Προετοιμασία
45 λεπτά και άλλη μιάμιση περίπου ώρα τα υπόλοιπα. Η συνταγή βγάζει 6 κανονικά τσουρέκια σε 1 ψήσιμο στο φούρνο με αέρα σε 2 ταψιά. Κάθε ταψί χωράει max. 3 τσουρέκια στο πλάτος. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα, θα κάνετε 2/ταψί και θα τα τοποθετήσετε κατά μήκος. Αν ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολη.
Υλικά συνταγής για 6 τσουρέκια
1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμη (περί το 1 φλ.)
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. γάλα χλιαρό προς ζεστό (να αντέχει το δάχτυλο)
75-80 γραμ. μαγιά φρέσκια
400 γραμ. ζάχαρη
5 αβγά
2 κ.σ. μαστίχα κοπανισμένη
1 κ.σ. μαχλέπι (κοφτή)
1 κ.γ. αλάτι (κοφτό)
2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
4 κουτάκια βανίλια σκόνη (τα κόκκινα)
80 γραμ. ολόκληρα αμύγδαλα πολύ χοντροκοκομμένα (σπάστε ελαφρώς στο γουδί ή κόψτε τα στο χέρι)
1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με 2 κ.σ. νερό
6 κόκκινα αβγά για το τέλος
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη ζύμη: Ρίχνετε τη μαγιά σε μπολ με το γάλα και ανακατεύετε να διαλυθεί.
Σε μεγάλο μπολ (ή λεκάνη αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα) βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου, να ενωθούν καλά. Αρχίζετε να προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας πάντα στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να έχει ενιαία υφή και να έχει φουσκώσει (10 λεπτά).
Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το μισό αλεύρι και προσθέτετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το γάλα με τη μαγιά. Χρησιμοποιείτε το μίξερ με τους αναδευτήρες της ζύμης για να ενώσετε όλα τα υλικά του μπολ, μέχρι απλώς να αποτελούν ζύμη (2-3 λεπτά). Τη συγκεντρώνετε, σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το βάζετε στο φούρνο των 50 βαθμών C για 15 λεπτά.
Βγάζετε τη ζύμη και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα των αβγών με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για λίγο με τα εξαρτήματα της ζύμης και μετά με το χέρι, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια μαλακή ελαστική ζύμη που στο τσακ να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα.
Σημείωση: Ανάλογα με το μέγεθος των αυγών, η ποσότητα του αλευριού που μπορεί να προστεθεί σ' αυτό το σημείο φτάνει και το 1 φλ. Η ζύμη βγαίνει πολύ μαλακή. Καθαρίστε τα χέρια σας και βάλτε τους αλεύρι για να την χειριστείτε και να την ελέγξετε.
Μόλις αρχίζει να ξεκολλάει, πασπαλίστε το πάνω μέρος της ζύμης με αλεύρι, αλευρώστε και μια επιφάνεια εργασίας και αδειάστε την πάνω της συγκεντρωμένη. Με μαχαίρι χωρίστε την ζύμη στα 6 και πάντα με αλευρωμένα χέρια, πάρτε κάθε έκτο, κάντε το περίπου μπάλα και βάλτε το σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (3 μπάλες ανά ταψί αραιοβαλμένες). Βάλτε τα 2 ταψιά στο φούρνο (50 βαθμοί C) για 20 λεπτά.
Κάνετε τα τσουρέκια: Παίρνετε κάθε κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγετε σαν χοντρή γραμμή με τα χέρια. Κάνετε διπλές ή τριπλές πλεξούδες ή δίνετε άλλο σχήμα ανάλογα με την έμπνευσή σας. Μεταφέρετε με προσοχή σε ταψί και προσθέτετε πιέζοντας το κόκκινο αβγό στη μία άκρη. Αλείφετε με πινέλο τα τελειωμένα τσουρέκια με τον χτυπημένο με το νερό κρόκο και προσθέτετε πάνω τους τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Αφήνετε έτσι να περιμένουν 35-45 λεπτά. Σ' αυτό το διάστημα τα τσουρέκια θα φουσκώσουν πάλι.
