Η απόλυτη, αυθεντική γαλλική κρεμυδόσουπα, διάσημη συνταγή σε όλο τον κόσμο! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το τραγανό ψωμί και το μαστιχωτό τυρί στην επιφάνεια την κάνουν ακαταμάχητη. Οικονομική, εύκολη, πλούσια σε γεύση και νοστιμιά.
Υλικά Συνταγής
1 κιλό κρεμμύδια (5-6 μεγάλα-κομμενα σε λεπτές φέτες)
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
2 πρέζες ζάχαρη
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 .300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι αλάτι
πιπέρι Για το τελείωμα
5-6 φέτες από μπαγκέτα (λεπτές)
2/3 φλ. τριμμένη γραβιέρα
λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για την καλύτερη γαλλική κρεμμυδόσουπα, ξεκινάμε πάντα με το καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Διαλέγουμε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄.
Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίσουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμελωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 1′ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί τρίβοντας καλά την βάση της κατσαρόλας να ντεγκλασάρει. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό κρέατος και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόσουπα και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.
Αφαιρούμε τα βότανα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Διατηρούμε την κρεμμυδόσουπα ζεστή σε πολύ χαμηλή φωτιά και ετοιμαζόμαστε να σερβίρουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αραδιάζουμε τις λεπτές φέτες ψωμιού. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 6-7΄ να γίνουν τραγανές. Τις πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα, τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε την κρεμμυδόσουπα σε μπολ και γαρνίρουμε μια μια φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα και λιωμένη γραβιέρα.
Κλασικά η παραδοσιακή γαλλική συνταγή κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ως εξής: Iσομοιράζεται σε 5-6 πυρίμαχα μπολ. Τα βάζουμε όλα μαζί πάνω σε σχάρα ή σε ταψί. Βάζουμε σε κάθε μπολ στην επιφάνεια της κρεμμυδόσουπας, από 1 φέτα φρυγανισμένη μπαγκέτα. Πασπαλίζουμε μπόλικη γραβιέρα και βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς C για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται αχνιστή!
Μυστικά για την τέλεια κρεμμυδόσουπα
-Είναι πολύ σημαντικό, αντί για νερό ή ζωμό λαχανικών να χρησιμοποιήσετε ζωμό κρέατος ή μισό μισό κρέατος και κότας. Η νοστιμιά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.
–Κρεμμύδια μπορείτε να βάλετε λευκά ή κόκκινα, ανάλογα και με τι προτιμάτε. Το χρώμα της κρεμμυδόσουπας θα γίνει λίγο πιο σκούρο με τα κόκκινα.
–Προτιμήστε μια παλαιωμένη πικάντικη γραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη για το τελείωμα της κρεμμυδόσουπας στο φούρνο.
-Για να έχει την τέλεια γεύση και υφή η κρεμμυδόσουπα, είναι πολύ σημαντικό να καραμελώσετε τα κρεμμύδια καλά πριν φτιάξετε τη σούπα. Δηλαδή ο μισός χρόνος της συνταγής αφορά το σωστό καραμέλωμα των κρεμμυδιών.
Γι’αυτό, η χαμηλή φωτιά και λίγη υπομονή για να καραμελώσουν σωστά χωρίς να μαυρίσουν, είναι απαραίτητη.
Όταν λέμε καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να πάρουν χρώμα αλλά να αποβάλουν τα σάκχαρα τους.
-Όταν φτιάχνεις κρεμμυδόσουπα πρέπει να έχεις υπομονή. Ποτέ μη βράζετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα εξατμιστούν όλα τα υγρά και δεν θα μείνει καθόλου στην κατσαρόλα. Πρέπει δηλαδή από την ώρα που μπαίνει ο ζεστός ζωμός απλά να σιγοβράζει χωρίς έντονο κοχλασμό.
–Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρεμμυδόσουπα από πριν και απλά τελευταία στιγμή πριν σερβίρετε, να τη γκρατινάρετε στο φούρνο.
Απολαύστε τη ζεστή με ένα ποτήρι κρασί. Δεν είναι τυχαίο που η γαλλική αυτή συνταγή συνταγή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο!
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω περίπου 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
2. Βάζουμε μια στρώση κεράσια και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να προετοιμάσουμε τον χυλό.
3. Ανακατεύουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα, το εκχύλισμα β...
Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι....
Κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας. Καβουρντίστε αρκετά το σιμιγδάλι, να μοσχομυρίσει το σπίτι και να δώσει στο χαλβά το χρώμα της κανέλας....
Βάζετε σε αντικολητική κατσαρολίτσα το νισεστέ με το νερό και τη μαστίχα και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί ο νισεστές. Βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς. Την αδειάζετε σε ρηχό ταψάκι και τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να παγώσει.
Φτιάχνετε το σιρόπι με το νερό και το μέλι, βρά...
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα 4 ή σε 6 κομμάτια. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, τις σκεπάζουμε και τις βράζουμε, από την ώρα που θα πάρουν βράση, για περίπου 25΄.
Τις στραγγίζουμε καλά, τις ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να στεγνώσουν καλά για...
