Εκμετάλλευση των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων
25-05-2020
Σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία όπου ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η ζήτηση για παραγωγή περισσοτέρων τροφίμων και ενέργειας είναι γεγονός. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην εποχή μας. Πολλά απόβλητα τροφίμων όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια και διάφορες θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής αξίας. Στην παρούσα έρευνα εξετάζεται πώς η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων οδηγεί σε παραγωγή βιοκαυσίμου, ενζύμων, νανοσωματιδίων, βιοαποικοδομήσεων πλαστικών και βιοδραστικών ενώσεων.
Τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Παράλληλα όμως αυξάνεται και η ζήτηση για παραγωγή περισσότερων τροφίμων και ενέργειας ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της διαρκούς μεταβαλλόμενης κοινωνίας. Λόγω αυτής της αύξησης δημιουργείται ένα καινούργιο πρόβλημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τους επιστήμονες, αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη αυτή παραγωγή. Στην κορύφωση αυτού του προβλήματος συμβάλλει και η ελλιπής νομοθεσία που υπάρχει για την ορθή επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων τροφίμων, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων παρά στη διάθεσή τους. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2010, σχεδόν 90 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων δημιουργούνται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων, με σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα να προκύπτουν από το γεγονός ότι τα απόβλητα τροφίμων που συσσωρεύονται παρέχουν εύφορο έδαφος για την πρόκληση ασθενειών.
Στα απόβλητα τροφίμων ανήκουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια και διάφορες θρεπτικές ουσίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την δημιουργία άλλων προϊόντων υψηλής αξίας. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως η αξιοποίηση αυτών των αποβλήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγή βιοκαυσίμων (από σιτηρά ζυθοποιίας), ενζύμων, βιοδραστικών ενώσεων, βιοαποικοδομήσεων πλαστικών και νανοσωματιδίων. Η συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει τα είδη των απορριμμάτων τροφίμων και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτά, τη νομοθεσία που αφορά τη μείωση τους, καθώς και τη χρήση τους ως ανανεώσιμη πρώτη ύλη και τις τελευταίες τεχνικές αξιοποίησης τους.
Η νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρώπη ξεκίνησε περίπου το 1970 προσπαθώντας να ορίσει τα «απόβλητα» ως τη βάση της πυραμίδας για τη θέσπιση νόμων σχετικά με την παραγωγή, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους, ελαχιστοποιώντας τις αρνητικές επιδράσεις τους σε περιβάλλον και άνθρωπο. Τα απόβλητα τροφίμων, πλην των αποβλήτων ζωικών υποπροϊόντων που θεωρούνται 'επικίνδυνα' και υφίστανται αποτέφρωση ή κομποστοποίηση, εμπίπτουν στην κατηγορία των κανονικών αποβλήτων που δεν θεωρούνται επικίνδυνα. Το 2008 εγκρίθηκε η Οδηγία 2008/98/ΕΚ η οποία δημιούργησε μία διαφορετική ιεραρχία ξεκινώντας από την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την επεξεργασία για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και τέλος τη σωστή διαχείρισή τους. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν εθνικά προγράμματα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και αξιολογούνται ανά 6 έτη. Τα απόβλητα τροφίμων πλέον ανήκουν σε ξεχωριστή κατηγορία και η επεξεργασία τους στοχεύει στη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος. Η πλέον σωστή μέθοδος για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων θεωρήθηκε η αναερόβια χώνευση. Εν τέλει, το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την έννοια της «βιοοικονομίας» ώστε να αντιμετωπίσει τις δυνατότητες μετατροπής των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων σε οικονομικά βιώσιμα προϊόντα και βιοενέργεια. Αν και δεν πρόκειται για κάποια νέα νομοθεσία, η «βιοοικονομία» στοχεύει στο να εξορθολογίσει τις υφιστάμενες πολιτικές, βασιζόμενη σε τρεις πυλώνες: στις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας, στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των υφισταμένων πολιτικών και τη συμφωνία των συμμετόχων (stakeholders), και στην ενίσχυση των αγορών και της ανταγωνιστικότητας. Παρακάτω παρουσιάζονται οι δυνατότητες μετατροπής αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας:
Βιοντίζελ
Το βιοντίζελ είναι προϊόν προστιθέμενης αξίας των αποβλήτων μαγειρικών ελαίων. Το έλαιο σόγιας και τα απόβλητα μαγειρικών ελαίων έχουν μετατραπεί επιτυχώς σε βιοντίζελ με διάφορες μεθόδους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο καταλύτης στερεών οξέων που προέρχεται από υδατάνθρακες χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή βιοντίζελ από χαμηλού κόστους πρώτες ύλες όπως το απόσταγμα λιπαρών οξέων φοίνικα, το οποίο είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας φοινικέλαιου. Το βιοντίζελ έχει παραχθεί με τη χρήση φλούδας φρούτων φοινικέλαιου και σίτου σε ξεχωριστές μελέτες. Και στις δυο μελέτες χρησιμοποιήθηκε σκούρα ζύμωση ως τρόπος παραγωγής υδρογόνου. Η γενετική ενίσχυση του ζυμωτικού οργανισμού είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες αποδόσεις. Τα Enterobacter, Bacillus και Clostridium είναι οι πιο δημοφιλείς μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοϋδρογόνου.
