Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης και Στέβια χωρίς ζάχαρη
Ζουμπανέας Ευάγγελος - Διαιτολόγος Διατροφολόγος
10-05-2015
Μιά νόστιμη συνταγή για κέϊκ με στέβια
Υλικά
500 γραμμάρια φαρίνα ολικής αλέσεως ή αλεύρι ολικής άλεσης
4 αυγά
250 γραμμάρια μαργαρίνη με βάση το ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
1 φλιτζάνι γιαούρτι (προσοχή όχι τύπου στραγγιστό)
Την αντιστοιχία ενός φλιτζανιού ζάχαρης με Στέβια (θα τη βρείτε σε φαρμακεία ή καταστήματα βιολογικών προϊόντων και θα υπολογίσετε την αναλογία ανάλογα με την πρόταση του κάθε προϊόντος)
2 φακελάκια βανίλια
50 γραμμάρια τριμμένη κουβερτούρα ή 3 κουταλιές της σούπας κακάο
Εκτέλεση
Αφήνεις τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάς στο μίξερ μαζί με τη Στέβια για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτεις ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Εν τω μεταξύ έχεις διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα ανακατεύεις με το γιαούρτι.
Αφού ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα προσθέτεις σιγά σιγά και εναλλάξ πότε το αλεύρι και πότε το γάλα με το ξινόγαλα μέχρι να αποκτήσεις μια αφράτη ζύμη χωρίς πολλά υγρά.
Στη συνέχεια κατεβάζεις το μπολ με μίγμα από το μίξερ και ανακατεύοντας αργά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτεις την κουβερτούρα (ή το κακάο σκόνη το οποίο έχεις διαλύσει προηγούμενος σε ένα μέρος από το γάλα μοιράζοντάς το στη μισή ζύμη και στη συνέχεια ανακατεύοντάς το με την άλλη μισή ώστε να εμφανισθούν περίτεχνα σχέδια στο κόψιμο της φέτας) Αφού έχεις πετύχει τη ζύμη σου την περιχύνεις σε μια φόρμα για κέικ που προηγούμενος έχεις βουτυρώσει πολύ καλά με ένα μικρό μέρος που θα προνοήσεις να φυλάξουμε από τη αρχική ποσότητα της μαργαρίνης.
Έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και θα ψήσεις κατά προτίμηση στην ένδειξη του «αέρα». Όλες οι συνήθης συνταγές για κέικ προτείνουν το ψήσιμο του κέικ στην θέση «πάνω-κάτω» αλλά εδώ επειδή έχουμε να κάνουμε με αλεύρι ολικής άλεσης είναι μάλλον προτιμότερο να ψηθεί στη διαδικασία του «αέρα». Θα το ψήσεις περίπου για 1 ώρα και κοντά στα 30 με 40 λεπτά θα το σκεπάσεις πολύ γρήγορα με ένα αλουμινόχαρτο για να μην σου «αρπάξει»
Για να δεις αν είναι έτοιμο το τρυπάς με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι και αν δεις κατά την αφαίρεση ότι δεν αφήνει υπολείμματα ζύμης τότε είναι έτοιμο να το βγάλεις από το θάλαμο.
Για να μη χρειασθείς και δεύτερο κομμάτι θα σου πρότεινα να το βάλεις σε ένα πιατάκι μαζί με λίγα κομμένα φρούτα και μια κουταλιά άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Θα σε χορτάσουν όλα μαζί και θα σε γλυκάνουν ταυτόχρονα. Η συνταγή είναι μια παραλλαγή της ιδέας Κέικ με φαρίνα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και καστανή ζάχαρη από το βιβλίο Σεφ στο πατά πέντε.
«Γλυκισματοποιείον Παυλίδη»
Ο Σπυρίδων Παυλίδης ο μεγαλύτερος σοκολατοβιομήχανος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1818 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα , όπου το 1835 ίδρυσε το τυπογραφείο του. Κανένας όμως τότε δεν περίμενε ότι ο άπειρος τότε Σπύρος το 1841 ...
Παγωτό Ροδάκινο πανεύκολο με 4 μόνο υλικά
Για 6 μερίδες παγωτού χρειάζεστε:
6 ώριμα ροδάκινα
½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι γάλα εβαπορέ (light)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα.
2. Βάζουμε σε blender όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
3. Ρίχνουμε το μίγμα σε πλαστικό δοχείο, το κλείνουμε και αφήν...
10 Ιδέες για τα φαγητά που περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι
Είναι Πάσχα - η εποχή των αυγών, των τσουρεκιών, του ψητού αρνιού και της σοκολάτας. Τι γίνεται όμως όταν αρχίζουμε να βαριόμαστε όλα τα παραπάνω; Τα πετάμε; Φυσικά και όχι! Υπάρχουν τρόποι να τα χρησιμοποιήσουμε αλλιώς. Παρακάτω παραθέτω μερικές προτάσεις....
Πεντανόστιμο γλυκό ψυγείου με nutella!
Είναι εύκολο,γρήγορο και οικονομικό! Είναι γλυκό ψυγείου των 5΄’ .
Είναι νόστιμο κια εντυπωσιακό! Δοκιμάστε το!
Υλικά
Για την βάση
200 γρ. Αλεσμένα μπισκότα OREO
60 γρ. Λιωμένο βούτυρο
Για την κρέμα
500 γρ. Τυρί κρέμα Philadelphia
120 γρ. Ζάχαρη
2 αυγά
120 ml. κρέμα γάλακτος
120 γρ. nutella σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι βανίλια...
Κουλουράκια Nutella’s με 5 υλικά σε 10′
Υπέροχα, λαχταριστά κουλουράκια με Nutella. Μια εύκολη συνταγή με 5 μόνο υλικά έτοιμα σε 10 λεπτά για το φούρνο για να απολαύσετε λαχταριστά κουλουράκια με το πρωϊνό γάλα τα παιδιά και το καφέ οι μεγάλοι....
Μους σοκολάτας με μπισκοτένια βάση με 5 μόνο υλικά
Μια πανεύκολη συνταγή για μια λαχταριστή, υπέροχη μους σοκολάτας με άρωμα καφέ, με σοκολατένια μπισκοτένια τραγανή βάση με 5 μόνο υλικά. Πασπαλίστε με σκόνη κάκαο, συνοδεύστε με σαντιγί και καλή… απόλαυση....
Σουφλέ Σοκολάτας
Τοποθετούμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά, να λιώσουν, ανακατεύοντας κατα διαστήματα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τοποθετούμε τα αυγά σε μπόλ. Με μίξερ τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Λίγη λίγη πάντα ανακατεύοντας προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα αφου κρυώσει στα χτυπημένα αυγά. Κοσκίνίζουμε το αλέυρι και το αλάτι...
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια του Ιανουαρίου
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Ιανουάριο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς...
Η πιο εύκολη και λαχταριστή σοκολατόπιτα
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμ...