Αν και το βούτυρο κάποτε είχε κακή φήμη και μάλιστα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωσή του με μέτρο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Αντιθέτως, χάρη στις ουσίες που περιέχει αυτό το προϊόν μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό.
Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν το φυσικό, υγιεινό βούτυρο με τις μαργαρίνες που πωλούνται στα σούπερ μαρκετ, οι οποίες είναι γεμάτες με ραφιναρισμένα πολυακόρεστα έλαια, θερμίδες, συντηρητικά καθώς και άλλα συστατικά που δεν είναι καλά για τον οργανισμό. Ωστόσο, αν μάθετε να ξεχωρίζετε ένα καλό βούτυρο από μια ανθυγιεινή μαργαρίνη, θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτήν την τροφή και θα επωφεληθείτε από τις ιδιότητές της.
Γιατί το βούτυρο είναι ανθυγιεινό;
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο μικρές ποσότητες βουτύρου και να το συνοδεύετε με υγιεινές τροφές. Τα βασικά οφέλη του βουτύρου είναι τα εξής:
Βιταμίνες: Το φυσικό βούτυρο είναι μια θρεπτική τροφή που σας προσφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Η βιταμίνη Α θεωρείται απαραίτητη για την καλή όραση και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο το οποίο με τη σειρά του διευκολύνει και ενισχύει τις λειτουργίες του σώματος.
Μεταλλικά στοιχεία: Ένα από τα βασικά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το βούτυρο είναι το σελήνιο. Αυτό το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό συνδέεται άμεσα με τη μείωση των καρκινικών νεοπλασιών, αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Το βούτυρο αποτελεί επίσης μια καλή πηγή ιωδίου, το οποίο ενυπάρχει στο βούτυρο στην πιο απορροφήσιμη μορφή του.
Λιπαρά οξέα: Το βούτυρο καθώς και μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά του διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) το οποίο θεωρείται ότι συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου και στην απώλεια βάρους. Ερευνητές έχουν επισημάνει ότι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο βούτυρο που προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτα.
Λεκιθίνη: Χάρη σε αυτή την ουσία, το βούτυρο έχει επίσης τη δυνατότητα να προστατεύει τα κύτταρά σας από οξειδωτική βλάβη ενώ παράλληλα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού των λιπαρών τα οποία προκαλούν την αύξηση της χοληστερόλης.
Χοληστερόλη: Πρόκειται για ένα από τα κύρια συστατικά λόγω του οποίου έχει αποκτήσει αυτήν την τόσο κακή φήμη το βούτυρο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου κακό για την υγεία σας. Οι ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη οφείλονται συνήθως στην υπερβολική κατανάλωση απλών υδρογονανθράκων. Συνεπώς, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων βουτύρου δεν είναι επικίνδυνη αλλά αντιθέτως θα μπορούσατε να ωφελήσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.
Πώς να φτιάξετε υγιεινό, σπιτικό βούτυρο;
Εφόσον μάθετε πώς να φτιάχνετε αυτό το πεντανόστιμο σπιτικό βούτυρο δεν πρόκειται να ξαναγοράσετε τις μαργαρίνες που βρίσκετε σε διάφορα καταστήματα οι οποίες είναι άκρως ανθυγιεινές. Μόνο με δυο υλικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μαλακό πεντανόστιμο βούτυρο το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε όλα σας τα φαγητά.
Υλικά
1/4 της κούπας βιολογική κρέμα γάλακτος.
3/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι.
Προετοιμασία
Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ από ένα σταθερό μίξερ ή σε ένα μεγάλο βάζο με καλό καπάκι και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε γεμίσει το δοχείο πάνω από τη μέση.
