Γυναίκες δυναμικές, πρωτοπόρες, έξυπνες, ανατρεπτικές που άλλαξαν την ιστορία. Άφησαν την σφραγίδα τους στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της πολιτικής και της τέχνης. Πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτές;
Ιωάννα Στεφανόπολι- Η πρώτη γυναίκα στο πανεπιστήμιο
Ήταν κόρη του μεγάλου γάλλου εκδότη της γαλλόφωνης εφημερίδας “Messenger d’ Athenes”, Αντωνίου Στεφανόπολι. Σε ηλικία 10 ετών διακρίθηκε για τις σχολικές της επιδόσεις στο Παρθεναγωγείο της Αικατερίνης Λασκαρίδη. Συγκεκριμένα, το 1889 έλαβε τον υψηλότερο βαθμό στις απολυτήριες εξετάσεις του γυμνασίου.
Μεγάλο επίτευγμά της ήταν η εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1890, σε ηλικία 15 ετών. Κατόρθωσε να εισαχθεί στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών παρά τις αντιρρήσεις της Θεολογικής σχολής και μετά την υποστήριξη του υπουργείου παιδείας. Παρά τη μεγάλη της επιτυχία διέκοψε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε την ακαδημαική της πορεία στο Παρίσι.
Η δημοσιογραφική της καριέρα ήταν λαμπρή. Προσπάθησε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και έγραψε μια σειρά άρθρων για να ενημερώσει το ευρωπαικό κοινό για την Ιταλική κατοχή των Δωδεκαννήσων. Το 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Λάμπρος Κορομηλάς της ανέθεσαν τη διεύθυνση του Αθηναικού πρακτορείου ειδήσεων. Σημαντική ήταν η συμβολή της στην σύνταξη της συνθήκης των Σεβρών. Ο Βενιζέλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για την Ιωάννα Στεφανόπολι: «Η Ελλάδα θα είχε ωφεληθεί πολύ αν διέθετε μερικούς άντρες σαν αυτήν».
Τιμήθηκε με το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Κυβέρνηση το 1951.
Ελένη Σκούρα- Η πρώτη γυναίκα βουλευτής
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1896 όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1950 έλαβε το πτυχίο της Νομικής και εργάστηκε στο πλευρό του συζύγου της, Δημητρίου Σκούρα. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου ανέπτυξε θαυμαστή πατριωτική και αγωνιστική δράση ως πρόεδρος τη « Στέγης της Φαλαγγιτίσης» και της «Φανέλας του Στρατιώτου». Συνελήφθη το 1942 από γερμανούς κατακτητές φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια μαζί με τον αδερφό και τον σύζυγό της.
Στην πολιτική ζωή του τόπου εμφανίζεται το 1953 υποψήφια με το κόμμα του Παπάγου. Εκλέχτηκε με ποσοστό 33,62 % στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια δραστήρια και μάχιμη γυναίκα. Αγόρευε με μεγάλη ευφράδεια και έφερνε τροπολογίες στην Βουλή. Η μεγαλύτερη τροπολογία της ήταν αυτή που αφορούσε τους Χωροφύλακες. Σύμφωνα με παλαιότερο νόμο δεν παντρεύονταν αν δεν συμπλήρωναν το 45ο έτος της ηλικίας τους. Με την τροπολογία ζητούσε την κατάργηση της παράλογης διάταξης, την οποία δέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη ο υπουργός Εσωτερικών, Παυσανίας Λυκουρέζος. Με την κατάργηση της διάταξης θεωρήθηκε ευεργέτης των Χωροφυλάκων.
Απεβίωσε σε βαθύ γήρας 4 Φεβρουαρίου το 1991 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο δήμος του Βόλου την τίμησε στήνοντας την προτομή της το 2007.
Τιμήθηκε με το Στρατιωτικό Μετάλλιο Εξαίρετων πράξεων.
(Ελένη Σκούρα)
Καλλιρρόη Παρρέν –Η πρώτη γυναίκα φεμινίστρια
Είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος. Επάξια διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας. Γεννήθηκε το 1861 στο Ρέθυμνο και ήταν κόρη του Στυλιανού Σιγανού, προέδρου της επιτροπής Κρητών προσφύγων.
Αποφοίτησε με άριστα από το Αρσάκειο το 1878 απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της δασκάλας και στη συνέχεια διετέλεσε διευθύντρια του ελληνικού παρθεναγωγείου στην Οδησσό.
Παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παρρέν, δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη και ιδρυτή του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το 1887 αποφάσισε να εκδώσει την εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», η οποία την καθιέρωσε ως την πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφο. Το 1892 η εφημερίδα πούλησε 5000 αντίτυπα σε εξωτερικό και εσωτερικό.
