6 βήματα προς την έκδοση παιδικών βιβλίων
Ελένη Σβορώνου29-06-2015
1. Διαβάζετε το κείμενο που θεωρείται ώριμο για αποστολή σε άλλους, όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Βρείτε αναγνώστες που εμπιστεύεστε.
2. Δείτε τι κυκλοφορεί στην αγορά, τι βιβλία υπάρχουν με το ίδιο ή παρόμοιο θέμα. Μήπως είναι κορεσμένο το θέμα; Έχετε μια άλλη ματιά που να δικαιολογεί την εκδοτική σας πρόταση;
3. Βρείτε εκδοτικό οίκο που να έχει συναφείς εκδόσεις, που να μπορεί να εντάξει ενδεχομένως στο εκδοτικό του πρόγραμμα το έργο σας. Πολλοί εκδοτικοί οίκοι, οι περισσότεροι δηλαδή, έχουν σειρές, π.χ. σειρά "Διαβάζω ιστορίες" ή οι σειρές "Περιστέρια", "Χελιδόνια" κλπ ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθύνονται. Δείτε λοιπόν αν ταιριάζει σε μια σειρά το έργο σας και προτείνετέ το στοχευμένα στον εκδότη.
4. Αν έχετε άλλα βιβλία κατά νου να γράψετε, αν έχετε μια συνολική ιδέα δηλαδή, π.χ. μία τριλογία με θέμα τη κβαντική φυσική (λέμε τώρα!) για παιδιά, τότε θα είναι πιο πειστική η πρότασή σας.
5. Επίσης μπορεί κανείς να φτιάξει και blog και να αρχίσει να δημοσιεύει τις ιστορίες του. Πολλοί συγγραφείς ξεκίνησαν έτσι.
6. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα ο φιλόξενος εκδοτικός οίκος Σαίτα που εκδίδει On line όλα τα βιβλία. Δείτε τις εκδόσεις, είναι περιποιημένες.