Μέθοδος Εκτέλεσης
Το κριθαρότο, εκτός από κάποιες μικρές διαφορές, όπως το οτι χρειάζεται λιγότερο χρόνο και λιγότερο ζωμό, μαγειρεύεται όπως το ριζότο, άρα ουσιαστικά όλες οι συνταγές που δίνουμε για τα ριζότο ισχύουν και για τα κριθαρότο!
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια θερμοκρασία για τουλάχιστον 8 λεπτά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά χωρίς να αφήσουμε να πάρει «χρώμα».
- Εντωμεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό βράζουμε για 2 λεπτά το σπανάκι που έχουμε πλύνει και καθαρίσει από πριν. Μόλις μαλακώσει, σουρώνουμε και στύβουμε με τα χέρια πολύ καλά, για να φύγουν τα επιπλέον νερά που έχει. Το χοντροκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία, ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο κριθαρότο, ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το κριθαρότο να είναι έτοιμο (σε περίπου 12 λεπτά).
- Μόλις το κριθαρότο είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, το σπανάκι, τη φέτα, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. - Ανακατεύουμε, αφήνουμε το κριθαρότο για 1 λεπτό να «ξεκουραστεί», ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. πρέπει το κριθαρότο να είναι κρεμώδες), σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγο πιπέρι από πάνω.
- Σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι, 2 κ.σ. σε κάθε μερίδα.
Θα χρειαστείτε (σε παρένθεση η αναλογία):
(1) 100γρ. μέλι
(1+1/2) 150γρ. ζάχαρη (μαύρη ή άσπρη)
(2 +1/2) 250γρ. βούτυρο (ή 125γρ βούτυρο + 125γρ μαργαρίνη)
(5) 500γρ. κουάκερ που ψήνεται εύκολα (quick cooking) ή κανονικό κουάκερ
λίγο νεράκι (3 κτσ.)
ένα ταψί 20 x 30 εκατοστά (ή πυρέξ) όπου το μείγμα όταν απλωθεί και πατηθεί...
Στην Ελλάδα λένε κάποιοι ότι τα Χριστούγεννα τρώμε κατά παράδοση ψητό χοιρινό, αν και η ψητή γαλοπούλα είναι εξίσου παραδοσιακό πιάτο. Και μάλιστα η καλά ψημένη γαλοπούλα μπορεί να απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι....
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και να ασπρίσει. Σπάζετε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα.
Προσθέτετε στη σοκολάτα το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.
Μεταφέρετε το μείγμα σοκολάτας σε μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε σφι...
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Μάρτιο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς. Καταναλώστε φρέσκες σαλάτες...
Μια υπέροχη συνταγή σφολιάτας με μερέντα ή Nutella που δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο!
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας έτοιμη
1 φλυτζάνι Nutella/μερέντα
γάλα
άχνη ζάχαρη για γεύση
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 º. Σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
Αλείψτε με Nutella, αφήνοντας μισό εκατοσ...
Μια πανεύκολη συνταγή για ένα γλύκισμα ψυγείου με 2 μόνο υλικά, έτοιμο σε 5 λεπτά, χωρίς ψήσιμο, με κόστος λιγότερο από 5 ευρώ. Το πιο γρήγορο γλυκό ψυγείο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους για όλες τις περιστάσεις.
...
Ετοιμάζουμε τη γκανάς: σε κατσαρολάκι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Με τη μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη....
Υπάρχουν κάποιες ημέρες μέσα στον μήνα (συνήθως αυτές οι δύσκολες μέρες) που θέλεις πάρα πολύ να φας κάτι γλυκό. Δεν θέλεις όμως να χαλάσεις και τη διατροφή σου, ειδικά αν δεν είναι free day, και τελικά καταλήγεις να μην τρως τίποτα. Βρήκαμε όμως ένα γλυκό, το οποίο έχει μόνο 50 θερμίδες και το φτιάχνεις μέσα σε είκοσι λεπτά....
Η μακαρονάδα είναι φαγητό για κάθε εποχή και το καλοκαίρι την προτιμάμε ελαφριά, χωρίς βαριές σάλτσες και με υλικά που ταιριάζουν στη θερινή ραστώνη.
...
Στο Αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητες και πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές του πλανήτη λειτουργεί το πρώτο κυριολεκτικά “πράσινο” αεροδρόμιο στον κόσμο.
