Οι μύκητες είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (δηλαδή αποτελούνται από μόνον ένα κύτταρο), οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες εντοπίζονται σε μικρούς πληθυσμούς στο έντερο, στο στόμα και φυσικά στον κόλπο του ανθρώπου.
Βακτήριο και μύκητας είναι το ίδιο πράγμα;
Όχι!
Θα μπορούσε να πει κανείς, πως οι μύκητες θεωρούνται τρόπον τινά «ανώτεροι οργανισμοί» από τα μικρόβια, αφού το γενετικό τους υλικό, δηλαδή το DNA τους βρίσκεται συγκεντρωμένο σε μία δομή του κυττάρου τους, που ονομάζεται πυρήνας. Αντίθετα, τα βακτήρια δεν έχουν πυρήνα και το DNA τους είναι κατά κάποιον τρόπο ελεύθερο μέσα τους.
Επίσης, οι μύκητες σε αντίθεση με τα βακτήρια, αν και μονοκύτταροι οργανισμοί, μπορούν να ενωθούν και να σχηματίσουν πολυκυτταρικές δομές, που μοιάζουν με νημάτια.
Αφού οι μύκητες εντοπίζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες μέσα στον κόλπο, γιατί μερικές φορές εμφανίζονται προβλήματα;
Στον κόλπο εντοπίζεται η λεγόμενη φυσιολογική κολπική χλωρίδα, δηλαδή ένα σύνολο από μικροοργανισμούς, οι οποίοι κανονικά συμβιώνουν σε ισορροπία μεταξύ τους.
Αν η ισορροπία μεταξύ των μικροοργανισμών αυτών για κάποιο λόγο διαταραχθεί, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν λοιμώξεις από μύκητα, οι γνωστές αιδοίο – κολπικές μυκητιάσεις ή καντιντιάσεις. Τις λέμε καντιντιάσεις, γιατί οι μύκητες, που είναι συνήθως υπεύθυνοι για τις φλεγμονές αυτές ανήκουν στο γένος κάντιντα (Candida).
Οι μυκητιάσεις των γενετικών οργάνων είναι εξαιρετικά συχνές. Έχει υπολογιστεί, πως το 75% των γυναικών θα παρουσιάσει τέτοια φλεγμονή τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της.
Αν τύχει και εμφανίσετε μυκητίαση, μην αισθανθείτε άσχημα, διότι η εμφάνιση της φλεγμονής αυτής δεν σημαίνει, πως δεν προσέχετε την υγιεινή της περιοχής, αλλά εξαρτάται από άλλους παράγοντες.
Τι εννοούμε, όταν λέμε, πως διαταράσσεται η κολπική χλωρίδα;
Η κολπική χλωρίδα κυριαρχείται θα μπορούσε να πει κανείς από μικρόβια του γένους Γαλακτοβάκιλλος. Οι Γαλακτοβάκιλλοι είναι – θα μπορούσε να πει κανείς – οι φρουροί του κόλπου.
Οι μικροοργανισμοί αυτοί παράγουν ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή και αντιμυκητιασική δράση. Τοιουτοτρόπως, κρατάνε υπό μίαν έννοια τον πληθυσμό των μυκήτων υπό έλεγχο. Δηλαδή δεν επιτρέπουν στους μύκητες να πολλαπλασιαστούν σε βαθμό, που να προκαλέσουν φλεγμονή.
Αν για κάποιους λόγους ο πληθυσμός των Γαλακτοβακίλλων μειωθεί, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης μυκητίασης.
Πότε ο πληθυσμός των Γαλακτοβακίλλων ενδέχεται να μειωθεί;
Ένα από τα συνηθέστερα αίτια μείωσης του πληθυσμού αυτού είναι η λήψη αντιβιοτικού στα πλαίσια κάποιας θεραπείας.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, που υπαγορεύει τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών εν αντιθέσει προς την κατάχρησή τους.
Επίσης, ο πληθυσμός αυτός μπορεί να μειωθεί, αν κάνετε υπερβολικά συχνά κολπικές πλύσεις. Με τον όρο κολπική πλύση δεν εννοούμε φυσικά τον τακτικό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, όταν κάνετε μπάνιο ή ντους χρησιμοποιώντας πάντα ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή προϊόντα. Με τον όρο κολπική πλύση αναφερόμαστε στην εισαγωγή εντός του κόλπου υγρού, με σκοπό τον καθαρισμό του.
Μπορεί κάποιες γυναίκες να θεωρούν την κολπική πλύση ως ένα καλό μέτρο διατήρησης της ορθής υγιεινής του κόλπου τους. Όμως, αν οι πλύσεις αυτές γίνονται υπερβολικά συχνά, και ειδικά στην περίπτωση που τα χρησιμοποιούμενα υγρά περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, τότε ο πληθυσμός των Γαλακτοβακίλλων ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ο κόλπος να καταστεί πιο ευαίσθητος απέναντι στους μύκητες.
