Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πολύ εύκολη συνταγή που απαιτεί τεχνική μαεστρία την κατάλληλη στιγμή και υπομονή. Α! και ένα θερμόμετρο κρέατος! Θα χρειαστείτε 20 λεπτά προεργασία μέχρι να μπει στο φούρνο και μετά -ανάλογα με το μέγεθος- από 3 ως 6 ώρες.
Υλικά συνταγής
1 γουρουνόπουλο ολόκληρο (2-6 κιλά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο
μυρωδικά: φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο, αλλά μπορείτε να βάλετε δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λπ.
μερικά φύλλα λεμονιάς (προεραιτικό)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (απαραίτητο μόνον αν είναι πολύ μικρό μέγεθος το γουρουνάκι, αλλιώς δεν χρειάζεται)
Παρασκευή συνταγής:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 140°C.
Ετοιμάζετε το γουρουνάκι:
2. Το πλένετε καλά ειδικά στο κεφάλι, τα ρουθούνια, στόμα, αυτιά και στην κοιλιά, βγάζετε τα εντόσθια –αν έχει- και το σκουπίζετε με πετσέτα. Αν και όπου χρειάζεται, ξυρίζετε τις τρίχες με ένα ξυράφι ή τις καψαλίζετε με ένα φλόγιστρο.
3. Αλατίζετε καλά όλο το σώμα και την κοιλιά και ρίχνετε πιπέρι. Βάζετε στην κοιλιά τα μυρωδικά και το σκόρδο ώστε να διαπεράσουν κατά το ψήσιμο μια ελαφριά έξτρα νοστιμιά στο κρέας.
Ψήσιμο:
4. Σε ανοιχτό ταψί απλώνετε αλουμινόχαρτο (για ευκολία στο πλύσιμο μετά), τοποθετείτε τα φύλλα λεμονιάς και από πάνω το γουρουνόπουλο. Αν βγαίνει στο μέγεθος του φούρνου σας, ακουμπάτε το γουρουνόπουλο στη κοιλιά του με τα πόδια προς τα εμπρός (αν δεν χωράει έτσι, το ξαπλώνετε στο πλευρό του).
5. Βάζετε το γουρουνάκι στο φούρνο στο χαμηλό ράφι και μετά από 2 ώρες αρχίζετε να τσεκάρετε την θερμοκρασία του κρέατος στο πιο βαθύ σημείο που είναι το πάνω μέρος από τα πίσω μπούτια, βυθίζοντας το θερμόμετρο μέχρι το κόκαλο του μηρού. Για να έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι οπωσδήποτε πάνω από 70ºC (για απόλυτη σιγουριά μέχρι 75°C). Αυτό θα συμβεί γύρω στις 2:30 ώρες για τα 2.2 κιλά και γύρω στις 3:30 αν μιλάμε για 5-6 κιλά, που είναι και το πιο συνηθισμένο μέγεθος. Αλλά, αυτό είναι εκτίμηση και σχετικό: το ΜΟΝΟ ασφαλές είναι η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας.
6. Αφού ψηθεί σωστά εσωτερικά. ανεβάζετε τους βαθμούς στους 240°C (πάνω-κάτω) χωρίς να αλλάξετε ράφι. Στην περίπτωση που έχετε το μίνι size γουρουνάκι χωρίς λίπος (το βλέπετε και στα ζουμιά που έχουν βγει αν περιέχουν πολύ ή λίγο), σ’ αυτό το σημείο το βγάζετε απ’ το φούρνο, το αλείφετε με λάδι παντού και το ξαναβάζετε μέσα. Απ’ αυτή τη στιγμή δεν βασίζεστε στο χρόνο, αλλά το παρακολουθείτε μετά τα πρώτα 15 λεπτά, τσεκάροντας ανά πεντάλεπτο αν η πέτσα έγινε τραγανή ακουμπώντας την με ένα μαχαίρι (χωρίς να κάνετε τρύπα, το νιώθετε από τον ήχο).
Αν έχετε βάλει πλαγιαστά το γουρουνάκι όταν γίνει απ’ την μία πλευρά μπορείτε να το γυρίσετε απ’ την άλλη. Όταν είναι τραγανό όπως θέλετε και από τις δύο πλάγιες πλευρές το βγάζετε αμέσως απ’ τον φούρνο και το αφήνετε έξω να «ξεκουραστεί» το κρέας για 15 τουλάχιστον λεπτά βάζοντας πολύ χαλαρά πάνω του ένα ασημόχαρτο (αν το βάλετε σφιχτά ή το αφήσετε πολύ ώρα θα μαλακώσει η πέτσα, οπότε θα πρέπει να το ξαναβάλετε μέσα στο φούρνο για λίγο). Το μεταφέρετε σε πιατέλα ή ένα μεγάλο ξύλο κοπής.
Σερβίρισμα:
Το γουρουνόπουλο πρέπει να έρθει στο τραπέζι ολόκληρο, να κοπεί και να σερβιριστεί εκεί στα πιάτα. Προσέξτε βέβαια ποιος κάθετε τετ-α-τετ με το κεφάλι του, ώστε να μην έχει «ψυχολογικά» και αρχίσει τα «τι γλυκό είναι…πώς θα το φάω;». Σε πιο άτυπο τραπέζι βέβαια, στοιχείο της ηδονικής του απόλαυσης είναι το σερβίρισμα και η βρώση κατ’ ευθείαν από την πιατέλα, με τα δάχτυλα, που αποτελεί μέρος της ιεροτελεστίας (όπως στο σουβλιστό πασχαλινό αρνί). Συνοδέψτε με 1-2 καλές μουστάρδες και σαλάτα χλωρή ή βραστή, κυρίως για να καταλαγιάσουν οι ενοχές της κρεατοφαγίας.
Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλτε μέσα ένα ταψί. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε κάθε μία σε 4 άνισα κομμάτια. Ρίξτε τις σε μία κατσαρόλα και καλύψτε τις με νερό. Ρίξτε αλάτι και σιγοβράστε για 2 λεπτά....
Η μακαρονάδα είναι φαγητό για κάθε εποχή και το καλοκαίρι την προτιμάμε ελαφριά, χωρίς βαριές σάλτσες και με υλικά που ταιριάζουν στη θερινή ραστώνη.
...
Είναι το πιο εύκολο, οικονομικό και γρήγορο παγωτό που υπάρχει. Βάλτε τη φαντασία σας και φτιάξτε γευστικές παραλλαγές που θα ξετρελάνουν όλα τα παιδιά.
...
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ταψάκι στρώνουμε 4 φύλλα βουτυρωμένα κάτω και ρίχνουμε την γέμιση. Από πάνω βάζουμε 4 φύλλα ακόμη βο...
Στην ουσία είναι ένα κέικ από αποξηραμένα φρούτα και όχι ένα κέικ με αποξηραμένα φρούτα. Περιέχει πάρα πολλά αποξηραμένα μούρα και ελάχιστη ζύμη. Ως αποτέλεσμα το κέικ καταλήγει να είναι αρκετά συμπιεσμένο, πολύχρωμο, νόστιμο αλλά και υγιεινό, το πιο σημαντικό όμως είναι πώς φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
300-400 γρ.μείγμα από καρύδια και αποξηρα...
Ένα
πειραματικό γλυκάκι που »σκαρφίστηκα» πάνω σε μαγειρικό διαλλογισμό,μια
έμπνευση εντελώς δική μου που αγαπήσατε όλοι και όλες τόσο πολύ και
προπαντώς το φτιάξατε όλοι,άκουσα τα καλύτερα σχόλια και σας ευχαριστώ
πολύ γι αυτό...
Mια εξαιρετική επιλογή για σνακ πρωτεΐνης, έχουν φυσικά γλυκαντικά από τα φρούτα και υγιή λιπαρά από τους ξηρούς καρπούς. Τα παιδιά θα τις λατρέψουν.
Υλικά:
2 φλιτζάνια δαμάσκηνα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ή φουντούκια
3/4 φλιτζανιού ινδοκάρυδο (άγλυκο)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
Εκτέλεση:
1.Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε μεγάλη ταχύτητα και...
