Χαλβάς σιμιγδαλένιος
18-11-2015
Κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας. Καβουρντίστε αρκετά το σιμιγδάλι, να μοσχομυρίσει το σπίτι και να δώσει στο χαλβά το χρώμα της κανέλας.
Υλικά
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
2+1/2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
½ φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.σ. κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη , το ξύλο κανέλας, τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, για 6΄.
Τότε προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ! Ξαναβάζουμε στη φωτιά το χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Mερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 10 λεπτά
Πηγή
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια του Αυγούστου
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Αύγουστο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Προετοιμαστείτε για τον χειμώνα. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε μαρμελάδες και γλυκά του ...
Τούρτα απο σοκολατένιο κέικ με γλάσσο/κρέμα σοκολάτας !!!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 β.
Στρώνουμε τον πάτο απο δύο φόρμες 20 εκ. με αντικολλητικό χαρί και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
Για το γλάσσο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη μαύρη ζάχαρη και το βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν.
Οταν το μίγμα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, τραβάμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα που εχουμε κοψει...
Κόκορας στο φούρνο με χυλοπίτες
Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί)
1 μεγαλούτσικος κόκορας σε μερίδες
1 πακέτο χυλοπίτες (μισό κιλό)
Μισή κονσέρβα τοματίνια ψιλοκομμένα
Μισό κουτί χυμό τομάτας συμπυκνωμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Νερό
Αλάτι, πιπέρι
Κανέλα σε σκόνη
Λίγη ζάχαρη
4-5 μπαχάρια
3-4 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση
Έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά τον...
Σοκολατένιο κέϊκ σιροπιαστό με ζαχαρούχο γάλα και σοκολάτα
Μια υπέροχη συνταγή για ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ, εμποτισμένο με φανταστικό μείγμα λιωμένης σοκολάτας και ζαχαρούχου γάλακτος. Ολοκληρώνεται με σοκολατένια σαντιγί και σταγόνες σοκολάτας. Το απόλυτο γλυκό για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Υλικά συνταγής
Για το κέϊκ σοκολάτας:
1¾ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
¾ φλιτζάνι χωρίς ζάχαρη κακά...
Το πιο γρήγορο γλυκό ψωμί
Στη συνέχεια, έχοντας την εσωτερική όψη προς το πρόσωπό μας, χαράζουμε σχεδόν μέχρι το τέλος το κάθε μέρος σε 9 κυβάκια.
Μετά, χύνουμε το βούτυρο πάνω στο ψωμί και το ψήνουμε στο φούρνο για 15' μέχρι να ροδίσει.
Στο μεσοδιάστημα, λιώνουμε σε μπεν μαρί όλη την κουβερτούρα και όταν είναι ρευστή, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος....
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια του Ιουλίου
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Ιούλιο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς και smoothies...
Ψαρονέφρι γεμιστό με βερίκοκα
Ψιλοκόβετε τα βερίκοκα και τα μουσκεύετε σε μισό φλιτζάνι κρασί για μισή ώρα. Τρυπάτε τα ψαρονέφρια στο κέντρο κατά μήκος με το μαχαίρι για να δημιουργήσετε το άνοιγμα έτσι ώστε να μπορέσετε να τα γεμίσετε.Στραγγίζετε τα βερίκοκα, ψιλοκόβετε το δεντρολίβανο, τα ανακατεύετε, αλατίζετε και γεμίζετε τα ψαρονέφρια. Τα αλατίζετε εξωτερικά και τυλίγεται το...
Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμ...
10 γλυκά σκέτη κόλαση
Υπάρχει μία, αληθινά εκπληκτική, ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρίκιου που λέγεται Εκεί που σε βρίσκει η ποίηση. Με όλο το σεβασμό, θα το παραφράσουμε και θα το κάνουμε Εκεί που σε βρίσκει η ανάγκη για γλυκό.
Μπορεί να βρισκόσουν στη δουλειά ή να έκανες βόλτα με το φίλο σου. Μπορεί, πάλι, να ήσουν στη μέση μίας συζήτησης ...