Βιογραφικό Σημείωμα
Μανίτσα Ιφιγένεια Παιδαγωγός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία

Η Ιφιγένεια Μανίτσα γεννήθηκε το 1991 και κατάγεται από τα Τρίκαλα, Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Παιδαγωγικής» με κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή» στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην οποία κατεύθυνση εισήχθηκε πρώτη μετά από εξετάσεις.
Η πρώτη της διδακτική εμπειρία ήταν στην ηλικία των δεκαέξι ετών αφού στο πλαίσιο της απόκτησης του πτυχίου «Ειδική Αρμονία της Μουσικής» ήταν υποχρεωτική η διδασκαλία της «Θεωρίας της Μουσικής» σε μικρότερους μαθητές. Έχει εργαστεί ως δασκάλα ιδιαίτερων μαθημάτων στην Ελλάδα με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και πανεπιστημίου. Ακόμη, στο πλαίσιο της πρακτικής του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών της, δούλεψε σε σχολεία με μαθητές με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στη διεξαγωγή σεμιναρίων για τη διατροφή σε μαθητές με και χωρίς αναπηρίες στο τμήμα «Τεχνολογίας Τροφίμων» της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Είναι πολύ καλή γνώστης Αγγλικών, Γαλλικών, γραφής Braille και πιάνου.
Έχει ολοκληρώσει τους δύο πρώτους κύκλους Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στο Λονδίνο όπου εκπονεί το διδακτορικό της στο τμήμα της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kingston. Ταυτόχρονα εργάζεται ως δασκάλα τόσο σε αγγλικό όσο και σε ελληνικό σχολείο. Ξεκίνησε πέρυσι να εργάζεται σε σχολεία δουλεύοντας αρχικά εθελοντικά.
Το ενδιαφέρον για αρθρογραφία έχει ξεκινήσει από τα παιδικά της χρόνια όπου, μετά την ενθάρρυνση των δασκάλων της και αργότερα της διευθύντριας του γυμνασίου στο οποίο φοίτησε, συμμετείχε σε διαγωνισμούς γραφής διηγημάτων και μικρών ιστοριών. Ενδιαφέρεται να γράφει πλέον για θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. Στόχος της, να γράψει κάποτε τα δικά της εκπαιδευτικά βιβλία και παραμύθια για παιδιά.
Τα άρθρα μου:
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Συμβουλές για παιδιά και γονείς
Αυτό ήταν λοιπόν! Τέλος, για τους περισσότερους από εμάς, τα μπάνια και οι εξορμήσεις σε βουνά και παραλίες! Και για όσους, όμως, δεν κατάφεραν να κανονίσουν κάποια εκδρομή, ελπίζω να ήταν ένα ξεκούραστο καλοκαίρι. Τέρμα, λοιπόν, στην ανεμελιά αυτής της εποχής. Η νέα χρονιά βρίσκεται μπροστά μας κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τη διανύσουμε.
«Όταν η συγγνώμη δεν είναι αρκετή...»
Γράφω, λοιπόν, για εκπαιδευτικά ζητήματα θεωρώντας πως με τον τρόπο μου βοηθάω τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς και κάπου εκεί είναι που διαβάζω το παρακάτω κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου από το Κίνημα Χειραφέτησης Αναπήρων: “Μηδενική Ανοχή”:
Το 2019, ας μάθουμε να αγαπάμε αληθινά
Αποχαιρετήσαμε το 2018 και καλωσορίσαμε όλοι με μια ποικιλία ευχών το 2019. Υγεία ευχηθήκαμε, αρχικά, όλοι και πραγματικά πιστεύω πως για τους περισσότερους από εμάς φαντάζει ως η απλούστερη αλλά και σημαντικότερη ευχή! Ναι, υγεία εύχομαι κι εγώ σε όλους σας και το 2018 μου απέδειξε περίτρανα πως η υγεία μας δεν είναι ένα δεδομένο αγαθό. Επιτυχία εύχομαι, επ
Οι κατασκευές με παιχνίδια «Lego» στην Εκπαίδευση
Η συμβολή τους στην εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας: Εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, μικρούς και μεγάλους! Τα περισσότερα παιδάκια ενθουσιάζονται να παίζουν με αυτά και να αναλαμβάνουν το ρόλο του μικρού αρχιτέκτονα! Προσωπικά, αν και μικρή δεν ήμουν το παιδί που τρελαι
Λίγα λόγια για τον πατέρα
Τι να πει κανείς για τους πατεράδες... Και λέγοντας πατεράδες εννοώ αυτούς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και βρίσκονται δίπλα τους πάντα. Όπως νομίζω έχω ξαναπεί, γονείς δεν είναι, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, αυτοί που γεννούν ένα παιδί αλλά αυτοί που μεγαλώνουν ένα παιδί.
Εθνικές εορτές: Τελετή συγκίνησης ή… ευκαιρία για «σκασιαρχείο»;
Λίγες μέρες πριν, στο σχολείο που εργάζομαι, κάναμε πρόβες για τη γιορτή που παρουσιάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Από μέρες εξηγούσαμε στους μαθητές μας τι ακριβώς γιορτάζουμε εκείνη τη μέρα και πίστευα πως την ίδια υπερηφάνεια που νιώθουμε εμείς καταφέρνουμε να τη μεταδώσουμε και σε εκείνους.
Σχέση εκπαιδευτικού με γονέα: «αιώνια διαμάχη» ή «κερδοφόρα συμμαχία»;
Επιστροφή στα θρανία λοιπόν και ήδη διανύουμε το δεύτερο μήνα του σχολικού έτους! Σκεπτόμενη τη δική μου καθημερινότητα ως εκπαιδευτικός, συνειδητοποίησα πως αυτό που με προβληματίζει περισσότερο όσον αφορά στη δουλειά μου είναι οι σχέσεις που θα αναπτύξω με τους γονείς των μαθητών μου. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε!