Το αεροδρόμιο Seymour στο νησί Μπάλτρα κατασκευάστηκε το 2012 και ενσωματώνει μια σειρά από πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές: είναι κατασκευασμ...
Ενα νέο είδος ουρανοξυστών έρχονται να προτείνουν αρχιτέκτονες από τη Μαλαισία, οι οποίοι είναι ιδανικά για εδάφη που διαβρώνονται από το νερό.
Το μοναδικό αυτών των ουρανοξυστών είναι πως χτίζονται στο εσωτερικό λόφων. Η αρχιτεκτονική θα χρησιμοποιήσει το «κέλυφος» του λόφου από ασβεστόλιθο, ενισχύοντας το με χάλυβα.
Η χρήση γυαλιού, από την άλλη, θα ...
Μια ανεξέλεγκτη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια μια δραματική μείωση του οξυγόνου που αναπνέουμε στην ατμόσφαιρα της Γης.
Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο Σεργκέι Πετρόσβκι, καθηγητής εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στη Βρετανία....
Το κείμενο αυτό γράφτηκε με αφορμή μια ετήσια παράσταση χορού με σκοπό να ενημερώσει τους γονείς για το πώς μπορούν να στηρίξουν διατροφικά την προσπάθεια των σπουδαστών της σχολής.
Η επιτυχής διεξαγωγή μιας ομαδικής παράστασης απαιτεί υψηλές σωματικές και πνευματικές δεξιότητες
Η άρτια διεξαγωγή μιας ενιαίας παράστασης από τους σπουδαστές της σχολής π...
΄΄Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα’’ έλεγε η αείμνηστη Άννα Καλουτά σε μια παλιά Ελληνική ταινία. ‘’Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι ‘’ βροντοφωνάζει ή έστω πρεσβεύει ως αντίληψη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης. 2 εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις, 2 εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές που αποκαλύπτουν το χάσ...
Ο Walter Cannon, όρισε ως stress « τη διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού, κάτω από ακραίες εσωτερικές ή περιβαλλοντικές εξωτερικές συνθήκες».
Ομοιόσταση, είναι ο επιτυχής συγχρονισμός των σωματικών λειτουργιών, εξασφαλίζοντας έτσι, μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ανθρώπινος οργανισμός, διαθέτει διάφορα συστήματα ομοιόστασης. Ενδεικτικά υπάρχει του σύστημ...
Πέρα από τον ποταμό
«Ο θάνατος θα έρθει από την θάλασσα καβάλα σε μεγάλα άλογα ξύλινα και θα κουβαλάει ραβδιά που φωτιά θα ξερνάν. Σαν ήλιος θα λάμπει στη νύχτα μέσα και το πέρασμα του θα αφήνει καπνό»...
Μία απαχθήσα μητέρα και ο γιος της κάνουν μια τολμηρή απόδραση ζώντας μια δραματική επάνοδο και δίνοντάς μας μια ματιά στη δύναμη της φαντασίας και στην ασταμάτητη δύναμη της αγάπης μιας μητέρας.
...
Λίγο το κρύο, λίγο ο καιρός για δύο, λίγο που δεν μας χωράει το σπίτι είναι γεγονός πως ψάχνουμε αφορμές για να είμαστε συνεχώς έξω. Συνεχώς!
Σήμερα θα αναφερθούμε στα πιο όμορφα, ιδιαίτερα ή και περίεργα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί… εκεί στον Νότο!
1. Spoiled
Είναι ο ιδιαίτερος χώρος, η θετική του αύρα, ο νέος κόσμος, οι προσιτές τιμές...
Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε ...
Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται και οι πιο ψυχροί του χειμώνα. Από εδώ και πέρα η θερμοκρασία δε θα μας κάνει το χατίρι οπότε πρέπει να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους και ταυτόχρονα στυλάτους ώστε το σπίτι μας να είναι ζεστό και φιλικό....
Για να μπορούμε να μαγειρεύουμε σωστά, υγιεινά και γρήγορα, θα μας διευκολύνει πολύ να οργανώσουμε κατάλληλα την κουζίνα μας και να έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μία τακτοποιημένη και πάντα οργανωμένη κουζίνα θα μας βοηθήσει να κάνουμε τρόπο ζωής τη σωστή μαγειρική και την υγιεινή διατροφή.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα κάνουμε ένα καλό...