Σε μια πρόσφατή μου επίσκεψη στο Άμστερνταμ εκεί πού χάζευα το Eye Film Museum στην προκυμαία, το μάτι μου έπεσε στην επιγραφή «3D Print Canal House». Επειδή μου αρέσει να χώνω τη μύτη μου παντού, δεν έχασα λεπτό και μπήκα μέσα στο κτίριο όπου διαπίστωσα πως πραγματοποιούνταν μια έκθεση με θέμα αυτό που περιγράφει η επιγραφή. Ναι καλά καταλάβατε! Δεν γνωρίζω το δείκτη IQ σας βέβαια, οπότε για να είμαι σίγουρη θα σας το αναλύσω. Πρόκειται λοιπόν για έναν 3D εκτυπωτή που κατασκεύασαν οι Ολλανδοί με σκοπό την εκτύπωση ενός ολόκληρου παραδοσιακού σπιτιού του 19ου αιώνα.
Νεκροκεφαλή φτιαγμένη από ζάχαρη με τον 3D εκτυπωτή Chefjet
Εκτυπώνουν ξεχωριστά κάθε κομμάτι με πλαστικό υλικό ενισχυμένο με άμμο για αντοχή και στη συνέχεια θα τα συναρμολογήσουν όλα μαζί όπως τα lego που φτιάχναμε όταν ήμασταν παιδιά για να σχηματίσουν το κτίριο.
Η έκθεση 3D Print Canal House
Θα σας φαντάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μαζέψτε όμως το σαγόνι σας από το πάτωμα γιατί ακολουθούν κι άλλα πολύ πιο κουφά. Όπως σας είπα και πριν μου αρέσει να ψαχουλεύω, μετά από εκείνη τη μέρα στην προκυμαία ξύπνησε πάλι μέσα μου η Αγγελική Νικολούλη και αποφάσισα να κάνω την έρευνα μου πάνω στην καυτή πατάτα που λέγεται 3D εκτυπωτής (το «καυτή πατάτα» το ακούω συνέχεια στις ειδήσεις στα παράθυρα και πάντα ήθελα να το συμπεριλάβω κάπου). Θα μείνω σε αυτό που με σόκαρε περισσότερο-είμαι και από χωριό. Άκουσον, άκουσον με τι άλλο καταπιάστηκε η ανθρωπότητα! Ξεκίνησαν να τυπώνουν και φαγητό με τον 3D εκτυπωτή οι αθεόφοβοι! Μετά τα μπέργκερ από ασιατικά κακάκια, τις βρώσιμες συσκευασίας και τα πόσιμα ούρα τώρα αυτό. Τι άλλο θα σκαρφιστούν πια! Εντάξει να φάω τη συσκευασία από τα πατατάκια για επιδόρπιο κι άμα πεινάω πολύ να φάω και τα πούπι μπρέργκερ άντε και αν ξεκινήσει ο πόλεμος για το νερό να αγοράσω το φίλτρο ούρων αλλά για να μπω στη διαδικασία εκτύπωσης της πίτσας ή του στιφάδο που θα φάω πρέπει να χω αναπτύξει κάποιο sci-fi φετίχ, δεν γίνεται... Μην γελάτε καθόλου, το συγκεκριμένο φετίχ το έχουν σίγουρα οι διευθύνοντες και οι επιστήμονες της Nestle που έχουν θέσει σε τροχιά τα σχέδια για τη δημιουργία ενός αληθινού Food replicator σαν αυτόν που έχουμε δει στις ταινίες Σταρ Τρεκ. Συγκεκριμένα θέλουν να εξατομικεύσουν τη διαδικασία εκτύπωσης φαγητού που θα βασίζεται σε βιοχημικές μετρήσεις πάνω στον οργανισμό του εκάστοτε ατόμου και με βάση τα θρεπτικά συστατικά που θα έχει ανάγκη ο οργανισμός του, θα εκτυπώνει ανάλογο θρεπτικό φαγητό. Αν υλοποιηθεί επιτυχώς θα καταργηθούν τα συμπληρώματα διατροφής εφόσον ο κάθε οργανισμός θα λαμβάνει όσα του είναι απαραίτητα.
