Απόλαυση χωρίς ενοχές: Φτιάξτε την πιο νόστιμη και ελαφριά σπιτική μαγιονέζα
Γωγώ Φούντα16-10-2015
Αν είστε από εκείνες που έχουν ως μότο τον παραλλαγμένο στίχο γνωστού και αγαπημένου τραγουδιού, «ό, τι αγαπάω εγώ παχαίνει», αφενός να σας ενημερώσουμε ότι δεν είστε οι μόνες, και αφετέρου να σας πούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε γιατί για όλα υπάρχει λύση.
Άς πάρουμε σαν παράδειγμα την μαγιονέζα, η οποία είναι μία από τις πιο αμαρτωλές απολαύσεις. Δεν την πιάνει το μάτι σου, αλλά είναι αρκετή για να απογειώσει οποιοδήποτε πιάτο-έχετε βάλει στα φασολάκια, αν όχι δεν ξέρετε τι χάνετε-και να το κάνει ακόμα πιο νόστιμο και ελκυστικό. Βέβαια, η μαγιονέζα θεωρείται και ένα από τα πιο παχυντικά συνοδευτικά, με αρκετές θερμίδες και ακόμα περισσότερα λιπαρά. Ε και; Εμείς θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε τη δική σας, ελφαριά και σπιτική, για να μπορείτε να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές!
Υλικά:
1 φλιτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1 κ.γ. ξίδι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 αυγό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι μουστάρδα
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από το λάδι του οποίου βάζουμε μόλις το ¼ της ποσότητας.
2. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, και κατά τη διάρκεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι σιγά σιγά. Μόλις ομοιογενοποιηθεί το μείγμα σταματάμε. Η μαγιονέζα μας είναι έτοιμη!
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι...
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα μπισκότα και τα τριμμένα φιστίκια. Απλώνετε το μείγμα στον πάτο μιας βουτυρωμένης φόρμας για κέικ που ανοίγει ( 26 εκ. διάμετρο) και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα αυγά και ο γιαούρτι.
Ρίχνετε το μείγμα πάνω στη στρωμένη με μπισκότα φόρμα και το απλώνετε με μια ...
Ψιλοκόβετε τα βερίκοκα και τα μουσκεύετε σε μισό φλιτζάνι κρασί για μισή ώρα. Τρυπάτε τα ψαρονέφρια στο κέντρο κατά μήκος με το μαχαίρι για να δημιουργήσετε το άνοιγμα έτσι ώστε να μπορέσετε να τα γεμίσετε.Στραγγίζετε τα βερίκοκα, ψιλοκόβετε το δεντρολίβανο, τα ανακατεύετε, αλατίζετε και γεμίζετε τα ψαρονέφρια. Τα αλατίζετε εξωτερικά και τυλίγεται το...
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και ρίχνουμε το κακάο. Μετά χτυπάμε σε σαντιγί την garni με το παγωμένο γάλα και την ανακατεύουμε με το μείγμα στο μπολ. Αφήνουμε λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το μείγμα και να πλάθεται. Όταν είναι έτοιμο, με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές και τις πλάθουμε σε μεγάλα μπαλάκια και τα κυλάμε στην τρούφα...
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζετε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό (βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέικ....
Aυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε στην αγορά πολύ νόστιμες φράουλες και σε καλή τιμή. Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να αντικαταστήσετε τα blackberries και raspberries....
Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικά βιταμίνη Α και C , K , φολικού οξέος και φυτικών ινών
Ψιλοκόβετε τις ντομάτες, το αγγούρι και τα πλένετε πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε στο κάδο του μούλτι τις ντομάτες, το αγγούρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πάπρικα και βασιλικό. Χτυπάτε το μείγμα για 1 λεπτό στη δυνατή σκάλα
...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 ° C στον αέρα.
Μεταφέρουμε τα φύλλα Βηρυτού σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Θέλουμε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο και τσαλακωμένα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 με 1½ ώρα.
Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο.
Τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν και αφήνουμε στην άκρη.
...
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης.
Όμως υπάρχουν κάποια πολύ συχνά λάθη που κάνουμε -εν αγνοία μας συνήθως- και τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι λύνουν.