Βιομηχανικά ένζυμα
Για να υπάρξει παραγωγή ενζύμων από τα τρόφιμα εφαρμόζεται η επεξεργασία λιγνοκυτταρίνης και έπειτα η ενζυμική υδρόλυση. Η δεύτερη διεργασία παραλείπεται για ορισμένους μύκητες που αναπτύσσονται φυσικά στη φυτική βιομάζα (Pleurotus sp.). Tο κέρδος είναι το βασικότερο επίτευγμα αυτής της διαδικασίας.
Βιοενεργά
Η εξόρυξη χημικών ουσιών με προστιθέμενη αξία όπως είναι τα αντιοξειδωτικά γίνεται από την παραγωγή υγρών καυσίμων και βιοαερίου. Το πίτουρο ρυζιού είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας άλεσης ρυζιού. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτοχημικά όπως οι πολυφαινόλες. Η κατανάλωση πίτουρου ρυζιού έχει αναφερθεί ότι έχει αντικαρκινικά αποτελέσματα και καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία και μπορεί να μειώσει ακόμη και τη χοληστερόλη. Μελέτες απέδειξαν ότι η προσθήκη πίτουρου ρυζιού σε αλεύρι σίτου κατά 30%, πενταπλασίασε την αντιοξειδωτική δραστηριότητα του ψωμιού και το παραγόμενο προϊόν ήταν αποδεκτό αν και είχε χαμηλή ποσότητα βιταμίνης Ε.
Νανοσωματίδια
Σε πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιήθηκε πίτουρο ρυζιού ως βασικό συστατικό για την παραγωγή νανοσωματιδίων. Τα βιοπολυμερή όπως η κυτταρίνη και το άμυλο χρησιμοποιούνται διαρκώς για τη σύνθεση σταθερών νανοσωματιδίων λόγω των ανανεώσιμων πόρων.
Βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά
Τα PHAs είναι πλαστικά υλικά που η παραγωγή τους κοστίζει αρκετά. Ως υπόστρωμα για την παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν τα απόβλητα τροφίμων και τα γεωργικά υπολείμματα που είναι σε αφθονία.
Κολλαγόνο
Το κολλαγόνο είναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους πρωτεϊνών σε πολυκύτταρους οργανισμούς και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών, στην ιατρική και την φαρμακοβιομηχανία. Τα ζωικά απορρίμματα τροφίμων, όπως τα απόβλητα ψαριών, χρησιμοποιούνται ευρέως ως πρώτες ύλες για την παραγωγή κολλαγόνου.
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τελευταίας διεθνούς μελέτης του ΟΟΣΑ για το ζήτημα της ανακύκλωσης των πλαστικών, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα το εξής συμπέρασμα: η παραγωγή πλαστικών εξακολουθεί να μη βασίζεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανακύκλωση....
Στόχος είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης να ανακυκλώσει περισσότερες από 15.000 πλαστικές συσκευασίες ημερησίως, ξεπερνώντας το «φράγμα» των 70.623 συσκευασιών
Μια δράση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ανταποδοτική Ανακύκλωση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα.
Η οργάνωση προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμβά...
Το Πακέτο μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυκλική Οικονομία στην Ευρώπη στόχο έχει να πετύχει εκεί όπου οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες απέτυχαν: να διασφαλίσει ότι τα ανακυκλωμένα απόβλητα πληρούν τα κριτήρια ποιότητας ώστε να μπορούν να εξαχθούν σε άλλες χώρες.
Η Κομισιόν πιστεύει ότι το νέο νομοθετικό Πακέτο για την Κυκλική Οικονομία θ...
Η πλαστική σακούλα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον «μισητά» πράγματα στον πλανήτη. Σε κάποιες χώρες έχει απαγορευθεί πλήρως η χρήση της και σε άλλες χρεώνεται για να αποθαρρυνθούν οι καταναλωτές από το να την επιλέγουν. Ωστόσο ο άνθρωπος που την εφηύρε είχε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό του. Ήθελε να... σώσει τον πλανήτη....
Το γραφείο τελετών Hilton’s AquaGreen Dispositions στο Οντάριο του Καναδά είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί μια μέθοδο αποτέφρωσης νεκρών χωρίς φλόγα η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους αποτέφρωσης νεκρών, δεν απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα ή άλλοι ρυπαντές στην ατμόσφαιρα. Αντιθέτως χρησιμοποιείται ένα μείγμα...
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Όλο και περισσότεροι πολίτες πριν να πετάξουν μια συσκευασία αναρωτιούνται αν θα την πετάξουν στον κάδο σκουπιδιών ή αν θα την ανακυκλώσουν. Ολοένα και περισσότερος κόσμος μαθαίνει τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Πόσο σίγουροι...