Ειδικά όσον αφορά τις κυρίες, που πλησιάζουν ή έχουν ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, η πτώση της παραγωγής ορμονών από τις ωοθήκες τους, οδηγεί στη λεγόμενη ατροφία του κόλπου.
Οι γυναίκες αυτές παραπονιούνται συχνά για την ξηρότητα του κόλπου τους. Ο βλεννογόνος του κόλπου τους, δηλαδή ο ιστός, που καλύπτει τον κόλπο, καθότι πιο ξηρός έχει χάσει και την ελαστικότητά του και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει μικροτραυματισμούς, ενώ φαίνεται πως και ο πληθυσμός των Γαλακτοβακίλλων έχει μειωθεί αισθητά. Έτσι και η εμμηνόπαυση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητιάσεων.
Παράλληλα η μυκητίαση ενδέχεται να εμφανιστεί επειδή υφίστανται συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.
Τέτοιες συνθήκες είναι:
-Το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Όσον αφορά τον κόλπο το περιβάλλον είναι ούτως ή άλλως, θα μπορούσε να πει κανείς κατά κάποιον τρόπον ευνοϊκό για την ανάπτυξη των μυκήτων. Όμως το περιβάλλον αυτό καθίσταται ακόμα ευνοϊκότερο το καλοκαίρι, όταν μια γυναίκα βγει από τη θάλασσα και αφήσει το μαγιό της να στεγνώσει πάνω της ή όταν τελειώσει τη γυμναστική και δεν αλλάξει το μουσκεμένο από ιδρώτα εσώρουχό της το συντομότερο δυνατόν.
-Επίσης η «αγαπημένη» τροφή των μυκήτων είναι η ζάχαρη. Έτσι φαίνεται – αν και δεν έχει ακόμα κατ’ απόλυτον τρόπο αποδειχθεί – πως μια δίαιτα υπερβολικά πλούσια σε επεξεργασμένη (δηλαδή λευκή) ζάχαρη, αυξάνει ως ένα βαθμό τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητιάσεων. Όμως οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται και αν μία γυναίκα πάσχει από διαβήτη, ειδικά, αν αυτός δεν έχει ρυθμιστεί επαρκώς.
Υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μυκητιάσεων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για καταστάσεις, που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του συστήματος, που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις.
Στις καταστάσεις αυτές συγκαταλέγονται νοσήματα, όπως είναι το AIDS, αλλά και η χορήγηση χημειοθεραπείας, στα πλαίσια αντιμετώπισης του καρκίνου.
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr Πηγή
Tο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης.Yπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο το οποίο είναι συχνότερο μεταξύ των γυναικών....
Ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να διαχειριστεί στρεσογόνες καταστάσεις καθώς και καταστάσεις κρίσης, προσφεύγει στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αγνοώντας ότι η διατροφή συμμετέχει καταλυτικά στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, καθώς το αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των προσλαμβανομένων θερμίδων και όσων καταναλώνονται αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. ...
Το σκόρδο απλό και ανθεκτικό, με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων και εξοντώνει ότι βρεθεί στον δρόμο του, ενώ για την υγεία μας είναι σχεδόν πανάκεια.
Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης
Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο...
Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πού οφείλεται το έντονο «πετάρισμα» του ματιού, το οποίο εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις αναίτια και μπορεί να επιμείνει για αρκετά λεπτά. Αν και ενοχλητικό, τα καλά νέα είναι ότι συνήθως δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Το μάτι «πετάει» όταν διεγείρονται υπερβολικά οι μύες του ματιού, εξηγεί ο Ντόνι Σουχ, καθηγητής στο Πανε...
Οι κυριότερες ασθένειες, που η επιστήμη πλέον μας έχει δώσει τα όπλα για την πρόληψη τους, είναι οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η διφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Α και Β, η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα, ο αιμόφιλος Β, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η γαστρεντερίτιδα από ροτα-ιό και η γρίπη 21ο αιώνα συντέλεσε...
Το εστραγκόν θεωρείται ένα από τα πλέον χρήσιμα βότανα στη μαγειρική και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη γαλλική κουζίνα. Τα φλαβονοειδή και οι τανίνες που περιέχει στη σύστασή του βοηθούν στην αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του οργανισμού, ενώ παρουσιάζει και ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τη δυσπεψία και το φούσκωμα, ενώ το έλαιο του μπορεί να ανακου...