Σταρ Τρεκ Food replicator
Εκτυπωμένη ποικιλία μοβ πατάτας σε κυψέλες με διάφορες γαρνιτούρες.
Δεν είναι η μοναδική εταιρία στη βιομηχανία φαγητού που φλερτάρει με την εκτύπωση φαγητού, η Barilla, γνωστή για την παράδοσή της στο χώρο των ζυμαρικών, ξεκίνησε ένα διαγωνισμό για το καλύτερο 3D σχέδιο ζυμαρικών. Δίνει την ευκαιρία στο νικητή να δει το σχέδιο του τυπωμένο από high tech εκτυπωτές και έπειτα να πωλείται μαζικά στην αγορά. Η εταιρία έχει ως στόχο τη δημιουργία μηχανημάτων με δυνατότητα εκτύπωσης 15-20 κομματιών ανά δύο λεπτά. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικά να αντικατασταθούν οι τεχνίτες των εργαστηρίων παραγωγής με γιγάντιους εκτυπωτές που θα τυπώνουν ασταμάτητα, στην προκειμένη περίπτωση ζυμαρικά και οτιδήποτε άλλο σε άλλες βιομηχανίες. Πέραν των βιομηχανιών τροφίμων στην αρένα της έρευνας για την εκτύπωση φαγητού έχει μπει και ο στρατός των ΗΠΑ. Πάει το καψιμί και οι γαλωνάτοι -ο θεός να τους κάνει- μάγειρες. Οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν ξεκινήσει με σκοπό την γευστική ικανοποίηση κάθε στρατιώτη, αφού θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει το δικό του φαγητό, με τα υλικά και τη γεύση που επιθυμεί. Επίσης θα σταματήσει και η παράδοση του θρυλικού, αποκαλούμενου Γκοτζίλα, κατεψυγμένου κρέατος που βρίσκεται σε κάθε στρατόπεδο που σέβεται τον εαυτό του και που μερικοί ορκίζονται πως είδαν πάνω του σφραγίδα με χρονολογία 1900.
Έχει κι άλλο όμως ,όλα θα τα μάθετε! Μήπως ψήνεστε εσείς οι γκατζετάκηδες να αποκτήσετε ένα μαραφέτι που θα σας τυπώνει τον άρτο τον επιούσιο; Τάξτε μου, τάξτε μου! Έχουν κάνει την εμφάνισή τους κυρίως στο Kickstarter και σε άλλα crowdfunding sites 3D εκτυπωτές για οικιακή χρήση.
Η εκτύπωση της πίτσας βήμα βήμα. Αρχικά η ζύμη, έπειτα η σάλτσα και τέλος το τυρί.
Ειδού η πίτσα έτοιμη προς βρώση
Μοντέλα όπως το Candi,το Chefjet και το Choco bot τυπώνουν μόνο με ζάχαρη και σοκολάτα δίνοντας σας τη δυνατότητα να κατασκευάσετε ζαχαρωτά και σοκολατένιες δημιουργίες σε ευφάνταστα σχέδια και με διάφορους συνδυασμούς γεύσεων. Ένα άλλο μοντέλο εκτυπωτή με την ονομασία Foodini εκτυπώνει αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα από φυσικά μαγειρευμένα υλικά. Ουσιαστικά απλοποιεί τη διαδικασία σχηματισμού της παρασκευής, όπως π.χ. το άνοιγμα του ζυμαριού πίτσας σε στρογγυλό σχήμα ή το πλάσιμο των κουλουριών σε σχέδια. Έτσι η τεχνολογία κατόρθωσε να δημιουργήσει μια γευστική αυταπάτη. Σάμπως κι ο Χουντίνι με τα μαγικά του τρικς δεν δημιουργούσε αυταπάτες στους θεατές του;
Το αμπσέντι που κέρασε η ομάδα του Modernist Cuisine τον Φεράν Αντριά στο τραπέζι προς τιμήν του avant-garde σεφ είχε ως ντεκόρ πολύχρωμη ζάχαρη φτιαγμένη με 3D εκτυπωτή και τυπωμένο κουτάλι απομίμηση πόμολου σχεδιασμένου από τον Γκαουντί και τον Νταλί.
