Αυτά συμβαίνουν μόνο στις σκανδιναβικές χώρες: η Σουηδία και η Νορβηγία βρίσκονται σε έναν ανεπίσημο πόλεμο για τα δεκάδες φορτηγά που περνούν τα σύνορα κάθε μέρα μεταφέροντας πολύτιμα φορτία σκουπιδιών.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σουηδία βρίσκεται στη σπάνια θέση να μην διαθέτει αρκετά απορρίμματα για τα κέντρα αποτέφρωσης, τα οποία αξιοποιούν τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια ως πηγή ενέργειας. Η παραγωγή των κέντρων επαρκεί για την ηλεκτροδότηση 250.000 νοικοκυριών και για τη θέρμανση ακόμα 950.000.
Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση απορριμμάτων είναι μεγάλη, και η χώρα εισάγει γύρω στους δύο εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών το χρόνο, κυρίως από τη γειτονική Νορβηγία αλλά και από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία.
«Είναι ένα είδος αγοράς» λέει στο AFP ο Βάινε Βίκβιστ, επικεφαλής του Σουηδικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων και Ανακύκλωσης, ο οποίος εκπροσωπεί τη βιομηχανία.
«Η μεταφορά απορριμμάτων από χώρα σε χώρα είναι μια αγορά που κινείται με βάση την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης» εξηγεί.
Είναι πάντως μια ασυνήθιστη αγορά, στην οποία οι εξαγωγείς (δήμοι, κοινότητες και επιχειρήσεις) πληρώνουν τους εισαγωγείς (τις σουηδικές εταιρείες αποτέφρωσης) για να παραλάβουν και να κάψουν τα προϊόντα τους -δηλαδή τα σκουπίδια.
Τα τελευταία χρόνια, οι μονάδες αποτέφρωσης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στη Σουηδία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των σκουπιδιών έχουν πέσει δραματικά, και πολλοί δήμοι και κοινότητες της γειτονικής Νορβηγίας αποφασίζουν να στραφούν στα σουηδικά αποτεφρωτήρια που ζητούν λιγότερα χρήματα.
Αυτό έχει οδηγήσει σε παράξενες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα στο δήμο του Βος στη δυτική Νορβηγία, ο οποίος στέλνει τα απορρίμματά του στο Γιόνκοπινγκ της Σουηδίας, 800 χιλιόμετρα μακριά, και όχι στη μονάδα του Μπέργκεν που απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα.
Νορβηγοί επιχειρηματίες κατηγορούν τώρα τη Σουηδία ότι στερεί από τη χώρα τους πολύτιμα σκουπίδια και εμποδίζει την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης νορβηγικής βιομηχανίας.
«Τα νορβηγικά κέντρα πρέπει να εισάγουν απορρίμματα από τη Βρετανία» παραπονιέται ο Οντ Τέργιε Ντόβικ, επικεφαλής του κέντρου αποτέφρωσης Returkraft στη νότια Νορβηγία.
Η αλήθεια είναι ότι η διασυνοριακή μεταφορά σκουπιδιών απαιτεί καύσιμα και επομένως επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι Σουηδοί, όμως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: «Έχουν γίνει πολλοί υπολογισμοί και έρευνες για το θέμα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η ίδια η μεταφορά [δηλαδή το περιβαλλοντικό κόστος] είναι αμελητέα» διαβεβαιώνει ο Βάινε Βίκβιστ του Σουηδικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Όπως εξηγεί, η εξοικονόμηση πετρελαίου και άλλων καυσίμων χάρη στην αποτέφρωση προσφέρει μεγάλο όφελος και δικαιολογεί την εισαγωγή σκουπιδιών, πολλά από τα οποία θα κατέληγαν σε χωματερές.
Πίσω στη Νορβηγία, ο Ντόβικ διαμαρτύρεται ότι «έχει γίνει πλέον τόσο συμφέρον να καίει κανείς τα σκουπίδια του στη Σουηδία ώστε διαβρώνεται το κίνητρο για τη διαλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων στη Νορβηγία».
Πράγματι, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό ανακύκλωσης και αξιοποίησης οικιακών αποβλήτων έπεσε πέρυσι στη Νορβηγία στο 37%, από 44% έξι χρόνια νωρίτερα.
