Η νεολαία στέκεται ενάντια στον ρατσισμό
Η «Νεολαία που στέκεται ενάντια στον ρατσισμό» είναι το θέμα του 2021 για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Το κοινό προσελκύετε μέσω του #FightRacism ενώ στόχος είναι η προώθηση μιας παγκόσμιας κουλτούρας ανοχής, ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων και καλεί τον καθένα μας να σταθεί ενάντια στις φυλετικές προκαταλήψεις και τις μισαλλοδοξίες.
Οι νέοι έδειξαν μαζικά την υποστήριξή τους στις πορείες Black Lives Matter 2020 οι οποίες προσέλκυσαν εκατομμύρια διαδηλωτές παγκοσμίως που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη φυλετική αδικία. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα οι νέοι κάλεσαν τους συνομηλίκους τους να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τα ίσα δικαιώματα όλων.
Ο ακτιβισμός τους ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτος στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 εξαιτίας της οποίας υπήρχαν περιορισμοί στις δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες. Καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 2020, εξαπολύθηκε ταυτόχρονα μια παράλληλη πανδημία - του μίσους, της βίας και του φόβου εναντίον ορισμένων εθνικοτήτων και μειονοτήτων. Γρήγορα κατέστη σαφές ότι οι έντονες ανισότητες, μερικές φορές ριζωμένες στον ρατσισμό, είχαν υποβάλει τις μειονότητες σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και θανάτου.
Ο COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τους νέους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από μειονότητες. Πολλοί αντιμετωπίζουν τώρα μια αύξηση των φυλετικών διακρίσεων όπως μεταξύ άλλων σοβαρές διαταραχές στην εκπαίδευσή τους. Υπάρχουν μειωμένες προοπτικές απασχόλησης και περιορισμένη ικανότητα συμμετοχής στη δημόσια ζωή καταστάσεις που εμποδίζουν την ατομική και κοινωνική τους ενδυνάμωση.
Υπόβαθρο
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα που η αστυνομία στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής πυροβόλησε και σκότωσε 69 άτομα σε μια ειρηνική διαδήλωση κατά του νόμου του απαρτχάιντ το 1960.
Το 1979 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για να υλοποιηθούν κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι μια εβδομάδα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που αρχίζει στις 21 Μαρτίου, θα διοργανώνεται ετησίως σε όλα τα κράτη.
Έκτοτε, το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική σταμάτησε να υφίστανται. Οι ρατσιστικοί νόμοι και οι πρακτικές έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες και έχει δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, καθοδηγούμενο από τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Σύμβαση πλησιάζει τώρα σε παγκόσμια επικύρωση, ωστόσο, σε όλες τις περιοχές, πάρα πολλά άτομα, κοινότητες και μειονότητες υποφέρουν από την αδικία και το στίγμα που φέρνει ο ρατσισμός.
Αρχή της ισότητας
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ότι όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα και έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν εποικοδομητικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των κοινωνιών τους. Στο πιο πρόσφατο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση τόνισε επίσης ότι κάθε δόγμα φυλετικής ανωτερότητας είναι επιστημονικά ψευδές, ηθικά καταδικαστέο, κοινωνικά άδικο και επικίνδυνο και πρέπει να απορριφθεί, μαζί με θεωρίες που επιχειρούν να προσδιορίσουν την ύπαρξη ξεχωριστών ανθρώπινων φυλών.
Τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται με αυτό το ζήτημα από τότε που ιδρύθηκαν και η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων κατοχυρώνεται σε όλα τα βασικά διεθνή μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιβάλλει υποχρεώσεις στα κράτη και τους αναθέτει την εξάλειψη των διακρίσεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή της ισότητας απαιτεί επίσης από τα κράτη να λάβουν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν ή συμβάλλουν στη διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων.
Σημαντικές συναντήσεις και εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκεντρώσει παγκόσμιους ηγέτες για μια μονοήμερη συνάντηση στη Νέα Υόρκη προκειμένου να σηματοδοτήσει την εικοστή επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης του Ντάρμπαν με θέμα “Reparations, racial justice and equality for People of African Descent".
Το 2001, η Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του Ρατσισμού δημιούργησε το πιο αυθεντικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας: the Durban Declaration and Programme of Action (DDPA). Τον Απρίλιο του 2009, το Durban Review Conference εξέτασε την παγκόσμια πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απομένουν πολλά ακόμη να υλοποιηθούν. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο επίτευγμα του συνεδρίου ήταν η ανανεωμένη διεθνής δέσμευση για την ατζέντα κατά του ρατσισμού.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε μια μονοήμερη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την έγκριση της DDPA. Εκεί, οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθέτησαν μια πολιτική δήλωση που διακηρύσσει την «ισχυρή αποφασιστικότητά τους να κάνουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας, και την προστασία των θυμάτων αυτών, υψηλή προτεραιότητα για τις χώρες τους».
Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, η Γενική Συνέλευση κήρυξε τη Διεθνή Δεκαετία για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2024, με θέμα «Άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής: αναγνώριση, δικαιοσύνη και ανάπτυξη».
Αγαπητέ μου υποψήφιε, πώς είσαι; Πώς το παλεύεις; Τι αισθάνεσαι; Συνειδητοποιείς τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν; Τα βγάζεις πέρα με αυτά; Με τις περιφερειακές πιέσεις;...
* Από μικρό να μην του αρνείστε τίποτα. Δίνετέ του ό,τι επιθυμεί, ό,τι ζητάει, ιδίως όταν πεισματώνει και κλαίει. Έτσι θα μεγαλώσει και θα πιστεύει πως οι άλλοι του οφείλουν τα πάντα, πως έχει μόνο δικαιώματα.
* Όταν αρχίσει να ξεστομίζει βρισιές, εσείς να γελάτε. Έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πολύ έξυπνο!
* Μην του λέτε ποτέ: «Αυτό είναι κακό!...
Πολλοί στην Ελλάδα του 2017 αναρωτιούνται γιατί δεν βρίσκουν δουλειές. Πέρα όμως από την οικονομική κρίση και τους χαμηλούς μισθούς μήπως φταίει και κάτι άλλο; Μήπως εμείς κάνουμε κάτι λάθος; ...
Η ελληνική είναι μια γλώσσα δύσκολη και γι’ αυτό πολλές φορές, όταν μιλάμε ή όταν γράφουμε συνηθίζουμε να κάνουμε λάθη. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια από αυτά:
1. συγγνώμη ή συγνώμη;
Το σωστό είναι συγγνώμη, αφού η λέξη είναι σύνθετη (συν + γνώμη) . Όπως και αν προφέρεται η λέξη, πρέπει να γράφεται πάντοτε με δύο -γ.
2. να τα εκατοστήσεις ή να τα εκατοστ...
Τις μεγάλες αποφάσεις δεν θες να τις μοιραστείς.
Όταν έρχεται η στιγμή σου για μεγάλες ή μικρές αλλαγές εκείνες θέλουν μια μεθόδευση,
καθαρά δική σου, που κάθε μοίρασμα μοιάζει ανούσιο. Και είναι όντως έτσι.
Στον πυρήνα κάθε μεταμορφωτικής αναγέννησης, δύσκολα έχει κάποιος εισβολή.
Όσο ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση κι αν έχει.
...
Συμπληρώθηκαν ήδη 46 χρόνια από την 11η Σεπτέμβρίου του 1973, όταν όλος ο κόσμος άκουγε άναυδος ότι η χιλιανή ακροδεξιά, η CIA, ο Χένρυ Κίσσινγκερ και ο Λευκός Οίκος, με εκτελεστικό τους όργανο τις ένοπλες δυνάμεις της Χιλής, έριξαν την συνταγματική κυβέρνηση του Σαλβατόρ Αλλιέντε, δολοφονώντας τον ίδιο μέσα στο γραφείο του.
Αυτοί που εισέβαλαν εν ψυχρώ μ...
Μου λείψατε! Πολύ, πολύ, πολύ! Ωραίο να δουλεύω πολύ και δημιουργικό, δεν λέω, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για συγγραφή και έκφραση των προσωπικών ιδεών μου ή όσων ανακαλύπτω από άλλους συναδέλφους μαζί σας. Έχω, πάντως, πολλά και διαφορετικά θέματα στο μυαλό μου για τα οποία θα ήθελα να γράψω και σύντομα θα τα μοιραστώ μαζί σας! ...
«Χαζό είσαι παιδί μου;», «η κόρη μου είναι πολύ εγωίστρια», «δεν φαντάζεσαι πόσο νευρόσπαστο παιδί έχω!» -πόσες φορές έχετε δώσει τέτοιους χαρακτηρισμούς στο παιδί σας ή έχετε ακούσει άλλους γονείς να το κάνουν για τα δικά τους παιδιά; Η παιδοψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Amanda Rueter εξηγεί πόσο κακό είναι το να μιλάτε αρνητικά για το παιδί, τόσο στ...
Χρόνια τώρα διεξάγεται συζήτηση για την Ελλάδα, τη σχέση της με την Ευρώπη και το ρόλο της σε αυτή. Είναι μια συζήτηση που στηρίζεται αφενός στο τι η Ευρώπη έχει προσφέρει στην Ελλάδα [σύμφωνα με τους θιασώτες της] και αφετέρου στο αν η ευρωπαική κατεύθυνση είναι η ενδεδειγμένη[σύμφωνα με τους αρνητές της, όχι]. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές π...
