Ο Ιπποκράτης θεωρείται μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες του ιατρικού χώρου, η συνεισφορά του μεγάλη στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης. Επάξια ονομάζεται «ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής». Είναι χωρίς αμφιβολία ο ιδρυτής της ορθολογικής ιατρικής διότι κατόρθωσε να την απαλλάξει από δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις και δαιμονολογίες.
Το ενδιαφέρον της ιπποκρατικής ιατρικής επικεντρώθηκε στην πρόληψη και στην πρόγνωση. «Kάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Στην εποχή του Ιπποκράτη, η φαρμακευτική θεραπεία δεν ήταν αρκετά ανεπτυγμένη και συχνά το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί ήταν να αξιολογήσουν μια ασθένεια και να προβλέψουν την πιθανή εξέλιξή της με βάση τα στοιχεία που διέθεταν.
Η Ιστορική αναδρομή του διαβήτη
Παράγοντες & Πρόληψη
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη, είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης.
Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία το 1962 π.Χ σε έναν τάφο στο Λούξορ της Αιγύπτου έχουμε την πρώτη αναφορά στο διαβήτη. Το 1500 π.Χ. Ο Αρεταίος Καπαδόκης, η τρίτη μεγαλύτερη ιατρική προσωπικότητα της αρχαιότητας, (120-200 π.Χ) ονόμασε την πάθηση «διαβήτη» από το ρήμα «διαβαίνω», διότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε –πέρναγε- αναλλοίωτο στα ούρα.
Είναι μια σύνθετη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από πολλά συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται στον ασθενή με πολυδιψία, πολυουρία και με απώλεια βάρους.
Τα ποσοστά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξηθεί σημαντικά στη σημερινή εποχή. Περίπου 700.000 με 900.000 Έλληνες πάσχουν από την ασθένεια και κάθε χρόνο προστίθενται 40.000 περιπτώσεις εκ των οποίων 500 είναι παιδιά κάτω των 16 ετών.
Οι βασικότεροι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση του ζακχάρου στο αίμα είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς αλλά και η κληρονομικότητα. Η γενετική προδιάθεση ευθύνεται σε μικρό μόνο ποσοστό, καθώς είναι πλέον γνωστό πως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω πάθησης. Παράλληλα η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.
Η πρόληψη αποτελεί κρίσιμο «όπλο» για την αποφυγή της εμφάνισής του είναι όμως μια διαδικασία απλή αλλά δύσκολη. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας είναι το ισχυρό «όπλο» μας. Η διακοπή καπνίσματος, η μέτρια αλλά συστηματική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η απώλεια λίγων κιλών (5-10% του αρχικού μας βάρους) μπορούν να μειώσουν κατά 50-60% την εμφάνιση νέων περιπτώσεων Διαβήτη τύπου 2 και ως και 40% όλες τις επιπλοκές του.
Καρκίνος του μαστού & πρόληψη
Χωρίς αμφιβολία ο προσυμπτωματικός έλεγχος του διαβήτη του μαστού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιατρικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 600.000 γυναίκες συμπεραίνουμε ότι η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τον Καρκίνο του μαστού κατά 15-30%.
Ωστόσο, η μαστογραφία αποτυγχάνει στην διάγνωση του καρκίνου. Εκτός της υπερδιάγνωσης και την περιττή θεραπεία των καρκίνων εξαιτίας της ακτινοβολίας μπορεί να επιφέρει τον ίδιο τον καρκίνο του μαστού, αυξάνοντας έτσι πολλούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν αποτελεί πρόληψη. Ανιχνεύει τον καρκίνο μόνο όταν αυτός έχει αναπτυχθεί σε ικανό μέγεθος.
Συμπαιρένουμε λοιπόν ότι πριν καταφύγουμε σε εξειδικευμένους ιατρούς για τη διάγνωση, πλέον κάθε μορφής καρκίνου, οφείλουμε να προβούμε στην πρόληψη της ασθένειας.
Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για την πρόληψη θα πρέπει να υιοθετήσουν αλλαγές του τρόπου ζωής τους από την εφηβική ηλικία. Η διακοπή του καπνίσματος, η συχνή άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκόολ αλλά και η επιλογή του θηλασμού μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου. Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία κατέδειξαν ότι όσες γυναίκες ακολούθησαν τις παραπάνω συμβουλές μείωσαν την εμφάνιση του καρκίνου κατά 65%.