Γιατί το παιδί μου δεν τρώει «απ’ όλα»;
Πολλοί είναι οι γονείς οι οποίοι παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους αρνούνται να δοκιμάσουν οποιαδήποτε καινούρια τροφή και «κολλάνε» σε συγκεκριμένες. Πρόκειται για παιδιά τα οποία αναστατώνονται όταν βλέπουν ένα φαγητό το οποίο δεν είχαν ξαναδεί πριν να είναι έτοιμο και να τους περιμένει στο τραπέζι και διαμαρτύρονται έντονα όταν οι γονείς
Εσύ το ήξερες; 28 Φεβρουαρίου 2018: Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων
Πρόκειται για την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, είτε είναι στις 28 είτε στις 29, η οποία καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων EURORDIS να τιμάται με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για όλους όσους πάσχουν από κάποιο σπάνιο νόσημα, αλλά και την άσκηση πίεσης στο σύστημα υγείας και πρόνοιας
Εφηβεία: Aλήθειες και μύθοι
Η εφηβεία είναι γεγονός πως αποτελεί για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μία τρομερά δύσκολη συναισθηματικά περίοδο. Ωστόσο, μελετώντας και διεξάγοντας έρευνα πάνω σε εφήβους, παρατηρώ πως όπως υπάρχουν κάποιες γενικές αλήθειες για αυτή την περίοδο της ζωής του ατόμου, από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι μύθοι οι οποίοι, ίσως, είναι καιρός να καταρριφθούν ή, ακόμη καλύτερα, να προβληματίσουν εκπαιδευτικ
Οι νονοί που γίνονται δεύτεροι γονείς…
''Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε σε όσους απόψε δεν είναι δίπλα σας. Σε όσους ''έφυγαν'' για λίγο. Μέχρι να ανταμώσετε ξανά. Καλή Ανάσταση''. Το είδα πέρυσι αναρτημένο σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (υποσχέθηκα όμως ότι σήμερα δε θα συγκινηθώ!).
Εσύ και η αυτοπεποίθηση σου: μία σχέση ζωής!
Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να το γράψω… Αλήθεια το σκεφτόμουν! Είμαι δασκάλα με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία και όλα μου τα θέματα περιστρέφονται πάντα γύρω από παιδιά, γονείς και οικογένεια. Κι έτσι θα συνεχίσει να γίνεται! Σήμερα όμως αποφάσισα να σου μιλήσω για κάτι άλλο: την αυτοπεποίθηση σου.
Ο ρόλος του γονέα στη σχολική μελέτη του παιδιού του
Και μιας και τελείωσαν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές και κάθε κατεργαράκος επιστρέφει σιγά-σιγά στον πάγκο του, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε ένα σύνηθες θέμα το οποίο προβληματίζει τους περισσότερους γονείς που συχνά ζητούν τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Ποιος είναι ο ρόλος μου στο διάβασμα του παιδιού μου; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ενισχύσει τις επιδόσεις του στα σχολικά μαθήματα;
Σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying: ποιες είναι οι ευθύνες μας ως γονείς και εκπαιδευτικοί;
Ήμουν σίγουρη ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σου έγραφα μόνο για χαρούμενα θέματα τα οποία σχετίζονται με τα Χριστούγεννα κι όλο αυτό το κλίμα αγάπης που επικρατεί αυτές τις μέρες. «Αγάπης» είπα, ε; Μάλλον ήμουν αφελής μέχρι που έπεσα τυχαία στο παραπάνω βίντεο: πρωταγωνιστής είναι o Keaton, ένας μαθητής από την Αμερική, ο οποίος ανοιχτά καταγγέλλει τον σχολικό εκφοβισμό που δέχεται.
Τι έχω να προτείνω σε όλους τους γονείς τα φετινά Χριστούγεννα
Στολίδια, λαμπιόνια, χαρούμενη μουσική, δώρα, γιορτινή ατμόσφαιρα. Η εποχή της αγάπης και της θαλπωρής. Ναι, τα Χριστούγεννα έφτασαν και για ακόμη μία χρονιά είμαστε έτοιμοι να τα απολαύσουμε! Να είμαστε λοιπόν όλοι καλά και κάθε χρόνο να τα γιορτάζουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους!
Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου που ζηλεύει: Συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς
Πώς ορίζουμε άραγε τη ζήλια; Σύμφωνα με τον Βρετανό φιλόσοφο και ειρηνιστή Μπέρτραντ Ράσελ (1872-1970), πρόκειται για μία από τις κυριότερες αιτίες της ανθρώπινης δυστυχίας. Διαβρωτικό συναίσθημα για την ψυχή του ανθρώπου ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει αυτό που δεν του ανήκει και φθονεί τον συνάνθρωπό του ο οποίος το κατέχει.
Επιστροφή στα θρανία: Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να πρσαρμοστεί στη σχολική πραγματικότητα
Οι πολυαναμενόμενες κάθε χρόνο και αγαπημένες σε όλους τους μαθητές καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν στο τέλος τους με τον πρώτο ήχο του πρωινού, φθινοπωρινού ξυπνητηριού. Δύσκολος μήνας ο Σεπτέμβριος αφού η τοποθέτηση νέων σχολικών στόχων και ο αποχαιρετισμός της πολυήμερης καλοκαιρινής ξεκούρασης λαμβάνουν χώρα για όλα τα μαθητούδια. Όντας εκπαιδευτικός, γνωρίζω πως αυτή η διαδικασία μπορεί να