Μια μπαταρία κατασκευασμένη από γραφένιο, ένα από τα πιο καινοτόμα υλικά που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, που φορτίζεται ταχύτατα και διαρκεί για χιλιάδες κύκλους δίχως να μειωθεί η αποδοτικότητά της κατασκεύασε ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σουίνμπερν στην Αυστραλία.
Ο Χάι Λιν ανέπτυξε τη μπαταρία χρησιμοποιώντας το πανίσχυρο γραφένιο ...
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο σχεδόν 730.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει πως κάθε πολίτης στη χώρα μας παράγει περίπου 68 κιλά πλαστικών σκουπιδιών ετησίως, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση (6,5 κιλά)....
Να ανακυκλώσω; Μα γιατί να ανακυκλώσω; Προστατεύει άραγε όσο λένε το περιβάλλον και την υγεία μας; Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας; Ερωτήματα λογικά και άκρως κατανοητά. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή....
Τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Όλο και περισσότεροι πολίτες πριν να πετάξουν μια συσκευασία αναρωτιούνται αν θα την πετάξουν στον κάδο σκουπιδιών ή αν θα την ανακυκλώσουν. Ολοένα και περισσότερος κόσμος μαθαίνει τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Πόσο σίγουροι...
Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανίχνευσαν οξυγόνο στην πιο μακρινή περιοχή του Σύμπαντος μέχρι σήμερα, σε σε έναν μακρινό γαλαξία 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από τη Γη....
Τρεις ανεξάρτητοι οργανισμοί επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους ήταν ο θερμότερος από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.
Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο θερμότερος μήνας του 2016 παγκοσμίως, δεδομένου ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει μεγαλύτερη μάζα γης με συνέπεια το έδαφος να θερμαίνεται ταχύτερα και να διατηρεί περισσότερη θερμότητα σε σύγκρισ...
Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Στη χώρα μας, ο πνιγμός αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά αίτιο θανάτου από ατυχήματα, μετά τα τροχαία. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα αν αυτό ήτα...
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα ταξίδια είναι ο καλύτερος δάσκαλος, και δεν κάνουν λάθος. Μέσα σε ένα ταξίδι στο άγνωστο θα αποκομίσεις εμπειρίες που δεν φαντάζεσαι.
...
Καθώς μία ακόμη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, και κάνοντας ένα μικρό απολογισμό για όλες εκείνες τις σχολικές καθημερινότητες του παιδιού μας που αναπόφευκτα γέμισαν και τις δικές μας, σαν εικόνες φωτογραφικές πέρασαν από το μυαλό μου όλοι εκείνοι οι τύποι μαμάδων που συνάντησα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που μίλησα, διαφώνησα ή συμφώνησα μαζί τους, που αγχώθηκα...
Μία δασκάλα νηπιαγωγείου που ζει με τα τρία παιδιά και το σύζυγό της μια, από τη δική της σκοπιά, βαρετή και μονότονη ζωή, βρίσκει απάγκιο σε ένα μαθητή της, τον οποίο θεωρεί ανερχόμενο σπουδαίο ποιητή και προσπαθεί, πάση θυσία, να μην αφήσει την κοινωνία να τον ’’διαγράψει’’ και να μην μείνει το ταλέντο του ανεκμετάλλευτο..
...
Το ατμόπλοιο Virginia πραγματοποιεί το ταξίδι Ευρώπη – Αμερική τη δεκαετία του '30, μεταφέροντας κάθε λογής ανθρώπους, όνειρα και ιστορίες. Πάνω σε αυτό το πλοίο γεννήθηκε και πέθανε, ο Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χίλιαεννικόσια, ο καλύτερος πιανίστας που υπήρξε ποτέ. ...
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, το νερό, τη γαλέτα, το μείγμα μπαχαρικών, το αλάτι, το πιπέρι και την πιπεριά.
Πλάθουμε 6 απολαυστικά μπιφτέκια, ενώ παράλληλα έχουμε ανοίξει το μάτι για να ζεσταθεί το λάδι στο τηγάνι.
Όταν το λάδι είναι έτοιμο, βάζουμε τα μπιφτέκια στο τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα η κάθε πλευρά, διαδικασία που θέλει περίπου ...
Πλησιάζετε τα 30 ή μήπως τα έχετε περάσει προ πολλού; Ό,τι κι αν ισχύει υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν τη διακόσμηση και πρέπει να ξέρετε. Δείτε ποια είναι αυτά...
...
Έχεις ανακαλύψει τη χαρά της κουζίνας. Το δώρο της καλύτερής σου φίλης σε έκανε να νιώσεις ξαφνικά πιο ξεκούραστη. Το πλυντήριο πιάτων σου έλυσε τα χέρια και επιτέλους άφησε το μανικιούρ σου στη θέση του για πάνω από δύο εβδομάδες.
Μαγειρεύεις. Βάζεις τα πιάτα στο πλυντήριο. Τρώτε. Βάζεις τα πιάτα στο πλυντήριο. Φτιάχνεις το αγαπημένο σας γλυκό. Βάζει...