Ο Ζακυνθινοί είχαν ένα έθιμο, κυρίως στα χωριά, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Πριν από τις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Αγίου Διονυσίου και παραμονές γάμου) έφτιαχναν τις κουλούρες. Κουλούρα κόβουν την παραμονή των Χριστουγέννων, κουλούρα χαρίζουν και στους κουμπάρους σε γάμους.
Οι κουλούρες είναι ένα διαφορετικό είδος ψωμιού. Φτιάχνονται όπως το ψωμί αλλά έχουν μέσα κανέλλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και ζάχαρη.
Η κουλούρα η χριστουγεννιάτικη, σχεδόν αντικαθιστά την βασιλόπιτα εδώ, γι αυτό άλλωστε έχει μέσα και «εύρημα» (νόμισμα).
Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ οι ζακυνθινοί τρώγανε μπρόκολο βραστό.
Φυσικά, εκείνα τα χρόνια, ούτε λόγος δεν γινόταν για ρεβεγιόν. Αυτά είναι ξενόφερτα έθιμα. Ο κόσμος νήστευε και περίμενε να κοινωνήσει του Χριστού.
Μετά, ο γεροντότερος του σπιτιού έκοβε την κουλούρα ή Χριστόψωμο. Η κουλούρα κρύβει μέσα της ηύρεμα (εύρημα), ένα νόμισμα για καλή τύχη.
Κουλούρα Χριστουγέννων
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φακελλάκια ξηρή μαγιά (αν το ταψάκι είναι μικρό, βάλτε 2 και 1/2 φακελλάκια)
1/2 με 1 ποτήρι ζεστό νερό
2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί ζεστό (βάλτε ένα αν το κρασί είναι δυνατό και συμπληρώστε ένα φλυτζάνι νερό ακόμα)
Αυτά που θα προσθέσουμε:
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. σταφίδες μαύρες
1 φλυτζ. σταφίδες ξανθές
1 φλυτζ. καρύδια χοντροκομμένα
1 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού (φέτος έβαλα εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη που είχα πάρει από το Μπαχάρ)
ξύσμα μανταρινιού
50 γρ. κουκουνάρι
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. κανέλλα
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. γλυκάνισο
Για το στόλισμα:
Σουσάμι, κάστανα, ζάχαρη, ζαχαρωτά ή απλά λευκή ζάχαρη και άχνη ζάχαρη. Τη λευκή ζάχαρη, μπορείτε να τη βάψετε με χρώμα ζαχαροπλαστικής, (μέσα σε ένα βάζο που κλείνει, βάζουμε ένα φλυτζάνι ζάχαρη, προσθέτουμε 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε καλά).
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά.
Προσθέτουμε το κρασί (αν είναι δυνατό κόκκινο, περιοριστείτε στο ένα φλυτζάνι) και συμπληρώνουμε με χλιαρό νερό, τόσο ώστε η ζύμη μας να μην κολλάει πολύ στα χέρια.
Αφήνουμε σε μέρος ζεστό (κοντά σε καλοριφέρ ή στο φούρνο μας αναμένο στους 50 βαθμούς ή με μια κουβερτούλα) για μιάμιση ώρα να φουσκώσει.
Μετά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε να ενωθούν και βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψάκι.
Αφήνουμε μισή-μία ώρα πάλι να φουσκώσει, ενώ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε για 1 ώρα κι ένα τέταρτο στους 180-190 βαθμούς. Βυθίστε ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε στο κέντρο.
Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, αλείφουμε με λάδι ή μέλι την επιφάνεια και ρίχνουμε πάνω ζαχαρωτά, ζάχαρη χρωματιστή, κάστανα ή ό,τι άλλο θέλουμε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μη βάλετε παραπάνω σταφίδες από όσες λέει γιατί όταν το γλυκό μας έχει μέσα υγρά υλικά όπως οι σταφίδες κινδυνεύει να λασπώσει και να μην ψηθεί καλά. Γι' αυτό και η κουλούρα θέλει πολλή ώρα ψήσιμο.
Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, την βανίλια, το μπέικ και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το λάδι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός.
Ρίχνουμε το χυλό σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 30 - 40 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το κόβουμε οριζόντια στη μέσ...
Ετοιμάζετε το παγωτό ως εξής: Χτυπάτε στο μίξερ τα 2 φακελάκια κρέμα στιγμής με 3 φλιτζάνια γάλα για 3'. Προσθέτετε τη φυτική σαντιγί και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσετε μια αφράτη κρέμα.
Στον πάτο ενός ταπερ με καπάκι διαστάσεων 32x22 βάζετε μία στρώση μπισκότα με την καλή μεριά να κοιτάει προς τα κάτω. Απλώνετε την κρέμα...
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε τον Ιούλιο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς και smoothies...
Τι θα μαγειρέψουμε και τι θα φάμε το Νοέμβριο; Προτιμήστε τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καλύτερη γεύση και είναι πιο οικονομικά. Αν είναι και βιολογικά ακόμα καλύτερα. Από ψάρια προτιμήστε αυτά των ελληνικών θαλασσών. Μπορείτε με τα φρούτα να φτιάξετε φρέσκους χυμούς και smoothies...
Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρελαίνονται με τη γεύση της μερέντας. Τι θα λέγατε να κάνατε μία προσπάθεια να τη φτιάξετε σπίτι;
Υλικά
2 κούπες του τσαγιού φυστίκια (αράπικο, ξεφλουδισμένο με το αλάτι)
2 κούπες του τσαγιου ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα του τσαγιού κακάο χωρίς ζάχαρη
1/2 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
ΕΚ...
Για τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια απαλή ζύμη.
Αφαιρούμε από το πολυμηχάνημα, τυλίγουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγ...
Προετοιμασία: 45 λεπτά και άλλη μιάμιση περίπου ώρα τα υπόλοιπα. Η συνταγή βγάζει 6 κανονικά τσουρέκια σε 1 ψήσιμο στο φούρνο με αέρα σε 2 ταψιά. Κάθε ταψί χωράει max. 3 τσουρέκια στο πλάτος. Αν τα θέλετε μεγαλύτερα, θα κάνετε 2/ταψί και θα τα τοποθετήσετε κατά μήκος. Αν ακολουθήσετε τα βήματα της συνταγής, θα διαπιστώσετε πως δεν είναι και τόσο δύσκολη.
Υλ...
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε σε ταψί κι απλώνουμε από πάνω το ζαμπόν και το μπέικον σε κομματάκια. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένα τυριά. Απλώνουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με ρίγανη και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά πάνω στην πίτσα. Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και...
Είναι κοινή διαπίστωση ότι, παρά τις όποιες θετικές προθέσεις και πρακτικές, η ανακύκλωση έχει βαλτώσει τα τελευταία χρόνια. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ για διαβούλευση1 τις προηγούμενες ημέρες, χρειάζεται κρίσιμες και σημαντικές αλλαγές ώστε η ανακύκλωση να...
Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες.
...
Η παιδική ηλικία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο της ζωής μας, καθώς τότε χτίζεται το σώμα και διαμορφώνεται η προσωπικότητά μας. Σε αυτή τη φάση της ζωής του, το παιδί υιοθετεί αρχές και συνήθειες, από το σπίτι και από το σχολείο που συνήθως το καθορίζουν για την υπόλοιπη ζωή του. Αυτή είναι και η περίοδος που εμφανίζεται στις μέρες μας σε μεγάλο ποσοσ...
Σε μία καθημερινότητα που κατακλύζεται από άγχος, στρες και πίεση, σε μία κοινωνία που
η ανωνυμία είναι η καλύτερη άμυνα, σε μία πόλη που η νύχτα μεγεθύνει την ασχήμια της
από τη μία και μαγεύει από την άλλη πλευρά της, η επιβίωση, σωματικά και ψυχικά, δεν
είναι πάντα εύκολη. Όλοι έχουμε γράψει βαρύγδουπους τίτλους εκθέσεων στο σχολείο για
την αποξένωση ...
Η ημέρα των εξετάσεων έφτασε… Ξημέρωσε κιόλας… Μια τυπική, πανέμορφη απριλιάτικη ημέρα… Ξεκινάς πιο χαλαρά αν είσαι ο τύπος που ΔΕΝ θέλει να παρατείνει και δεν θέλει να μη γνωρίζει! Όσο περνά η ώρα αποχωρεί η έγνοια που δημιουργεί η βασανιστική απόσταση του χρόνου....
Αποκλείεται να έβλεπα βιβλίο με τέτοιο τίτλο (Είναι τρελοί αυτοί οι βιβλιοφάγοι) και να μην το αγόραζα.
Θα αναρωτιέστε όμως σίγουρα σε τι πράγμα μπορεί να αναφέρεται . Πρόκειται λοιπόν για ένα απολαυστικό βιβλίο με απίθανους διαλόγους που εκτυλίχθηκαν σε ένα μικρό λονδρέζικο βιβλιοπωλείο (Ripping Yans) μεταξύ της Jen Campbell...
Η ιστορία του Dick Cheney, ενός λιτoύ γραφειοκρατικού στελέχους της Ουάσινγκτον, ο οποίος χρησιμοποίησε ήσυχα την τεράστια δύναμή του ως Αντιπρόεδρος του George W. Bush, αναμορφώνοντας τη χώρα και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να μας επηρεάζουν μέχρι και σήμερα.
...
Εκτός από την αγωνιστική όμως υπάρχει και η ποδηλασία της περιπέτειας και του ονείρου. Ένα τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ζεύγους Ερβέ που το 1980 έθεσε ένα πολύ φιλόδοξο στόχο. Να κάνει το γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησαν την 1η Απριλίου το 1980...
ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά. Από αυτό το μείγμα κρατάμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού στην άκρη. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την βανίλια και τα ρίχνουμε στο μείγμα της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κονιάκ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μετρίο...
Έχεις μόλις μετακομίσει σε ένα νέο μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης με σκοπό να είσαι πιο κοντά στη δουλειά σου; Γνωρίζουμε πως ήδη σου λείπουν τα ταπεράκια της μαμάς, πως ποτέ δεν πίστευες πόσο κουραστικό είναι να πρέπει να σκεφτείς ''τι θα μαγειρεψεις'' και φυσικά να φροντίσεις να βάλεις πλυντήριο την σωστή στιγμή για να μην μείνεις χωρίς ρούχα. ...
Η κουζίνα είναι το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται αρκετές φορές την ημέρα καθάρισμα. Συνέχεια δημιουργούνται καινούρια άπλυτα πιάτα και κατσαρολικά. Υπάρχουν όμως έξυπνα κόλπα για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη.Υιοθέτησε την τακτική των σεφ - Καθάριζε καθώς μαγειρεύεις Κάνε ότι και οι επαγγελματίες μάγειροι. Όσο ψήνεται, βράζεται...