Ο Σπυρίδων Παυλίδης ο μεγαλύτερος σοκολατοβιομήχανος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1818 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου το 1835 ίδρυσε το τυπογραφείο του. Κανένας όμως τότε δεν περίμενε ότι ο άπειρος τότε Σπύρος το 1841 θα αφοσιωθεί στο μικρό του Γλυκισματοποιείον, το οποίο θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ελληνικό ζαχαροπλαστείο.
Το μικρό ζαχαροπλαστείο δημιουργούσε γλυκίσματα της εποχής, μπακλαβάδες, λουκούμια και κουφέτα. Το 1852 μετά το τέλος της περιπλάνησής του σε ευρωπαικές πόλεις μεταξύ των οποίων ήταν το Παρίσι, η Βιέννη, το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη, η Νάπολη και η Ρώμη παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα ρόφημα. Το μεγαλύτερο όμως όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1861 όπου δημιούργησε την πρώτη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου, η οποία κατέκτησε τις καρδιές του ελληνικού κοινού και όχι μόνο. Το ίδιο έτος δημιούργησε την πρώτη Σοκολάτα Υγείας με αμύγδαλα. Το 1865 ανοίγει ο δρόμος για τις διακρίσεις και τη διεθνή επιβράβευση. Το έτος αυτό η Σοκολάτα Υγείας κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας στο Παρίσι. Τη διεθνή αυτή επιβράβευση θα ακολουθήσουν ακόμα 18. Το εργοστάσιο Παυλίδης στην Ελλάδα τιμήθηκε μάλιστα με το Πλατινένιο βραβείο Απόδοσης (Global Efficiency Platinum Award) από την Mondelez, μητρική εταιρεία, αποτελώντας το πρώτο εργοστάσιο της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής ανάμεσα σε πάνω από 100 του ομίλου που έλαβε τέτοια διάκριση.
Το 1873 ο Παυλίδης διαπίστωσε πως η δραστηριότητες της σοκολατοβιομηχανίας του αυξάνονταν και ο μικρός χώρος του Γλυκισματοποιείου του δεν μπορούσε να τις χωρέσει. Έτσι, το Φθινόπωρο του έτους αυτού αγόρασε ένα οικόπεδο στην οδό Πειραιώς 135 στα Κάτω Πετράλωνα όπου ξεκίνησε η κατασκευή κτιρίου και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, την 1 Μαΐου του 1876, η σοκολατοβιομηχανία μεταφέρθηκε και στεγάστηκε σ' αυτό. Ο Σπυρίδων Παυλίδης βγήκε στη σύνταξη την 1 Σεπτεμβρίου του 1878 και τα ηνία των δύο επιχειρήσεών του ανέλαβε ο γιος του Δημήτρης. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο Δημήτριος ο «νεότερος», ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το 1974 εισήγαγε για πρώτη φορά τη σοκολάτα γάλακτος «Lacta», τα σοκολατάκια πολυτελείας «Joconda» με ολόκληρο φουντούκι, ενώ το 1981 παρασκεύασε τις γεμιστές σοκολάτες.
Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική "γλυκιά" βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, την προεδρία της επιχείρησης κατείχαν διαδοχικά η Ασπασία Α. Παυλίδη και ο Γεώργιος Ξ. Παυλίδης. Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000. Το εργοστάσιο λαμβάνει την μορφή που έχει σήμερα.
Ο «Παυλίδης», του οποίου οι σοκολάτες υγείας κυκλοφορούν και σήμερα με την ίδια συσκευασία, θεωρείται η μακροβιότερη σοκολατοποιία στην Ελλάδα. Στο Εργοστάσιο Παυλίδη παράγονται ετησίως περί τους 15.000 τόνους σοκολάτας και μερέντα. Το 95% αυτής της ποσότητας καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά, και μόλις το 5% διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού. Είναι η αγαπημένη σοκολάτα των περισσοτέρων Ελλήνων καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νεότερη και σύγχρονη ιστορία τους.
1967 Η είσοδος του περίφημου «Παυλίδη»
Η σοκολατοποιία έδωσε το 2011 τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους φίλους της να ζήσουν από κοντά μία μοναδική, «σοκολατένια» εμπειρία, σε ένα Μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα - στο Μουσείο Σοκολάτας Υγείας Παυλίδη - υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Στο μουσείο οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της διάσημης Σοκολάτας από το 1861 μέχρι σήμερα, να αποκτήσουν μία πρώτη ιδέα για τον τρόπο που λειτουργεί η γραμμή παραγωγής στο Εργοστάσιο Παυλίδη, να δουν την έκθεση συσκευασιών Υγείας Παυλίδη που φοιτητές του Κολλεγίου Βακαλό Art&Design δημιούργησαν αποκλειστικά για την επέτειο των 150 χρόνων και να απολαύσουν σοκολατένιες λιχουδιές.
Ηλεκτρονική και έντυπη βιβλιογραφια
tovima.gr, wikipedia, Mixanitouxronou.gr
Το Βιβλίο των ελληνικών Ρεκόρ», εκδόσεις «Διόπτρα».
Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη βάζουμε τον κιμά μας και συμπληρώνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το μπέικον και το τυρί. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά με το χέρι και κάνουμε κινήσεις σαν να ζυμώνουμε το μίγμα όπως κάνουμε πριν πλάσουμε μπιφτέκια. Θέλουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα μας
...
Υπάρχουν κάποιες ημέρες μέσα στον μήνα (συνήθως αυτές οι δύσκολες μέρες) που θέλεις πάρα πολύ να φας κάτι γλυκό. Δεν θέλεις όμως να χαλάσεις και τη διατροφή σου, ειδικά αν δεν είναι free day, και τελικά καταλήγεις να μην τρως τίποτα. Βρήκαμε όμως ένα γλυκό, το οποίο έχει μόνο 50 θερμίδες και το φτιάχνεις μέσα σε είκοσι λεπτά....
Πιστέψτε μας. Πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο τεμπέλικο αλμυρό σουφλέ με ψωμί του τοστ δεν έχετε φτιάξει ποτέ. Ακόμη και εμείς έχουμε εντυπωσιαστεί από την ευκολία του.
...
Θρυμματίζω τα μπισκότα στο Μούλτι λιώνω 3 κουτ σούπας καλά γεμάτες βιτάμ τα ανακατεύω μαζί το στρώνω σε ένα σχεδόν βαθύ δισκάκι.
Σε κατσαρολάκι λιώνω την κρέμα γάλακτος με την κουβερτούρα το μέλι τον καφε τα ρίχνω πάνω στο μπισκότο και μετά βάζω στο ψυγείο να παγώσει και γαρνίρω με σαντιγί.
Η σοκολάτα στην αρχή είναι αραιή μην σας τρομάζει παγώνει εύκολα...
Πίτα με βλήτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι. Με ό,τι υπήρχε στο μποστάνι του κάθε σπιτιού, με αυτό έφτιαχναν την καλοκαιρινή νησιώτικη πίτα. Επίσης, αξιοποιούσαν τα χόρτα, συνήθως βλήτα, που περίσσευαν από το καθημερινό τραπέζι. Τα μαγικά παριανά τυριά, ξινομυζήθρα Πάρου και μανούρα, κάνουν τη γεύση τη...
Αυτό το κέικ μου θυμίζει τους διάφορους τίτλους συνταγών που παίζουν πολύ στο Facebook, του τύπου «Ανακατεύει 5 υλικά στο μίξερ και κοιτάξτε τι γίνεται!!!», ή «Θα εκπλαγείτε αν δείτε τι συμβαίνει όταν βάζει μαζί αβγά με ζάχαρη!!!»,...
Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Σε ένα μπολ ρίχνετε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, ανακατεύετε και προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
Ανακατεύετε καλά και στο τέλος προσθέτετε την καρυδόψιχα συνεχίζοντας να ανακατεύετε. Αδειάζετε το μίγμα σε ...
Το καλοκαίρι πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά για να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Τι πιο ιδανικό λοιπόν από το να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά ροφήματα με αγνά υλικά;
Ένα από τα πιο γευστικά καλοκαιρινά φρούτα είναι το βύσσινο. Δροσερό με υπέροχο χρώμα, ελαφρά γλυκό, έχει την τέλεια γεύση για έναν απολαυστικό χυμό! Δοκιμάστε τη συνταγή και δε θα χάσε...
Αρκετός κόσμος έχει αρχίσει να κάνει ανακύκλωση – ασχέτως αν το κάνει καλά ή όχι – υλικών όπως πλαστικό, γυαλί, χαρτόνι κ.α.Με τα υπόλοιπα απορρίμματά μας τι γίνεται; Μπορούμε να ανακυκλώσουμε ακόμη περισσότερο; Η απάντηση είναι ναι, με την κομποστοποίηση.Τι είναι η κομποστοποίηση;Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει...
Είναι δυνατό να «φωτίσει» κανείς την αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή ιστορία μέσω...Γροιλανδίας; Και όμως, ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, ...
Όλοι μας εκτιθέμεθα καθημερινά λίγο η πολύ σε κάποιο είδος ακτινοβολίας από κινητά, ασύρματα δίκτυα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Ακόμα και ο λαμπτήρας ή το φώς του ήλιου εκπέμπουν ακτινοβολία.
Το βασικό ερώτημα που χρίζει απαντήσεως είναι: Επηρεάζει την υγεία μας η έκθεση στην ακτινοβολία των ασύρματων δικτύων? Και αν ναι με ποιον τρόπο?
Στην πρώτη...
Είναι βιομηχανικά τρόφιμα που περιέχουν ως κύριο ή απλό συστατικό τους γεωργικά ,κτηνοτροφικά, ιχθυοτροφικά προϊόντα που προήλθαν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ...
Υπήρξα κι εγώ άνθρωπος που κάπνιζε για ένα διάστημα Φτηνά Τσιγάρα. Θα πει όποιος δεν καπνίζει, σιγά τη διαφορά που έχουν. Θα πω σε αυτόν που δεν καπνίζει και εκφράζει άποψη:
«Έχουν διαφορά αδερφέ».
Τα Φτηνά Τσιγάρα είναι δακτυλοδεικτούμενα. Τα αγοράζουν όσοι δεν έχουν αρκετά ψιλά στο πορτοφόλι τους για να πάρουν τα άλλα, τα επώνυμα. Να πιουν το χαρμάνι τ...
«Ο άνθρωπος που δεν παίζει, έχει χάσει για πάντα το παιδί που ζούσε μέσα του και που θα του λείψει τρομερά.»
Pablo Neruda
Καθόμαστε σε μια γωνιά και παρακολουθούμε τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας με νοσταλγία. Γυρνάμε στο χθες, θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια, απορούμε πώς γινόταν να είμαστε τόσο ευτυχισμένοι...
Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Κλειστός χαρακτήρας, δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδερφή της, Μόσχα - δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει απο την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους ...
Στα κέλτικα ο όρος uisge beathe σημαίνει “το νερό της ζωής” και αναφερόταν σε όλα τα προϊόντα απόσταξης που χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Από αυτόν προήλθε και η ονομασία ουίσκι [whisky αμερικανικά και whiskey ιρλανδικά] για να προσδιορίσει την ευρεία κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών που αποστάζονται...
Τη σημασία των πέντε αισθήσεων στη διακόσμηση του σπιτιού μας την έχουμε τονίσει μέχρι στιγμής αρκετά μέσα από τα άρθρα μας για την όραση, την ακοή και την όσφρηση....
Ο ιδανικός τρόπος για να ωριμάσει με φυσικό τρόπο μια μπανάνα είναι να… την κρατήσουμε μέσα στη χαρτοσακούλα της και να την αφήσουμε εκτός ψυγείου.
Αν είναι άγουρη και θέλουμε να ωριμάσει πιο γρήγορα, υπάρχει ένα κόλπο: μέσα στη χαρτοσακούλα της βάζουμε και ένα μήλο ή μια ντομάτα και τα αφήνουμε μαζί στη χαρτοσακούλα για 24 ώρες! Θα εκπλαγείς με το αποτέλ...