Υλικά Για το παντεσπάνι
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ. ζάχαρη
75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κορν φλάουρ
25 γρ. κακάο
Για τη μους σοκολάτα μπίτερ
130 γρ. κουβερτούρα
50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
130 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
5 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (1 φύλλο των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
230 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (είναι ένα στάδιο πριν γίνει σαντιγί)
Για την άσπρη μους
250 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
130 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (2 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% - 36% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
λίγο κακάο για πασπάλισμα
Μερίδες 12
Διαδικασία Παντεσπάνι
Διαχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Μόλις γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου αναμειχθούν τα υλικά. Σταματάμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή προτιμότερο με μια ευλύγιστη σπάτουλα από σιλικόνη (μαρίζ). Οι κινήσεις μας, όταν ανακατεύουμε, θα πρέπει να είναι απαλές και κυκλικές, για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C, στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω το μείγμα. Το ψήνουμε στους 160° C, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και, χρησιμοποιώντας ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., κόβουμε ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Αυτό που θα περισσέψει το βάζουμε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
Μους σοκολάτα μπίτερ
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοιξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα, στην οποία βράζει λίγο νερό. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, σε ειδικό πλαστικό δοχείο (ρυθμίζουμε το φούρνο στα 600 W για μερικά δευτερόλεπτα· τη βγάζουμε, ανακατεύουμε και, αν χρειαστεί, την ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγο ακόμη). Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό και την αφήνουμε 2 λεπτά να μαλακώσει.
Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αποσύρουμε. Στύβουμε με τα χέρια τη ζελατίνη, να στραγγίξει από το νερό, και τη ρίχνουμε στο καυτό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσει, και αδειάζουμε το γάλα στη λιωμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς το μείγμα (δοκιμάζοντας λίγο στα χείλη να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό). Τότε προσθέτουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, με κυκλικές κινήσεις, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι 24 εκ. πάνω σε μια πιατέλα και βάζουμε στο εσωτερικό του το δίσκο που κόψαμε από το παντεσπάνι. Από πάνω αδειάζουμε τη μους μπίτερ σοκολάτα. Βάζουμε στο ψυγείο για 1½ ώρα.
Ασπρη μους
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Επειδή κάποιες λευκές κουβερτούρες δεν λιώνουν καλά, αν παρουσιαστεί πρόβλημα, προσθέτουμε λίγο λάδι. Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό για 2 λεπτά να μαλακώσει. Βράζουμε το γάλα.
Στύβουμε τη ζελατίνη ελαφρώς και τη ρίχνουμε στο καυτό γάλα. Ανακατεύουμε, ώστε να λιώσει και αδειάζουμε το γάλα στη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε και μόλις το μείγμα χλιαρύνει (να είναι περίπου στη θερμοκρασία του σώματος), προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά έως ότου ενωθούν τα υλικά. Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και απλώνουμε τη λευκή μους πάνω από την μπίτερ. Ξαναβάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο για άλλες 3 ώρες.
Σερβίρισμα
Για να ξεφορμάρουμε, ζεσταίνουμε ελαφρώς τα τοιχώματα από το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών και το αφαιρούμε τραβώντας το προς τα πάνω προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με κακάο όταν πρόκειται να σερβίρουμε, γιατί, αν μείνει στο ψυγείο, το κακάο απορροφά την υγρασία και «πανιάζει».
Συμβουλές
Mπορούμε να φτιάξουμε την τούρτα μέρες πριν και να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Μία μέρα πριν τη σερβίρουμε, φροντίζουμε να τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, για να αποψυχθεί σιγά-σιγά.
Μία συνταγή της αγαπημένης μου κυρίας Σούλας από τη Λιβαδειά. Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη. Υπάρχουν πολλές συνταγές για γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, τη συγκεκριμένη όμως την ξεχώρισα και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας, αφού είναι τόσο απλό και τόσο γευστικό αυτό το γλυκό του κουταλιού!
Υλικά
5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
1 κιλό κρυσταλλ...
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Ιανουάριο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς...
Σε κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε το να
γίνει διάφανο. Προσθέστε τα καλαμάρια κι αφήστε τα 5 λεπτά ώσπου ν' αλλάξει
το χρώμα τους. ...
Φτιάχνουμε την κρέμα Ανθος αραβοσίτου ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε 1 λίτρο γάλα και 4 κουταλιές ζάχαρη, αντί για τις ποσότητες που αναφέρονται....