Ο συνιδρυτής της εταιρείας Bugfoundation αποκάλυψε ότι «έκλεψε» την ιδέα μετά το ταξίδι του στη νοτιοανατολική Ασία
Μια διαφορετική πρόταση για πρόσληψη πρωτεϊνών κάνει στους πελάτες του σούπερ μάρκετ στη Γερμανία.
Το κατάστημα, στο Άαχεν, δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουν μπέργκερ από... σκουλήκια!
Τα σκουλίκια, που θεωρούνται εξαιρετικά θρεπτικά λ...
Η αξιοποίηση του χρόνου μας σε δραστηριότητες κοντά στην φύση μπορεί να μας προσφέρει πολλά ψυχολογικά οφέλη. Λόγω της έντονης και απαιτητικής καθημερινότητάς μας, συχνά τείνουμε να θεωρούμε αυτόν τον χρόνο ως πολυτέλεια ή κάτι που δεν αποτελεί προτεραιότητα, δεν παύει όμως να είναι σημαντικός για την προαγωγή της ψυχικής και συναισθηματικής μας υγείας (Cuvo...
Το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής -και μάλιστα σε μια υποτίθεται ανεπηρέαστη από τις κλιματικές μεταβολές περιοχή της παγωμένης Ηπείρου- απομειώνεται με ρυθμό τέτοιο που τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διαρρεύσει περισσότερα από 300 τρισεκατομμύρια λίτρα λιωμένου πάγου στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του φαινομένου κα...
Όλοι γνωρίζουμε ότι η θεραπεία καρκίνου με Χημικοθεραπεία μπορεί να έχει στόχο τα καρκινικά κύτταρα, αλλά δυστυχώς καταστρέφει προσωρινά και πολλά υγιή. Έτσι εξηγούνται και οι ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών αυτών. Η Χημειοθεραπεία γενικά καταστέλλει...
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων το 2019 η μουσική του βίντεο αποτίνει φόρο τιμής στους ήρωες και αγωνιστές του Πόντου.
Έναν αιώνα μετά οι μνήμες παραμένουν ζωντανές ενώ συνεχίζεται ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονί...
Βαρέθηκα να ξυπνάω το πρωί με το μυαλό μου γεμάτο σκέψεις, σκέψεις που δεν τις κάλεσε κανείς, μα θρονιάστηκαν για τα καλά.
Βαρέθηκα να κοιτάω στον καθρέφτη και να μη βλέπω πια εκείνο το παιδί, γιατί ξέρω πολύ καλά, ότι είναι εκεί μέσα, κρυμμένο πίσω από όλα αυτά που μου φορέσανε.
Βαρέθηκα τους ανθρώπους με τα ψεύτικα χαμόγελα και τις κάλπικες αγκαλιές, άνθρωποι φοβισμένοι που δεν ...
«Υπηρέτησα το αστυνομικό ρεπορτάζ για σαράντα χρόνια και στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία μού έλαχε να ζω μια ζωή με τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους, με τους αστυνομικούς, με τους πυροσβέστες, αλλά και με τους κάθε λογής εγκληματίες. Ασκώντας το δημοσιογραφικό λειτούργημα, είχα πάντα ως προτεραιότητα να ενημερώνω σωστά κι αντικειμενικά τους αναγνώστες...
Γιοχάνεσμπουργκ, 2016. Μια ειδική ομάδα ανθρωποειδών, τα ρομπότ Scouts, είναι υπεύθυνα για τη διαφύλαξη της τάξης και την πάταξη του εγκλήματος, στην Νότια Αφρική. Πρόκειται για αστυνομικούς-ρομπότ, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ωμή βία.
Ένα από τα ρομπότ αυτά, ο Chappie, έχει υποστεί ζημιές στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων του...
Η σπαρταριστή κωμωδία καταστάσεων «ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ» του Ζωρζ Φεντώ», η μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία του Από Μηχανής Θεάτρου, με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, συνεχίζει την περιοδεία της τον Σεπτέμβριο σε Φεστιβάλ της Αττικής και όχι μόνο!
...
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε το μοσχάρι και το ξαφρίζουμε. Αν θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, το μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε....
Μη μας πεις βιαστικές αλλά όσο να ναι ο καιρός πλέον μας κάνει το χατίρι και τα τελευταία βράδια ονειρευόμαστε αυτήν την αιώρα που είχαμε κρεμάσει πέρυσι στον κήπο και χαλαρώναμε τα απογεύματα, κατά την επιστροφή μας από τη δουλειά. Ένας παγωμένος καφές, ένα καλό βιβλίο και χαλάρωση στον κήπο. Σα να είσαι διακοπές ένα πράγμα. ...
Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος όπου τα παιδιά θα κοιμηθούν, θα μελετήσουν, θα παίξουν αλλά και θα αποθηκεύσουν τα προσωπικά τους είδη και τα ρούχα τους. ...