Ξεχώρισε για το πλούσιο συγγραφικό της έργο. Κάποια από τα έργα της ήταν τα εξής: «Η Ιστορία της γυναίκας» - 3 τόμοι (1889), «Η Χειραφετημένη» (1915), «Το Νέον Συμβόλαιον» (1901), αλλά και το έργο «Η Νέα γυναίκα», το οποίο παίχτηκε από την Κοτοπούλη το 1907. Τα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα είχαν ως βασικό θέμα πάντα τη θέση της γυναίκας στα τότε κοινωνικά προβλήματα.
Σημαντικά επιτεύγματά της ήταν η ίδρυση της «Σχολής της Κυριακής των Απόρων Γυναικών και Κορασίδων» το 1890, του «Ασύλου της Αγίας Αικατερίνης» το 1895 αλλά και της «Ένωσις Ελληνίδων». Ακούραστη πάντα πάλευε για την πνευματική, πολιτική ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών, καθώς και για το δικαίωμα ψήφου τους. Η Παρρέν ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890, που όμως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε, ούτε του Βενιζέλου, ούτε του Παπαναστασίου, μέχρι που κατέληξε να γίνει πραγματικότητα μετά από 70 χρόνια.
Απεβίωσε 15 Γενάρη του 1940 από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τιμήθηκε με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος» του Γεωργίου Β' αλλά και από την Ελληνική Δημοκρατία με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 6 Ιουνίου 1992.
(Καλλιρρόη Παρρέν)
Αμαλία Φλέμινγκ - Η Επιστήμων
Η Αμαλία Φλέμινγκ (Αμαλία Κουτσουρή-Βουρέκα) γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου το 1912 στην Κωνσταντινούπολη και υπήρξε σύζυγος του νομπελίστα Αλεξάντερ Φλέμινγκ και κόρη του γνωστού δερματολόγου, Χαριλάου Κουτσούρη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αναγορεύτηκε επίσημη διδάκτωρ αλλά συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι.
Ανέπτυξε πλούσια πατριωτική δράση κατα τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής αλλά και κατά της δικτατορίας. Τον Αύγουστο του 1971 κατηγορήθηκε αλλά και διώχθηκε το δικτατορικό καθεστώς διότι θεωρήθηκε υπαίτια για την απόδραση του Αλέκου Παναγούλη. Η κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα για την δίωξή της, γι’ αυτό το λόγο το καθεστώς την άφησε ελεύθερη αλλά της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας το 1977 και βουλευτής Ά Αθηνών το 1981 αλλά και το 1985 με το Π.Α.Σ.Ο.Κ.
Απεβίωσε στις 26 Φεβρουαρίου του 1986 και δυστυχώς δεν πρόλαβε να θαυμάσει τη δημιουργία του ιδρύματος της Βασικής Βιοϊατρικής Έρευνας, Αλέξανδρος Φλέμινγκ, ένα κέντρο έρευνας από τα καλύτερα του κόσμου. Διετέλεσε πρόεδρος του Σ.Ε.Ε (Συνδέσμου Ελλήνων Επιστημόνων). Ανέπτυξε δραστηριότητα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των γυναικών και την ειρήνη: Διεθνής Αμνηστία (πρώτη πρόεδρος του ελληνικού τμήματος), Δημοκρατική Μέριμνα, Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτροπή για τον Επαναπατρισμό των Πολιτικών Προσφύγων, Επιτροπή για την απελευθέρωση του Τουρκικού λαού και την Δημοκρατία.
Το 1965 τιμήθηκε με παράσημο Ευποιΐας
Η πρωτοπόρος παιδαγωγός
Η ιταλίδα παιδαγωγός που άλλαξε την κουλτούρα της εκπαίδευσης. Κόρη του Αλεσάντρο Μοντεσσορι υπαλλήλου στο υπουργείο οικονομικών και της Ρενίλντε Στοπάνι. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο το 1883 και γράφτηκε στο Τεχνικό σχολείο «Μικελάντζελο» απ’ όπου έμαθε ιστορία, γεωγραφία, λατινικά, ιταλικά, μαθηματικά και λογιστικά. Το 1886 γίνεται δεκτή στο Τεχνικό σχολείο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» απ’ όπου συνεχίζει την εκπαίδευσή της για να εισαχθεί το 1893 στην Ιατρική σχολή. Το 1896 έχει πλέον ειδικευτεί στον τομέα της παιδιατρικής και της ψυχιατρικής.