Τοποθετούμε σε μπεν-μαρί το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν όλα τα συστατικά και το απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Θρυμματίζουμε τα πτι μπερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με τα αυγά, τη βανίλια και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές και παχύρρευστο.
Βάζουμε το μείγμα μας σε έν...
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζετε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό (βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέικ....
Λιώνουμε τα 250 γραμμάρια κουβερτούρας σε μπεν μαρί και προσθέτουμε και
ελάχιστο βούτυρο.
Σε ένα μπολ ή στο μίξερ, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μίγμα την
κουβερτούρα που μόλις έλιωσε, το κακάο, τη ζάχαρη άχνη, το υπόλοιπο
βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC και μόλις είναι έτοιμος, βάζουμε το
μί...
Αφήνεις τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάς στο μίξερ μαζί με τη Στέβια για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτεις ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Εν τω μεταξύ έχεις διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα...
Η ιδέα και η δημιουργία των κάθετων κήπων αρχίζει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την τρίτη χιλιετηρίδα π.Χ., δημιουργούνται στην Μεσοποταμία τα Ζιγκουράτ που αφορούν ψηλούς τεχνητούς λόφους, με αναβαθμίδες φυτεμένες με δένδρα, πάνω στις οποίες ανεγείρονται ναοί. Οι πιο γνωστοί και θαυμαστοί κήποι είναι οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας...
Ένας στους τρεις υπόγειους ταμιευτήρες νερού εξαντλείται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που αναπληρώνεται, ενώ δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις ποσότητες νερού που έχουν απομείνει στο εσωτερικό τους.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα των δίδυμων δορυφόρων GRACE της NASA, οι οποίοι μετρούν την ένταση...
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα Nutrition & Diet tips, οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ενσωματωθούν στην καθημερινή σου ρουτίνα και έτσι, μακροπρόθεσμα, να αποδώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, οι δραστικές αλλαγές τείνουν να είναι κουραστικές και επώδυνες (και πολλές φορές επικίνδυνες) και γι’ ...
Εσύ μέχρι πού θα έφτανες για να αρέσεις περισσότερο; Στον κόσμο των celebrities λένε πως το τρίπτυχο καλός ύπνος, άφθονη κατανάλωση νερού και καλό αντηλιακό, έχει αποτέλεσμα, αλλά τη διαφορά κάνουν μικρά περίεργα μυστικά όπως βδέλλες, σελοτέηπ, πάγος, μπύρες, υγρό πιάτων μέχρι και αίμα!
...
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελείται από πέντε μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο του Έκχαρτ Τόλλε (Η δύναμη του Τώρα).Πρόκειται για κάποιες απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις αρνητικές σκέψεις και να γίνουμε πιο συνειδητοί....
Ένα βιβλίο έξυπνο και παιχνιδιάρικο για ένα σύγχρονο θέμα που μας αφορά όλους: την προστασία του πλανήτη.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή και μέσα από ένα παιχνίδι που πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο αναγνώστης, το παιδί μαθαίνει για τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας, την εξοικονόμηση του νερού, τη διαχείριση των απορριμμάτων...
Χωρίς καμία επιφύλαξη σας προτείνω να δείτε τη παραπάνω ταινία. Δεν το πίστευα αλλά είναι μια πραγματικότητα πως παλαιοτέρα ο σκηνοθέτης δεν φοβόταν να κάνει την ανατροπή, να μην ακολουθήσει τον «ορθόδοξο» δρόμο σκηνοθεσίας αλλά να φτιάξει τα δικά του μονοπάτια. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Memento
...
Η Ομάδα Ιδέα, μετά τις δύο μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» και «Το Δέντρο του Οιδίποδα», θα παρουσιάσουν την προσεχή χειμερινή περίοδο στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα, την καλύτερη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι ''Υπηρέτης δύο Αφεντάδων''....
Μια σύγχρονη εποχή με ένα vintage αέρα που αποπνέει τον ρομαντισμό και την αυθεντικότητα του παλαιού! Την χειροποίητη, ποιοτική δημιουργία αντικειμένων που καθόριζε οριστικά το ύφος ενός χώρου σε μία άλλη εποχή! Είναι ίσως κάτι που μας κάνει να αναπολούμε την αγνότητα, την αυθεντική καθημερινότητα, την ηρεμία, την τάξη μιας εποχής που κάθε άλλο...