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γάλακτος, στην παιδική και εφηβική ηλικία, δεν συνδέεται μόνο με την ανάπτυξη τους αλλά και με την ποιότητα των οστών τους όταν φτάσουν στην τρίτη ηλικία. Και αυτό, γιατί το γάλα αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου, το μέταλλο με την μεγαλύτερη αφθονία στον οργανισμό μας, το οποίο και είναι το βασικό...
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει ποτέ για μια δίαιτα που συστήνεται ως η καλύτερη! Η καλύτερη δίαιτα εξπρές, η καλύτερη για την καύση του λίπους, η καλύτερη για χάσιμο πολλών κιλών, η πιο εύκολη, η πιο αποτελεσματική, η πιο εγγυημένη, η καλύτερη της χρονιάς, η καλύτερη παγκοσμίως και πολλές πολλές ακόμη. Υπάρχει όντως η καλύτερη δίαιτα; Κι αν υπάρχ...
Τέλος, οι λεπτές πλαστικές σακούλες από τα σουπερμάρκετ. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 όποιος επιμένει στη χρήση τους θα επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος που φθάνει τα 0,03 ευρώ (δηλαδή, τρία λεπτά) ανά σακούλα. Αυτό προβλέπεται με τον πρόσφατο νόμο για την ανακύκλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος....
Τα τελευταία χρόνια οι νέοι άνθρωποι δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς κατευθύνουν πλέον τη νέα γενιά προς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ως Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε) σύμφωνα με τη διατύπωση των Hungerford, Peyton και Wilke είναι η διαδικασία...
Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.
Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο.
Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής...
Σχεδόν 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Σχεδόν 289.000 θάνατοι γυναικών σε όλο τον κόσμο το 2013, που οφείλεται σε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι συνθήκες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αποτελούν τις κύριες αιτίες (μετά το HI...
Οι εκλογές πέρασαν. Ο «κυρίαρχος» λαός μίλησε. Μόνο που για ακόμη μια φορά, δεν είπε τίποτα. Τίποτα καινούργιο και επί της ουσίας διαφορετικό. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στο αποτέλεσμα της κάλπης αλλά, στην απόφαση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής πρακτικής που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τις...
Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) ως η ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματά του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις.
Αρκετή σύγχυση επικρατεί, ακόμη και ανάμεσα στους ειδικούς, ως προς τους ορισμούς, τη χρήση και την εφαρμογή της, τους παράγοντες που τη διαμορφώνουν, την προβλέπουν και την ερμηνεύουν...
Η Ντάρια έχει τις ιδανικές κολλητές, μια ικανοποιητική δουλειά αλλά και την τέλεια σχέση με τον Στέφανο. Μέχρι που όλα ανατρέπονται στη προσωπική της ζωή. Θα καταφέρει να βρει ξανά τον έρωτα; Σημαντική είναι και η «βοήθεια» ενός σκύλου στην προσωπική εξέλιξη της Ντάρια.
...
Η νεαρή Έμμα παντρεύεται τον επαρχιακό γιατρό Σαρλ Μποβαρί και μετακομίζει μαζί του σε μια μικρή πόλη στα βόρεια της Γαλλίας. Όμως, σύντομα συνειδητοποιεί ότι ο γάμος δεν ήταν αυτό που περίμενε και νιώθει παγιδευμένη στο μικρόκοσμο της γαλλικής επαρχίας. Η αθεράπευτα ρομαντική της ψυχή αποζητά την πολυτέλεια και την περιπέτεια που δυστυχώς ο άνδρας της δεν...
Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο που δημιουργείται, γεννιέται και ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας, έναν κήπο γεμάτο μεταμορφώσεις, όπου η βροχή γίνεται ποτάμι, το ξύλο βάρκα, το φύλλο γίνεται πιάτο.
...
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2΄ και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το γρήγορα, να λαδώσει καλά και να γίνει διάφανο (για 3΄).2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί...
Μερικές φορές μπορεί να θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές στο σπίτι σου. Μια καινούρια διαρρύθμιση που να διαφέρει από αυτήν που έχεις συνηθίσει θα σε κάνει να νιώσεις πιο χαρούμενη. Το να κάνεις αλλαγές δεν πρέπει να σε τρομάζει καθόλου. Μπορείς να τις κάνεις χωρίς να ξοδέψεις πολλά λεφτά και δυνάμεις....
Επενδύσετε σε έξυπνα έπιπλα, τα οποία διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά διαμερίσματα στις μεγαλουπόλεις είναι αυτό του περιορισμένου χώρου, επομένως όλοι χρειαζόμαστε μερικά έξυπνα tips που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χώρου.
Πρώτη συμβουλή είναι να επενδύσετε σε έξυπνα έπιπλα, όπως τα κρεβάτια με απ...