Επινόησε το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, γνωστό και ως «μοντεσσοριανή μέθοδος», πρωτοπόρα για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές».
Ασχολήθηκε με την έρευνα των συμπτωμάτων των νέων με νοητική υστέρηση. Υποστήριζε ότι: "Η δράση θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αντιληπτική τους ικανότητα". Το 1907 είναι μια σημαντική χρονιά για εκείνη, καθώς ίδρυσε στη λαική συνοικία της Ρώμης το «Σπίτι των παιδιών» (Casa dei bambini), στο οποίο εφαρμόζει την Μοντεσσοριανή μέθοδο εκπαίδευσης σε φτωχά παιδιά. Ο ειδικός τρόπος διδασκαλίας στο σπίτι αυτό είναι η διδασκαλία των θεωρητικών και θετικών επιστημών μέσω των αισθήσεων.
Στην Περούντζια το 1909 εκδίδεται το βιβλίο της με τίτλο «Η μέθοδος της επιστημονικής παιδαγωγικής», το οποίο έγινε ανάρπαστο σε Αμερική, Ολλανδία και Ισπανία. Το 1929 ιδρύεται ο Διεθνής οργανισμός Μοντεσσόρι και το 1934 εξορίζεται απο το καθεστώς του Μουσολίνι.
Απεβίωσε το 1949 στην Ολλανδία και συνέχισε το έργο της ο γιος της, Μάριο.
(Μαρία-Θέκλα- Αρτεμισία- Μοντεσσόρι)
Αμέλια Έρχαρτ – Η πρώτη γυναίκα πιλότος
Κανείς δεν πίστευε ότι ένα αγοροκόριτσο που περνούσε τις ώρες της σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, κυνηγώντας σκίουρους και συλλέγοντας ακρίδες θα γράψει ιστορία ώς η πρώτη γυναίκα πιλότος. Σημαντική ήταν η συμβολή της στην κατάργηση της ανδροκρατίας στον τομέα της αεροπορίας. Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897 στο Άτκινσον του Κάνσας. Ήταν κόρη του δικηγόρου Σάμιουελ Έρχαρτ και της Αμέλια Ότις, κόρης δικαστικού της περιοχής.
Εργάστηκε ως στρατιωτικός νοσοκόμος στον Καναδά κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου πολέμου, αλλά το 1919 αποφασίζει να αφοσιωθεί στην Ιατρική, κάτι το οποίο μετάνιωσε στη συνέχεια. Συνειδητοποίησε την αγάπη της για την αεροπορία και τις πτήσεις όταν στις 28 Δεκεμβρίου το 1920 επισκέπτεται με τον πατέρα της ένα αεροδρόμιο στο Λονγκ Μπιτς. Αποφασίζει ν’ αρχίσει μαθήματα για να γίνει πιλότος 3 Ιανουαρίου το 1921 και αγοράζει ένα μεταχειρισμένο διπλάνο. Στις 22 Οκτωβρίου του 1922 πετά σε ύψος 14.000 πόδια.
Στις 7-8 Ιουνίου του 1928 πετά έπειτα από την παρότρυνση του Τζορτζ Πάτναμ πετάει μαζί του ως συνεπιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ήταν υπεύθυνη του ημερολογίου πτήσης και έτσι πήρε τον τίτλο της 1ης γυναίκας που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό. Στις 11 Ιανουαρίου το 1935 πέταξε πρώτη φορά γυναίκα από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια. Το τελευταίο της ταξίδι ήταν την 1 η Ιουνίου του 1937, στο οποίο επιχείρησε να κάνει τον γύρο του κόσμου με συνεπιβάτη τον Φρεντ Νούναν. Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε κοντά στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Κηρύχθηκε αγνοούμενη 2 Ιουλίου το 1939 και θανούσα στις 5 Ιανουαρίου το 1939.
Το 1939 ο σύζυγός της εξέδωσε τη βιογραφία της με τίτλο «Soaring Wings»
(Αμέλια Έρχαρτ)
Γυναίκες με ιδέες και θάρρος, πρωτοπόροι στους τομείς τους, που αψήφισαν τον συντηρητισμό και τους περιορισμούς της εποχής τους και διεκδίκησαν τη θέση που ήθελαν οι ίδιες να αποκτήσουν στην κοινωνία, χωρίς να αρκεστούν στη θέση που τους είχε φυλάξει εκ των προτέρων η κοινωνία. Τιμήθηκαν, αγαπήθηκαν, κέρδισαν τον θαυμασμό από όλον τον κόσμο. Σίγουρα χρωστάμε πολλά σε αυτές αλλά και σε άλλες αξιόλογες προσωπικότητες, τις οποίες δεν ανέφερα χάριν συντομίας. Αποτελούν πρότυπα για τις γυναίκες όλων των εποχών.
