Μπορεί να σας φέρνει δάκρυα στα μάτια, να μην είναι και ο καλύτερος σύμμαχος αν θέλετε δροσερή αναπνοή, σίγουρα όμως τέρπει τον ουρανίσκο σας και σας «βομβαρδίζει» με θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη, που θωρακίζουν τον οργανισμό.
Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ευρέως τόσο για τη νοστιμιά του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στις μέρες μας, μπορεί να αποτελεί ένα κοινότατο υλικό μαγειρικής, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους: Είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ. Διαβάστε, λοιπόν, τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τον ταπεινό, αλλά τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βολβό.
Ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο
Πολλές είναι οι επιδημιολογικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσετίνη που περιέχουν το κρεμμύδι και άλλες τροφές αναστέλλουν τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Μάλιστα, τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στο στόμα και το φάρυγγα διαμορφώνονται στο 84%, για τον καρκίνο του μαστού στο 25%, για τον καρκίνο των ωοθηκών στο 73% και για τον καρκίνο του προστάτη στο 71%.
Φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου
Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι τα αλυλ-προπυλ-δισουλφίδια που περιέχει το κρεμμύδι είναι υπεύθυνα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου, καθώς αυξάνουν την ποσότητα της ελεύθερης διαθέσιμης ινσουλίνης στο αίμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Food Scien-ces and Nutrition» καταδεικνύει την υπογλυκαιμική και αντιοξειδωτική δράση του κρεμμυδιού. Το κρεμμύδι αποτελεί, επίσης, μια πολύ καλή πηγή χρωμίου. Από κλινικές έρευνες σε διαβητικούς, που δημοσιεύτηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως στο «Diabetes & Metabolism», δια-πιστώθηκε ότι το χρώμιο έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, να βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη αίματος, να μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα.
Φίλος σας... καρδιακός
Oι υψηλές τιμές χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, καθώς και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα είναι η κατανάλωση κρεμμυδιού να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στα σουλφιδικά του συστατικά (φλαβονοειδή). Τα τελευταία, σε συνδυασμό με το χρώμιο και τη βιταμίνη Β6 που περιέχει το κρεμμύδι, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, που αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανακοπή και έμφραγμα. Μια μετα-ανάλυση 7 μελετών (στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι), η οποία δημοσιεύτηκε το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό «Euro-pean Journal of Clinical Nutrition», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν συχνά κρεμμύδι, τσάι, μήλο και μπρόκολο, που είναι οι πιο πλούσιες πηγές φλαβονοειδών (ισχυρά αντιοξειδωτικά), είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.
Ισχυρό αντιφλεγμονώδες
Πολλά συστατικά του κρεμμυδιού συμβάλλουν στη μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις, είτε αυτές οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε σε αλλεργικό φλεγμονώδες άσθμα και σε αναπνευστική συμφόρηση λόγω κοινού κρυολογήματος. Υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού είναι κυρίως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσιτίνη. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο περιοδικό «Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents» από την Ιατρική Σχολή της Βοστόνης αναδεικνύει τη σημαντική φαρμακευτική δράση του κρεμμυδιού στη φλεγμονή.
Για γερά κόκαλα
Σύμφωνα με μελέτες, κυρίως σε πειραματόζωα, η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια σχετική μελέτη σε πειραματόζωα, που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, με τρόπο μάλιστα αντίστοιχο της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση.
Μην το τρώτε αν…
έχετε κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού, γιατί θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν, αν το μωρό τους υποφέρει από κολικούς του εντέρου. Επίσης, αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα πρέπει να αποφεύγετε και την κατανάλωση ορισμένων άλλων σκληρών λαχανικών, όπως λάχανο, αγγούρι, κοτσάνι κουνουπιδιού κλπ.
Βοηθά στην πέψη, καταπολεμά το κρύωμα και… προκαλεί φτέρνισμα. Τι είναι; Το μαύρο πιπέρι!
Το μαύρο πιπέρι κατάγεται από την Ινδία και χρησιμοποιούνται αρχικά κατά κόρον στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα και σήμερα σε όλο τον κόσμο, για να νοστιμίσει τα φαγητά μας και να τους δώσει πικάντικη γεύση.
Επίσης, το μαύρο πιπέρι έχει σημαντικά οφέλη για...
Στη φύση δεν θα συναντήσεις ποτέ κανένα πλάσμα που ενώ έχει στη διάθεσή του να φάει όσο φαγητό χρειάζεται για να χορτάσει να σταματήσει πριν αισθανθεί τον απόλυτο κορεσμό. Μόνο ο άνθρωπος εδώ και δεκαετίες περιπλέκεται σε ποικίλα καταστροφικά διαιτητικά σχήματα αμελώντας την πραγματική του φύση. Ότι αποτελεί κι αυτός μέρος του ίδιου ζωικού βασιλείου όπως τόσ...
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από διαφόρων ειδών εποχικές αλλεργίες, ταλαιπωρούνται αφάνταστα και οι διακοπές τους πρακτικά καταστρέφονται από την έξαρση στα συμπτώματά τους.
Το health.usnews.com μας δίνει μερικές συμβουλές πρόληψης που μπορούμε να πάρουμε στο ταξίδι και στο ξενοδοχείο για να μην έχουμε έξαρση στις αλλεργίες αυτό το καλοκαίρι.
Πάρε μαζ...
Κάποιες απ΄ τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνεις ένας ολοκληρωμένος αθλητής ή απλώς να νιώθεις υγιείς και να είσαι περήφανος γι΄ αυτό, πρέπει να έχεις κάποιες βάσεις, αφορούν το κομμάτι της διατροφής. Είναι ένας απ΄ τους βασικότερους λόγους (και γιατί όχι και ο πιο σημαντικός) που θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας σωστός αθλητής. ...
Φαίνεται πως τα αμύγδαλα έχουν πάρει όλα τα φώτα της δημοσιότητας, όταν πρόκειται για ξηρούς καρπούς. Αν και είναι αλήθεια ότι είναι θρεπτικά, δεν είναι όμως τα μόνα!
Τα καρύδια είναι ένα υπέροχο παράδειγμα!
Τα καρύδια είναι θρεπτικά και γεμάτα με:
ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
μαγγάνιο
χαλκό
ψευδάργυρο
φώσφορο
μαγνήσι...
1.Το καλύτερο υγρό για να ξεδιψάσουμε είναι το νερό ή το τσάι.
2.Ο καφές δεν αδυνατίζει. Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη είναι το καλύτερο διουρητικό με αποτέλεσμα να χάνετε υγρά και ηλεκτρολύτες κατα την διάρκεια της άσκησης.
3.Η εφίδρωση κατα την διάρκεια της άσκησης επιταχύνει την απώλεια μόνο υγρών και ηλεκτρολυτών, δεν χάνετε λίπος.
4.Ο μεταβολισμός εξ...
Τα χηλοειδή και οι υπερτροφικές ουλές είναι παθολογικές ουλές που οφείλονται σε
υπέρμετρη αντίδραση του δέρματος μετά από τραυματισμό του. Χαρακτηρίζονται από
έντονο πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο
σημείο του τραύματος....
Ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις καθώς και καταστάσεις κρίσης, προσφεύγει στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αγνοώντας ότι η διατροφή συμμετέχει καταλυτικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των προσλαμβανομένων θερμίδων και όσων καταναλώνονται αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. ...
Αν μόλις τελειώσατε την προπόνησή σας και αναρωτιέστε τι πρέπει να φάτε, το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς! Στο κείμενο που ακολουθεί θα βρείτε τις απαντήσεις στα ...
Τις ομορφιές της λίμνης του Ωραιοκάστρου «Παναγιώτης Ισχνόπουλος» , σε τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες σχεδιάζει να αναδείξει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
...
Μπήκε το καλοκαίρι, έρχεται και ο πρώτος καύσωνας διαρκείας, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η θάλασσα που θα επισκεφτούμε είναι μολυσμένες...
Μιας και μπήκε το καλοκαίρι και είστε έτοιμοι για να απολαύσετε τις βουτιές σας σε μακρινές και κοντινές θάλασσες, αν θέλετε μετά το μακροβούτι σας να βγείτε σώοι και ασφαλείς από το ν...
Η διατροφική προσέγγιση όσων ασχολούνται με την κολύμβηση επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, προϋποθέτει καλό σχεδιασμό γευμάτων με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης, την μείωση της κόπωσης και την ικανότητα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της προπόνησης....
Μια γειτόνισσα με έβλεπε 28 Αυγούστου με ταξιδιωτικό σάκο να φεύγω και αντί για καλημέρα μου λέει κάπως αυστηρά/ περιπαικτικά: «Καλό χειμώνα»!..
Χαρίζοντας της ένα όμορφο και αφοπλιστικό χαμόγελο της απαντώ: «Καλό μικρό καλοκαιράκι»
«Καλό χειμώνα» (ακόμη και από το δεκαπενταύγουστο ακούγεται!), «Ο κάθε κατεργάρης στο πάγκο του», «Έλα να μαζευόμαστε σιγά σι...
Ποιο σύμπαν και ποιου είδους τυχαία συνάντηση είναι η απάντηση, που ακούει στον έρωτα; Μιλάνε για καρμικότητα και ρόδες που γυρίζουν στη ζωή και όταν σε πετύχουν σου προσφέρουν τον ένα και μοναδικό έρωτα, που πάντα ονειρευόσουν. Λένε να έχουμε υπομονή και να μάθουμε να ελπίζουμε στον έρωτα, ξεχνώντας να μας υπενθυμίσουν πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Αγαπώ τον εαυτό ...
Πέρα από τον ποταμό
«Ο θάνατος θα έρθει από την θάλασσα καβάλα σε μεγάλα άλογα ξύλινα και θα κουβαλάει ραβδιά που φωτιά θα ξερνάν. Σαν ήλιος θα λάμπει στη νύχτα μέσα και το πέρασμα του θα αφήνει καπνό»...
Η απίστευτη ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, θα ζωντανεύει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο φιλόξενο Θέατρο Radar.
Τη διασκευή και σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Γεωργία Τσαγκαράκη, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε δύο νέους καλλιτέχνες: ο ηθοποιό...
Ούτε που ήξερα ότι τα γυαλάκια,όπως τα λέγαμε, που μας αγόραζαν από το φούρνο οι γονείς μου, λεγόντουσαν παλμιέ!Ώσπου τα είδα τις προάλλες!Με ένα φύλλο σφολιάτας φτιάχνονται στο άψε σβήσε σε ότι γεύση θέλετε!Αλμυρά ή γλυκά!Με κανέλα και ζάχαρη θα τα βρείτε συνήθως,με σοκολάτα τα συνάντησα τώρα και με ταχίνι τα έφτιαξα για να θυμίζουν λίγο τις αγαπημένες μο...
Στη διακόσμηση οι παλέτες μεταφοράς χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό, συνήθως σε πιο εναλλακτικούς χώρους. Διαβάστε παρακάτω μερικές ωραίες ιδέες για το πώς μπορείτε να τις αξιοποιήστε μέσα στο σπίτι ή στη βεράντα....