«Το περιβάλλον θα κέρδιζε πολλά αν τα σουηδικά κέντρα ανακύκλωσης μάζευαν σκουπίδια από την Ανατολική Ευρώπη, όπου η μόνη εναλλακτική είναι οι χωματερές» λέει ο Ντόβικ.
Παρά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τόνοι έχουν αυτήν την κατάληξη κάθε χρόνο.
Όπως σχολιάζει ο Χέλγκε Ζιολκόβσκι της σουηδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, «πολλά σκουπίδια σπαταλώνται στην Ευρώπη».
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τελευταίας διεθνούς μελέτης του ΟΟΣΑ για το ζήτημα της ανακύκλωσης των πλαστικών, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα το εξής συμπέρασμα: η παραγωγή πλαστικών εξακολουθεί να μη βασίζεται ακόμη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανακύκλωση....
Στο Αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητες και πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές του πλανήτη λειτουργεί το πρώτο κυριολεκτικά “πράσινο” αεροδρόμιο στον κόσμο.
Το αεροδρόμιο Seymour στο νησί Μπάλτρα κατασκευάστηκε το 2012 και ενσωματώνει μια σειρά από πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές: είναι κατασκευασμ...
Τις τρύπες του συστήματος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα αποκάλυψε η πρόσφατη τοξική πυρκαγιά σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.
Ακατάλληλα και επικίνδυνα υλικά συγκεντρωμένα σε εκατοντάδες μη αδειοδοτημένες μονάδες και παράνομη απόρριψή τους στο περιβάλλον υπό την προστασία εγκληματικών στοιχείων συνθέτουν το ζοφερό...
Πέντε μόλις χώρες ευθύνονται για το 60% του όγκου των πλαστικών που απορρίπτονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϋλάνδη και Βιετνάμ.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στους ωκεανούς απορρίπτονται οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών....
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας, το έντυπο εκλογικό υλικό που έμεινε αδιάθετο μετά την διενέργεια των βουλευτικών εκλογών θα ανακυκλωθεί και τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Νέας Ιωνίας και συγκεκριμένα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στη Στέγη
ανηλίκων.Η συγκεκριμένη ...
Σε πολλές περιοχές της χώρας η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού μας οδηγεί στο εμφιαλωμένο νερό. Έτσι ξοδεύετε μία μικρή περιουσία, αν και γνωρίζετε ότι είναι μόνο μία προσωρινή λύση. Αν πάλι επιλέξετε το φιλτραρισμένο νερό γνωρίζετε πώς θα βρείτε το κατάλληλο φίλτρο; Διαβάστε αυτόν τον οδηγό για να οδηγηθείτε στη σωστή λύση ανάμεσα στην πληθώρα των επιλογών...
Όταν πετάτε στα σκουπίδια την παλιά σας τηλεόραση ή το χαλασμένο σας κινητό, μολύνετε τα τρόφιμα που θα φάτε και το νερό που θα πιείτε. Tώρα υπάρχει λύση και στη χώρα μας....
Εσείς τι κάνετε με τα σκουπιδάκια που βλέπετε στην παραλία;
Περίπου 15 εκατομμύρια σκουπίδια με συνολικό βάρος 7.357.617 κιλά συγκεντρώθηκαν κατά την περυσινή δράση International Coastal Cleanup της οργάνωσης Ocean Conservancy. ...
Ένα φωτιστικό από τύμπανο πλυντηρίου ρούχων, ένας πολυέλαιος από κουτάκια φασολιών σε σάλτσα τομάτας, ο Willem Heeffer ανακαλύπτει τη σχεδιαστική δυνατότητα σε καθημερινά απόβλητα αντικείμενα και αποφασίζει να τους δώσει μια νέα χρήση με στιλ. «Σε μια περίοδο μαζικής κατανάλωσης και προϊόντων με σύντομο κύκλο ζωής, ο κόσμος ψάχνει για προϊόντα με περισσότερο...
Πολύτιμα μέταλλα και σπάνιες γαίες δεν περιέχονται μόνο στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρονικές συσκευές που σε σημαντικό ποσοστό καταλήγουν στις χωματερές της δυτικής Αφρικής.
Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα χρυσός και μέταλλα αξίας εκατομμυρίων Ευρώ μπορούν να ανακτηθούν από τη λυματολάσπη, δηλαδή το υπόλειμμα που μένει μετά την επεξεργασία των αστικών κα...
Το τέλος του καλοκαιριού δεν έχει έρθει ακόμη. Το φθινόπωρο επίσημα έρχεται φέτος στις 23 Σεπτεμβρίου, μαζί δηλαδή με τη φθινοπωρινή ισημερία.
Το αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η γη βρίσκεται σε θέση όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό. Το αποτέλεσμα αυτής της θέσης είναι η ημέρα και η νύχτα να έχουν...
Το WWF εκφράζει την έντονη αντίθεσή του γύρω από το θέμα της παραχώρησης θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) στη χώρα μας. Με δεδομένο το κενό ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών και το έλλειμμα διαφάνειας γύρω από ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα για το φυσικό περιβ...
Διαθέτει το χρώμα του πάθους και θεωρείται το πιο ‘αμαρτωλό’ φρούτο, καθώς αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο. Στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες, ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο ‘βασιλιάς των φρούτων’.
Αποτελεί πράγματ...
Για να ακολουθήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής, αρκούν κάποια μικρά βασικά πράγματα που θα έπρεπε να υιοθετήσεις και να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου σαν συνήθεια. Δεν είναι μόνο οι πρακτικές λύσεις αλλά και η στάση ζωής σου, ο τρόπος που σκέφτεσαι και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου.
Επομένως, για να ζεις έτσι όπως συνηθίζουμε να λέμε «υγιεινά»...
Όταν σκεφτόμαστε κάποιον πολύ έξυπνο, γενικά εννοούμε κάποιον με πολλές γνώσεις και κριτικές ικανότητες. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο ευφυΐας τείνουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους. Επομένως, και ο τρόπος με τον οποίο πράττουν είναι διαφορετικός....
Ζιβερνί: ένα ξεχωριστό χωριό στη Γαλλία καθώς εκεί επέλεξε ο ζωγράφος Μονέ να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και να εμπνευστεί από το φυσικό τοπίο κάποια από τα διασημότερα έργα του. Σ' αυτό το χωριό, λοιπόν, και με φόντο το έργο του Μονέ, διαδραματίζεται όλο το βιβλίο.
...
Ο Γιόνγκσου συναντά μια κοπέλα που ζούσε στην ίδια γειτονιά με τον ίδιο και του ζητά να φροντίζει τη γάτα της ενώ ταξιδεύει στην Αφρική. Όταν επιστρέφ...
Πολλά αρχαία θρησκευτικά έθιμα επιβιώνουν περίτρανα και πανηγυρικά στο εορταστικό χριστιανικό μας Δεκέμβρη κι Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι έχουν κατακριθεί ως παγανιστικά και ειδωλολατρικά.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το εορταστικό στίγμα δεν δίνει βέβαια η γέννηση του Θεανθρώπου σε μια μικρή αρχαία ιουδαϊκή πόλη, την Βηθλεέμ (οι νέες γενιές ούτ...
Για την κρέμα πατισερί: Ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, αδειάστε το γάλα σε ένα ποτήρι και στεγνώστε το κατσαρολάκι.
Προσθέστε εκτός φωτιάς μέσα τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε το κορνφλάουρ και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε σιγά σιγά το μισό από το καυτό γάλα κουταλιά κ...
Μόλις έβαλα μια κούπα καφέ και κάθισα να τον απολαύσω. Έξω βρέχει ασταμάτητα και εγώ καθηλωμένη στο σπίτι μου αναπολώ.
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που έβρεχε και μου άρεσε να κοιτώ τις σταγόνες πως έφτιαχναν σχέδια πάνω στο παγωμένο τζάμι. Θυμάμαι το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου. Ένα υπέροχο μικρό σπίτι λίγο έξω από την Αθήνα με έναν υπέροχο...
Το brand TWOS το συναντάμε τρίτο συνεχόμενο Πάσχα, στο ολάνθιστο κυκλαδίτικο νησί της Πάρου γεμάτο καινούργιες, φρέσκιες προτάσεις αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. ...