Δείτε λοιπόν 15 λάθη που κάνουμε συχνά όταν ανακυκλώνουμε:
1. Σπασμένα...
Αδράνεια, αδιαφάνεια, κακή νομοθέτηση. Αυτά παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με την 12η ετήσια έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τη θέσπιση νέου νόμου για τα αυθαίρετα, που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνε...
H ζάχαρη, όπως και το μέλι και τα φρούτα, περιέχουν απλά σάκχαρα, χρήσιμα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο
Φροντίζουμε η διατροφή τόσο η δική μας όσο και των παιδιών μας να περιέχει το λιγότερο δυνατό επεξεργασμένες τροφές. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε κατά πολύ την ημερήσια πρόσληψη
Η λέξη «ζάχαρη» παραπέμπει αυτομάτως σε μία γλυκιά απόλαυση. Είναι άραγε...
Με σαφείς επιρροές από το βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου» και το άρθρο της Cloe Mandanes στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Networker αποφάσισα να γράψω το δεκάλογο του αρνητικού ανθρώπου όπως το αντιμετώπισα μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία....
Οι πολυαναμενόμενες κάθε χρόνο και αγαπημένες σε όλους τους μαθητές καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν στο τέλος τους με τον πρώτο ήχο του πρωινού, φθινοπωρινού ξυπνητηριού. Δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβριος αφού η τοποθέτηση νέων σχολικών στόχων και ο αποχαιρετισμός της πολυήμερης καλοκαιρινής ξεκούρασης λαμβάνουν χώρα για όλα τα μαθητούδια. Όντας εκπαιδευτικός, γνωρίζω πως αυτή η διαδικασία μπορεί να ...
Τις νύχτες ξυπνάει το τέρας. Ξυπνάει γιατί διψάει για αίμα. Και τότε βγαίνουν κάτι περίεργα πλάσματα να το εμποδίσουν. Να του κλείσουν τον δρόμο. Και μόλις τα καταφέρουν επιστρέφουν και πάλι στον κόσμο τους εκεί που δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος. ...
Μια ανακάλυψη που αφορούσε τέσσερις προέδρους των ΗΠΑ ώθησε την εκδότρια και τον διευθυντή της «Washington Post» να συμμετάσχουν σε μια άνευ προηγουμένου μάχη μεταξύ δημοσιογραφίας και κυβέρνησης....
Η Ελλάδα προ κρίσης ήταν μία χώρα που άλλαζε. Είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα σήμερα, ότι οι ρυθμοί με τους οποίους η χώρα άλλαζε, εξελισσόταν δεν ήταν αυτοί που έπρεπε τόσο με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες του ελληνικού λαού όσο και με βάση τις προϋποθέσεις που έπρεπε να εκπληρωθούν με βάση τα «κοινοτικά πακέτα» και τα έργα που αυτά έπρεπε να επενδυθούν. Παρ...
Το κέικ Πράγας είναι χωρίς αμφιβολία από τα ωραιότερα γλυκά. Η συνταγή ωστόσο δεν έχει να κάνει με την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ο εφευρέτης της συνταγής στην πραγματικότητα είναι ένας γνωστός ζαχαροπλάστης από την Μόσχα που εργάζεται στο εστιατόριο Prague – o Vladimir Guralnik. Κι δεν είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί η συνταγή του είναι τόσο δημοφιλής.Το ‘Pr...
Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας σε κάποια περίοδο της ζωή μας, σε κάποιους συχνότερα και στους τυχερούς λιγότερες φορές. Ναι, μιλάω για τον γολγοθά της μετακόμισης. Μπορεί αρχικά όλα να μοιάζουν ονειρικά καθώς η αλλαγή σπιτιού κρύβει έναν ενδόμυχο ενθουσιασμό για το άγνωστο. Χαρά και ανυπομονησία για το νέο σπίτι και την καινούργια γειτονιά. Αν όμως νομίζεις...
Η «καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» λέει η παροιμία, αλλά αν τρέχεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, όσο άρχοντας κι αν νιώθεις πόση όρεξη μπορεί να έχεις για φασίνα; Δείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εσάς.
...