Έπειτα αρχίστε να χτυπάτε δυνατά την κρέμα για 10 λεπτά (ή και περισσότερο, αν χρειαστεί) μέχρι να αποκτήσετε την υφή βουτύρου που επιθυμείτε. Καθώς χτυπάτε, θα δείτε ότι ένα λευκό υγρό θα αρχίσει να ξεχωρίζει από την κρέμα ενώ η κρέμα θα αρχίσει να αποκτά μια σταθερή μορφή. Αυτό το υγρό είναι το ξινόγαλο και δεν το χρειάζεστε για να φτιάξετε το σπιτικό βούτυρο. Ωστόσο, αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε για άλλη συνταγή.
Συνεχίστε να χτυπάτε προσεκτικά μέχρι το βούτυρο να διαχωριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το ξινόγαλο.
Εφόσον αφαιρέσετε το ξινόγαλο, προσθέστε το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη. Έπειτα, μόλις το βούτυρο αποκτήσει μια ωραία και σφιχτή υφή βάλτε το κάτω από το νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξινόγαλου. Μπορείτε να τοποθετήσετε το βούτυρο σε ένα κόσκινο για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Μετά από αυτό το βήμα, το υγιεινό και σπιτικό βούτυρό σας θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Τέλος, να θυμάστε ότι το βούτυρο πρέπει να το βάλετε σε ένα δοχείο και να το αφήσετε στο ψυγείο. Υπό αυτές τις συνθήκες θα διατηρηθεί για ένα μήνα περίπου.
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε γεύσεις στο βούτυρο για να του χαρίσετε μια ξεχωριστή και γευστική πινελιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα όπως θυμάρι, βασιλικό, σχοινόπρασο ή άλλα.
Μια υπέροχη συνταγή σφολιάτας με μερέντα ή Nutella που δεν θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο!
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας έτοιμη
1 φλυτζάνι Nutella/μερέντα
γάλα
άχνη ζάχαρη για γεύση
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 º. Σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σφολιάτας.
Αλείψτε με Nutella, αφήνοντας μισό εκατοσ...
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και να ασπρίσει. Σπάζετε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα.
Προσθέτετε στη σοκολάτα το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν.
Μεταφέρετε το μείγμα σοκολάτας σε μπολ. Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε σφι...
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και το baking powder, το αλάτι και ανακατεύετε καλά. Στον κάδο του μίξερ βάζετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε τα αυγά, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα.
Προσθέτετε το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε για πολύ λίγο μέχρι...
Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσ...
Βγάζετε τη φλούδα των μανταρινιών. Τη βράζετε ώσπου να μαλακώσει (γύρω στα 10 λεπτά) και την περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Χοντροτρίβετε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
Βάζετε σε κατσαρόλα τα μανταρίνια, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τις άκρες της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά.
...
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Οκτώβριο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς και smoothies...
Αφήνεις τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τη χτυπάς στο μίξερ μαζί με τη Στέβια για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτεις ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Εν τω μεταξύ έχεις διαλύσει μέσα στο γάλα τη βανίλια και στη συνέχεια τα...
Μια πανεύκολη συνταγή για ένα ανάλαφρο και γευστικότατο γλύκισμα με 5 μόνο υλικά. Ένα γλύκισμα με μπισκότα Πτι Μπερ, σοκολατένια κρέμα για να το απολαύσετε όλες τις ώρες σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
1 λίτρο γάλα πλήρες
2 πακέτα μπισκότα Πτι Μπερ
160 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κορν φλάουερ
Εκτέλεση συνταγ...
Ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά προς μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά (μετά από 10 λεπτά περίπου) προσθέτουμε τη ζελατίνη διαλυμένη σε 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την πανακότα σε φόρμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Πριν βάλω το μείγμα στη φόρ...
Το 88% των Ελλήνων ανακυκλώνουν τις συσκευασίες τους στον Μπλε Κάδο, με τις γυναίκες να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς το ποσοστό ανέρχεται σε 91%.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το 96% των πολιτών...