Τέλος, μία άλλη μορφή καρκίνου είναι η δεύτερη σημαντικότερη μορφή. Ο γυναικολογικός καρκίνος. Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες διαγιγνώσκεται με καρκίνο των ωοθηκών. Ο γυναικολογικός καρκίνος εμφανίζεται στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, όπως στον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας, το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Αποτελεί τη γυναικολογική κακοήθεια με το μεγαλύτερο ποσοστό κληρονομικού υποβάθρου.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η κατάσταση, κατά την οποία στο τμήμα της μήτρας που προβάλει στον κόλπο (δηλ. στον τράχηλο), αρχίζει μια διαδικασία ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού κυττάρων, τα οποία φέρουν αλλοιώσεις. Οι αλλοιώσεις αυτές -προκαρκινικές χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να μετατραπούν σε καρκίνο και βρίσκονται εύκολα σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους. Έτσι, έχουμε το χρόνο να τις θεραπεύσουμε.
Τα τελευταία 40 χρόνια, η θνησιμότητα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει ελαττωθεί κατά 50% και το ποσοστό της προχωρημένης νόσου κατά την διάγνωση έχει ελαττωθεί κατά 70%. Αυτό συμβαίνει χάρη στην ενημέρωση των γυναικών για την πρόληψη. Προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή, ο εμβολιασμός όλων των κοριτσιών απο 12-26 ετών με το εμβόλιο το οποίο προφυλάσσει από δύο στελέχη του HPV (τύποι 16 και 18) αλλά και ο συχνός γυναικολογικός έλεγχος σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής εώς τα 65 έτη.
Οι κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών εκδηλώνονται συνήθως μετά τα 50 χρόνια και είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στα αρχικά του στάδια. Γι’ αυτό και είναι από τους πλέον επικίνδυνους. Δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για τον καρκίνο της ωοθήκης, όπως για παράδειγμα το τεστ παπ για τον καρκίνο του τράχηλου. Πρακτικά, όπως και με όλες τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, η επιβίωση έχει να κάνει με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Το διακολπικό υπερηχογράφημα είναι σήμερα ο πιο αξιόπιστος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης κάποιου γυναικολογικού προβλήματος.
Η προληπτική Ψυχιατρική
Η προληπτική Ψυχιατρική έχει ως στόχο την αναζήτηση των παραγόντων εκείνων που προφυλάσσουν:
α) Ακόμα και τα υγιή άτομα έχουν το ενδεχόμενο να νοσήσουν από κάποια ψυχική νόσο. Το αρχικό στάδιο προφύλαξης ονομάζεται πρωτοβάθμια πρόληψη. Οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες και τα ψυχοπιεστικά γεγονότα συντελούν στην εμφάνιση ψυχικών ασθενειών. Όι παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια πρόληψη ξεκινούν από τη σύλληψη έως και σε στάδια της ενήλικης ζωής του ατόμου.
Συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε:
1)παρεμβάσεις πριν τη σύλληψη: οικογενειακός προγραμματισμός, ψυχιατρική γενετική συμβουλευτική
2)παρεμβάσεις κατά την εμβρυική ζωή: συμβουλευτική της μητέρας εγκύου, εμβολιασμοί γυναικείου πληθυσμού, αποφυγή περιγεννητικών επιπλοκών.
3)παρεμβάσεις στη βρεφική και παιδική ηλικία: δημιουργία ιατροπαιδαγωγικών σταθμών, παρεμβάσεις πρόληψης και υποστήριξης στην οικογένεια, παρεμβάσεις πρόληψης και υποστήριξης στο σχολείο(ενημέρωση, υποστήριξη), έλεγχος για μεταβολικά νοσήματα.
β) Τα άτομα που έχουν εκδηλώσει κάποια ψυχική νόσο μπορούν να αποφύγουν την επιδείνωση και την υποτροπή της στα πλαίσια δευτεροβάθμιας πρόληψης (έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή κατάλληλης θεραπείας) και
γ) τα χρονίως ψυχικά πάσχοντα άτομα να αποφύγουν την αναπηρία που προκύπτει από την πάθησή τους, στα πλαίσια τριτοβάθμιας πρόληψης (Ψυχιατρική Αποκατάσταση και Κοινωνική Επανένταξη).