Η κεφαλή με ζύμη εκτυπώνει μπισκότα
Εκτυπωμένα κράκερ σε σχήμα ψαριού
Ήρθε όμως η στιγμή της πικρής αλήθειας, αν θέλετε να σαχλαμαρίζετε τυπώνοντας το φαγητό σας θα σας κοστίσει. Η τιμή ενός 3D εκτυπωτή προς το παρόν κυμαίνεται στην τιμή των 700 ευρώ και άνω. Πφ, τι κρίμα που δεν τυπώνει και χρήμα...
Εκτυπωμένα πολύχρωμα ζαχαρωτά.
Επειδή όμως πολύ σας ζάλισα με το φαγοεκτυπωτικό, δείτε τα βίντεο για να πάρετε μια γεύση για το πως λειτουργεί το διαβολικό μηχάνημα.
Εκτυπώστε και τη μάπα σας σε σοκολατάκι. Μα πόση ματαιοδοξία πια!
Υ.Γ.1 Στην ταινία “Το Πέμπτο Στοιχείο” η Μίλα Γιόβοβιτς εκτός από το να περιφέρεται με τις στολές του Γκοτιέ έβαλε στο μικροκυμάτων ένα χάπι που μετατράπηκε σε ψητή γαλοπούλα. Λέτε να γίνει κι αυτό κάποτε;
Για να το λέει η Μίλα κάτι θα ξέρει...
Υ.Γ.2 Δείτε και πέντε ταινίες επιστημονικής φαντασίας με περίεργα εδέσματα:
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους....
Φτιάξτε αφράτο και φανταστικό τσουρέκι. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες θα εκπλαγείτε από το πόσο απλή είναι η διαδικασία. Οπλιστείτε με υπομονή, γιατί θέλουμε 10΄ να τα φτιάξουμε αλλά αρκετή ώρα για να φουσκώσει η ζύμη σωστά.
...
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.
3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι...
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 °C. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με κινητά τοιχώματα, διαμέτρου 22 εκατοστών, τη στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρώνετε το χαρτί.
Λιώνετε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων τη σοκολάτα με το βούτυρο, ανακατεύοντας μόνο δυο τρεις φορές. Βγάζετε το μπολ με τη σοκολάτα από το ζεστό νερό και προσθέτετε το κακά...
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη μισή σοκολάτα με το βούτυρο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τον καφέ, να αφρατέψουν 3΄-4΄. Προσθέτουμε την χλιαρή, λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1΄. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρ...
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, την βανίλια, το μπέικ και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το λάδι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός.
Ρίχνουμε το χυλό σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 30 - 40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το κόβουμε οριζόντια στη μέσ...
Αυτό το cheesecake έχει ξετρελάνει όλη την υφήλιο. Από τη στιγμή που δημοσίευσε στο You Tube η Ochikeron, τα likes και τα σχόλια πέφτουν βροχή. Τη συνταγή της την έχουν δει πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες.
Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο cheesecake αλλά για ένα γιαπωνέζικο σουφλέ cheesecake, το οποίο φτιάχνεται με μόνο τρία υλικά και είναι πανεύκολο.
...
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο σχεδόν 730.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης στη χώρα μας παράγει περίπου 68 κιλά πλαστικών σκουπιδιών ετησίως, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση (6,5 κιλά)....
Το τέλος του καλοκαιριού δεν έχει έρθει ακόμη. Το φθινόπωρο επίσημα έρχεται φέτος στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί δηλαδή με τη φθινοπωρινή ισημερία.