Ο Δήμος Γαλατσίου προτείνει στους πολίτες να συνεισφέρουν στη βελτίωση τους περιβάλλοντος της πόλης μας υιοθετώντας ένα δέντρο, του οποίου θα αναλάβουν αποκλειστικά το πότισμα.
«Υιοθέτησε ένα δέντρο στο Γαλάτσι» ονομάζεται η νέα εθελοντική δράση της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου στην προσπάθεια να ομορφύνουν τις γειτονιές της πόλης μας με δέντρα. Κάθε δέντ...
Κερατόμορφες προεκτάσεις στο πίσω μέρος του κρανίου εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στους νέους, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, οι οποίοι εικάζουν πως το φαινόμενο οφείλεται στην κακή στάση του σώματος λόγω της αυξημένης χρήσης των κινητών τηλεφώνων....
Η καθημερινότητα ενός αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό φέρνει το νου και τα όρια του σώματος του στα άκρα. Το ίδιο ισχύει όμως και για την ημέρα ενός κανονικού ανθρώπου που μέσα στην καθημερινότητα του έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, άγχος και να φέρει εις πέρας την εργασία του, τα οποία του επιφέρουν σωματική και πνευματική κούραση. Ένα καλό πρωινό μπορεί όμ...
Η ευτυχία δεν είναι ένας μακρινός στόχος, αλλά ακόμα μια από τις πολλές επιλογές που καλούμαστε όλοι να πάρουμε σε καθημερινή βάση στη ζωή μας. Ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε και ο τρόπος που διαλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο, μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο ευτυχισμένους...
Στο βιβλίο «Γυάλινος Κόσμος» (θεατρική μεταφορά από τον ομώνυμο τίτλο του θεατρικού) εμπεριέχεται όλο το ψυχικό υπόβαθρο του συνόλου του έργου του T.Williams. Διαβάζοντας το διακρίνει κανείς τον ρημαγμένο Αμερικανικό Νότο, το κραχ του 1929, την κατάπτωση των Aμερικάνων μεσοαστών, τις προσωπικές και οικογενειακές ματαιώσεις...
Ο Hector είναι ένας ψυχολόγος στο Λονδίνο. Παράξενος και εκκεντρικός τύπος μεν, πολύ αγαπητός και με πολύ καλή φήμη δε.Όλα στη ζωή του κυλούν ομαλά, βασιζόμενα πάντα στο καθημερινό του πρόγραμμα. Η ζωή του δείχνει υπέροχη σε όλους τους τομείς και εκείνος ευτυχισμένος. Είναι όμως;Ξαφνικά αρχίζει να περνά κάποιου είδους υπαρξιακή κρίση...
ΧΡΙΣΤΑΝΙΚΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΗΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ως αντήχηση στο έκλυτο οργιαστικό και μεγαλοπομπώδικο διονυσιακό πνεύμα το εκκοσμικευμένο. ...
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού στην άκρη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος ρίχνου...
Η butterfly chair ή αλλιώς η καρέκλα πεταλούδα κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα και υφάσματα που ταιριάζουν σε κάθε σπίτι. Θα τη βρείτε στην απλή της εκδοχή με ύφασμα σε διάφορα χρώματα, σε σουέντ, σε δερματίνι αλλά και σε αληθινό δέρμα (το οποίο είναι εξαιρετικό, αλλά δε το προτιμάμε και δε το προτείνουμε, για ευνόητους λόγους). Η ιστορία της καρέκλας πεταλούδας...
Πριν έρθει ο χειμώνας και βγάλεις τα χειμωνιάτικα από το πατάρι, φρόντισε να μάθεις τα παρακάτω τιπς για να "σώσεις" τα ρούχα σου…
Αν σκέφτεσαι να βάλεις πλυντήριο με τα αγαπημένα σου σκουρόχρωμα ρούχα, φρόντισε να έχεις διαβάσει τα παρακάτω τιπς για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα:
#1 Για να προστατέψεις το μαύρο σου μπλουζάκι, χρησιμοποίησε εξειδικευμέ...