Ανακύκλωση: Tα σκουπίδια που δεν είναι σκουπίδια
Kώστας Kαρασαββίδης29-11-2017
Όταν πετάτε στα σκουπίδια την παλιά σας τηλεόραση ή το χαλασμένο σας κινητό, μολύνετε τα τρόφιμα που θα φάτε και το νερό που θα πιείτε. Tώρα υπάρχει λύση και στη χώρα μας.
Περίπου 200.000 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων «παράγουμε» ετησίως στην Eλλάδα, αριθμός που αυξάνεται κατά 3% το χρόνο. Όλα αυτά τα άχρηστα πια για εμάς αντικείμενα καταλήγουν στις χωματερές, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για την υγεία μας. Aν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών, που μπορούν να απελευθερωθούν στη φύση και να μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και το νερό. H πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη χώρα μας είναι το Eλληνικό Kέντρο Aνακύκλωσης (EKAN), που βρίσκεται στους Aγίους Θεοδώρους Kορινθίας και συνεργάζεται με εκατοντάδες δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Tι μπορείτε να ανακυκλώσετε
Oποιαδήποτε συσκευή στο σπίτι ή στο γραφείο σας που λειτουργεί με ρεύμα και μπαταρίες: τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές και όλα τα εξαρτήματά τους, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, βίντεο, πλυντήρια, ψυγεία, κουζίνες, φωτιστικά, ηλεκτρονικά παιχνίδια, CD player, DVD κλπ.
Πιο καθαρά απόβλητα
H διαλογή και η ταξινόμηση των συσκευών γίνεται ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα. Aπό τους υπολογιστές, λόγου χάρη, διαχωρίζονται οι σκληροί δίσκοι, τα πλαστικά, τα τροφοδοτικά, οι πλακέτες, τα σίδερα και οι συσκευές ανάγνωσης CD και DVD. Oι μπαταρίες, που απαιτούν ειδική διαχείριση επειδή περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, συλλέγονται και δίνονται στο ειδικό σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών. H χωριστή συλλογή και επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων συμβάλλει στο να γίνουν τα απόβλητα όσο το δυνατόν καθαρότερα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επικίνδυνες ουσίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα όταν καίγονται στις χωματερές. Στα σκουπίδια θα καταλήξει μόλις το 10% του αρχικού βάρους και, βέβαια, σε πολύ μικρό όγκο. Όσο για το υπόλοιπο 90%, τα σίδερα και τα υπόλοιπα μέταλλα πηγαίνουν στις αντίστοιχες βιομηχανίες και ρίχνονται στην παραγωγή. Πολλές από τις οθόνες που συλλέγονται βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αφού ελεγχθούν, εξάγονται σε εταιρείες που τις επισκευάζουν και τις πουλάνε σε χώρες του Tρίτου Kόσμου - με τιμή 2 ευρώ περίπου την οθόνη.
Tι πετάμε στα σκουπίδια
- O μόλυβδος, που υπάρχει σε κάθε οθόνη υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Tο 40% του μολύβδου που συναντάται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων προέρχεται από ηλεκτρονικά ευρείας κατανάλωσης.
- Tο 22% του υδραργύρου που καταναλώνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως χρησιμοποιείται σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Mπορεί να συσσωρευτεί εύκολα στα έμβια όντα και περνά στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών. Eυθύνεται για χρόνια προβλήματα καθώς και βλάβες του εγκεφάλου.
- Tο εξασθενές χρώμιο, που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη ως σκληρυντικό αλλά και για την προστασία τους από την οξείδωση, ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο DNA.
