Δεν έχετε φτιάξει ακόμα τη δική σας χειροποίητη λαγάνα; Φτιάξτε φέτος την ωραιότερη λαγάνα που έχετε φάει, με τη συνταγή αυτή, και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη!
Προετοιμασία: 30' Μαγείρεμα: 30' Μερίδες: 3 τμχ
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
100 ml ελαιόλαδο
600 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.σ. αλάτι
1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
100 γραμ. σουσάμι
Εκτέλεση
Για την πιο εύκολη και νόστιμη λαγάνα, διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το λάδι. Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά και βγάζουμε τη ζύμη για τη λαγάνα στον πάγκο. Τη ζυμώνουμε για λίγο ανοίγοντας την και τραβώντας την. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.
Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Την βγάζουμε στον πάγκο, την κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ετοιμάζουμε και τις 3 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
Μυστικά για την καλύτερη λαγάνα
-Αν θέλουμε έξτρα τραγανές λαγάνες, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.
-Επίσης, απαραίτητα τρυπάμε με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.
-Αν σας αρέσει η μαλακή λαγάνα με πιο απαλή κόρα, παραλείψτε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω. Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή.
-Αν θέλουμε φουσκωτή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 1 εκ.
–Δώστε προσοχή στο φούσκωμα της ζύμης. Καλύτερα να μείνει στον πάγκο σε θερμ. δωμ. μέχρι να διπλασιαστεί.
Αν βιάζεστε και μόνο τότε, βάλτε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς C όχι παραπάνω). Ή εναλλακτικά, βοηθήστε την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρι.
-Γενικά να θυμάστε ότι τα ψωμιά και οι λαγάνες είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξετε, άλλα χρειάζεται υπομονή για να φουσκώσουν σωστά χωρίς να τα βιάζετε. Το αποτέλεσμα αν ακολουθήσετε πίστα τις οδηγίες μου, θα είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ωραία λαγάνα που έχετε ποτέ αγοράσει, αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ. Φτιάξτε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.
Ψιλοκόβετε τα βερίκοκα και τα μουσκεύετε σε μισό φλιτζάνι κρασί για μισή ώρα. Τρυπάτε τα ψαρονέφρια στο κέντρο κατά μήκος με το μαχαίρι για να δημιουργήσετε το άνοιγμα έτσι ώστε να μπορέσετε να τα γεμίσετε.Στραγγίζετε τα βερίκοκα, ψιλοκόβετε το δεντρολίβανο, τα ανακατεύετε, αλατίζετε και γεμίζετε τα ψαρονέφρια. Τα αλατίζετε εξωτερικά και τυλίγεται το...
Για 6 μερίδες παγωτού χρειάζεστε:
6 ώριμα ροδάκινα
½ ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι γάλα εβαπορέ (light)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα.
2. Βάζουμε σε blender όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
3. Ρίχνουμε το μίγμα σε πλαστικό δοχείο, το κλείνουμε και αφήν...
Σίγουρα κάποιοι έχουν αποτύχει στην προσπάθεια να κάνουν σπιτικό παγωτό ,άλλοι πάλι τα έχουν καταφέρει αλλά ξέρουν ότι αυτό είναι ταλαιπωρία
Η youtuber Gemma σε αυτό το βίντεο μας δείχνει το μυστικό για το τέλειο παγωτό , μια συνταγή που αποτελείται από 2 μόνο συστατικά και το πιο βασικό χωρίς παγωτομηχανή αλλά μόνο ένα μίξερ.
ΥΛΙΚΑ
– 400ml) ζαχαρούχο...
Ένα
πειραματικό γλυκάκι που »σκαρφίστηκα» πάνω σε μαγειρικό διαλλογισμό,μια
έμπνευση εντελώς δική μου που αγαπήσατε όλοι και όλες τόσο πολύ και
προπαντώς το φτιάξατε όλοι,άκουσα τα καλύτερα σχόλια και σας ευχαριστώ
πολύ γι αυτό...
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη μαυροδάφνη, το αβγό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ....
Μια πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη τάρτα σοκολάτας. Μια συνταγή για μια πανεύκολη τάρτα σοκολάτας χωρίς ψήσιμο με 4 μόνο υλικά για την οικογένειά μας και τους καλεσμένους μας. ...
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται και διευρύνεται το φάσμα των προϊόντων και των υλικών που μπορείτε ανακύκλωσετε, παρατηρείται αύξηση στον τομέα της ανακύκλωσης. Παρακάτω αναφέρω 14 αντικείμενα που μπορείτε να ανακυκλώσετε αλλά πιθανότατα δεν το κάνετε....
Το θέμα της φετινής γιορτής είναι η προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, γνωστή ως Eurobirdwatch, έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς εδώ και 23 χρόνια, διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από σαράντα χώρες,...
Τα βιοκαύσιμα προέρχονται από οργανικά προϊόντα και θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα. Ως ανανεώσιμα καύσιμα έχουν το χαρακτηριστικό των χαμηλότερων εκπομπών CO2 στο συνολικό κύκλο ζωής τους σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, στοιχείο που εξαρτάται άμεσα από την προέλευση τους, τη χρήση τους αλλά και τον τρόπο παραγωγής και διανομής τους...
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να έχουν μια γρήγορη και καθιστική ζωή, κυρίως λόγο των επαγγελμάτων τους. Το παράδοξο σήμερα είναι πως παρόλο που περιβάλουν την κοινωνία πρότυπα ατόμων με υγειές και όμορφο σώμα το μέσο κοινό ενώ προσπαθεί να μοιάσει σε αυτά τα πρότυπα πιστεύει παράλληλα πως δεν μπορεί να το πετύχει, όπου ως...
Μέσα Ιουλίου… ένα διαφορετικό καλοκαίρι, που όμως μας προσκαλεί να το γευτούμε. Οι άδειες έχουν ξεκινήσει, τα σχολεία έχουν κλείσει εδώ και μέρες. Αν και οι διακοπές, για όσους κάνουν, γίνονται με επιφυλακτικότητα, εντούτοις δεν παύουν να αποτελούν περίοδο ξεκούρασης, χαλάρωσης και σκέψης.
...
«Ξημέρωσε άλλη μια μέρα...
Για να δούμε σήμερα θα μπορέσω να κάνω πράξη όλα αυτά που σκεφτόμουν χτες; Όλα αυτά που με βασανίζουν τις νύχτες και με κρατάνε ξάγρυπνο; Μάλλον όχι... Γιατί όχι; Γιατί αυτό συμβαίνει μέρες, μήνες, χρόνια τώρα χωρίς αποτέλεσμα. Τόσα δάκρυα, τόση λύπη και οργή, τόση απόγνωση και απογοήτευση, τόση μοναξιά και απομόνωση για το τίποτα. Βασικά όχι για το τίποτα... Προφανώς υ...
Η παιδική φιλία δεν είναι απλώς και μόνο συγκινητική λόγω της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς της από άγχη. Αυτό που την καθιστά αληθινή και συγκινητική είναι το πόσο πολύ έχει ανάγκη η μια φίλη την άλλη. Πόσο άδειος και ανιαρός φαίνεται ο κόσμος όταν δεν είναι μαζί και πόσο μεγαλειώδη φαντάζουν τα προβλήματα και τα περιστατικά που τους τυχαίνουν, ειδικά δε ότ...
Όταν ο Robert Langdon ξυπνά σε ένα ιταλικό νοσοκομείο με αμνησία, θα συνεργαστεί με την Δρ Sienna Brooks, και μαζί πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη και ενάντια στον χρόνο να αποτρέψουν μια θανάσιμη παγκόσμια απειλή. Ποιοι είναι όμως τελικά οι σύμμαχοι του και ποιοι οι εχθροί του; ...
Στον Πολυχώρο Πολιτισμού "Διέλευσις" ολοκληρώνονται την Τρίτη 24 Ιανουαρίου οι παραστάσεις του έργου "Να ντύσουμε τους γυμνούς" του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γραμματικού.
Το "Να ντύσουμε τους γυμνούς", είναι ένα από τα γνωστά – άγνωστα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο, που παίζεται σπάνια. Γράφτηκε το 1922 και ανεβαίνει για 5η φορά στην ελληνική...
Ας κάνουμε μια καλή αποτοξίνωση για να νοιώσουμε ξανά πιο νέοι και όμορφοι
Ας νιώσουμε το σώμα μας πιο δυνατό ,βέβαια πάντα πριν κάνουμε την πιο κάτω δίαιτα θα ρωτήσουμε τον ιατρό μας
Προέρχεται από το Memorial Hospital και εφαρμόζεται στους υπέρβαρους καρδιοπαθείς για να χάσουν ταχέως βάρος πριν το χειρουργείο....
Όταν ο χώρος που ζεις είναι ακατάστατος ή δεν αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά σου, μπορεί να σου είναι δύσκολο να αισθάνεσαι άνετα και “σαν στο σπίτι σου.” Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές, βασισμένες σε έρευνες, που θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι καλύτερα βελτιώνοντας την κατάσταση του σπιτιού σου....