Η ανεκτικότητα είναι ο σεβασμός, η αποδοχή και η εκτίμηση της πλούσιας ποικιλομορφίας των πολιτισμών του κόσμου μας, των μορφών έκφρασης και των τρόπων του να είμαστε άνθρωποι. Διακήρυξη Αρχών της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1995 για την ανεκτικότητα....
Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά -σύμφωνα με όσα επίσημες και ανεπίσημες πηγές αναφέρουν- κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και του λαού μας. Διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή μας και η πορεία των επόμενων γενεών. Η κατάσταση αυτή ταυτίζεται με το αν η χώρα μας θα συνεχίσει να ανήκει στο σκληρό...
Η Εταιρεία που στόχο έχει την υποστήριξη άπορων οικογενειών με παιδιά έως 16 ετών. Οι άνθρωποί της ενδιαφέρονται για την ποιότητα στη ζωή κάθε παιδιού, η οποία ξεκινά από τις βιοποριστικές του ανάγκες αλλά δεν μένει μόνο εκεί…Το «Φωτεινό Αστέρι», είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία....
Τον έρωτα πολλοί εμίσησαν, τον Βαλεντίνο κανείς. Οι ελεύθεροι θα ήθελαν να είναι σε σχέση, από την άλλη οι δεσμευμένοι εύχονται το αντίθετο γιατί ξέρουν ότι πρέπει να το γιορτάσουν, να πάρουν δώρο στους αγαπημένους τους, να βγουν έξω για φαγητό… να γίνουν ρομαντικοί εν ολίγοις σε μια εποχή που δεν ευνοεί, δυστυχώς, αυτή την «απαραίτητη» συνήθεια σε μία...
Είσαι από τους νέους που έχουν χρήματα είτε τα έχει η οικογένεια σου είτε δουλεύεις εσύ και τα βγάζεις οπότε σκέφτεσαι να πάρεις στην κοπέλα σου ένα κόσμημα....
Σε περιόδους δοκιμασιών , θλίψεων , μεγάλου πόνου και ψυχικής πίεσης συχνά επικαλούμαστε το όνομα της Παναγίας για να ενισχύσει τον αγώνα μας, να μας προστατέψει , να μας προφυλάξει , να συνδράμει στη λύση των προβλημάτων μας. Για όλους τους χριστιανούς η Θεοτόκος είναι η μητέρα , η παρηγοριά, η δύναμη, η ελπίδα. Ὁ Ἀκάθιστος Ύμνος, οι τόσο δημοφιλείς «Χα...
Είναι αλήθεια αυτοβοήθεια το χαμόγελο. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας την δύσκολη πραγματικότητα την οποία ζούμε την τελευταία τριετία οι περισσότεροι Έλληνες.Την χαρά μας την κλέβει η λύπη. Λυπόμαστε καθημερινά για πολλά. Άλλοτε για το οικονομικό, άλλοτε για θέματα οικογενειακής φύσεως, άλλοτε πάλι μας απασχολούν ζητήματα στο εργασιακό ή φιλικό περιβάλλον...
Συμπληρώθηκαν ήδη πολλά χρόνια από εκείνη την ημέρα που με φόντο το γραφικό Καστελόριζο, ο τότε πρωθυπουργός , ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στα μνημόνια. Έκτοτε, έχει κυλήσει -όπως ο θυμόσοφος λαός λέει- πολύ νερό στο αυλάκι. Ακούσαμε πολλά, είδαμε πολλά, βιώσαμε και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να βιώνουμε, ακόμη περισσότερα και τραγικότερα.
Μια απλή ανα...
Τέτοια εποχή θυμάμαι την τελευταία τάξη του Λυκείου και το άγχος που είχαν όλοι οι συμμαθητές μου για τις εξετάσεις.
Οι Πανελλήνιες, ή πανελλήνιες, ήταν η τελική αποστολή στην προτελευταία μας πίστα στο παιχνίδι της εφηβικής ζωής μας, αν την περνούσαμε θα μπορούσαμε...
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο σχεδόν 730.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης στη χώρα μας παράγει περίπου 68 κιλά πλαστικών σκουπιδιών ετησίως, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση (6,5 κιλά)....
Ως προς τα αποτελέσματα τα διαταρακτικά που ερευνώνται έχουμε τους παρακάτω δύο τύπους έρευνας :
-τις θερμικές όπου οι διαταραχές που διερευνώνται είναι αυτές που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας (πχ διαταρακτική θεωρείται η αύξησης της τοπικής θερμοκρασίας πάνω από 1 0C)
-τις μη θερμικές όπου διερευνώνται διαταραχές που δεν οφείλονται σε αύ...