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και ρίχνουμε το κακάο. Μετά χτυπάμε σε σαντιγί την garni με το παγωμένο γάλα και την ανακατεύουμε με το μείγμα στο μπολ. Αφήνουμε λίγο στην κατάψυξη να παγώσει το μείγμα και να πλάθεται. Όταν είναι έτοιμο, με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε κουταλιές και τις πλάθουμε σε μεγάλα μπαλάκια και τα κυλάμε στην τρούφα...
Λέγεται magic cake κι έχει ενθουσιάσει τους χρήστες του Internet!
Το cake που έχει γίνει viral αποτελείτε από τρία επίπεδα, είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο στην ετοιμασία!
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μπολ και πολύ απλά υλικά που λογικά ήδη έχεις στην κουζίνα σου: Αυγά, νερό, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα και βούτυρο. Ο τρόπος που θα επεξεργαστείς το καθ...
Πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα από το ξεσπίτωμα, μια εβδομάδα από όταν σχεδόν εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τα σπίτια τους, το βιος τους ολόκληρο και υποχρεωτικά να αποχωρήσουν από το μαγικό πλέον Κορδελιό, όλα για χάρη μιας ξεχασμένης και μη σκασμένης βόμβας του δευτέρου πολέμου του παγκόσμιου. Στιγμές πανικού, φωνές...
Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης
Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μ...
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο :
-Οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 1994, για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας
-Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων
-Οδηγία 2000/53/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου...
Ο Στέβεν Μάκαρι, ολιστικός διατροφολόγος, health editor και στενός συνεργάτης της καυτής ηθοποιού προτείνει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω tips για να δούμε διαφορά στη γραμμή μας....
Το Ινστιτούτο Ασφάλειας Φαρμακευτικών Πρακτικών (The Institute for Safe Medication Practices – ISMP), προσφάτως δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό PloS, μια επιστημονική μελέτη η οποία καταδεικνύει ποιες είναι εκείνες οι φαρμακευτικές ουσίες που προκαλούν στους λήπτες τους την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών. Μεταξύ των δέκα πιο επικίνδυνων από αυτές περιλαμ...
«ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ»
Παναγοπουλου
Προσωπικη αναπτυξη
Σε πρώτο επίπεδο, το πώς και το πότε θα μιλήσουμε στα παιδιά για το θάνατο εξαρτάται από την ηλικία τους, το γνωστικό τους επίπεδο - ανάπτυξη και τις υπάρχουσες εμπειρίες τους. Σύμφωνα με τον Piaget o βαθμός προσκόλλησης που παρουσιάζει ένα παιδί, σε συνδυασμό με τον εγωκεντρισμό του, ...
Δεκατέσσερις ενδιαφέρουσες ιστορίες με πρωταγωνίστριες τις γυναίκες.
Γυναίκες που άλλες φορές ηθελημένα και άλλες φορές άθελά τους επηρεάζουν τη ζωή των αντρών και όχι μόνο. ...
Όταν ο δημιουργός ενός κόσμου εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται OASIS πεθαίνει, απελευθερώνετε ένα βίντεο στο οποίο προκαλεί όλους τους χρήστες του OASIS να βρουν το αυγό του Πάσχα. Ο νικητής θα κερδίσει την περιουσία του....
Την παροιμία ο μαθητής ξεπερνά τον δάσκαλο την γνωρίζουμε όλοι και πολλές φορές βλέπουμε πως ισχύει. Σε οποιαδήποτε τέχνη ο μαθητευόμενος βγαίνει καλύτερος τεχνίτης από τον μάστορα, ο μαθητής καλύτερος θεωρητικός του καθηγητή του. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην μουσική. Σήμερα θα παρουσιάσω κομμάτια που οι επανεκτελέσεις τους ξεπερνούν κατά πολύ την αρχική μο...
Πρόκειται για ένα κέικ απλό μια που δε χρειάζεται μίξερ, οικονομικό γιατί δε χρειάζεστε πάνω από 3 ευρώ για να το φτιάξετε, αλλά και πολύ ελαφρύ μια που μια φέτα δεν έχει πάνω από 100 θερμίδες! Ωστόσο παραμένει απολαυστικό!...
Tips για να διακοσμήσετε το σπίτι όπως οι επαγγελματίες
Σε περίπτωση που έχετε ένα σωρό decor items και δεν ξέρετε πως να τα αξιοποιήσετε τότε δείτε τα επόμενα tips που θα σας δώσουν μία κατευθυντήρια γραμμή για να διακοσμήσετε όπως οι επαγγελματίες. Ακόμα και οι οικονομικές λύσεις βοηθούν, καθώς αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η αισθητική και η αντ...
Οι γυναίκες αφιερώνουμε κατά μέσο όρο 4,5 ώρες την ημέρα στις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών. Αν μέσα σε όλο αυτό είμαστε και εργαζόμενες, τότε η μέρα μας μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ. Επειδή η λύση δεν είναι να καταρρεύσουμε από υπερκόπωση στη δουλειά, ούτε από ενοχές στο σπίτι, ας σταματήσουμε να παριστάνουμε τη σούπερ γυναίκα, σύντροφο...