείχνει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ για το θέμα – Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρη εντολή προς τους πολιτικούς
...
Από την Τετάρτη, ήδη έχουμε καταναλώσει όλες τους φυσικούς πόρους που ο πλανήτης μας μπορεί να παράξει μέσα σε ένα έτος. Η ημέρα γνωστή ως Earth overshoot day έρχεται κάθε χρόνο όλο και πιο νωρίς. Η ημερομηνία είναι δυσοίωνη και κάθε φορά στο ημερολόγιό μας έρχεται νωρίτερα. Φέτος, από 2 Αυγούστου, μόλις σε επτά μήνες, όλοι οι φυσικοί πόροι που η Γη μας μπορ...
Μια μελέτη από ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου ΡίβερσαΪντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προβλέπει μείωση των μεγάλων πόρων του εδάφους από την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση των πλημμυρών και της διάβρωσης του εδάφους μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα.
...
Χάρη στη νομοθεσία, την τεχνολογία και τη σταδιακή απομάκρυνση από τη χρήση των εξαιρετικά ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων σε πολλές χώρες, η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη βελτιώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επηρεάζονται αρνητικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις....
Το γραφείο τελετών Hilton’s AquaGreen Dispositions στο Οντάριο του Καναδά είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί μια μέθοδο αποτέφρωσης νεκρών χωρίς φλόγα η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους αποτέφρωσης νεκρών, δεν απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα ή άλλοι ρυπαντές στην ατμόσφαιρα. Αντιθέτως χρησιμοποιείται ένα μείγμα...
Οι επιστήμονες έχουν βαρεθεί να το λένε και εσύ να το ακούς: η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας έχει ήδη αρχίσει. Μη χάνεις λοιπόν χρόνο και ανάλαβε δράση. Το περιβάλλον και η προστασία του είναι και δική σου υπόθεση.
...
Αναδάσωση την ερχόμενη Κυριακή στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) διοργανώνουν η Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, στις 10.00 το πρωί στη δασική θέση «Λυόμενο», θα συναντηθούν ομάδες πολιτών, συλλόγων, σχολείων κ.ά. και υπό τις οδ...
Οι αντικειμενικοί στόχοι των στρατηγικών αντιμετώπισης του βάρους για τα παιδιά διαφέρουν από εκείνους για τους ενήλικες, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι ενώ η αντιμετώπιση των ενηλίκων μπορεί να αποσκοπεί στην απώλεια βάρους, η θεραπεία των παιδιών στοχεύει στην πρόσληψη της αύξησης αυτού...
Επιστροφή στα θρανία λοιπόν και ήδη διανύουμε το δεύτερο μήνα του σχολικού έτους! Σκεπτόμενη τη δική μου καθημερινότητα ως εκπαιδευτικός, συνειδητοποίησα πως αυτό που με προβληματίζει περισσότερο όσον αφορά στη δουλειά μου είναι οι σχέσεις που θα αναπτύξω με τους γονείς των μαθητών μου. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε!...
Κάπου πίσω από το ουράνιο τόξο υπάρχει κάτι το ανορθόδοξο, υπάρχει ένας κόσμος άλλος που επικίνδυνα ομοιάζει με αυτόν που ζούμε.
Κάπου πίσω από αυτή τη χρωματική πανδαισία υπάρχει κι ένας άλλος εαυτός μας ίσως, ίσως να είναι και καλύτερος άνθρωπος από εμάς, ίσως να είναι αυτό που θα θέλαμε να γίνουμε και δεν το καταφέραμε αλλά ίσως και να είναι αυτό που σιχαινόμαστε περισσότερο. ...
Αν όλοι φοβούνται όταν αντιμετωπίζουν μία νέα κατάσταση στη ζωή, κι όμως τόσοι άνθρωποι τολμούν να κάνουν το επόμενο βήμα παρά το φόβο, τότε καταλήγουμε αναγκαστικά στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν είναι ο φόβος.
Ο φόβος το μόνο που κάνει είναι να μας κρατάει εγκλωβισμένους στη δυστυχία και στη μετριότητα. Υπάρχουν όμως τρόποι να νικήσουμε τους...
Σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο τη δεκαετία του 1960 στη Βαλτιμόρη, μια μουγκή καθαρίστρια που δουλεύει εκεί θα αναπτύξει μια μοναδική σχέση με ένα αμφίβιο πλάσμα που κρατείται σε αιχμαλωσία....
Μέσα από τον λόγο του Μενέλαου Λουντέμη και του Κώστα Καρυωτάκη αποφάσισαν να "ξορκίσουν" τη δύσκολη χρονιά που φεύγει, ο Θανάσης Χουλιαράς και ο Θοδωρής Καρέλλας, κυκλοφορώντας τα δύο πρώτα singles του νέου τους άλμπουμ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέσα από το «Αληθινό μας ρούχο» και το «Αφιέρωμα (Η πεταλούδα)» ερμηνευτής και συν...
Το καλοκαίρι είναι η εποχή για να απολαύσουμε το μπαλκόνι του σπιτιού μας. Εκεί θα πιούμε τον πρωινό ή απογευματινό καφέ μας, θα χαλαρώσουμε, θα πάρουμε τον αέρα μας, θα παίξουμε με τα παιδιά, θα δεχτούμε φίλους. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να είναι ένας ευχάριστος χώρος.
Τα πιο όμορφα μπαλκόνια είναι τα ανθισμένα! Επιπλέον, η κηπουρική λέγεται πως είναι μια ...
Αυτή η παλιά φράση των μανάδων μας ζέστανε ο καιρός, πρέπει να κατεβάσουμε τα καλοκαιρινά έχει μείνει σαν κάτι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας για να μας θυμίζει την αλλαγή του καιρού. Ποια αλλαγή θα μου πείτε τώρα, και πολύ σωστά θα κάνετε βεβαίως βεβαίως. Η Άνοιξη μας κάνει τσαλιμάκια και έτσι παρατείνουμε το αναγκαίο κακό της αναδιοργάνωσης στο μουντό...