Δορυφορικές παρατηρήσεις της NASA δείχνουν ότι μια άνοδος κατά ένα μέτρο τους επόμενους δύο αιώνες είναι ένα πιθανό σενάριο με καταστροφικές επιπτώσεις για τις παράκτιες περιοχές και τα νησιωτικά κράτη.
Ο πληθυσμός που ζει σε επικίνδυνες περιοχές υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη για τη στάθμη των ωκεανών ήταν αυτή...
Η πικρή αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον πολύ λίγοι μαθητές ανακάλυψαν, ανακαλύπτουν και θ’ ανακαλύψουν τη σημασία και την προσφορά μιας καλής διατροφής στην ευκολότερη κατανόηση και εκμάθηση.Η σημασία της επαρκούς διατροφής πρωί-μεσημέρι-βράδυ.Έχει αποδειχθεί πλέον σε εκατοντάδες έρευνες ότι η σωστή διατροφή...
Στην αισθηματική κωμωδία του 1989 «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι», οι πρωταγωνιστές είχαν μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και ταξίδεψαν παρέα μέχρι τη Νέα Υόρκη, για να μοιραστούν τα έξοδα. Από την πρώτη τους αυτή συνάντηση τίθεται το διαχρονικό ερώτημα: Μπορούν ένας άνδρας και μια γυναίκα να είναι φίλοι;
Χάρι: Αντιλαμβάνεσαι φυσικά ότι...
Πολλές μαμάδες, συχνά εκφράζουν φόβους σχετικά με τον υποχωρητικό, ευαίσθητο χαρακτήρα του παιδιού τους και τότε η λέξη αυτοπεποίθηση πέφτει στο τραπέζι για συζήτηση. Είναι συχνά ένα θέμα που στα «πηγαδάκια» που κάνουν οι γονείς έξω από τα σχολεία, τις πρωινές ώρες θίγεται έντονα.
Το ζήτημα θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε όχι ως ψυχολόγοι αλλά ως γονείς...
Το βιβλίο αυτό του Yalom είναι ένα από τα τελευταία βιβλία που έχει γράψει μέχρι στιγμής (έτος έκδοσης 2012) και πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο συναντιούνται δυο επιστήμες, δυο θεμελιώδεις ανθρωπιστικές επιστήμες: φιλοσοφία και ψυχολογία. Ο Yalοm στο έργο του αυτό (μ)πλέκει δυο ιστορίες, που φαινομενικά δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους και...
Στην τελική ευθεία για το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας (18-29/9), ανακοινώθηκαν οι ταινίες που θα διαγωνιστούν στο τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Για τη φετινή 25η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν και τον περσινό αριθμό-ρεκόρ (244) φτάνοντας τις 311. Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδ...
Πολλοί είναι εκείνοι που για κάποιο λόγο δε θα καταφέρουν να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Άλλοι, γιατί δεν έχουν τα χρήματα, άλλοι γιατί δεν έχουν μέρες άδειας και άλλοι ενδεχομένως γιατί δεν έχουν τίποτα από τα δυο…
Το γεγονός ότι είσαι «καταδικασμένος» να μείνεις στην πόλη αυτό το καλοκαίρι, δεν πρέπει να σε απογοητεύει ούτε να προκαθορίζει ότι το διά...
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο (να μην κάψει ίσα να λιώσει) , κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη (κρατάμε λίγο για πασπάλισμα στο τέλος), ανακατεύουμε να λιώσει καλά, προσθέτουμε το κακάο, το γάλα, την πραλίνα, το λικέρ, ανακατεύοντας καλά και τέλος προσθέτουμε τα μπισκότα σπασμένα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και προσθέτουμε ...
Το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν μπεις στο σπίτι σου μετά από μια κουραστική ημέρα, είναι να απομονωθείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να χαλαρώσεις! Το σπίτι μας είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει εμείς να επιδιώκουμε την ηρεμία, και τι πιο σημαντικό για να νιώθει κανείς ήρεμος από το να περιβάλλεται από ωραίους ήχους ή, εκεί που χρειάζεται
...
Οι τοίχοι του σπιτιού μπορεί να μη θέλουν τακτικό καθάρισμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι λερώνονται εύκολα. Κάποιος θα ακουμπήσει με βρώμικα χέρια, το παιδί θα ζωγραφίσει κάτι στο υπνοδωμάτιό του, ο σκύλος θα αφήσει μια πατημασιά....