Η πρόληψη λοιπόν και η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι σημαντική καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί προϋπόθεση για την σωματική υγεία. Και όπως είναι επιστημονικά καθορισμένο η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ποιότητα ζωής.
Βιβλιογραφία:
.wikipedia.org/wiki/Ιπποκράτης
Γ. Μπαμπινιώτης – Λεξικό της Νέας Ελληνικής γλώσσας.
The Doctor, Ογκολογία, τεύχος 30, σ. 43-46
Γ.Ν.Παπαδημητρίου, Ι.Α.Λιάππας, Ε.Λύκουρας, Σύγχρονη Ψυχιατρική, 2013, Αθήνα
Τι ακριβώς είναι τα καλά και τα κακά λιπαρά; Γιατί υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός; Δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε καθόλου κακά λιπαρά; Εφόσον είναι συστατικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής γιατί θεωρούνται «κακά»; Γνωρίζοντας τα παραπάνω ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας αποφάσισα να γράψω το παρακάτω άρθρο για να λυθούν...
Μετά από ένα τέτοιο συνδυασμό, είναι βέβαιο ότι θα έχετε ευχαρίστηση και κορεσμό που θα βάλει τους γευστικούς κάλυκες να αδημονούν για την επόμενη φορά που θα το προσφέρετε στον οργανισμό σας....
Ερευνητικά δεδομένα, έχουν δείξει πως ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να αναπνέουμε, κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Αν αλλάξουμε λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε, θα απαλλαχθούμε από το στρες της καθημερινότητας και θα βελτιώσουμε αισθητά την ποιότητα της ζωής μας.
Μια εύκολη μέθοδος, με την οποία μπορούμε να το επιτύχουμε ...
Ποια άραγε να είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην ψυχή μιας γυναίκας όταν της ανακοινώνεται από τον γυναικολόγο της ότι θα γίνει μανούλα; Σίγουρα χαρά, ευτυχία αλλά και αγωνία. Αγωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άγχος για να πάνε όλα καλά. Ένα επιπρόσθετο βάρος αποτελεί και ο τρόπος που θα έρθει το μωρό στον κόσμο. Φυσιολογικός τοκετός ή...
Όλοι μας τρώμε καθημερινά τουλάχιστον τέσσερα με πέντε γεύματα. Κάποιες φορές αυτά είναι οργανωμένα, και κάποιες φορές τα επιλέγουμε ανάλογα με την πείνα μας και την διαθεσιμότητα της τροφής. Η έντονη καθημερινότητα με τις πολλές υποχρεώσεις έχει συχνά σαν αποτέλεσμα, η τροφή μας να υπόκειται σε επιπόλαιες επιλογές.
...
Το να πίνεις νερό όπως όλοι γνωρίζουμε κάνει πάρα πολύ καλό στον οργανισμό και στην υγεία μας!
Γνωρίζατε όμως πότε είναι η καλύτερη στιγμή να πιει κάποιος νερό;;;
Σύμφωνα με την “Κινέζικη θεραπεία” ο άνθρωπος ΠΡΕΠΕΙ να πιει δυο ποτήρια νερό με άδειο στομάχι αμέσως μόλις ξυπνήσει και αυτό είναι όλο!
Η θεραπεία είναι τόσο απλή όσο ακούγεται
...
Ας γίνει επιτέλους ο εθελοντισμός ....συνείδηση σε όλους μας. Ας καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και ας γίνει τρόπος ζωής. Γίνε εθελοντής αιμοδότης τώρα. Μην περιμένουμε να βρεθούμε στην άμεση ανάγκη προκειμένου να κινητοποιηθούμε για να δώσουμε αίμα και ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι σε μας...
Ο Μάρτιος είναι ένας από τους πιο κοινούς μήνες για κρυολογήματα και ιώσεις, ειδικά για τα παιδιά, τα οποία συνωστίζονται σε σχολικές αίθουσες και παιδικούς σταθμούς.
...
Τελευταία ακούμε πολύ συχνά να γίνεται λόγος για σούπερ τροφές ή αλλιώς υπερτροφές, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες και ευεργετικές για τον οργανισμό και την υγεία μας. Νομίζουμε πως πρόκειται για παράξενα τρόφιμα -ίσως και δυσεύρετα- κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.
Στη συνέχεια, θα αναφέρουμε πιο συγκεκριμένα τις σούπερ τροφές για την υγεί...
Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες παγκοσμίως, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια κάθε λεπτό.Η συχνότητα της χρήσης διαφοροποιείται σημαντικά ανά χώρα, από 400 και πλέον ανά άτομο σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μόλις τέσσερις σε χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία...
Τα βαρέα μέταλλα διαλύονται στο νερό, αλλά όχι στο λάδι. Επομένως, μένουν στα μέρη του ηλίανθου όπου υπάρχει νερό και δεν περνούν στον ανθό.
Η καλλιέργεια ηλίανθων για την παραγωγή ηλιέλαιου μπορεί να είναι μια ασφαλής λύση για περιοχές με ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα. Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων από το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίο...
Επιστήμονες που μελετούν το αρχαίο κλίμα του πλανήτη, ανακάλυψαν ανησυχητικά «σημάδια» που αυξάνουν τον κίνδυνο για το μέλλον, όσον αφορά τη στάθμη των θαλασσών.Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στο μέλλον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών μπορεί να φτάσει τα εννέα μέτρα!
...
Ερευνητικά δεδομένα, έχουν δείξει πως ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να αναπνέουμε, κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Αν αλλάξουμε λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε, θα απαλλαχθούμε από το στρες της καθημερινότητας και θα βελτιώσουμε αισθητά την ποιότητα της ζωής μας.
Μια εύκολη μέθοδος, με την οποία μπορούμε να το επιτύχουμε ...
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Ενώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο καιρός μας έδειχνε το σκληρό του πρόσωπο, τελικά υποχώρησε στις εποχικές περιστάσεις και άφησε τον υδράργυρο να ανέβει στα φυσιολογικά, για την εποχή, επίπεδα.
...
1.Διαστρεβλώνουν τα γεγονότα..
Συχνά, οι ψυχοπαθείς προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα για να δημιουργήσουν αμφιβολία στο μυαλό σας σχετικά με τον τρόπο που τα πράγματα πραγματικά συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτή είναι μία από τις παλαιότερες τακτικές που χρησιμοποιούν για να σας χειριστούν! Μην τους αφήσετε να το κάνουν αυτό σε εσάς....
Έχουµε συνηθίσει να θεωρούµε ότι η καβαφική ποιητική ενέργεια παράγεται επειδή ο Καβάφης προσπάθησε να βρει λοχµώδεις τρόπους για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, τον καταπιεσµένο έρωτα ή το στίγµα της αντικανονικής σεξουαλικότητας. Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει το αντίθετο. Τον Καβάφη η σεξουαλικότητα δεν τον κάνει να θέλει να κρυφτεί...
Βόρεια Ισπανία (Βάσκοι), 1843. Όταν ο Μαρτίν, επιστρέφει στο σπίτι του μετά από τον πρώτο Καρλικό πόλεμο, έχοντας τραυματίσει το χέρι του, ανακαλύπτει ότι ο αδελφός του ο Χοακίν έχει ψηλώσει τόσο πολύ που μοιάζει με αληθινό γίγαντα. Προκειμένου ο Χοακίν να ξεφύγει από τη ζωή στο χωριό πείθει τον αδελφό του να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Ευρώπη όπου θ...
Παρασκευή βράδυ, αποφάσισα να ξεμυτίσω και να κάνω μια βόλτα στις μαγευτικές δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, να πιω μια μπυρίτσα για να γιορτάσω τη νίκη των συντρόφων Βρετανών που κατάφεραν το πρώτο δυνατό χαστούκι στο μάγουλο κάποιας ενωμένης Ευρώπης. Τέλος πάντων μαζευόμαστε με φίλους, επιλέγουμε μέρος, καθόμαστε και παραγγέλνουμε. Καθώς αρχίζω να κατ...
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1'-2' να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρό...
Το παιδικό δωμάτιο είναι το πιο απαιτητικό μέρος του σπιτιού καθώς λειτουργεί ασυναίσθητα στην ψυχολογία του παιδιού οπότε θα πρέπει να είναι λειτουργικό με έμπνευση. Φυσικά φτιάξτε το με την βοήθεια του παιδιού και στηριζόμενοι στην προσωπικότητα του. Θα δούμε 7 οικονομικές λύσεις για μία όμορφη αρχή....