Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της μαγειρικής σόδας και του μπέικιν πάουντερ;
Άννα Χαλικιά11-12-2018
Πρόσφατα, στην κουζίνα του MG Food Studio, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πολυαγαπημένο μας αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ενώ είχαμε μαζέψει όλα τα υλικά, ο φούρνος ζεσταινόταν και όπου να ναι θα αρχίζαμε τη μείξη, διαπιστώσαμε ότι μας έλειπε ένα βασικό συστατικό: το μπέικιν πάουντερ! Ποιος να το περίμενε; Θα μου πείτε, καλά, εδώ το μπέικιν είναι απ’ τα βασικά συστατικά της συνταγής που ετοιμαζόσασταν να ακολουθήσετε κι εσείς δεν είχατε φροντίσει να το αγοράσετε; Αχ ακαμάτρες…Τέλος πάντων, έτσι στη στιγμή, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τη συνταγή και αντί για μπέικιν να βάλουμε μαγειρική σόδα που είχαμε σε αφθονία.
Περιμέναμε με αγωνία να ψηθεί το κέικ μας για να δούμε αν τελικά μπορεί να αντικαταστήσει το ένα υλικό το άλλο, στο ψήσιμο. Έτσι κι αλλιώς μέσα από τον πειραματισμό δεν μαθαίνει κανείς τα μυστικά της κουζίνας; Το αλμυρό μας κέικ φούσκωσε, ψήθηκε, το αφήσαμε να κρυώσει κι έπειτα το κόψαμε και το δοκιμάσαμε. Στο αλάτι του ήταν νόστιμο…Όμως κάτι δεν πήγαινε τελείως καλά: σα να νιώθαμε μια περίεργη γεύση, ειδικά προς το τέλος της μπουκιάς. Αυτό το γεγονός μας έβαλε σε σκέψεις. Μήπως τελικά δεν έπρεπε να αντικαταστήσουμε το μπέικιν με μαγειρική σόδα; Μετά από λίγη έρευνα μάθαμε τί είχε συμβεί…
Η μαγειρική σόδα, ή αλλιώς το διττανθρακικό νάτριο, όταν έρθει σε επαφή με τη ζέστη, παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αέριο φουσκώνει τα κέικ μας, τα ‘γρήγορα’ ψωμιά μας, τα μπισκότα και τα κουλουράκια. Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα με την παραγωγή αυτού του αερίου: όταν ζεσταθεί το διττανθρακικό νάτριο παράγει επίσης ανθρακικό νάτριο που δεν έχει ωραία γεύση. Γι αυτό μερικές φορές μπορεί να σας έχει τύχει να νιώσετε μια σχεδόν ανεπαίσθητη μεταλλική γεύση σε κέικ και κουλουράκια. Ακριβώς σαν τη γεύση που “χάλασε” το δικό μας κέικ με γραβιέρα! Ευτυχώς, η μεταλλική γεύση του ανθρακικού νατρίου εξουδετερώνεται με το οξύ. Λεμόνι, γιαούρτι, ξινόγαλα και άγλυκο, φυσικό κακάο μπορούν να εξουδετερώσουν αυτή τη δυσάρεστη γεύση, κρατώντας τα καλούδια μας φουσκωτά και περήφανα.
Τώρα ετοιμαστείτε για κάτι που πολλοί δεν γνωρίζετε… Το μπέικιν πάουντερ είναι μείγμα μαγειρικής σόδας, οξέος σε σκόνη και κορν φλάουρ. Δηλαδή η μαγειρική σόδα είναι συστατικό του μπέικιν! Επειδή το μπέικιν πάουντερ είναι διογκωτικό που περιέχει τόσο διττανθρακικό νάτριο όσο και οξύ (που εξουδετερώνει τη μετταλική γεύση που είπαμε), το αναμειγνύουμε με μη όξινα συστατικά όπως το γάλα και το επεξεργασμένο κακάο.
Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμά μας; Πάντα μα πάντα ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής και βάζουμε ότι μας ζητά: μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ, γιατί αντιδρά σε συνδυασμό με τα άλλα υλικά και παράγει το αντίστοιχο γευστικό αποτέλεσμα. (Επίσης, διαβάζοντας μια συνταγή, φτιάχνουμε ολοκληρωμένη λίστα με τα προϊόντα που χρειαζόμαστε απο το σουπερμάρκετ). Έτσι και μείς δεν την ξαναπατάμε όπως με το κακόμοιρο το κέικ μας!
Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε τα μπισκότα και τα τριμμένα φιστίκια. Απλώνετε το μείγμα στον πάτο μιας βουτυρωμένης φόρμας για κέικ που ανοίγει ( 26 εκ. διάμετρο) και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα αυγά και ο γιαούρτι.
Ρίχνετε το μείγμα πάνω στη στρωμένη με μπισκότα φόρμα και το απλώνετε με μια ...