Σημείωση: Αν τα κάνετε σε κρύα εποχή (π.χ. χειμώνα) βάλτε πάλι σε φούρνο 50 βαθμών C.
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175-180 βαθμούς C με αέρα.
Ψήσιμο: Τοποθετείτε τα δυο ταψιά με τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο, αντιμεταθέτοντάς τα στα 25 λεπτά (μέση του χρόνου περίπου). Έχετε δε γενικά το νου σας μετά τα 40 λεπτά ώστε λόγω και του αέρα να μην αρπάξουν.
Βγάλτε τα και βάλτε τα (προσοχή καίνε και σπάνε σχετικά εύκολα) σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τυλίξτε τα σε πάνινη πετσέτα ή διατηρείστε τα για αρκετές μέρες (αν φυσικά μείνουν) κλεισμένα σε διαφανή μεμβράνη.
Φτιάξτε το πιο δροσερό γλυκό του καλοκαιριού εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
3 μεγάλα φύλλα βασιλικού
1 και 1/2 φλιτζάνι καταψυγμένα ροδάκινα (ή φρέσκα που έχετε βάλει στην κατάψυξη να παγώσουν)
Εκτέλεση
1. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε τη ζάχαρη, το νερό και τα φύλλα βασιλικού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Αφήστε το σ...
Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά προς μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά (μετά από 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε τη ζελατίνη διαλυμένη σε 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την πανακότα σε φόρμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Πριν βάλω το μείγμα στη φόρ...
Ένα υπέροχο γλυκό, εύκολο που χρειάζεται ελάχιστο κόπο και ακόμη πιο...λίγα υλικά. Μια συνταγή που θα φτιάξετε μόνες σας και αποκλείεται ποτέ να αποτύχει!
Υλικά
Για τη βάση
250 γραμμάρια μπισκότα σοκολάτας, ή τύπου digestive
100 γραμμάρια βούτυρο
Για την κρέμα
3 ώριμες μπανάνες
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (400 γραμμαρίων)
1 κουταλι...
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σοκολάτα, ώσπου να γίνει μία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χεριά. Ύστερα απλώνουμε την ζύμη σε καθαρό αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη ή ένα ποτήρι χωρίς σχέδια ώστε να γίνει λεπτή. Μετά "κόβουμε"την ζύμη μας χρησιμοποιώντας μικρό τσέρκι ή το στόμιο ενός ποτηριού φτιάχνοντας στρογγυλά δισκία. Τοποθετούμε 1/2 κουταλάκι...
Πρόσφατα, στην κουζίνα του MG Food Studio, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πολυαγαπημένο μας αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ενώ είχαμε μαζέψει όλα τα υλικά, ο φούρνος ζεσταινόταν και όπου να ναι θα αρχίζαμε τη μείξη, διαπιστώσαμε ότι μας έλειπε ένα βασικό συστατικό: το μπέικιν πάουντερ! Ποιος να το περίμενε; Θα μου πείτε, καλά, εδώ το μπέικιν είναι απ’ τα βασικά συ...
Σε μπεν μαρί, δηλ. σε μεταλλικό σκεύος στερεωμένο σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά (προσοχή να μην έρχεται σε επαφή το σκεύος με το νερό), λιώνουμε την κουβερτούρα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε την λιωμένη πλέον κουβερτούρα σε πυράντοχο σκεύος και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια της μαρίζ...
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν...
Η οικολογική συνείδηση στις μέρες μας πρέπει να αποτελεί στόχο για όλους.
Οι γονείς έχουν την ευθύνη να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Το παιχνίδι είναι ο πρώτος δρόμος της διαπαιδαγώγησης στις μικρές ηλικίες. Με την προσεκτική επιλογή των παιχνιδιών μπορούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά...