Το αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η γη βρίσκεται σε θέση όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Το αποτέλεσμα αυτής της θέσης είναι η ημέρα και η νύχτα να έχουν...
Εχει το μέγεθος της Κύπρου ή όσο το Λονδίνο επί τέσσερα το παγόβουνο που αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική, προκαλώντας συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα. Με βάρος 1 τρισεκατομμύριο τόνους, έκταση 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάχος πάνω από 200 μέτρα, το παγόβουνο συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.
Οπως διευκρίνισαν χθες επιστ...
Η απώλεια βάρους είναι διακαής πόθος όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα για το καλοκαίρι που το σώμα μας αποκαλύπτεται. Η απόκτηση ενός σωστού σωματικού βάρους από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτό δεν πρέπει να γίνεται με ακραίες και γρήγορες μεθόδους αλλά απαιτεί προσπάθεια και χρόνο ώστε να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Παρόλα αυτά...
Το φετινό Πάσχα, δυστυχώς για μια ακόμη φορά, σημαδεύτηκε από μια ανείπωτη τραγωδία. Λίγες μόνο μέρες μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου, ένας νεαρός Έλληνας πιλότος και πατέρας 2 παιδιών, χάθηκε για πάντα στα νερά του Αιγαίου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος βυθίζοντας τους οικείους του σε μόνιμο πένθος...
«Ο άνθρωπος που δεν παίζει, έχει χάσει για πάντα το παιδί που ζούσε μέσα του και που θα του λείψει τρομερά.»
Pablo Neruda
Καθόμαστε σε μια γωνιά και παρακολουθούμε τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας με νοσταλγία. Γυρνάμε στο χθες, θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια, απορούμε πώς γινόταν να είμαστε τόσο ευτυχισμένοι...
Η Μαρίνα των βράχων είναι από τα πιο γνωστά ποιήματα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Σε αυτό το ποίημα το ποιητικό υποκείμενο νουθετεί τη Μαρίνα για τις επικείμενες αλλαγές. Η ενηλικίωση θα επιφέρει δεινά. Ο υπερρεαλισμός, λογοτεχνικό κίνημα ενάντια στη λογική, είναι ο οδηγός του Ελύτη. Η τρικυμία φανερώνει την ένταση και το πάθος της έφηβης. Η πρωταγων...
Λίγο το ότι οι πολιτικές εξελίξεις ήταν ραγδαίες αυτή την εβδομάδα, λίγο το γεγονός ότι δεν είχαμε πολλές νέες κυκλοφορίες ταινιών – δεν είχα ούτε τη διάθεση, αλλά και ούτε ιδιαίτερο λόγο να γράψω μια νέα κριτική ταινίας. Με αφορμή το δημοψήφισμα της χώρας μας, πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενη τι θα ψηφίσω ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε απόφασης και προ...
Το «Θέατρο Ρετρό» αφηγείται και παρουσιάζει την κινέζικη παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας, στο skrow. theater από τις 04 Νοεμβρίου 2018 και κάθε Κυριακή στις 15.00....
Κατά καιρούς όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πετάξουμε τρόφιμα επειδή δεν προλάβαμε να τα καταναλώσουμε. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά,τις ελιές, τα φρούτα και τα λαχανικά....
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι επιλογές που έχετε είναι πολλές. Είτε θέλετε να ξοδέψετε κάποια χρήματα είτε το budget σας είναι πολύ χαμηλό, εμείς σας έχουμε ιδέες για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.
...
Οποιονδήποτε τρόπο θέρμανσης και αν έχετε επιλέξει, υπάρχουν μερικές οικονομικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ζεστό το σπίτι σας.
Κλείστε τις χαραμάδες. Από την εξώπορτα μπαίνει πάντα κρύο. Όσο καλή και αν είναι η ποιότητά της πάντα υπάρχει ένα κενό, ειδικά στο κάτω μέρος, που δημιουργεί πρόβλημα. Μπορείτε να αγοράσετε...