Είναι Πάσχα - η εποχή των αυγών, των τσουρεκιών, του ψητού αρνιού και της σοκολάτας. Τι γίνεται όμως όταν αρχίζουμε να βαριόμαστε όλα τα παραπάνω; Τα πετάμε; Φυσικά και όχι! Υπάρχουν τρόποι να τα χρησιμοποιήσουμε αλλιώς. Παρακάτω παραθέτω μερικές προτάσεις....
Έχουμε ξεπλύνει τα φιλέτα κοτόπουλου και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα στραγγίζουμε και έπειτα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ξερή τριμμένη και τα αλείφουμε καλά με τη μουστάρδα. Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τα κρεμμύδια και στρώνουμε πρώτα τις φέτες από τα κολοκύθια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και τα καρότα και έπειτα στρώνουμε το κοτόπουλο και συμ...
Βάζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψ...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις ζάχαρες, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Οταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα....
Τις γιορτές όλοι, μικροί και μεγάλοι, θέλουν να χαλαρώσουν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές με συγγενείς και φίλους. Κάνοντας όμως τις αγορές σας δεν πρέπει να ξεχνάτε το περιβάλλον, συμβάλλοντας με τις επιλογές σας στην προστασία του πλανήτη.Δεν ξεχνάμε ότι:Κάθε χρόνο, κατά τις γιορτές, παράγουμε εκατομμύρια κιλά επιπλέον απορριμμάτων...
Λίγο έξω από την Κόρινθο υπάρχει ένα περιβόλι διαφορετικο από τα άλλα. Μία ομάδα πρωτοπόρων παραγωγών καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα με εναλλακτικές μεθόδους, χωρίς να χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Έτσι, τα προϊόντα που παράγουν έχουν πολύ καλύτερη γεύση και δεν επιβαρύνουν την υγεία μας και το περιβάλλον. Συναντήσαμε τον Αντώνη, έναν από τους ...
Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές και γονείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία. Σε αυτήν την διαδρομή υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι και άλλοι τόσοι ανταγωνιστές. Ένας μεγάλος σύμμαχός είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία παρέχει στο σώμα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μέσω των κατάλλη...
Πολλοί σκέφτονται πότε θα πάρουν πτυχίο και πότε θα περάσουν τα μαθήματα, οι πραγματικές σκέψεις έρχονται μετά όμως , τι θα κάνουν με το πτυχίο τους ,πως θα τους χρησιμεύσει στην εργασιακής τους σταδιοδρομία ...
Οι επιστήμονες και ειδικά εκείνοι που εξειδικεύονται στην θεραπεία ψυχικών νοσημάτων προσπαθούν συχνά να βρουν εναλλακτικές θεραπείες που θα μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στην ψυχοσύνθεση του ασθενούς. Οι ψυχολόγοι-ψυχαναλυτές-ψυχίατροι εφαρμόζουν διάφορες εναλλακτικές μεθόδους κατά καιρούς που μπορούν να φέρουν είτε πιο γρήγορα αποτελέσματα στην ψυχική ίαση, είτε θεωρούν ότι ταιριάζουν καλύτε...
Αθήνα, 2008. Έχει νυχτώσει, μια γιαγιά είναι στο πάρκο, έχει πέσει κάτω από τις κούνιες. Η αστυνομία ψάχνοντας για ένα κοριτσάκι που έχει πέσει θύμα απαγωγής την εντοπίζει. Είναι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Εκεί θα έρθουν να τη βρουν ο γιος και η εγγονή της, οι οποίοι φροντίζουν να εξηγήσουν στην αστυνομία...
H Beth Hart, τραγουδίστρια/συνθέτρια, υποψήφια για Grammy, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από της μεγαλύτερες ερμηνεύτριες της εποχή μας, ειδικά στις ζωντανές της εμφανίσεις. Για 20 χρόνια καθηλώνει το κοινό της με την απίστευτή δύναμή της, το εύρος της φωνής και των καλλιτεχνικών της δυνατοτήτων και την ψυχή της.Η απίστευτη φωνή της Beth...
Πλησιάζετε τα 30 ή μήπως τα έχετε περάσει προ πολλού; Ό,τι κι αν ισχύει υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν τη διακόσμηση και πρέπει να ξέρετε. Δείτε ποια είναι αυτά...
...
Γέμισε η αγαπημένη σας κούπα λεκέδες από το καφέ ή το τσάι σας; Μη βιαστείτε να την πετάξετε και μην απελπίζεστε. Υπάρχει λύση.
Δοκιμάστε να την πλύνετε βάζοντας στο σφουγγάρι μαγειρική σόδα και ξύδι. Τρίψτε την απαλά, πλύντε την με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και θα γίνει σαν καινούρια.
Απολαύστε τώρα μία κούπα ζεστή σοκολάτα.
...