Οι συνθήκες της ανθρώπινης ζωής στη Γη για τα επόμενα τουλάχιστον 10.000 χρόνια θα καθοριστούν από το βαθμό στον οποίο οι χώρες θα περικόψουν τις εκπομπές τους τα επόμενα 50 χρόνια.
Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής του Stockholm Resilience Centre στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η συνέχιση της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και ά...
Όλοι γνωρίζουμε ότι η θεραπεία καρκίνου με Χημικοθεραπεία μπορεί να έχει στόχο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς καταστρέφει προσωρινά και πολλά υγιή. Έτσι εξηγούνται και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών αυτών. Η Χημειοθεραπεία γενικά καταστέλλει...
Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν ένα τοπικό γεγονός, αλλά είχε παγκόσμια σημασία. Υπήρξε μια πρώιμη εθνική επανάσταση, εμπνευσμένη από το πρότυπο της Γαλλικής, ενάντια στην ισλαμική κυριαρχία στο χώρο της Ανατολής. Ήταν μια επανάσταση που είχε ως γενέθλια ημερομηνία την 22α Φεβρουαρίου του 1821, όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο, ύψωσε τη σημαία τη...
Οι περισσότεροι από μας έχουν διαβάσει το αριστούργημα της κλασικής λογοτεχνίας ''Ο Μικρός Πρίγκιπας'', η σπουδαιότητα του οποίου έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει πανανθρώπινα και πάντα επίκαιρα και διαχρονικά μηνύματα. Ιδού μερικές από τις όμορφες σκέψεις και εμπειρίες που αποκομίσαμε διαβάζοντάς το:
...
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται πολύ συχνά η αποτυχία ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και η αναπάντεχη και εντυπωσιακή επιτυχία άλλων με μέτριο δείκτη;Τι μπορούμε να αλλάξουμε ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά μας να πετύχουν πιο πολλά στη ζωή τους;Πώς μπορούμε να ξαναφέρουμε την πολιτισμένη συμπεριφορά στις πόλεις μας και την αλληλεγγύη στην κοινωνία μας...
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πολυσυζητημένου AGORÁ ΙΙ – Δεσμώτες, ο Γιώργος Αυγερόπουλος επιστρέφει με την νέα του ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο "ΠΑΡΟΝΤΕΣ".
...
Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία (Γεράσιμος Σκαφίδας) παρουσιάζει την παράσταση «Μη Σκοτώνεις τη Μαμά» της Σαρλότ Κήτλυ στο θέατρο OLVIO, από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Η μετάφραση είναι του Αλέξανδρου Κοέν, η σκηνοθεσία της Ρέινας Σ. Εσκενάζυ και πρωταγωνιστούν η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Ισιδώρα Δωροπούλου, η Ελίνα Γιαννάκη....
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη μαυροδάφνη, το αβγό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα βάζουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ....
Το γεγονός ότι το σπίτι σου είναι μικρό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για εσένα.Ναι μπορεί ορισμένες φορές να σου δημιουργεί δυσκολίες, μπορεί ο αποθηκευτικός σου χώρος να είναι απειροελάχιστος και όλα να σου φαίνονται άχαρα στριμωγμένα. Ωστόσο, ένα μικρό σπιτάκι με την σωστή διακόσμηση μπορεί να δείξει τόσο ζεστό και φιλόξενο όσο κανένα άλλο...
Ένα ζεστό υπνοδωμάτιο, το φως του ήλιου, που μπαίνει στο δωμάτιο μέχρι αργά το πρωί και το έντονο φως μπορούν να διαταράξουν την ρουτίνα του μωρού σας.
Καταρχήν, θα πρέπει να φορέσετε στο μωράκι σας δροσερά και απαλά ρούχα, τα οποία θα το βοηθήσουν να αισθάνεται άνετα και θα αποτρέψουν τη δυσφορία του λόγω της ζέστης.
Χαμηλώστε το φως στο δωμάτιο, προκει...