Ένα φωτιστικό από τύμπανο πλυντηρίου ρούχων, ένας πολυέλαιος από κουτάκια φασολιών σε σάλτσα τομάτας, ο Willem Heeffer ανακαλύπτει τη σχεδιαστική δυνατότητα σε καθημερινά απόβλητα αντικείμενα και αποφασίζει να τους δώσει μια νέα χρήση με στιλ. «Σε μια περίοδο μαζικής κατανάλωσης και προϊόντων με σύντομο κύκλο ζωής, ο κόσμος ψάχνει για προϊόντα με περισσότερο...
Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα του πλανήτη χρησιμοποιούν αρκετό νερό ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων για ένα χρόνο. Μάλιστα, οι μονάδες αυτές συχνά βρίσκονται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.
Τα δεδομένα προέρχονται από έκθεση της Greenpeace που εξέτασε την κατανάλωση νερού 8.359 ...
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιοποικιλότητα και την αδυναμία του πλανήτη να την προστατεύσει επισημαίνει για μία κόμη φορά ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας για πρώτη φορά τις ολέθριες συνέπειες στην παραγωγή τροφίμων.
...
Σας έχω μερικά τρικ για να απολαύσετε τα γιορτινά φαγητά χωρίς να φοβάστε ότι η ανάμνηση τους θα μείνει…στην περιφέρεια σας!
• Με ποιο χέρι τρώτε;
Στο γιορτινό τραπέζι χρησιμοποιήστε το «κακό» σας χέρι. Με βάση μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, όταν δεν τρώμε με το «καλό» μας χέρι καταναλώνουμε...
Μπορεί οι λέξεις «όρια» και «πειθαρχία» να παραπέμπουν σε παλιότερες και αυστηρότερες εποχές, αλλά όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι επιβάλλοντας ήρεμα και σταθερά την πειθαρχία, ουσιαστικά προστατεύουμε το παιδί μας.
Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι τα όρια είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και να τα τηρήσουν γιατί:
-Φ...
54 τρόποι για βελτίωση της ζωής σας στον προσωπικό αλλά και στον επαγγελματικό τομέα.
Το εν λόγω βιβλίο είναι κατανοητό και εύκολο στην εφαρμογή του. Ο Alan C. Fox προτείνει 54 εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας αλλά και με τους γύρω μας. Πενήντα τέσσερις προτάσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε μία κάθε...
Μια από τις ωραιότερες ταινίες του 2018 ήταν το Mule. Εγώ άργησα να τη δω την ταινία γύρω στους τέσσερις μήνες. Αλλά την είδα και η γνώμη μου δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο για τον Clint Eastwood. Ο άνθρωπος ξέρει να αφήνει το στίγμα του σε κάθε του δημιούργημα, ειδικά σε ταινίες που παρουσιάζεται ο ίδιος στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικά στην ηλικία που είναι...
Το «ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΩ;» είναι το «One Man Show» του Σωτήρη Μεντζέλου που φλερτάρει επίμονα με το «Stand Up» και η εξέλιξη των παραστάσεων «MYSTORY» και «MYSTORY,vl2».
...
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους έχουν τη δική τους υπέροχη κουζίνα. Εμείς βρήκαμε τη συνταγή τους για τη νηστίσιμη μπουγάτσα.
Είναι η πιο ωραία, δοκιμάστε την και θα μας θυμηθείτε....
Και επιτέλους βρήκες το σπίτι που έψαχνες τόσο καιρό …και ναι είναι στο σημείο της πόλης που θέλεις …και έχει και μεγάλα μπαλκόνια και είναι και φωτεινό και είναι κοντά στο μετρό και μετακομίζεις και σήμερα αν γίνεται!!! Έχεις σκεφτεί τα πάντα! Που θα τοποθετήσεις τι, ποιες κουρτίνες θα επιλέξεις, σε ποιο σημείο θα βάλεις τον καναπέ και σε ποια γωνιά...
Αναρωτιέστε πως θα καταλάβουμε εάν ο χώρος μας έχει αρνητική ενέργεια; Και πως μπορούμε να την εξουδετερώσουμε με την βοήθεια του feng shui; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε....