Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δυο μέρες από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του ΑΠΘ
28-03-2020
Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες δύναται να παράγει, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εξοπλισμός και το επιστημονικό προσωπικό του οποίου τέθηκε στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, που παρουσιάζει έλλειψη παγκοσμίως, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ και σε αυτόν εργάζεται η ομάδα «Ψηφιακή Αποτύπωση και Κατασκευή με Πρόσθεση Υλικού» (Digital Representation and Additive Manufacturing -DRAM), αποτελούμενη από ερευνητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Οδοντιατρικής, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Ιατρικής του ΑΠΘ. Η ομάδα αποτυπώνει αντικείμενα με οπτικές μεθόδους και έχει εξελίξει τη βελτιστοποιημένη παραγωγή προτύπων και λειτουργικών εξαρτημάτων με χρήση τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ διατηρεί συνεργασίες με πανεπιστημιακούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, μεγάλες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα και υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα (startups).
«Με συναίσθηση της ευθύνης του προς την κοινωνία, το Αριστοτέλειο αυτονόητα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν αρκεί όμως η διάθεσή μας να συνεισφέρουμε, αλλά η προσφορά μας, όσον αφορά στο επιστημονικό και ερευνητικό κομμάτι, πρέπει πάντα να εξειδικεύεται και να διέπεται από τα αυστηρότερα ακαδημαϊκά κριτήρια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου και εξήγησε: «Το να δηλώσουμε έτοιμοι για την παραγωγή εξαρτημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε εξοπλισμό στις εντατικές, για ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, δεν είναι μια ερευνητική ή πειραματική διαδικασία. Και γι' αυτό δεν το ανακοινώσαμε με ευκολία, αλλά κινητοποιήσαμε την ερευνητική ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση στον τομέα αυτό και διαθέτει τον καταλληλότερο για την εργασία αυτή τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ενημερώσαμε σχετικά τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας για τις δυνατότητες μας».
«Σε ετοιμότητα παραγωγής για ό,τι υπάρχει στη βιβλιογραφία»
«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε μια επείγουσα κατάσταση. Χωρίς πειραματισμούς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που ξέρουμε σίγουρα και άμεσα. Άρα, αν εξαντληθούν τα υπάρχοντα αποθέματα υγειονομικού υλικού και δεν μπορεί να αναπληρωθεί κάποιο κρίσιμο εξάρτημα με καινούριο, εφοδιασμένο με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και συντονιστής της ομάδας DRAM, Αθανάσιος Μιχαηλίδης.
«Έχουμε ήδη έλθει σε επαφή κατ' εντολή του πρύτανη με τους υπεύθυνους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως και με τη διοίκηση της 441ης Αποθήκης Βάσεως Υγειονομικού Υλικού. Δεν είμαστε σηπτικό εργαστήριο, δηλαδή δεν εργαζόμαστε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, ωστόσο αυτά που παράγουμε μπορούν να αποστειρωθούν. Ενημερώσαμε για τις παραγωγικές δυνατότητες του Εργαστηρίου και θέσαμε ό,τι παραγωγική δυνατότητα υπάρχει στη διάθεσή τους», γνωστοποίησε.
Ερωτηθείς για το εύρος των εξαρτημάτων που η ομάδα του ΑΠΘ μπορεί να αναλάβει να εκτυπώσει, ο καθηγητής απάντησε πως «ως Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το τι ακριβώς υπάρχει ανάγκη την κάθε στιγμή, αλλά εφόσον έχουμε τα σχέδια, μπορούμε να το παράγουμε άμεσα». «Για παράδειγμα, τις βαλβίδες που κατασκεύασαν στην Ιταλία μπορούμε να τις παράγουμε και εμείς. Έχουμε τις δυνατότητες και τις θέτουμε στη διάθεση του ΕΟΔΥ. Εκτός από βαλβίδες και παραπλήσια εξαρτήματα μπορούμε να παράγουμε και ό,τι άλλο μας ζητηθεί, αρκεί να είναι μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των μηχανημάτων μας», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγικής ικανότητας διευκρίνισε ότι «αν αυτή τη στιγμή παραστεί ανάγκη μπορούμε, για παράδειγμα, από το συγκεκριμένο εξάρτημα των βαλβίδων αναπνευστήρων, για την παραγωγή του οποίου έχουμε κάνει και την προετοιμασία που χρειάζεται, να παράγουμε σε δύο μέρες εκατό τεμάχια», καθώς «για τα δεδομένα μας είναι κάτι απλό», ενώ «αντίστοιχα στα μεταλλικά εξαρτήματα η τεχνολογία απαιτεί περισσότερο χρόνο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία μέρα ένα εξάρτημα».
Σχετικά με τη διαδικασία της αποστείρωσης, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως θα πρέπει να την αναλάβει αρμόδιος ιατρικός φορέας και να την κάνει με τον προβλεπόμενο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη ότι «το πλαστικό που χρησιμοποιούμε είναι αδρανές υλικό που μπορεί να αντέξει μέχρι 110 βαθμούς θερμοκρασία».
«Στη μονάδα παραγωγής»
Η εγκατάσταση τρισδιάστατων εκτυπώσεων της ομάδας DRAM αποτελείται από τρεις μονάδες. Η πρώτη είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, κατάλληλος να τυπώνει σε βιομηχανική κλίμακα -δηλαδή εξαρτήματα κατασκευασμένα από πλαστικό υψηλής αντοχής και μεγάλης ακρίβειας.
«Υπάρχουν πολλοί εκτυπωτές μικροί, οι οποίοι φτιάχνουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κυρίως για επίδειξη, για να δείξει κανείς πώς είναι ένα εξάρτημα και όχι για να χρησιμοποιηθούν πραγματικά. Τα εξαρτήματα που παράγουμε εμείς είναι έτοιμα και κατάλληλα προς χρήση», επισήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ο δεύτερος εκτυπωτής μπορεί να κατασκευάσει εξαρτήματα από μέταλλο και μάλιστα, αν χρειαστεί, ακόμη και από τιτάνιο. Η τρίτη μονάδα της εγκατάστασης είναι τρισδιάστατος σαρωτής (scanner), με τον οποίο αντιγράφεται η εξωτερική μορφή ενός εξαρτήματος προς παραγωγή.
Η ομάδα DRAM σχεδιάζει και αναπτύσσει προϊόντα ιατρικού, οδοντιατρικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με πρόσθετο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα παραγωγής με τρισδιάστατη εκτύπωση. «Μέχρι στιγμής χρησιμοποιούμε τους εκτυπωτές μας και παράγουμε εξαρτήματα, τα οποία προορίζονται για βιομετρικές συσκευές και βιομηχανικές κατασκευές. Έχουμε εκτενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαιτέρως υποστηρίζουμε start-up εταιρείες.
Από εμάς ξεκίνησε και η formula student το 2007 και έκτοτε έχει διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και χαίρομαι να βλέπω ότι έχει βρει τόσους μιμητές», ανέφερε ο καθηγητής.
Σαν γυμνάστρια πολύ συχνά, έως καθημερινά, συναντάω και ακούω ανθρώπους να λένε «δεν έχω χρόνο για γυμναστική», «δεν προλαβαίνω να πάω γυμναστήριο», «έχω παιδιά», «δεν έχω χρήματα».
Πράγματι στην εποχή μας έχουμε τόσες πολλές υποχρεώσεις που δεν μας αφήνουν τον χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματα για να εντάξουμε ακόμα μια δραστηριότητα, την άσκηση
...
ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
– Επαρκής ξεκούραση
– Ελαφρύ φαγητό
– Τεχνικές χαλάρωσης
– Περίπατος, ευχάριστη δραστηριότητα
Χ Αποφυγή ατόμων (συμμαθητών κλπ) που είναι αγχώδεις, αρνητικοί και μπορεί να επηρεάσουν
Χ Αποφυγή διαβάσματος τελευταίας στιγμής (τα βιβλία κλείνουν νωρίς το απόγευμα)
Θυμήσου:
– Δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος τη...
Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα ποτά μπορεί να προκαλούν 184.000 θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως κάθε χρόνο, εκτιμά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους που σχετίζονται άμεσα με τη συχνή κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων με ζάχαρη (κοινών αναψυκτικών, ενεργειακών-αθλητικών πο...
Δίαιτες εξπρές, με τις περισσότερες να περιλαμβάνουν κυρίως πρωτεΐνες, πρωταγωνιστούν σε ουκ ολίγα τραπέζια των τελευταίο καιρό, αφού πολλοί βρίσκονται στην τελική ευθεία για την πρώτη εμφάνιση στην παραλία, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Γιάννη Χρύσου, οι δίαιτ...
Το νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως μεταξύ των ηλικιών 1,5 και 8 ετών. Φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο αγόρια παρά κορίτσια.
Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού και βρίσκονται χαμηλά μέσα στην κοιλιά μας. Είναι περίπου το μέγεθος της γροθιάς. Τα νεφρά καθαρίζουν το αίμα, φιλτράροντας το επιπλέο...
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι περισσότεροι από εμάς δεν τηρούμε τα ενδεδειγμένα επίπεδα καθημερινής φυσικής δραστηριότητας. Μπορεί η γυμναστική να έχει γίνει πολύ δημοφιλής, αλλά πράγματι, δύσκολα μπαίνουμε στο γυμναστήριο....
1. Tις τελευταίες μέρες μουδιάζει το χέρι μου από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα. Mπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι πάσχω από αυχενικό σύνδρομο;
Tο αυχενικό σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό. H διάταση των μυών (για οποιονδήποτε λόγο...
Σημαντικό για την παραγωγή και σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή είναι το ιώδιο. Το ιώδιο αποτελεί ιχνοστοιχείο και αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα. Έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή, επομένως σε υποθυρεοειδισμό.
...
Σε κοντάρια αθλητών άλματος επί κοντώ μετατρέπονται χιλιάδες πλαστικά καπάκια, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους προπονούνται στο συγκεκριμένο αγώνισμα του στίβου να ακολουθήσουν το όνειρό τους, αφού τα κοντάρια είναι εξαιρετικά δαπανηρά.
...
Η παγκόσμια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αξίας περίπου 1.486,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 4,90% κατά την περίοδο 2018-2025, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
...
Βαθιά θλίψη προκαλεί ένα βίντεο που δημοσιεύεται στο National Geographic και δείχνει μία σκελετωμένη πολική αρκούδα να ψάχνει για τροφή σε έναν ξερότοπο δίχως ίχνος πάγου. ...
Στη διατροφή μας, αποτελεί για πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή, χρησιμοποιείται για γλύκες, αλλά και αλμυρές παρασκευές και είναι παραδοσιακό στοιχείο της ανατολίτικης κουζίνας, έχοντας επηρεάσει πολύ και την ελληνική. ...
Ο χειμώνας έκανε επίσημα την εμφάνιση του! Ο καιρός τις περισσότερες μέρες δεν είναι κατάλληλος για εξόρμηση στη φύση ή τα μαγαζιά και σε συνδυασμό με τα αυξημένα έξοδα ο ελεύθερος μας χρόνος κυλά συνήθως, βαρετά. Οι ενήλικες πολλές φορές "κοιτάμε" την τηλεόραση ή τον υπολογιστή και τα παιδιά μας ειδικά αν είναι μοναχοπαίδια, βαριούνται και γκρινιάζουν. Ήρθε...
Στον καθένα κάποιος ή κάτι φταίει για τις τωρινές συνθήκες της ζωής του: η μάνα, ο πατέρας, τα παιδικά χρόνια, η ατυχία, το κάρμα, η κρίση …. Απευθυνόμαστε στον άλλο για ότι συμβαίνει στη ζωή μας σήμερα. Πετάμε εκεί τις ευθύνες για τα ανεκπλήρωτα όνειρα, για τις επιθυμίες που έχουμε αλλά δεν ζήσαμε, για τις στεναχώριες μας, για τα προβλήματα μας. Ο άλλος ή οι άλλοι έχουν αναλάβει το ρόλο του ‘κακο...
Ζει μεταξύ Αθήνας και Ύδρας. Η επίσημη σελίδα του στο facebook και ο λογαριασμός του στο intagram, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα, είναι γεμάτος μακροσκελή κείμενα και μοναδικές περιγραφές....
Στο Κόνι Άιλαντ στη δεκαετία του 1950, ένας ναυαγοσώστης λέει την ιστορία ενός χειριστή σε λούνα παρκ μέσης ηλικίας και της πολυσυζητημένης συζύγου του.
...
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, κλείνοντας φέτος 8 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας παρουσιάζει στη Θεατρική Σκηνή από την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα «Η ζωή είναι όνειρο» σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου....
Έρευνες απέδειξαν πως η συγκεκριμένη εκτέλεση, οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο! Πρόκειται για την αγαπημένη μας σοκολάτα Mars, η οποία τηγανίζεται!
Από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο σνακ, έχει τόσο λίπος, που καθυστερεί σημαντικά τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο!
Ειδικά στους άντρες, που συμμετείχαν σε πείραμα, υπήρ...
Ένα σικ υπνοδωμάτιο πάντα δίνει χαρά και έμπνευση στον ιδιοκτήτη του! Με μικρές αλλαγές μπορείτε να μετατρέψετε το δωμάτιό σας σε ένα στιλάτο χώρο που θα μεταμορφώσει τη ζωή σας και θα σας χαρίσει ευτυχία αλλά και πολύ ενέργεια.
...
Ένα ζεστό υπνοδωμάτιο, το φως του ήλιου, που μπαίνει στο δωμάτιο μέχρι αργά το πρωί και το έντονο φως μπορούν να διαταράξουν την ρουτίνα του μωρού σας.
Καταρχήν, θα πρέπει να φορέσετε στο μωράκι σας δροσερά και απαλά ρούχα, τα οποία θα το βοηθήσουν να αισθάνεται άνετα και θα αποτρέψουν τη δυσφορία του λόγω της ζέστης.
Χαμηλώστε το φως στο δωμάτιο, προκει...