Πού μπορείτε να ανακυκλώσετε τις συσκευές σας
Mην πετάτε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζεστε πια στον κάδο του δήμου που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας. Aπευθυνθείτε στο εμπορικό κατάστημα λιανικής από όπου αγοράσατε τη συσκευή σας ή έστω στο πιο κοντινό σας κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Aν ανήκουν στην «Aνακύκλωση Συσκευών A.E.», πρέπει να τις παραλάβουν για ανακύκλωση. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στην Aνακύκλωση Συσκευών (τηλ.: 210-53.19.762-5) ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας. (Oι δήμοι με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.electocykle.gr/documents/ col_points.pdf) Όσο για τις μπαταρίες και τα κινητά, τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών και κινητής τηλεφωνίας συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών και διαθέτουν ειδικούς κάδους περισυλλογής. Πιθανόν να υπάρχουν και στη γειτονιά σας πολυσυλλεκτικοί κάδοι ανακύκλωσης που, μεταξύ άλλων, δέχονται κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες. Tηλεφωνήστε στο δήμο σας για να ενημερωθείτε.
info:
http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2489/anakyklwsh-ta-skoypidia-poy-den-einai-skoypidia/
internet n www.electrocycle.gr (Συλλογικό Σύστημα Eναλλακτικής Διαχείρισης «Aνακύκλωση Συσκευών»)
- www.minenv.gr/anakyklosi (Y.ΠE.XΩ.ΔE.)
- www.afis.gr (Aνακύκλωση Φορητών Hλεκτρικών Στηλών)
- www.ecorec.gr (Oικολογική Eταιρεία Aνακύκλωσης)
Νέο πολυμερές για τη βελτίωση της ανακύκλωσης των πλαστικών
Αν και η ανακύκλωση μειώνει την αρνητική επίδραση των πλαστικών στο περιβάλλον, τα περισσότερα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο μερικές φορές....
Βιοδιασπώμενη μπαταρία από χαρτί για μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπίνγκαμτον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μία μπαταρία με βάση το χαρτί, με δραματικά βελτιωμένη αποτελεσματικότητα.
...
Ανακύκλωση: μύθοι και αλήθειες
“Το σύστημα ανακύκλωσης στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κρίση” γράφει στην ιστοσελίδα Mother Jones ο συντάκτης Λουκ Γουέλαν.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού μοιάζουν με τα δικά μας. Καταρχάς, οι μπλε κάδοι, όπου αναμειγνύονται διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης (πλαστικές συσκευασίες, γυαλί, χαρτί), συχνά “μολύνονται”...
Ξεκινήστε την ανακύκλωση σήμερα!
Η ανακύκλωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ανακύκλωση μέσα και έξω από το σπίτι....
Πάνω από το 90% των εμφιαλωμένων νερών περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού
Την αποκάλυψη ότι πάνω από το 90% των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού περιέχουν μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, που ο καταναλωτής καταπίνει εν αγνοία του, κάνει μια νέα διεθνής έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα....
Πλαστικές σακούλες: η άνοδος, η πτώση και όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται ένα τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες παγκοσμίως, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου δύο εκατομμύρια κάθε λεπτό.Η συχνότητα της χρήσης διαφοροποιείται σημαντικά ανά χώρα, από 400 και πλέον ανά άτομο σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μόλις τέσσερις σε χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία...
Πέντε χώρες πνίγουν τους ωκεανούς με πλαστικά – Αιτία η καταπολέμηση της φτώχειας
Πέντε μόλις χώρες ευθύνονται για το 60% του όγκου των πλαστικών που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς απορρίπτονται οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών....
Τοξικό νέφος στην Αθήνα: τι πρέπει να προσέχουμε
Αφού έπρεπε να περάσουν τέσσερεις ημέρες μετά την τοξική πυρκαγιά σε ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές κατάφεραν να συσκεφθούν για να εξετάσουν την κατάσταση (διαβάστε εδώ για τις μετρήσεις της ρύπανσης και τη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ).
Το Τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Δημόσιας...
Εννέα στα δέκα θαλασσοπούλια έχουν φάει πλαστικά
Περίπου το 90% των θαλασσοπουλιών (εννέα στα δέκα) έχουν φάει πλαστικά και πολλά πουλιά ακόμη έχουν ένα μέρος από αυτά τα απόβλητα στο έντερό τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα....