Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα (Βίντεο)
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr30-06-2017
Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Στη χώρα μας, ο πνιγμός αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά αίτιο θανάτου από ατυχήματα, μετά τα τροχαία. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα αν αυτό ήταν πλούσιο, δεν είναι σωστό να πηγαίνει κάποιος για κολύμπι. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό.
Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας. Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).
Στα αίτια του πνιγμού περιλαμβάνονται:
• Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών.
• Κόπωση.
• Αιφνίδια οξεία κατάσταση (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου , επιληψία κλπ).
• Τραυματισμός της κεφαλής ή του νωτιαίου μυελού σε κατάδυση.
• Δαγκώματα από υδρόβιους οργανισμούς , νόσος των δυτών κλπ.
Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.
Μέθοδοι διάσωσης στο νερό
• Απλώνουμε ένα κοντάρι ή το χέρι μας για να τραβήξουμε το θύμα .
• Κρατούμε γερά μία σανίδα σε βαθύτερα νερά .
• Χρησιμοποιούμε μία βάρκα αν τα νερά είναι πιο βαθιά .
• Πετάμε στο θύμα ένα σωσίβιο
• Τραβάμε το θύμα με μία πετσέτα
Γενικά η πλειονότητα των πνιγμών συμβαίνει κοντά στην παραλία. Αν δεν έχουμε ειδική εκπαίδευση δεν προβαίνουμε σε προσπάθεια διάσωσης και τραβήγματος του θύματος με έλξη από τα μαλλιά , το κεφάλι κλπ. Αν το θύμα το βρούμε στο νερό αναίσθητο και χωρίς αναπνοή αρχίζουμε άμεσα τεχνητή αναπνοή Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν .Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό.
Άμεσα αρχίζουμε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση αν απουσιάζουν σφυγμός και αναπνοή. Προσοχή στον αυχένα ιδίως αν υπάρχει υποψία τραυματισμού. Κρατήστε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του για να μειώσετε τον κίνδυνο να εισπνεύσει νερό.
Ελευθερώστε την τραχεία από σφιχτά ρούχα, ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή.
1. Τοποθετείται το θύμα σε τέτοια θέση, ώστε το κεφάλι του να βρίσκεται χαμηλότερα από τον κορμό του σώματος.
2. Πιέζεται το στομάχι του, ώστε να αδειάσει από τα περιεχόμενα υγρά. Χτυπήματα στην πλάτη, βοηθούν στο άδειασμα των πνευμόνων από τα υγρά χωρίς να σπαταλάτε πολύ χρόνο.
3. Αποφράσσεται ο λάρυγγας από τυχόν ξένα σώματα (φύκια, εμέσματα, κ.λπ.).
4. Εάν το θύμα δεν παρουσιάζει αναπνοή και σφυγμό, ταχύτατα ξεκινά η προσπάθεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.
5. Αν το θύμα παρουσιάζει σφυγμό, αλλά όχι αναπνοή πρέπει να γίνει υπερέκταση του κεφαλιού για να απελευθερωθούν οι αεροφόρες οδοί. Δηλαδή, η παλάμη του ενός χεριού του ανανήπτη εφαρμόζεται στο μέτωπο του θύματος ασκώντας έλξη προς τα πίσω, ενώ το άλλο του χέρι φέρεται στον αυχένα, ασκώντας ώθηση προς τα επάνω. Ακολουθούν εμφυσήσεις αέρα, με επαφή χειλιών (η μύτη συλλαμβάνεται με το χέρι του ανανήπτη και φράσσεται).
6. Το θύμα μεταφέρεται στο πλησιέστερο θεραπευτήριο, ακόμη και αν
έχει συνέλθει πλήρως.
Προσέξτε το εξής: Το νερό που συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος, προέρχεται μάλλον από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες του και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάζουμε δια της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του περιεχομένου του.
Όλα τα θύματα πρέπει (ακόμα και αυτοί που δείχνουν ότι είναι καλά ) να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο για παρακολούθηση. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν και μετά από πολλές ώρες.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη χημική ουσία που την βρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ένα λαχανικό, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες όχι μόνο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας σε άτομα που έχουν ήδη καρκίνο, αλλά προστατεύει και από την εκδήλωση της νόσου σε υγιή άτομα.
Πρόκειται για την χημική ουσία diindolymethane -γνωστή ως DIM- η οπ...
Εσείς, πόσο συχνά τρώτε παντζάρια; Αν απαντήσατε “σπάνια”, τότε ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη, μόλις διαβάσετε τις επόμενες γραμμές.
Τα παντζάρια είναι από τα πιο πολύτιμα λαχανικά που υπάρχουν. Από τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο, μέχρι τη βελτίωση της σεξουαλικής σας αντοχής, αυτό το λαχανικό είναι γνωστό ότι συμβάλλει στ...
Στην Αίγυπτο το ήξεραν σαν το φυτό της Αθανασίας και οι Αμερικανοί του Νότου το ονόμαζαν το ραβδί του ουρανού. Η Αλόη Βέρα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, μερικές από αυτές ίσως ήδη τις γνωρίζετε. Το ξέρατε όμως ότι εκτός για την εξωτερική χρήση της σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, κτλ. είναι πολύ ευεργετική όταν καταναλώνεται;
Η Αλόη περιέχει πάνω από 200 ...
Η οστεοπόρωση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, η οποία πλήττει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν στη ζωή της οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ στην Ευρώπη κάθε περίπου 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα κάταγμα εξαιτίας της οστεοπ...
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 81% ως το 2040 στις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα, εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων που επενδύονται στην πρόληψη. Στην έκθεσή του προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 60% παγκοσμίως στα κρούσματα καρκίνου τις επόμενες δύο δεκαετίες.
...
Φυσική δραστηριότητα και μυωπία: Στην Αυστραλία, ερευνητές του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ εξετάζοντας τα αίτια της μυωπίας εξέτασαν δύο θέματα. Το ένα θέμα ήταν αν η τηλεόραση, τα παιχνίδια στο computer και το διάβασμα από πολύ κοντά προκαλούν μυωπία. Σε αυτό το θέμα, τελικά, η απάντηση είναι πως δεν επηρεάζουν όλα αυτά τη μυωπία. Αλλά, το δεύτερο θέμα της έρε...
Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τη διάθεσή μας, όπως να κοιμηθούμε αρκετά, να κάνουμε διαλογισμό, ή απλά να γελάσουμε.
...
Αναγνωρίζοντας τη μακρά ιστορία και τη βαθιά πολιτιστική και οικονομική σημασία του τσαγιού σε όλο τον κόσμο, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 21η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Τσαγιού...
Το σκόρδο απλό και ανθεκτικό, με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων και εξοντώνει ότι βρεθεί στον δρόμο του, ενώ για την υγεία μας είναι σχεδόν πανάκεια.
Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης
Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο...
Εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.», ο Δήμος Ιωαννιτών παρακαλεί τους πολίτες να μη βγάζουν αυτό το χρονικό διάστημα τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, με δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση προς όλους...
Το PCAI είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σκοπός του PCAI συνίσταται κυρίως στην ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και τη βιώσ...
Η πράσινη χημεία αναφέρεται στην εφαρμογή ενός συνόλου αρχών που μειώνουν ή εξαλείφουν τη χρήση ή την παραγωγή επικίνδυνων ουσιών τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά την παρασκευή και χρήση των χημικών προϊόντων.
Συνεπώς η πράσινη χημεία δεν συνδέεται απαραίτητα με κέρδη και δε στοχεύει αυτόματα σε μια βιομηχανική διαδικασία.
Τα προϊόντα πράσινης...
Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει την αντίληψη του ατόμου για τον κόσμο, το πώς επεξεργάζεται το άτομο τις πληροφορίες που λαμβάνει και το πώς αλληλεπιδρά με άλλα άτομα.
Όπως και ο κλασικός αυτισμός, το Σύνδρομο Άσπεργκερ αποτελεί «διαταραχή φάσματος», αφού επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθ...
Ένα απόγευμα στα δυτικά το καλοκαίρι ισούται με : αέρα ανύπαρκτο, ήλιο στο Θεό, κόσμο παντού. Πολύ κόσμο και στον κόσμο του.
Αυτόματα σαν Έλληνες υπολογίζουμε : το απόγευμα τυχαίνει να είναι Κυριακή, οπότε θα πάμε για έναν καφέ κάνα τετράωρο.
Το σκαμπό να έχει γίνει ένα με το σώμα, ο ιδρώτας να έχει γίνει μια κολόνια που ποτίζει τους γύρω – γύρω....
Ο εθισμός σε διάφορες εκφάνσεις του και η αντιμετώπιση αυτού, τις τελευταίες δεκαετίες έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα σε μεγάλο βαθμό. Ο εθισμός στα ναρκωτικά, στο φαγητό, στο αλκοόλ, και στον τζόγο είναι οι αιτίες που το αμερικάνικο σύστημα υγείας έχει επενδύσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του.
Όμως στην λίστα με αυτές...
Πολωνία 1962. Η Anna, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, την θεία της Wanda. Η αδερφή της μητέρας της, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την ίδια, της αποκαλύπτει...
Πέρασαν κάποιες ημέρες από τον θάνατο του Τζίμη Πανούση οπότε δε θα μας κατηγορήσει κάποιος για εκμετάλλευση ονόματος θανόντος. Έγινε από πολλούς δυστυχώς.
...
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το αντικείμενο που θα μονοπωλήσει την προσοχή και τη δική σας και των επισκεπτών σας για όλες τις γιορτές. Έτσι, είναι μια άριστη ευκαιρία για να κάνετε εντύπωση και να ομορφύνετε τον χώρο σας. Ορίστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να το πετύχετε....